Truva Müzesi
Truva Müzesi ziyaretimiz sonrasında hazırladığım videoyu seyretmek için:
https://www.instagram.com/reel/Cxzc5Xnol4B/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=MzRlODBiNWFlZA==
Çanakkale, Tevfikiye Köyü, Truva Antik Kenti arkeolojik kazı alanı yakınındaki Truva Arkeoloji Müzesi kesinlikle görülmeye değer bir müze.
Nefis bir çağdaş mimari örneği. Küp şeklindeki bina, arkeolojik dönemi hissettirmek için pas renginde çelik ile kaplanmış. Sade ancak çarpıcı bir yapı olarak, misyonunu başarıyla yerine getiriyor. Kendi başına sanki tarihi bir anıtmış hissi uyandırıyor.
Yalın Mimarlık tarafından projelendirilen müze, 2020 Avrupa Yılın Müzesi Özel Takdir Ödülü’nü ve Avrupa Müze Akademisi Özel Ödülü’nü almış.
Müzenin girişinden itibaren içeriden binanın çevresini dört dönen rampalardan yukarı çıkarken Truva medeniyetinin farklı dönemlerinde yolculuk yapıyorsunuz.
Hem Truva hem de yakın çevre ve adalardaki diğer antik kentlerde bulunan tarihi eserleri sergileyen müze yedi bölümünden oluşuyor. En etkileyici bölümler Troya Altın Hazinesi denilen mücevherlerin sergilendiği bölüm ve Polyxena lahiti ve Yunan tanrısı Triton’un heykelinin yer aldığı bölüm.
Zemin katta Assos, Bozcaada, Parium, Alexandria Troas, Smintheion, Lampsacus, Thymbra, Tavolia ve Gökçeada antik kentlerinden gelen eserler ve Troya Altın Hazine bölümü yer alıyor. İlk kattan itibarense, Truva medeniyetinin 5.000 yıllık tarihine ait heykeller, cam ve pişmiş toprak işleri, madeni paralar, süs eşyaları, kemik objeler ve aletler, metal kaplar, silahlar, baltalar, kesiciler, kilometre taşları, yazıtlar, sunaklar, lahitler, ve de görsel grafik tasarımlar, diyoramalar, interaktif gösterimler ile, farklı Truva dönemlerini gözünüzün önünde canlandırabiliyorsunuz.
Binanın tepesinde yer alan terasa çıktığınızda ise 360 derece Truva ovasını seyredebiliyorsunuz. Müzenin bahçesinde de sütunlar, sütun başlıkları, steller, taş eserler ve anforalar sergileniyor.
Müzeyi ziyaret etmeden önce veya sonra etno-köyler olarak düzenlenen Tevfikiye ve Çıplak Arkeo-Köylerini ziyaret edebilirsiniz.
Tevfikiye ve Çıplak Arkeo-Köyleri
Troya Müzesi ve kazı alanına girerken yanından geçtiğimiz, Tevfikiye ve Çıplak Köy.
‘Son Troyalılar’ın Yaşayan İki Köyü’ olarak Opet’in desteği ve yönetim kurulu başkanı Nurten Öztürk’ün titiz çalışmaları ile Etno Köylere dönüştürüldü. Müzeyi ziyaret ederken bu iki köyü de rotanıza ekleyebilirsiniz.
Müzeye ulaşmadan once Opet Arkeo-Köy, Tevfikiye yazılı sur duvarlarını andıran duvarlar ile karşılaşıyorsunuz. Müzeyi ziyaret ettikten sonra bu köyün sokaklarında dolaşırsanız; etnografik öğelerle canlandırılmış Troya Evi’ni, Troya kahramanlarının ve Troya tarihi ile ilgili resim ve yazıların olduğu antik dönem görünümlü evleri, Troya dönemine benzer şekilde dekore edilen sağlık ocağı ve düğün salonunu,. Rum taş ustasının Troya Antik Kenti taşlarından inşa ettiği tarihi camisini, Troya Ovası’na bakan meydandaki Sarpedon, Priamos, Paris, Helen, Hektor, Homeros, Akhilleus, Agamemnon, Aias, Patraklos, Odysseus gibi Troya kahramanlarının büstlerini göreceksiniz. Ayrıca Troya antik dönem tatlısı Globi’yi tadabilirsiniz.