Kuzey Ege Rotası 3: Yeşilyurt Köyü

 

Adı üstünde ‘Yeşil Yurt’, çam ve zeytin ağaçları ile çevrelenmiş bu köy, Kuzey Ege’nin en yeşil köylerinden birisi. Ayvacık mevkii tepelerinde yer alan, tarihi 700 yıl öncesine dayanan Yeşilyurt Köyü, arnavut kaldırımlı sokakları, Rum mimarisinde taş evleri, tertemiz havası, yemyeşil doğası ile şiir gibi başka bir köy.

Likya, Pers, Roma medeniyetlerinin izini taşıyan İyonyanın önemli bir yerleşimi olmuş Yeşilyurt 1355 yılında Oğuzların 24 boyundan birisi olan Çepni boyunun Anadolu’ya yayılmış uç boyu tarafından Büyük Çetmi ismi ile kurulmuş. Uç beyinin küçük kardeşi de vadinin karşısındaki yamaca Küçük Çetmi ismi ile bir köy kurmuş. Cumhuriyet döneminde köy Yeşilyurt ismini almış.

Rum ve Türklerin 1924’e kadar bir arada uyum içerisinde yaşadığı, mübadele sonrası Girit ve Midilli Türk’lerinin giden Rumların evlerine yerleştiği, ve zaman içerisinde göç ile nüfusun seyrelerek hayalet bir köye dönüştüğü başka bir köy. 

Ancak yine şehirden kaçmak isteyen doğaseverlerin taş binaları alarak aslına uygun restore etmesiyle ve 1993’de ilk butik otelin açılması ile yeniden canlanmış Yeşilyurt. Sit alanı olarak koruma altında olduğu için mimari ve estetik açıdan çok güzel gelişmiş. Şimdi yamacın iki tarafında da yerleşim devam ediyor. Şimdi birçok butik otel ile hem yerli hem de yabancı turistlere ev sahipliği yapıyor.

Yeşilyurt’ta iken yapabilecekleriniz:

  • Daracık köy sokaklarında dolaşıp yeşillikle içiçe geçmiş taş mimarinin keyfine varabilirsiniz,
  • Manici Kasrı’nda öğle yemeği yiyebilir, kahve veya şarap içebilirsiniz. 

  • Kitap Kafe‘de bir kahve veya çay molası verebilirsiniz.
  • Eğer biraz klasik köy lezzetleri arıyorsanız Çakır Kahvaltı Evi, Yeşilyurt Köy Konağı, Ayten Abla’nın Kahvaltı evinde otlu gözleme ile kahvaltı yapabilir, veya köpüklü ayran eşliğinde yörenin börülce, avcı böreği, peynir helvası, kabak çiçeği dolması, acı filiz kavurması, humus ve ahtapot salatası gibi lezzetlerinin tadına varabilirsiniz.

  • Meydandaki köy kahvesinde kahvenizi veya göknar ağacı kozalağı katılmış Kaz Dağı yüksek yaylalarında yetişen özel çayınızı içebilirsiniz.

  • köyün Rum ve Türkmen izlerini bir arada taşıyan, dışı taş içi ahşap kaplı 700 yıllık tarihi cami’sini gezebilirsiniz.
  • 18.yüzyıldan günümüze kadar telefondan daktiloya, radyodan televizyona, bilgisayardan bisiklete, basın yayından ve müziğe hayatımızı kolaylaştıran ve renklendiren 500 kadar objenin gelişim ve teknolojik sürecini sergileyen Köyeden Kente Teknoloji Müzesi’ni ziyaret etmek. Barınma, ısınma, aydınlanma, haberleşme, günlük yaşam ile ilgili kronojik parçaların bulunduğu müzede ayrıca Peugeot, Opel, Mercedes, Ericsson, Motorola, Hermes gibi markaların hiç bilinmeyen hikayelerini öğreneceksiniz.
  • köy pazarından veya köydeki tezgahlardan testi peyniri, kapari, ısırgan otu, çam balı, zeytin sosu, üzüm ve incir alabilirsiniz.

 

YEŞİLYURT OTELLERİ

 

  • Yeşilyurt Köyü’nde  bizim en beğendiğimiz otel ise Manici Kasrı: Manici Kasrı, Kazdağı eteklerinde, uçsuz bucaksız zeytinlikler, badem ve incir ağaçları arasında şehirden uzak doğada bir kaç gün geçirmek isteyenler için ideal bir butik otel.Otantik taş mimari üslupla, yıkılmış eski bir zeytinyağı fabrikasının taşları, ahşap kolon ve kirişleri kullanılarak inşa edilmiştir. Duvarları yüz yıllık ateş tuğlaları ile örülmüş kemerli koridorlarında yürürken tarihi bir şatodaymışsınız hissi yaratıyor. Menüsünde brokoli, ısırgan otu, hindiba ve semiz otu içeren yöre yemekleri; çeşit çeşit zeytinyağlılar ve deniz mahsulleri yer alıyor ve yemeklerde kullanılan süt, peynir, bal ve zeytin Yeşilyurt ve çevre köylerden elde ediliyor. Yazları ise köyden sahile inince Manici Kasrı’nın özel plajına ulaşıyorsunuz Yazları sadece otel misafirlerine ait bu özel plajda zeytin ağaçları arasında, çimlerin üzerinde güneşlenebilir, deniz keyfi yapabiliyorsunuz.

  • Çok zarif ve hoş iki otel daha var Yeşilyurt’ta Casa Mila ve Nadas.
  • Klasik tarz sevenler için ise: Pincecone Butik Otel, Çetmi HanKarye Müze Otel ve Öngen Country Resort güzel olabilir.

  

Zeynep Atılgan Boneval

Zeynep Atılgan Boneval