ASSOS İZLENİMLERİ, ROTA VE REHBERİ

 

Denizi kuşbakışı kucaklayan muhteşem antik kenti, Midilli adasına ve Ege’ye nazır 5000 kişilik dev antik tiyatrosu, eşsiz gün batımlarına nazır görkemli Athena Tapınağı, Rum döneminden kalma nefis taş binaları ile antik kentin hemen altında yer alan tarihi Behramkale köyü ve de sahildeki ufacık antik limanı ile Assos zamanda asılı kalmış masal gibi bir keşif.

 

360 derece deniz manzaralarına nazır bir tepenin üzerinde kurulmuş Antik Assos kentinin hemen altındaki yamaçlarda yer alan Behramkale Köyü, 150 hanesi ile ufacık şiir gibi bir köy. Büyük yerleşimlere uzak oluşu ve dik bir tepenin üzerinde yer alması sebebi ile gözlerden ırak kalması ve 30 yıldan uzun bir süredir sit alanı olarak ilan edilip yeni bir yapılaşmaya müsaade edilmemesi sebebi ile çok iyi korunmuş bir tarihi köy. Köyde daracık arnavut kaldırımlı yokuşlardan inip çıkarken ve sokaklarda yürürken, Rumlar döneminde muhteşem taş işçiliği ile bezenmiş tarihi binaları seyretmeye doyamıyorsunuz. Ayrıca Antik kentin hemen girişinde I. Murat Hüdavendigar tarafından 14. yılda yaptırılmış olan nefis bir camisi Osmanlı döneminin izlerini yansıtıyor.

Minicik bir liman olan Assos Antik Limanı, hem antik dönemden kalıntılara hem de balıkçı barınağı kıyısında restoranlara ev sahipliği yapıyor. Keyfini çıkarmak için bir sabah veya akşamüzeri yürüyüşü yapmanız yeterli.

 

ASSOS’UN ZENGİN TARİHİ

Çok zengin bir tarihi mirasa sahip olan Assos’un geçmişi Tunç Çağı’na kadar uzandığı tahmin ediliyor. Yunanistan’ın Midilli Adası’ndan M.Ö.  7. yüzyılda bölgeye gelen Lidyalılar, Assos’un  temellerini M.Ö.  6. yüzyılda atmış. Assos, ünlü tarihçi Hellanikos’un kayıtlarında ‘Mithymna’dan gelenler  tarafından kuruldu’ şeklinde ifade ediliyor. Ünlü Yunan filozof Aristotales M.Ö. 348-345 yılları arasında Assos’ta yaşamış ve kurduğu okulda 3 yıl boyunca felsefe dersleri vermiş. İnanışa göre Aristo’nun Assos’a gelişi şöyle: Assos Kralı Hermias, ünlü felsefeci ve sınıf arkadaşı olan Aristo’yu kentine davet eder. Aristo bu daveti kabul eder ve Assos’u ziyarete gelir. Hermias’ın kız kardeşi Pythias ise güzeller güzeli bir kadındır ve Aristo, kendisine aşık olur. Bunu duyan Hermias, Aristo’nun kentinde felsefe okulu kurarak ders vermesi şartıyla, onun kız kardeşiyle evlenmesine izin verir. Böylece Aristo Assos’ta 3 yıl boyunca felsefe dersleri verir. Hatta Aristo ünlü eseri ‘Devlet’teki ütopyayı Assos’ta hayata geçirmeye çalışmış diye biliniyor. Artık antik Assos ve altındaki tarihi köy Behramkale, kısaca Behram olarak anılıyor.

 

     

ASSOS ANTİK KENTİ KEŞİFLERİ 

 

Ege denizinden 235 metre yükseklikte Troas isimli sönmüş bir volkanik tepe üzerinde kurulmuş olan Assos antik kenti, bölgenin andezit taşı ile inşaa edilmiş. Andezit taşının çok sert ve dayanıklı olması sebebi ile antik kent uzun zaman ayakta kalabilmiş. Antik kentte ilk arkeolojik kazılar 1881 yılında Amerika Arkeoloji Enstitüsü tarafından gerçekleştirilmiş ve ilk olarak kral mezarlarına ait buluntular ortaya çıkarılmış. Bulunan tarihi eserler şimdi Çanakkale Arkeoloji Müzesi içinde sergileniyor. Arkasından surlar, Athena Tapınağı, tiyatro, agora kazıları gerçekleşmiş ve ortaya büyük bir antik kent çıkarılmış. Antik kentte Sultan I. Murat tarafından 14. yüzyılda yaptırılmış tek kubbeli Hüdavendigar Camii yer alıyor.

 

Assos Antik Kenti arkeolojik bölgesi ve Behram tarihi kasabası 1982 yılında 1. derece sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmış.

 

Muhteşem Ege manzaralarına nazır antik kent, ayrıca UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.

Antik Kenti dolaşmak 1.5 saatinizi alacaktır. Size tavsiyemiz, Assos antik kentini gün batımından 1-2 saat önce ziyaret edin ve kapıdan girdiğinizde hemen sağda zirvede yer alan Athena Tapınağını en sona saklayın. Önce sol taraftan arka tarafa dolanan uzun yoldan aşağı ilerleyin ve kentin tiyatro, agora, mezarlık bölümlerini ziyaret edin. Tekrar aynı yoldan dönüp, gün batımına doğru Athena Tapınağına çıkın. Nefes kesen gün batımı manzaraları seyredeceksiniz.

  • Athena Tapınağı: Tanrıça Athena’ya adanmış Athena Tapınağı, Assos Antik Kenti’nin en etkileyici kalıntısı. Tapınak, Akropol’ün en zirve kısmında gün batımına nazır yer almaktadır. (Antik Yunan’da tapınaklar batıya yani gün batımına, altarlar (sunaklar) ise doğuya yani gün doğumuna bakacak şekilde inşaa ediliyor). Günümüze tapınağın sadece ana kaidesi ve dikleştirilmiş birkaç sütunu ulaşabilmiş ulaşabilmiş ancak insan nasıl etkileyici bir yapı olduğunu hemen anlayabiliyor. Orijinali 5 yüksekliğinde toplam 19 sütun üzerine inşaa edilmiş tapınak, Assos antik kentinin geriye kalanı gibi andezit taşından yapılmış. Tapınak depremler ile hasar gördüğü için Roma döneminde M.Ö. 31 ile M.S. 14 senelerinde restore edilmiş. Özellikle Roma döneminde Tanrıça Athena’ya olan bağlılık ve sevgi arttığından, bu tapınak çok önem taşımız ve şenliklere ev sahipliği yapmış. Athena Tapınağı’nın bazı parçaları dünyaca ünlü Louvre ve Boston Müzeleri’nde sergileniyor. Gün batımında muhteşem deniz ve gökyüzü manzaraları sunan Athena Tapınağı, harikulade fotoğraflar çekmeye imkan tanıyor.

  • Assos Antik Tiyatro:  Yine andezit taşından inşaa edilmiş 5000 kişilik deniz manzaraları nazır antik tiyatro agoranın güneyinde yer alıyor. M.Ö 4. ve 3. yüzyıllarda Antik Yunan mimarisinde inşa edildiği tahmin edilen tiyatro, yamacın eğimine seyirci kısmını yaslayıp, muhteşem deniz manzaralarını karşısına almış.

  • Agora:  Antik tiyatronun hemen üzerinde yer alan Agora yani kent meydanı, meclis binası, tapınak ve spor alanlarına ev sahipliği yapıyormuş. Depremler ve insan tahribatları sebebi ile agoranın büyük bir kısmı ne yazık ki günümüze kadar original halleri ile ulaşamamış durumda. Ancak kalıntının yoğunluğundan ne kadar görkemli bir kent meydanı olduğu hayal edilebiliyor. Kentin girişinde karşılaşacağınız lahit mezarları üzerindeki işlemeler ise bize şaşkınlık verici bir şekilde Star Wars filminin uzay gemilerini anımsattı.

  • Doğu Kapısı: Behramkale’nin hemen girişinde yer alan yüksek kalıntı ise Assos antik kentinin diğer kapısı. Yürüyerek kolaylıkla ulaşabileceğiniz Doğu Kapısı’nın manzarası da muhteşem.

 

 

OSMANLI DÖNEMİ ESERLERİ

  • Behramkale Murat Hüdavendigar Camii: Assos Antik kentinin girişinde tepede yer alan ve Assos’taki en önemli Osmanlı eserlerinden birisi olan Hüdavendigar Camii, I. Murat Hüdavendigar’ın 14. yüzyılda yaptırdığı tek kubbeli plana sahip hala ibadete devam edilen bir cami. Klasik cami mimarisinden farklı olarak kare planlı yapısıyla dikkat çeken caminin başka bir özelliği ise, girişindeki kapının Cornelius kentinin orijinal kapısı olması ve binanın kendisinden daha eski olması. Kapı camiye monte edilirken kapıdaki haç işareti kaldırılmış ancak Cornelius Kralı Skamandros’un sözleri olduğu gibi bırakılmıştır. Orijinalliğini korumayı başarmış nadide bir Osmanlı eseri görmek için ziyarete değer.
  • Hüdavendigar Köprüsü (Tarihi Behramkale Köprüsü): Behramkale köyünün bir kilometre altında, Tuzla Çayı üzerinde yer alan nefis bir taş köprü var. Hüdavendigar Camii ile aynı zamanda 14. yüzyılda yine I. Murat Hüdavendigar tarafından inşa edilmiş. Araç trafiğine kapalı köprünün kemerleri hala ilk günkü ihtişamını koruyor

 

  

ASSOS CİVAR KEŞİLERİ

Yörük Köyleri Ziyareti: Assos yakınlarında yarı göçebe hayatlarını devam ettiren Çamkalabak ve Kaşkaya yörük köyleri yer alıyor. Yörükler, kökleri Osmanlı İmparatorluğu’na dayanan, Anadolu ve Rumeli’de göçebe olarak yaşayan, geçimlerini hayvancılıkla sağlayan ve mevsimlere göre ova veya yaylalarda kurdukları çadırlarda oturan Oğuz boyları olan Türkmenler. Yörük ismi ise göçebeliğin ve hayvancılığın gerekliliği olan “yürümek” fiilinden türemiş. Yörük köylerine giderken etraftaki meralarda özgürce otlayan hayvanların bolluğunu görünce bu kültüre yaklaştığınızı anlayacaksınız.

Hala yarı göçebe kimliğini koruyan insanların tek katlı iptidai evleri de bu kültürün bir uzantısı. Çamkalabak veya Kaşkaya’ya köylerine girdiğinizde evlerden ellerinde yazmalar ve el işleri ile fırlayan kadınlar etrafınızı saracak, sakın şaşırmayın. Gerçekten rengarenk yazmalar gösterecekler size, birkaç tane satın alın, sohbet edin, hemen sizi evlerine ziyaret edip çay kahve ikram edecekler. Assos’un kuzeyinde ve kuzey doğusunda tepelerde Nebiler, Tütüler, Sarıdüz, Türkmenli, gibi Türkmen köyleri de yer alıyor.

 

   

 

Babakale Ziyareti: Assos’a yaklaşık 30 km ve 40 dakika sürüş mesafesinde Anadolu’nun ve Asya kıtasının en batı uç noktası olan Babakale zamanda asılı kalmış ufacık bir kale köy. Hem Ege hem de Marmara manzaralarını aynı anda görebileceğiniz tarihi kale surlarına tırmanın.

Kalenin surlarının hemen altında denize doğru yamaçta yer alan tarihi mezarlık ve mezar taşları gerçekten çok dokunaklı ve etkileyici manzaralar sunuyor. Ayaklarınızın altında uçsuz bucaksız uzanan deniz sonsuzluğu hissettirirken, manzaraya nazır mezarlar da insan hayatının faniliğini ve kıymetini daha da çok  fark etmenizi sağlıyor. Babakale, 1723 yılında Sultan III. Ahmet tarafından denizden gelen tehlikelere karşı savunmasız olan köylülerin koruma altına almak amacıyla yapılmış ve Osmanlı’nın inşa ettiği son kale.

Kalenin girişinde tarihi nefis bir ahşap kapı ve kapının üzerinde tarihi bir yazıt yer alıyor. Konumu sebebi ile doğal bir liman özelliği de taşıyan Babakale Marmara’dan Ege’ye dönen gemilerin zorlu hava şartlarında sığındığı bir durak olmuş. Nefis taş binalarını ve tarihi çeşmeleri seyrederek sokaklarında yürümek, Rumlardan kalma kiliseden dönüştürülen camisini ziyaret etmek ve ‘Kulaklı Babakale Bıçağı’ nı yapan son bıçak üreticisi Doğan Tosun’u ziyaret etmek, Babakale’de iken yapmanızı tavsiye ettiklerimiz.  1700’lü yılların başında Osmanlı ordusunun kılıç ve kama ihtiyacını karşılamak üzere Kazakistan’dan ustalar getirilmiş.  Ateşli silahların yaygınlaşmasının ile bu ihtiyaç azaldıkça bu mesleği icra eden usta sayısı neredeyse yok olmaya başlamış. Doğan Tosun 8. kuşak olarak, dedelerinden gördüğü yöntemler ile yöreye özgü “Kulaklı Babakale Bıçağı“nı el yapımı olarak üretmeye devam ediyor. Bu geleneksel bıçağın özelliği gövdesinin dövme ve krom çelikten ve sapının boynuzdan yapılması.

 

Babakale ayrıca tarihi Hamaxitos Antik Kenti’nin kalıntılarına ev sahipliği yapıyor. Ancak kazı çalışmaları başlamadığı için kentle ilgili kalıntılar gün ışığına çıkarılmamış. 

Babakale’ye 1 km. mesafede bulunan Ak Liman Plajı’nın tepesinde nefis deniz manzaralarını izleyebilir ve sahile inip tertemiz lacivert suları ile denizin keyfini çıkarabilirsiniz.

 

Apollon Smintheion Tapınağı: Babakale’ye giderken Gülpınar köyü yakınlarında Assos Antik kenti döneminden kalma görkemli Apollon Smintheion Tapınağı’na mutlaka uğrayın. Yunan mitolojisinde en önemli tanrılardan birisi olan Anadolu kökenli Apollon, güneşin, ateşin, müziğin, şiirin, sanatın ve kehanetin tanrısı. M.Ö 2. yüzyılın ortalarında Helenistik mimaride inşaa edilen bu önemli tapınak Smintheion ismini, tanrı Apollon’un kutsal hayvanı olarak kabul edilen fare den alıyor. Tapınak hakkında ilk bulguları 1853 yılında İngiliz Admiral R. N. Spratt keşfetmiş, arkeoloji kazıları ise 1980 yılında başlamış. Gerçekleştirilen kazılarda Roma dönemine ait yedi adet su deposu sarnıç ve de iki adet de Roma hamamı bulunmuş. Kazılar sırasında ortaya çıkarılan 35 kilometre uzunluğundaki “Kutsal Yol”un ise, Troas (Antik Assos) kentinden insanların tapınağa ibadet etmeye gelmelerini sağlayan yol olduğu tahmin ediliyor. Yağışın az olduğu dönemlerde insanların buraya su taşımasına gerek kalmaması için su depolarının inşaa edildiği tahmin ediliyor. Hamamların işlevi ise ibadetten önce insanların dünyevi kirlerinden arınmasını sağlamak.

Dikdörtgen formda inşa edilmiş olan tapınakta 15 metre yüksekliğinde toplam 44 sütun yer alıyormuş. Sütunların üst kısmındaki kabartmalarda ise “İlyada” Destanı’ndan bölümler yer verilmiş. Ayrıca Troya Savaşı da bu sütunlarda resmedilmiş.

 

 

ASSOS KONAKLAMA ADRESLERİ

Assos 3 Oda

Mimarisinden dekorasyonuna odalarından ortak alanlarına her detayı ince ince düşünülmüş, zevkle ilmek ilmek işlenmiş, huzuru, sakinliği, sessizliği, samimiyeti, hayvanseverliği ile kalbimizi fetheden nefis bir konaklama adresi Assos 3 Oda.

Assos köyünün yamaçlarından aşağı Tuzla çayı vadisine (İlyada destanımda geçen Pedasos olduğu tahmin ediliyor) ve denize doğru uzanan manzarası, yöreye özgü koyu renkli taşlardan doğa ile uyumlu mimarisi, zevkli antikalar ile döşenmiş odaları, antika çalışma masası, gramofonu, kesme kristal bardakları, seramik fincanları, yatak başındaki nefis tabloları, renkli kilimleri, 1984’de Banksy’e uzanan kitapları, manzaraya nazır kahvaltı terası, salonda soba başındaki keyifli oturma köşesi ve yemek masası, kendinize ait geniş ve ferah terasları, banyolardaki kurna lavabolar ve renkli seramikler, bakır tencere ve tavaları, el yapımı seramikleri, duvarlarda Yunanca harfler işlenmiş taş tabletler, tarihi 70’lere uzanan nostaljik Hayat dergileri, hangi köşeye baksanız içiniz açılıyor ve mutlu oluyorsunuz… Mütevazi gözükse de 3 odanın hepsi, misafirlerinin rahat edebilmesi için her ince ayrıntısına kadar düşünülmüş.

Assos’a ve Kaz Dağlarına gönül vermiş Kerem ve Zalina çiifti nin misafirperverliği, ilgisi, görgüsü, nezaketi, zarifliği, yore sevgisi ve bilgisi, konaklama deneyiminizi bir otel yerine başka bir diyarda evinizde hisseder gibi yaşamanıza imkan tanıyor.

Kerem Perianez Gonzales’in babası Cordobalı, annesi ise İstanbullu. Güzel sanatlarda grafik tasarımı okuduktan sonra. İspanya’da Alicante’de bir restoran açmış. Valensiya’da bir tatilde iken İspanyada dil kursuna giden Kazakistanlı Zalina Betsiyeva ile tanışıp birbirlerine aşık olmuşlar. Aslen gazetecilik okumuş Zalina, Alicante’ye yerleşip Kerem’in restoranında mutfakta çalışmaya başlamış. Gurbette yorulduktan sonra İstanbul’a yerleşme kararı ile 2012’de restoranı kapatıp, Eylül ayında tatil için Assos’a gelmişler. Geliş o geliş. Denizi, bakirliği ve huzuru ile Assos’a aşık olup burada bir otel işletmeye karar vermişler. Assos 3 odanın bulunduğu harabe halindeki tarihi binayı heyecan ile kiralayıp, özenle restore edip, bugünkü haline getirmişler. Ve 2014’de 3 odası ile bu tatlı otelin kapılarını misafirlere açmışlar. Çiftin Türk ve Kazak kazak kökenleri, İspanya tecrübeleri, tarihi Rum mimarisi içerisinde çok zevkli bir dekorasyon ile harmanlanarak sizinle buluşuyor.

Geçmişlerindeki mutfak kültürü ve maharetlerini kahvaltılarında ve önceden haber vererek yiyebildiğiniz akşam yemeklerinde kendini gösteriyor. Sobada yanan odunlar eşliğinde akşam yemeğimizde arpa şehriyeli, naneli, maydonozlu, domates çorbası, ev yapımı falafel, humus, domates kurusu, kırmuzı biber, roka salatası, Alicante usulü elmalı, mısırlı, yoğurlu tavuk yedik ve lezzetlerin her biri nefisti.

 

Sabah kahvaltısında ise karamelize soğanlı lor, peynirli vejeteryan börek, isli, çerkez, çeçil, ezine, eski kaşar gibi yöresel peynirler, kızarmış biber, ev yapımı reçeller, domates salçası, Dulce de Lece reçelli krep ile tadına doyulmayan lezzetler ile güne başladık.

Biz oradayken çiftin kedisi Coco ve sokak kedisi Piçi başka mutluluk kaynakları idi. Yaz döneminde ise köpekleri Kont sizi karşılıyor olacak.

Otelde konaklarken onların özenle hazırladıkları harita üzerindeki önerileri takip ederek, en güzel plajlarda denize gidebilir, en özgün restoranlarda yemek yiyebilir, civar köyleri keşfedebilir, Assos vadilerinde doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz.

Şehrin tüm stresinden arınmak, deşarj olmak, ruhunuzu dinlendirmek Gerçekten 3 odalı minicik bir otel ancak kalbinizi kocaman kaplayan sıcaklığı, ruhunuzu doyuran estetiği, zihninizi hafifleten huzuru ile dünya tatlısı bir mini butik otel..

Doğa ile başbaşa kalmak için ideal olan Assos 3 odada iken, Zalina ve Kerem’in keyifli sohbetleri, taze yöre mahsülleri ile hazırladıkları muhteşem kahvaltıları, enfes gün batımları ve gün doğumları manzaraları içinize işleyecek.

 

Not: Otel Nisan – Kasım arası açık.

 

Nar Konak

Esra Toros yorumları ile Nar Konak: Behramkale’de 5 odalı bir sığınak Nar Konak. Köyün tepe noktalarından birinden, incelikli detaylar ve zarafetle bezeli bir dost evinden Assos’a ve güzelliklerine bakan görkemli bir sadelik. Ege Denizi, Kaz Dagları ve Behramkale Köyü gözlerinizin önünde, uçsuz bucaksız…

Köyün en güzel evlerinden birisi sihirli bir dokunuşla ‘eviniz’ oluvermiş. Güzelim bahçesi sizin bahçeniz, o yatak örtülerini anneniz isledi, üzerinde yattığınız hamak en yakın dostunuzdan hediye… Dış mekanın her köşesi kullanılmış, siz doğayı içinize doya doya çekebilin diye , Öylesine sahici bir aidiyet duygusu ki, girişi kolay çıkışı olmasa…

Mekan Gizem ve Juan’a emanet. Kendileri Nar Konak ailesinin kızları ve damadı. Juan’in atölyesinden çıkmış cam kesme makinasıyla kesilip vazo haline getirilen şarap şişelerinin içindeki papatyalar, Gizem’in kahvalltınızı hazırlarken başından çıkarmadığı yemenisi yemenisi, kopekleri Skyla’nin medikal bir şampuanla mı, yoksa bebe şampuanıyla mı yıkanması gerektiği üzerine kısa bir diyalog, mekana giris yapan Avustralya’li konuklarla birlikte yenen keyifli bir aksam yemegi Nar Konak’in farki ve guzelligi. Kitap okumayi seven konuklari icin Gizem’in annesinin kendi elleriyle işledigi kitap ayracinin inceliginden olsa gerek ayrilir ayrilmaz yeniden gitme istegi…

Istanbul’dan keyifli bir araba yolculuguyla Canakkale uzerinden 5, Balikesir uzerinden 7 saatte sakli cennetinizdesiniz. Hem denize yakinsiniz, hem tarihe kisacik mesafeniz, hem de Kaz Daglari’nin dogasina her an kavusabilirsiniz. Nardan Konaginizda huzur icindesiniz ya da huzurlu bir Behramkale deneyiminin ta kendisisiniz.

 

Diğer Oteller

Tarihi Behramkale köyünde size önerebileceğimiz diğer güzel adresler ise:

  • Asoss Alarga
  • İdasos Taş Odalar
  • Assosyal

 

Sivrice Koyu’nda önerebileceğimiz konaklama adresleri ise Ege Evi ve Assos Nazan Motel.

 

 

ASSOS TARİHİ KÖYÜNDE ÖZGÜN KEŞİFLER

Behramkale’nin tarihi sokalarında dolaşırken keşfetmeye değer birkaç orijinal ve özgün sanat ve zanaat durağı tavsiyemiz var: nefis resimleri ve seramikleri ile Leleg, seramik ve el işleri ile Muscari Handmade & Baykuş Seramik ve de cam sanat işleri ile Pelin İnal CamEv.

 

BEHRAMKALE KÖYÜNDE LEZZET DURAKLARI

  • Mavi Kapı:Assos köyünün içinde İstanbul’dan Assos’a yerleşmiş Figen Hanım’ın işlettiği günbatımı manzarası çok keyifli karnıyarık, paçanga böreği, pilav, köfte gibi anne ev yemekleri ve rakı ve şaraba eşlik edebilecek meze ve zeytinyağlılar sunan ev restoranının en güzel zamanı manzaraya nazır gün batımı vakti. Önceden rezervasyon yaptırmakta fayda var: 05325147965 Leyla Hanım.
  • Kayadibi Restoran: El açması gözleme ve çoban salatası ile nefis bir geleneksel öğle yemeği için ideal. Önceden haber vermekte fayda var: 05462679355 Metin Bey.
  • Assos Antik Limanda yemek yemenizi çok tavsiye etmiyoruz ancak mutlaka limanda deniz kenarında balık yemek istiyorum derseniz: Uzun Ev veya Yıldız Saray’ı tercih edebilirsiniz.

 

 

BEHRAMKALE YAKINLARINDA LEZZET VE KONAKLAMA DURAKLARI

  • Buta Tandır: Assos’un yan köyü olan Korubaşı’nda yer alan, Azerilerin işlettiği, Azeri & Rus & Türk karması geleneksel et lezzetleri ve vişneli salatası ile güzel bir öğle yemeği durağı. (Korubaşı Köyü no:405)
  • Kuruoba 43: Kuruoba köyünde doğanın içinde yer alan harika bir taş binada 4 odası ile sessiz sakin nefis bir konaklama alternatifi (Kuruoba Köyü no:43)
  • Evenni Restoran & Butik Otel: Kazdağları yazımızda belirttiğimiz Taş Değirmen’in sahipleri Tuğba ve Mustafa çiftinin işlettiği bu nefis restoran ve otel gerçek bir geleneksel gurme deneyim sunuyor. Ekmeğindeki undan, sofradaki domates, biber, patatese kadar Bayramiç’de ki kendi tarlalarında tamamen doğal yöntemler ile yetiştiren çiftin sunduğu bu deneyimi kaçırmayın. Bir gün önceden rezervasyon alıp, ertesi güne sofrayı hazır ediyorlar: 05316440814 Tuğba Hanım (Not: Pandemi sebebi ile 2020’de kapalı idi) (Balabanlı Köyü Yolu)
  • Muammer Can: Sivrice’de bir salaş bir balıkçı barınağı. 3 Oda Assos’un sahibi Kerem Bey’in tarifi ile ‘görebileceğiniz en salaş restoran olabilir ancak duygusu çok yüksek, gün batımından once denize sıfır sandalyelerde yerinizi aldığınız ve bir barakadan çıkan  bolca nefis balık, ve eşlikçi çoz az meze ile içe dönük ve son derece doğal bir deneyim. Sadece denizin yanı başında bu doğallığı yaşamak için İstanbul’dan gelen çok müdavimi mevcut. Rezervasyon için: 05447234197 (Sivrice Mevki, Bektaş Köyü)
  • Etem ile Aslı: Yörenin en iyi mezecisi olarak geçen azıcık masalı ve hep dolu olan Etem ile Aslı’ya 1 gün önceden rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ediyoruz: 05323456718 (Not: Pandemi sebebi ile 2020’de kapalı idi) (Sivrice Koyu No:44)
  • Nazan Motel Restoran: Sivrice’de deniz kıyısından yer alan otelin ev yemekleri çok methediliyor: 02867234234 (Sivrice Koyu)
  • Barbar Babakale: Şaşlık, lokum, satır et , kasap sosis gibi et yemeğinin en lezzetlisi ve yanında az, öz lezziz mezeler için en güzel adres. Rezervasyon için: 0533 236 33 29 (Babakale, Çarşı İçi no: 305)
  • Filinta Restoran: Kazdağları lezzet durakları yazımızda bahsettiğimiz denizin üzerinde gün batımına nazır nefis rakı & balık & meze restoranı Assos’a 30 dakika uzaklıkta (Küçükkuyu, Akgün Albayrak Cad. No:110)

 

 

ASSOS CİVARINDA DENİZ KEYFİ

Sivrice Plajı, Kadırga Boyu, Koruoba Koyu, Sokakağzı Koyu, Yeşil Liman Koyu, Akliman Sahili tertemiz suları ile harika deniz keyfi sunuyor. Deniz’e girilecek yerler hakkında daha detaylı bilgi için www.yolculukterapisi.com/assos3odatavsiyeleri yazımızı okuyabilirsiniz.

 

 

ASSOS KONUM VE ULAŞIM

Çanakkale’nin 87 kilometre güneyinde Ayvacık ilçesine bağlı bir antik belde olan Assos, İstanbul’dan Bursa ve Edremit üzerinden 430 kilometre yaklaşık 5.5-6 saat sürüş mesafesinde uzaklıkta, Çanakkale üzerinden ise 435 kilometre yaklaşık 6.5-7 saat sürüş mesafesinde.

 

 

YOLCULUK TERAPİSİ KAZ DAĞLARI YAZILARI

Zeynep Atılgan Boneval