Trakya dünyanın en eski bağ yollarına, yüzlerce yıllık şarap üretimi geleneğine, 3 farklı deniz ile çevrilmiş eşsiz coğrafyasında, Istranca Dağları, Longoz Ormanları gibi doğal güzelliklere, ülke tarihimizi değiştiren kahramanlık hikayelerinin yazıldığı cephelere, Grek, Balkan ve Roma-Bizans antik kentlerine, en iyi at yetiştiren Trak kavmine ve onların güzel atlarına, Anadolu’dan Trakya’ya göç yollarına, Antik Yunan’dan Osmanlı’ya tarihi başkentlere ev sahipliği yapmış Trakya gerçekten yıllandıkça güzelleşen bir bölge.
Yemyeşil Trakya gerçekten bir doğa cenneti. Hem Istrancaya tırmanan Kırklareli rotasındaki ormanlar, hem de Tekirdağ Hoşköy arasındaki deniz ve çam ormanları, Gelibolu yönündeki bağlarda yaprakların yeşilden kırmızıya, turuncudan dönüşü gerçekten tam seyirlik. Uzaklarda tepelere kurulmuş köyler resim gibi.
TRAKYA’DA BAĞCILIK VE ŞARAPÇILIK…
Dünyanın değerli bağları ve şarap bölgelerine ev sahipliği yapan 40º enleminde yer alan Trakya, şarapçılık için özel bir coğrafi avantaja sahip. Istranca Dağlarının koruması altındaki eğimli, çok katmanlı ve verimli topraklarında, kara ikliminin getirdiği gece gündüz sıcaklık farkı ve denizlerden esen rüzgarlar, kaliteli şaraplık üzüm için ideal koşullar sunuyor.
Trakya’da tarih boyunca bağcılık 3 anda bölgede yoğunlaşmış.
- Çorlu, Yazır, Uçmakdere, Hoşköy, Mürefte, Şarköy, Kumbağ arasında uzanan Ganohora diye adlandırılan Tekirdağve Şarköy bağları,
- Evreşe, Demirtepe, Bolayır Köylerinden Eceabat’a uzanan Geliboluyarımadası bağları.
- Lüleburgaz ve Kırklareli üzerinden Istranca Dağlarına uzanan Kırklarelive Lalapaşa ve Edirne’ye uzanan Edirne bağları.
Bu rotalar üzerinde gezdiğimiz bağlar ve butik şarapevleri, ürettikleri kaliteli şaraplar ile gerçekten Amerika, İtalya, Fransa ve İspanya’dan geri kalmayacak bir şarapçılığın vaadini şimdiden sunuyor. Hepsi özenle ve zevkle inşaa edilmiş şarap evlerinde, mahzenlerde ve tadım odalarında şarap tadımları, el emeği göz nuru bağlarda gezintiler ve sonbharda bağ bozumu, doğa ile içiçe bağevlerinde konaklama, manzaralı sofralarda müthiş yerel lezzetler ile şölen gibi öğle yemekleri ile doğal ve samimi bir eno ve eko turizm deneyimi sunuyor. Evet oteller, restoranlar biraz daha naif ve primitif, ancak Bordeaux, Rioja, Toskana gibi dünyaca ünlü şarap bölgelerindeki mesafeli ve soğuk mükemmeliyetçilik yerine, bağların sahipleri ile birebir yaşadığınız daha kişisel deneyimler Trakya şarapevi ziyaret ve konaklamalarının avantajı.
TRAKYA’DA ÇOCUKLUĞA DÖNMEK…
Trakya sadece şarap deneyiminden ibaret değil tabii ki… İstanbul’un yanıbaşında doğada büyülenmenize vesile oluyor bu rota… Doğa ile birlikte uyanmanıza, hasret kaldığınız uçsuz bucaksız topraklara basmanıza, bağlar ve bahçeler arasında kangallar ile koşup oynamanıza, alçalıp yükselen tepelerinden bakmaya doyamadığınız deniz ve ova manzaralarını hayranlık ile seyretmenize, bol oksijenli tertemiz deniz ve kır havasını içinize çekmenize, ocaktan yeni çıkan enfes yemeklerin burnunuza çalınan mis kokuları ile acıktığınızı farketmenize, bulabileceğiniz en doğal ve taze malzemeler ile hazırlanmış lezzetleri doya doya yemenize, yani aslında çocukluğunuza dönmenize imkan tanıyor…
TRAKYA AKTİVİTELERİ VE TARİHİ MİRASLAR…
Sadece şarap tadım, yeme – içme ile yetinmeyen aktif, dinamik gezginler için;
- Kırklareli Istranca Dağları, Longoz Ormanları veya Şarköy’de Ganos’un antik patikalarında manzaralara nazır yürüyüşler,
- Uçmakdere’de yamaç paraşütü, Şarköy’de sörf,
- Saros’da dalış gibi
birçok kalp atışları hızlandırıcı aktivite mevcut Trakya’da.
Tarih ve kültür meraklıları için ise;
- Istranca Dağlarının eteklerinde, Kırklareli höyüğü ve müzesi, Pınarhisar Bizans kalesi, Trak kavmi Astlar’ın yaşadığı antik Byzye kenti kalıntılarına kentine ev sahipliği yapan Vize kasabası,
- Edirne’nin tarihi ve kültürel mirasları, Babaeski’de Sokullu Külliyesi,
- Marmara denizi boyunca da Marmara Ereğlisi antik kenti, Tekirdağ Müzesi, Uçmakdere köyü, Gaziköy’de Kartaltepe’deki antik Hieron Oros kalesi, Hora Feneri, Melen Bağları içinde yer alan St. Ooannis Theologos Manastırı, Kutman şarap Müzesi,
- Güneyli Köyü, Gelibolu Mevlevihanesi, Gelibolu Kalesi ve Piri Reis Müzesi, Bigalı Köyü Atatürk Evi, Kilitbahir Onbaşı Seyid Anıtı ve Cephanelikler,
doğanın içindeki tarihi keşfetmenize imkan tanıyan görülecek yerler arasında…
TRAKYA’DA NERELERE GİDECEĞİM? …
Şarap, doğa, tarih, kültür hepsinin buluştuğu bu müstesna topraklarda siz hangisini yaşamak isterseniz isteyin, işinizi çok kolaylaştıracak müthiş bir rehberiniz var: Trakya Bağ Rotası.
Bölgesel tarihi ve kültürel hazinelerin yerleri, bağevi ve şarap tadım adresleri, yerel lezzetleri sunan restoran ve bağevleri, doğa içinde konaklama seçenekleri hakkında bilgi edinebileceğiniz ve de harita üzerinden takip edebileceğiniz www.trakyabagrotasi.com, gezginler için mükemmel bir armağan.
Trakya’da bağ içinde konaklama imkanı tanıyan bağevi otellerin sayısı her geçen gün artıyor, ve kır hayatını deneyimleyerek yerel lezzetleri tadabileceğiniz birçok lokal restoran mevcut.
TRAKYA’DA GASTRONOMİ
Tarihin en büyük iki imparatorluğunun başkentlerinin yanı başında, Doğu Roma ve Osmanlı İmparatorluğu’nun merkezinde konumlanan Trakya bölgesi, gastronomik çeşitliliği ile Türkiye’nin büyük bir bölümünü yansıtıyor.
Kırklareli’nde yöre halkının çogunlugunu Amuca Kabilesi, Arnavutlar, Bosnaklar, Gacallar, Muhacirler, Pomaklar ve Tatarlar olusturuyor.
Yemek kültürünü zengin kılan da bu kültürlerin bir arada yasaması.
Halk arasında Balkan ya da dag köyleri diye tabir edilen bölgelerde hayvancılık beslenme alıskanlıklarında ön plana çıkarken, ova olarak tabir edilen yerlesim yerlerinde tarımsal faaliyetlere dayalı beslenme alıskanlıklarının ön plana çıktıgını, kıyı kesimde ise deniz ve deniz ürünlerinden yapılan yemeklerin tüketildigini görüyoruz.
Ali Çakır, Kırklareli Mutfagı Trakya kıvırcık kuzusu, her köyün kendi adı ile ürettiği çeşit çeşit sucuklar, Trakya kaşarı ve keçi kaşarı başta olmak üzere çeşit çeşit peynirler, yöreye has evlerde hazırlanan bir baharat çeşidi olan kokulu tuz, sonbaharda toplamaya çıkılan çeşit çeşit mantar ve mevsiminde tazecik Karadeniz hamsisi, kalkanı, lüferi ve palamudu, av etleri, tavşan köftesi, yöreye özgü envai çeşit tuzlu ve tatlı börekler ve üzüm suyuna hardal tohumları katılması ile hazırlanan hardaliye saymakla bitmeyen Kırklareli lezzetlerine örnekler.
Trakya’nın sahip olduğu kısa mesafelerde farklıklar gösteren iklim koşulları zengin tarihi geçmişiyle birleştiğinde bu küçük bölgede çok çeşitli ve zengin bir mutfak kültürü yaratılmış.
TRAKYA MUTFAĞINDA KÜLTÜRÜN İZLERİ
Sürekli hareket halinde olan Greklerin gittikleri coğrafyalardan getirdikleri rafine lezzetler, Trakya’da Akdeniz mutfak kültürünün temelini oluşturmuş.
Bu kültür, Türklerin Orta Asya’dan ve Anadolu’dan getirdikleri, Balkanlarda daha da zenginleştirdikleri yörük kültürünün lezzetleriyle birlikte başka bir boyuta taşınmış.
Bu çok kültürlü ve hareketli yapı beraberinde birbirinden etkilenerek gelişen zengin bir mutfak ortaya çıkmış.
Daha sonra savaşlar sebebiyle bölgede yaşanan zorunlu göçler, beraberinde Balkanların farklı bölgelerinden etkilenmiş mutfak kültürlerini de getirmiş.
Üç kıta arasındaki ticari ve kültürel alışverişin kavşak noktasında bulunan ve 1500 yıl boyunca iki büyük imparatorluğun başkenti olan İstanbul mutfağı yüzyıllardır Trakya’nın verimli ovalarından ve denizlerinden beslenmiş.
TRAKYA MUTFAĞINDA COĞRAFYANIN İZLERİ
Üstelik bu ovaların ve denizlerin lezzeti hiçbir zaman sıradan olmamış.
Çünkü Trakya coğrafi konumu sebebiyle şanslı;
- 3 iklimin sınırlarının kesişim noktasında,
- Akdeniz ikliminin sınırında ancak sıcaklık çok yükselmez,
- Karadeniz ikliminin sınırında, fakat Karadeniz kadar yağışlı değil,
- iç bölgeleri karasaldır, ancak Anadolu’nun iç bölgeleri ve doğusu kadar sert bir iklim yaşanmaz.
Bu özel mikro klimalar, bölgede yetişen meyve ve sebzelerin çok aromatik ve lezzetli olmasını sağlıyor.
Bölgenin bir diğer önemli özelliği de birçok farklı toprak yapısına sahip olmasıdır ki bu da farklı ürün çeşitlerinin yetiştirilmesine olanak sunuyor.
Bu yüzden Trakya’nın tarımsal ürün yelpazesi oldukça geniş;
Marmara sahili boyunca Gelibolu’ya kadar olan bölgede zengin bir balık menüsü, zeytinyağı ve dağda kekikle beslenen keçi/oğlak eşlik ediyor.
Orta ve kuzey bölümde ise, Trakya Kıvırcığı’nın başrolde olduğu zengin bir et menüsü, taze ot yemekleri, tuzlu ve tatlı börekler, Karadeniz balıkları, meraklısına sunulan av etleri ve alabalık ile tamamlanıyor. Etler, ızgara, taşfırın, kuyu ve tandır başta olmak üzere farklı pişirme teknikleriyle çok özel lezzetler olarak karşımıza çıkıyor.
TRAKYA PEYNİR GELENEĞİ
Trakya Bağ Rotası’nın en keyifli gurme lezzetlerinden biri de peynir.
Balkan mutfak kültürünün de bir parçası olarak peynir üretimi bölgede çok önemli bir yere sahip.
Tekirdağ-Keşan arasında, Şarköy’de, Kırklareli ve Edirne’de, kuşaklardır devam eden birçok peynir imalathanesi var.
Uçmakdere’den Gelibolu’ya kadar olan sahil şeridinin dağ köylerinde ve Istranca’larda ise keçi peyniri yapılıyor.
Bağbozumu dönemi olan sonbaharda ise pekmez, pekmezle yapılan bulama, Kırklareli ve Edirne’de hardaliye rotanın, kendine özgü lezzetleri olarak karşımıza çıkıyor.
YOLCULUK TERAPİSİ TRAKYA YAZILARIMIZ
Trakya bağ gezisi izlenim ve hikayeleri: www.yolculukterapisi.com/trakya-hikayeleri
Traka Şarap Tadım Rota Önerilerimiz: www.yolculukterapisi.com/trakya-saraprotalari
Yıllandıkça güzelleşen Trakya hakkında bilgiler ve diğer aktivite bilgileri: www.yolculukterapisi.com/trakya
Asmadan şarap evi ve Bengodi otel hikayesi ve şarap tadım notları: https://www.yolculukterapisi.com/bengodi/
Gali (Kavur) Bağları ve şaraplarının hikayesi ve şarap tadım notları: www.yolculukterapisi.com/trakya-gali
Chateau Kalpak Bağları ve şaraplarının hikayesi ve şarap tadım notları: www.yolculukterapisi.com/trakya-chateaukalpak
Chamlija Bağları ve şaraplarının hikayesi ve şarap tadım notları: www.yolculukterapisi.com/trakya-chamlija
Umurbey Bağları ve şaraplarının hikayesi ve şarap tadım notları: www.yolculukterapisi.com/trakya-umurbey
Barbare Bağları ve şaraplarının hikayesi ve şarap tadım notları: www.yolculukterapisi.com/trakya-barbare
Porta Caeli bağları, şarapları ve Hotel Caeli bilgileri ve şarap tadım notları: https://www.yolculukterapisi.com/trakya-caeli
Arcadia Bağları, şarapları, Bakucha oteli bilgileri ve şarap tadım notları: www.yolculukterapisi.com/trakya-arcadia
Barel Bağları, şarapları ve bağevi bilgileri ve şarap tadım notları: www.yolculukterapisi.com/trakya-barel
Suvla Bağları, şarapları konsept mağaza bilgileri ve şarap tadım notları: www.yolculukterapisi.com/trakya-suvla
Chateau Nuzun Bağları ve şarapları bilgileri ve şarap tadım notları: www.yolculukterapisi.com/trakya-satonuzun
Zeynep Atılgan Boneval