Kuzey Ege Rotası 8: Ezine, Truva Müzesi, Çanakkale

Kuzey Ege Rotası 8 yazımda iyice kuzeye doğru çıkarak Ezine, Truva Müzesi ve Çanakkale‘de beğendiğimiz adresleri paylaşıyorum. 

 

Ezine İlçesine Bağlı Köyler ve Güzel Adresler

 

  • Çanakkale’nin Ezine ilçesine bağlı Kemallı Köyünde, 1382 yılında inşaa edilmiş Asilhanbey Camii, tarihi binadaki Kütüphane ve yakınlarındaki Kalpli Göl görülmeye değer.

  • Pembe Göl olarak da geçen Dalyan gölü, Alexandria Troas Antik Kenti dönemde iç limanıymış. Bugün kalp şeklindeki göl, yılın sadece birkaç günü pembe rengini alıyor. Bu pembe renk, özllikle Eylül, bazen de Ekim, Kasım ve Aralık aylarında, sıcaklık ve tuzluluğun artmasından dolayı ‘dunaliella salina’ mikroskobik su yosunlarının fazlaca üremesi nedeniyle suyun pembe ve kırmızıya yakın tonlara bürünmesine sebep oluyor. Dünyadaki 8 pembe gölden birisi.
  • Ezine’nin Dalyan mevkiinde yer alan Makara ve Kayıkhane restoranları gün batımında yemek yemek için sade, mütevazi ancak çok keyifli adresler.

 

Truva Müzesi

Truva Müzesi ziyaretimiz sonrasında hazırladığım videoyu seyretmek için: 

https://www.instagram.com/reel/Cxzc5Xnol4B/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=MzRlODBiNWFlZA==

 

Çanakkale, Tevfikiye Köyü, Truva Antik Kenti arkeolojik kazı alanı yakınındaki Truva Arkeoloji Müzesi kesinlikle görülmeye değer bir müze.

Nefis bir çağdaş mimari örneği. Küp şeklindeki bina, arkeolojik dönemi hissettirmek için pas renginde çelik ile kaplanmış. Sade ancak çarpıcı bir yapı olarak, misyonunu başarıyla yerine getiriyor. Kendi başına sanki tarihi bir anıtmış hissi uyandırıyor.

Yalın Mimarlık tarafından projelendirilen müze, 2020 Avrupa Yılın Müzesi Özel Takdir Ödülü’nü ve Avrupa Müze Akademisi Özel Ödülü’nü almış.

Müzenin girişinden itibaren içeriden binanın çevresini dört dönen rampalardan yukarı çıkarken Truva medeniyetinin farklı dönemlerinde yolculuk yapıyorsunuz.

 

Hem Truva hem de yakın çevre ve adalardaki diğer antik kentlerde bulunan tarihi eserleri sergileyen müze yedi bölümünden oluşuyor. En etkileyici bölümler Troya Altın Hazinesi denilen mücevherlerin sergilendiği bölüm ve Polyxena lahiti ve Yunan tanrısı Triton’un heykelinin yer aldığı bölüm.

 

Zemin katta Assos, Bozcaada, Parium, Alexandria Troas, Smintheion, Lampsacus, Thymbra, Tavolia ve Gökçeada antik kentlerinden gelen eserler ve Troya Altın Hazine bölümü yer alıyor. İlk kattan itibarense, Truva medeniyetinin 5.000 yıllık tarihine ait heykeller, cam ve pişmiş toprak işleri, madeni paralar, süs eşyaları, kemik objeler ve aletler, metal kaplar, silahlar, baltalar, kesiciler, kilometre taşları, yazıtlar, sunaklar, lahitler, ve de görsel grafik tasarımlar, diyoramalar, interaktif gösterimler ile, farklı Truva dönemlerini gözünüzün önünde canlandırabiliyorsunuz.

Binanın tepesinde yer alan terasa çıktığınızda ise 360 derece Truva ovasını seyredebiliyorsunuz. Müzenin bahçesinde de sütunlar, sütun başlıkları, steller, taş eserler ve anforalar sergileniyor.

 

Müzeyi ziyaret etmeden önce veya sonra etno-köyler olarak düzenlenen Tevfikiye ve Çıplak Arkeo-Köylerini ziyaret edebilirsiniz.

Tevfikiye ve Çıplak Arkeo-Köyleri

Troya Müzesi ve kazı alanına girerken yanından geçtiğimiz, Tevfikiye ve Çıplak Köy.

‘Son Troyalılar’ın Yaşayan İki Köyü’ olarak Opet’in desteği ve yönetim kurulu başkanı Nurten Öztürk’ün titiz çalışmaları ile Etno Köylere dönüştürüldü. Müzeyi ziyaret ederken bu iki köyü de rotanıza ekleyebilirsiniz.

Müzeye ulaşmadan once Opet Arkeo-Köy, Tevfikiye yazılı sur duvarlarını andıran duvarlar ile karşılaşıyorsunuz. Müzeyi ziyaret ettikten sonra bu köyün sokaklarında dolaşırsanız; etnografik öğelerle canlandırılmış Troya Evi’ni, Troya kahramanlarının ve Troya tarihi ile ilgili resim ve yazıların olduğu antik dönem görünümlü evleri, Troya dönemine benzer şekilde dekore edilen sağlık ocağı ve düğün salonunu,. Rum taş ustasının Troya Antik Kenti taşlarından inşa ettiği tarihi camisini, Troya Ovası’na bakan meydandaki Sarpedon, Priamos, Paris, Helen, Hektor, Homeros, Akhilleus, Agamemnon, Aias, Patraklos, Odysseus gibi Troya kahramanlarının büstlerini göreceksiniz.  Ayrıca Troya antik dönem tatlısı Globi’yi tadabilirsiniz.

 

        

ÇANAKKALE

İçinden denizin geçti Çanakkale denizin ferahlığını, esintisini, serinliğini taşıyan bir şehir.

İki kıtaya birden dokunan Çanakkale, hem geleneği hem de geleceği içinde barındıran bir şehir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin varolabilmesi için en büyük savaşlara cephe olmuş gururlu tarihimize tanıklık eden bir coğrafyanın kenti Çanakkale.

Bienali, müzeleri, galerileri ile kültürel ve sanatsal açıdan her geçen gün daha da gelişen Çanakkale, medeni yaşam için örnek bir şehir olma yolunda ilerliyor.

Hem şehir merkezi hem de yeni köprüsü ile kolaylaşan civar keşifleri ile Kuzey Ege’nin incisi.

 

Çanakkale Rotaları

  • Çanakkale Deniz Müzesi: Türk deniz tarihini, deniz büyüklerimizi, Çanakkale Muharebelerini ve Çanakkale Deniz Zaferi’ni bilimsel yöntem ve tekniklerle anlatan müzede Nusret Mayın Gemisi, Çanakkale Savaşları İhtisas Kütüphanesi, Çimenlik Kalesi (Kale-i Sultaniye) ile resim ve fotoğraf galerileri yer alıyor. Savaş alanında, köylerde bulunan veya halk tarafından bağışlanan özel eşyaları da barındırıyor. Mimarisi Kale şeklinde tasarlanmış bu müze tarih sevenler için ideal bir durak.
  • Aynalı Çarşı: Kentin tarihi ticaret merkezi Aynalı Çarşı öyle meşhur ve öyle kıymetli ki türküleri var bu çarşının. Tarihi 1890’a uzanan çarşı, Gelibolu Savaşı’nda bombalanıp harabe haline gelse de, 1967 yılında yenilenerek bugünkü durumuna getirilmiş. Şehrin kalbinde yer alan çarşı, geleneksel dokusuyla, kendine has atmosferiyle tarihe tanıklık edeceğiniz bir durak.
  • Saat Kulesi: Çanakkale feribot iskelesinin yakınlarındaki saat kulesi, 1897 yılında Sultan II. Abdülhamid döneminde inşa edilmiş. Kesme taştan yapılmış olan kule kare planlı, aşağıdan yukarıya doğru incelen prizma şeklinde. Bir balkon, üç silme ile dört bölüme ayrılan, Deniz Müzesi ve Aynalı Çarşı’ya yakın mesafede olan kule, akşam ışıklandırmasıyla harika bir görüntü oluşturuyor.

  • Çanakkale Bienali: 5 Ekim – 11 Kasım 2024 tarihleri arasında gerçekleşen Çanakkale Bienali, 50’yi aşkın sanatçının Çanakkale içinde ve civarında 13 farklı mekâna yayılan sergisiyle gerçekten zengin bir çağdaş sanat deneyimi sunuyor. Zamana Bırakmak başlığıyla gençler, teknoloji, gelenek ve gelecek kavramlarına odaklanan ve sanatın farklı disiplinlerini Çanakkale’nin özgün kültürel ve tarihsel dokusuyla bir araya getiren Çanakkale Bienali’nin sloganı ise “Çanakkale’de yeni nesil bir çağdaş sanat müzesine doğru!” Bienal MekanlarıMAHAL, StudioMAHAL ve FeHAN Pazartesi hariç her gün 10.00 – 18.00 arasında, Korfmann Kütüphanesi hafta içi her gün 10.00-17.00 arasında, Bordo Bina her gün 11.00 -18.00 arasında, Troya Müzesi her gün 08.30 – 17.30 arasında, ASTİM Kolektif ise Pazartesi hariç her gün 11.00 -17.00 saatleri arasında açık olacak. Kent merkezinin dışındaki bienal mekanlarında ise Adatepe (Küçükkuyu) Zeytinyağı Müzesi her gün 09.00 – 1630 arasında, Adatepe Ida Blue Otel Salı’dan Cuma’ya 10.00 – 17.00 saatleri arasında, Güneşane Vakfı Salı ve Cumartesi günleri 18.30 – 20.00 saatleri arasında sanatseverlere açık. Bienal’e özel tasarımların satışa sunulduğu PONKA Shop ise Pazartesi hariç her gün 10.00-17.00 arası açık. Sanatçılara, etkinliklere ve bienal hakkındaki tüm detaylara web sitesinden ulaşabilirsiniz.
  • Yalı Han’da yer alan Keramik Ayşe Hanım’ın seramikleri ile nefis bir keşif. Eğer seramik severseniz Çanakkale Seramik Müzesi de görülmeye değer bir müze.
  • Troya Antik Kenti: UNESCO’nun 1998 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aldığı dünyanın en ünlü antik kentlerinden biri olan Troya Antik Kenti, Tevfikiye Köyü sınırları içinde yer alıyor ve Çanakkale merkezine yaklaşık 30 kilometre mesafede bulunuyor. Homeros’un M.Ö. 8. yüzyıla ait İlyada ve Odysseia destanına konu olan Troya şehrinin tarihi kalıntı ve koleksiyonlarına ev sahipliği yapan Troya Müzesi ise 3 bin metrekarelik sergi salonuna ve 11.200 metrekarelik kapalı alana sahip. Büyük boyutta taş lahitlerden, ufak cam iğneler ve altın küpelere kadar farklı nitelik ve ölçeklerde arkeolojik eserin sergilendiği müzede, Troya’nın katmanları arasında bulunan on ayrı kent tanıtılıyor. Neredeyse 30 bine yakın eserin yer aldığı Troya Müzesi bölgenin tarihine ve sahip olduğu kültüre ait eserleri sergilemesi bakımından mutlaka gezilmesi gereken yerlerin başında geliyor.

  • Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı: Tarihin nabzının attığı Çanakkale’ye yolunuz düştüğünde şehitliği de barındıran tarihi milli parkı görmeden dönmeyin. Çanakkale merkeze 55 dakika uzaklıkta olan şehitlik kapalı bir müze olmadığı için herhangi bir ziyaret saati bulunmuyor.

  • Tek bir bölge olmayıp geniş bir alanı kapsayan şehitliğin özellikle Çanakkale Şehitler Abidesi, Conkbayırı, Atatürk Anıtı ve Siperleri, Kilitbahir Kalesi, Seyit Onbaşı Anıtı ve Mecidiye Tabyaları, 57. Alay Şehitliğini önceliklendirip, ayrıca Anzak mezarlıklarını (Lone Pine mezarlık ve siperleri özellikle) ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

  • Her Türk evladının mutlaka bu toprakları görmesi, ve cumhuriyetimizin kurulabilmesi için bu zorlu coğrafyada, nasıl zorlu bir mücadelenin verildiğine, ve tüm imkansızlıklara ragmen nasıl zaferlerin kazanıldığını idrak etmesi gerek diye düşünüyorum. Öncelikle büyük önder, başkumandan Atatürk olmak üzere, bu coğrafyada kan, ter, gözyaşı döken tüm askerlerimize, ailelerine saygı duruşunda bulunmamız gerçek bir yurttaşlık görevi. Ve de bu topraklarda hayatlarını kaybetmiş, gaziler vermis düşman güçlerine Atatürk’ün gösterdiği şefkatli yaklaşımı anlamak, koşullar ne olursa olsun, hakkaniyetli ve gerçek bir insan olabilmek için önemli bir ders,

 

 

Çanakkale Yeme – İçme Adresleri

  • Şehrin merkezinde, Çanakkale Boğazı manzaralı Yalova Restaurant özellikle mezeleriyle ön plana çıkan Türkiye genelinde lezzetli balık yiyebileceğiniz en iyi restoranlardan birisi
  • Diğer güzel iki balıkçı ise: Radika Balık Lokantası ve Çanakkale Balık Restaurant (Kolin Hotel’in hemen yanında)
  • Et severseniz İncelik Et Lokantası’nda yağlı karanın ve kebapların mutlaka tadına bakın.
  • Hane Bar (İncelik Et Lokantası yanı) eski güzel salaş Beyoğlu atmosferinde bir bar
  • Eceabat’ta ise Fors Kafe, Suvla bistro ve Bengodi otel gurme restoranları güzel adresler.
  • Piri Reis Müzesi’nin bulunduğu ve Lapseki arabalı vapurlarının kalktığı Gelibolu ilçesinde liman içindeki İlhan Restaurant’ın balıkları güzel

 

 

Konaklama Adresleri:

  • Şehir yakınlarında yer alan Avec otelve Akra otel modern yeni nesil oteller.
  • Deniz kenarında Kolin Hotel, İda Kale Resort
  • şehrin merkezinde barlar sokağında Ramazan Bey’in Yabancılar Oteli gerçek bir Çanakkale deneyimi yaşamak için ideal. Çanak Otel’in terasından manzara ise çok güzel
  • Diğer otel alternatifleri ise Akol otel ve Truva otel
  • Gelibolu yarımadasında Gallipoli Hotel
  • Zincir otel isteyenler için Doubletree by Hilton Çanakkale