BENGODİ OTEL, ASMADAN ŞARAPÇILIK, ASMADAN MÜZE, BENGODİ GURME DÜKKAN – ECEABAT

 

Bengodi’ye olan merakım anne ve babamın 2021’de arkadaşlarının bir gezileri sırasında izlenimlerini facebookta paylaşmaları ile başlamıştı:

‘Bugün Bursa Mustafakemal Paşa ya uğradık. Orada Fransız peynirleri yapılıyor diye duymuştum. Fabrikanın adı Casari, gördüklerimize inanamadık. Bu fabrikada aşağıdaki peynirler, kaşar peynir ve beyaz peynirin yanında yapılıyor: 1 Camembert, 2 Brie, 3 Rocquefort, 4 Raclette peyniri, 5 Gouda, 6 Parmesan, 7 çeşitli krem peynirler… Üreticisi Bursada araba parçaları üreten Demir ailesi. Bizi çocuklarından Toprak bey süper ağırladı. Bol bol peynir sohbeti yaptık. Kendileri aynı zamanda Eceabat’taki Bengodi butik otel ve şaraphanenin de sahipleri. 2 tane büyük bağları varmış, biri Eceabat’ta öbürü Manisada. Buralarda Cabaret Sauvignon ve Caatnet Franc tipi üzüm üretip, dışarıdan aldıkları Merlot, öküzgözü ve Shiraz tipi üzemlerle harmanlayın şarap yapıyorlar. Sizinle İftihar ettik dedik ve ayrıldık.’

Daha sonra Asmadan’ın Duman ve Kor şaraplarını tatma şansımız oldu ve özellikle Kor Rezerv’i severek içmeye başladık. Daha sonra hem otele hem de şarapevine giden arkadaşlarımın deneyimleri de hep çok olumlu oldu.

Ben zaten daha önce 5 kez ziyaret etme şansı bulduğum Trakya’nın tutkunuyum, 15 farklı bağ evini ziyaret ederek hem Trakya’ya özel değerleri, hem de birçok farklı tadım, konaklama deneyilerimi ve de Trakya’nın doğal, tarihi, kültürel hazinelerine dair yazımı websitem için kaleme almıştım. 

Uzun lafın kısası, taa 2021’den beri Asmadan’ı ziyaret etmek ve Bengodi’de konaklamak istiyordum.

Ve 2024’ün bir bahar günü rezervasyonumuzu yapıp, arabamıza atlayıp gelincik tarlaları ve başak denizleri arasında yolculuk yaparak Eceabat’a ulaştık, ve sonunda Bengodi’yi  deneyimleme şansını yakaladık.

Konaklamasından, ağırlamasına, müzesinden şaraphanesine, gastronomisinden gurme dükkanına, son derece zarif, incelikli, gustolu ve rafine bir deneyim yaşadık.

Bengodi ve Asmadan’ın Trakya bölgesi ve ülkemiz için neden çok kıymetli bir katma değer olduğunu gelin size adım adım anlatayım.

Bağlar arasında olmasa bile doğanın içinde çok hoş mimarili bir bina bizi karşıladı.

Görür görmez şık bir ‘dağ şalesi’ne benzettim Bengodi’nin mimarisini.

İçeri girdiğimde görkemini çok daha iyi anlama şansı buldum. Ahşap, taş ve camın modern rustik bir harmanı ile işlenmiş iç mekan dokusu, mekana inanılmaz bir ferahlık ve derinlik veren yüksek tavanları, birbirinden estetik kütüphaneleri, şömineleri, mobilyaları ve de her biri özenle seçilmiş dekorasyon objeleri ve tasarımlar ile sanki modern bir şatoya adım atmışsınız hissi uyandırıyor Bengodi. İnsanın içine hayranlık dolduran, içinde bulunmaktan da büyük bir mutluluk duyduğu, gelenek ve günümüzün zevkle harmanlandığı bir masal şatosu gibi.

Bengodi Otel’in restoranı, salonu ve oturma bölümleri, gurme dükkanı, 20 odası ve resepsiyonuna ev sahipliği yaparken, aynı zamanda bağlardan gelen üzümlerin şarap üretim tesisine, mahzenine ve de Türkiye’nin ilk Bağcılık Tarihi Müzesi’ne ev sahipliği yapan binayı

Gezdikçe, önünüzde yeni heyecan ve mutluluk verici sayfaların açıldığı bir masal düşünün.

Zaten Bengodi’nin sahiplerinin, websitelerinde oteli kendi dillerinden nasıl anlattıklarını ve isminin nereden geldiğini okuyunca, tüm bu hislerimin boşuna olmadığını anladım:

‘‘Bengodi’’ gerçekte var olmayan bir hayal ülkesidir. Yiyecek içeceğin bol olduğu, herkesin sağlıklı yaşam sürdüğü bu ülke aslında zor günlerde, mutluluğa duyulan bir özlemi ifade eder. Bengodi ülkesi, insanın mutluluğunu temel alır. Bengodi ülkesinde, bolluk, ışık ve umut vardır. İsim olarak kendimize Bengodi’yi işte tüm bu nedenlerle benimsedik. Bolluk, doğa, mutluluk, tarih ve Akdeniz Coğrafyası kavramlarının bir araya geldiği noktayı ararken kendimizi Bengodi Boutique Hotel’de bulduk

Gerçekten de Bengodi büyülü bir masal gibi.

Mimar Seçil Bulcan Ürküt’ün prolendirdiği bina, hem Trakya geleneksel mimarisi ile uyumlu olmak hem de misafirlerine sıcaklık bir karşılama hissettirmek üzere tasarlanmış.

Bengodi Otel – Konaklama Deneyimi

Bir iç avlu etrafında, doğal taş kaplama binanın içindeki 20 odası, ahşap ağırlıklı dekorasyonu ile rustik bir dağ oteli atmosferini içeride de yaşatıyor Bengodi.

Geniş odaları son derece sofistike ve zevkli döşenmiş. Rustik tarzı ile sanki tarihi bir mekandaymışsınız hissi verse de; yan odaları görmediğiniz ve duymadığınız size özel mimarisinden, büyük ve zevkli banyolarına, kahve makinasından, özel çaylarına, yumuşacık bornozlarından nefis kozmetiklerine, kocaman yataklarından rahat yastıklarına, modern bir gezginin tüm taleplerini, ve tüm konforunu fazlasıyla karşılayacak bir deneyim sunuyor. Hatta insana kendini prenses gibi hissettiren bir ‘kraliyet’ hissi veriyor bizim kaldığımız Clairet tipi oda. (Blush, Rose ve Clairet isimli 3 farklı oda kategorisi mevcut) Ahşap dekorun ağırlıkta olduğu odalar çok sevebildiğim bir konsept olmasa da, odamızın genişliği ve camların büyüklüğü ferahlık sağlamıştı.

 

Bengodi Otel – Ağırlama Deneyimi

Bengodi’de ve Asmadan’da çalışan, Gonca ve Ebru Hanım, Alican, Ercan ve Metin Bey, kiminle tanıştıysam, hepsi işini ve çalıştığı aileyi, oteli, şaraphaneyi, şaraplarını çok seven, aşkla bağlı ve son derece bilgili, görgülü bir ekipti. Otelin müdürü, İstanbul’da Sunset, Vogue gibi çok iyi restoranlarda çalıştıktan sonra Od Urla’nın müdürlüğünü yapmış ve kuruluşundan beri Asmadan ve Bengodi Otel’in başında olan İsmail Kaya. Otelde olmasına ragmen kendisi ile denk gelemedik, ancak otelin ekibinin yakaladığı hizmet kalitesi ile alkış hak ediyor.

 

Bengodi Otel – Gastronomi Deneyimi

Bengodi Otel’in restoranı ismini içecek tanrıçası anlamına gelen Potina’dan alıyor. Gastronomi ve Mutfak Sanatları mezunu genç şefi Mehmet Agah Şahin, ilk olarak Alaçatı’nın sevdiğimiz restoranlarından Eflatun’da deneyim kazandıktan sonra Madrid, İstanbul, yeniden Alaçatı’da çalıştıktan sonra Demir ailesi ile tanışıp, Bengodi ve Asmadan ailesine dahil olup, mutfağın başına geçmiş.

Yediğimiz taş fırında odun ateşinde pişen ekşi mayalı pizza kaburga ve karamelize soğanlı zeytinyağlı otlu ekmeği gerçekten enfesti. Çanakkale bakla keşkeği, küllenmiş Yedikule marullu hindibalı Antep fıstığı soslu ılık salatası, Çanakkale körpe kalamarlı rokforlu el açması tel şehriye pilavı, Kaburga & Kestane Gömeç’i, Dana Yanak & Kestane, Kuzu Sırt & Keşkek gibi yemekleri ve Antep fıstığı, erken hasat zeytinyağı, deniz tuzu ve yufkalı ‘Gofret Vari’ tatlısı bir dahaki gelişimizde tatmak üzere aklımızın kaldığı yemekler oldu.

Yerel mahsüller ile hazırlanan kahvaltı öyle çok çeşit barındırıyor ki. Bengodi’nin kendi peynir ve zeytinleri, ev yapımı reçelleri, domates, salatalık, kaymak, tereyağ, bal, ezme, sucuk gibi Türk mutfağından hem de Kruvasan, French Tost gibi uluslarlarası mutfaklardan lezzetler ile kuş sütünün eksik olmadığı bir masaya dönüşüyor. İsraf olmaması için kahvaltı öncesi misafirlere kahvaltıda gelenleri sayıp, yemeyi tercih etmediklerini hazırlamamalarını önerebilrim. Dünyanın kaynaklarına iyi bakan birer gezgin olmak istiyorsan biz de sorabiliriz bunu her konakladığımız otelde.

 

Asmadan Şarapları

Asmadan şarapları üretim müdürü Osman Bey bize, Asmadan’ın bağlardan başlayarak, şarap üretimine ve şişelemesine ulaşan yolculuğunu, şaraphaneyi, mahzeni ve gurme dükkanını tek tek gezdirerek anlattı.

Asmadan, Eceabat’ta 250 dönüm, Manisa’da 375 dönüm büyüklüğündeki kendi bağlarında yetiştirdiği üzümlerin yanı sıra, her üzümü kendi memleketinde iyi bağcılardan alarak, şarap danışmanları Semril Zorlu ve Murat Yankı önderliğinde şaraba dönüştürdüğü, sofra şarabından premium şaraba uzanan şarap seçkisi sunuyor. 

Beğenerek izlediğim Murat Yankı, çok değerli bir kaynak haline gelen Türkiye Önoturizm Rehberi kitabının yazarlarından birisi ve de ülkemize ve vino kültürün gelişimine çok emek vermiş bir rehber. Semril Hanım ise sevdiğim başka şarapevlerinin güzel şaraplarında emeği olan şaraba gönül vermiş bir önolog.

Senede 250-300 bin şişe şarap üreten Asmadan’ın, mahsulleri aldıkları üreticilerden, ve şaraplara koydukları isimlere yereli destekler olduğunu fark ettim.

Ayrıca Asmadan’ın önologu Semril Zorlu’dan, winemakerı Tuba Şahin’e, üretim uzmanı Ece Koç’dan, labratuar uzmanı Ecem Akbaba’a, şarap üretimi sürecinde rol alan ekiplerinden, şarapçılıkta kadını da destekler olduğunu fark ederek takdir ettim.

Asmadan şaraplarının kokuları, aromaları ve lezzetlerinin yanı sıra, hikayeleri de çok etkiledi.

  • Mesela Bağban (bağcının yerel eski ismi) serisi, yerel bağcılar yeni yabancı üzümler daha yüksek fiyattan alıcı bulduğu için, tarihi endemik üzüm bağlarını sökmesin diyerek, 40-60 yıllık asmaları yeniden canlandırmak ve bu eski bağları tutundurmak için büyük emek sarf ettikleri bir seçki. Karasakız, Game, Sidalan üzümleri Bağban’ın sahip çıkmak için emek sarf ettiği üzümler.
  • Asmadan’ın ilk Rose şarabı Gönülden ismini, Kayatepe’de satın aldıkları Clairet bağlarının ilk sahibesi Gönül Hanım, hep bir rose şarap yapmak istediği için, kendisinin ismini şişenin üzerine işlemişler.
  • Yeni çıkan Figen şarabı ise, Erdoğan Bey’in rahmetli eşine adanmış bir şarap. Manisa Köprübaşı bağlarından gelen en özel Şiraz ve Grenache üzümlerinin, büyük özen ile şaraba dönüştürülüp, fıçıda bekletilip, şişelenmesi sonucu ortaya çıkan meyvemsi, orta gövdeli, yumuşacık bir şarap.  Figen Hanım’ın kendisi gibi diyor tanıyanlar.

Asmadan’ın farklı alt markalarının farklı üzüm çeşitlerinden veya kupajlarından oluşan 28 farklı şarap cinsi var:

  • Kayalıtepe Serisi Asmadan’ın sofra şarabı,
  • Vals Macabeo & Narince ve Fume Blanc üzümlerinden alt-orta segment 2 beyaz şarabı,
  • Gönülden Clairet üzümünden orta segment Blush Rose Clairet şarapları,
  • Duman her sene değişen kupajı ile bir üst kalite sofra şarabı,
  • Kor Blend 4’lü kupaj gövdeli şarapların giriş şarabı,
  • Kor Rezerv monosepaj şaraplarından, Cabarnet savuignon Eceabat’taki 25 senelik bağlardan elde edilen üzümleri işliyor, Öküzgözü Elazığ & Diyarbakır bağlarından gelen üzümleri işliyor, Syrah ise Denizli’den gelen üzümleri işliyor. Kor Rezerv Shiraz 2023 trophy ödülüne layık görülmüş, ve gerçekten muhteşem bir şarap.
  • Bağban’ların hikayelerini az evvel anlattım. Karasakız ve Game kırmızı, Sidalan ve Semillion beyaz şarapları
  • Yeni çıkan Figen’in de Asmadan için özel yerini yukarıda anlatmıştım.

Asmadan şarapları uluslararası yarışmalarda onlarca ödül almış. Yerden tavana kadar sadece ödüllerin sergilendiği bir duvarları var. Ancak en gurur duydukları ödül 2023’te Kor Shiraz Rezerv 2021 ile aldıkları TROPHY ödülü. Ki bu ödül gerçekten ödüllerin kralı.

 

   

Asmadan – Şarap Tesisleri Gezisi Deneyimi

Asmadan şarap üretim konusunu çok ciddiye alan ve özenen bir şarapevi. Bağlardan gelen üzümlerin ayıklanması, patlatılması, tankalara taşınması, maserasyon, sıkım, fermentasyon, fıçılama, mahzende dinlendirme ve yıllandırma, şişeleme ve saklama süreçlerinin hepsini adım adım gezdik.

Üretim tesisinin mimari ve metodsal tasarımı, yükseklik ve kot farkları sayesinde, %100 gravity yani doğal yerçekimi ile pres ve fermentasyon süreçleri yapılacak şekilde düzenlenmiş. Tüm tanklar kendi gazlarını verebilecek kapasitede, kendi azot jeneratörünü ve sıhhi tesisat kurmuş Türkiye’de ilk tesis. Şişeleme tesisi tam otomatik çalışıyor ve saatte 2500 şişenin dolumu, mantarlanması, etiketlenmesi ve bandrollenmesini sağlıyor. Bu hız gösteriyor ki Asmadan’ın üretim kapasitesi her geçen gün artacak.  Şu anda senede 250.000 şişe olan üretimin 500-600 binlere ulaşması bekleniyormuş. Ancak bir yandan da kitlesel üretim yerine ölçülü üretim, üzümlerin karakterini daha çok koruyarak yansıtabilmelerini sağlıyor. Bunun bilincinde olarak kapasitelerini arttıracaklarını tahmin ediyorum.

Cam atık ve geri dönüşüm konularına takık birisi olarak hemen soruyorum ne yaptıklarını. Hep sıfır şişe kullanıyorlarmış. Ancak yakında devletin uygulamayı mecbur kılacağı deposito yönetim sistemine geçişe hazırlanıyorlarmış.

Mahsenlerinde 200 meşe fıçı var ancak 1000 meşe fıçı kapasiteli. Mahzen üzümün cinsine göre fıçıları farklı sıcaklıklarda bölümleyerek saklamaya uygun şekilde tasarlanmış.

Kor Rezerv, bazı Bağban ve İkon şarapları genellikle 10-18 ay arası burada bekletiliyormuş.

 

 

Asmadan – Şarap Tadımı Deneyimi

Bengodi otelde çalışan Alican Bey bize 6 farklı şarap tattırdı. İşin doğrusu şarapların yanı sıra, işini aşkla yapışıyla, şevkle anlatımıyla, bilgisiyle, görgüsüyle Alican Bey bizi çok etkiledi.

Kendisiyle Trakya’nın, Bengodi isminin ‘ütopik diyar’ anlamı gibi, büyülü bir yer olduğunu konuştuk. Denize konumu, eğimi, rüzgarı iklimi doğası bağcılığa son derece yatkın bu tarihi yarımadanın, bol oksijeni, sessizliği ve huzurunun üzümleri çok iyi koruduğu ve beslediği aşikar. Biz Türk halkı için yarımadanın tarihteki önemi düşünülürse, bu topraklarda bağcılık ve şarap üreticiliği yapmak geçmişe bir saygı duruşu aslında. Daha çok derinlik ve anlam kazanıyor. Bengodi’nin de Asmadan’ın da gastronomiyle tarihi birleştiren bir noktada yer aldığını iyice fark ettim bu sefer Trakya ziyaretimde.

Normalde şarap tadımı otel misafirlerine özel ücretsiz bir etkinklik. Saat 16.00-18.00 arası Potina restoranda gerçekleşiyor. Ve Asmadan’ın 5 çeşit şarabını tadıyorsunuz. 

Dışarıdan tadım için gelmek isteseniz sadece grupları önceden rezervasyon ile ücretli bir etkinlik için kabul edebiliyorlar ve danışmanları Murat Yanıkı eşliğinde müze, mahzen gezisi sonrası tadım etkinliği gerçekleşiyor.

Tattığımız şaraplardan notlarımı paylaşacağım:

  • Bağban Semillion Beyaz Şarap: Alican Bey Semillion üzümünü Atatürk ve Cumhuriyet mirası olarak nitelendirip, özel bir anlam ve önem kattı içmeden önce. 70 yıllık Şarköy bağlarından elde edilen üzümlerden yapılan bu şarap, çok nadir monosepaj Semillion’lardan. Floral, uçuş uçuş, hafif ve kolay içimli bir şarap.
  • Vals Füme Blanc Beyaz Şarap: Şarköy bağlarından elde edilen Füme Blanc, ilk olgunlaşan ve toplanan üzümler olduğu için asiditesi yüksek, kalın kabuklarından geçen çiçeksi aromaları ve 6 ay fıçıda dinlendirilmenin getirdiği orta gövdeyi barındıran hoş bir beyaz.  
  • Duman Kırmızı Şarap: her sene değişen üzüm kupajına sahip Duman, genç üzümlerden yapıldığı için kolay içimli bir şarap. Başlangıçta menekşe gibi çiçeksi tatlar, biterken yerine tarçın aromasına bırakıyor. Yumuşak içimli şarabın etiket tasarımı çok hoş. İlk tanrıça & insan heykeli olan Kilye tasarımı, asmadan bağlarının üstten görüntüsünü sembolize ederek ikonlaştırılmış.
  • Kor Rezerv Cabarnet 2018: 15 ay meşe fıçıda bekletilen bu şarabın yıllandıça kenarlarının kiremit turuncu arası bir renk aldığını söylüyor Alican Bey. Meşenin füme notaları hissedilen, 14.5 yani yüksek alkollü, genizde meyve baharat  hissettiren, finalinde ise tanenli ve damakta çok güçlü hissedilen, asiditesi düşük, gövdeli çok güzel bir şarap
  • Kor Syrah 2019 Kırmızı Şarap: Denizli’den gelen Syrah üzümlerinden yapılan, 12 ay fıçıda bekletilen 14.8 alkol oranlı bu şarap, Asmadan’ın en güzel şaraplarından. Başta yeşil biber mentol aromaları, genizde kırmızı meyve, reçel, siyah zeytin gibi yoğun aromalar bırakan, gövdeli, yüksek tanenli, güçlü, keskin bir şarap. Ancak başlangıcı, ortası ve bitimi en dengeli olan, kadife gibi yumuşak ancak bir yandan da çok yoğun ve yorucu olan bu şarap benim en beğendiğim Asmadan şarabı oldu. 2023’te trophy ödülüne layık görülmesi boşuna değil. Açtıktan sonra en az yarım saat bekletilesi bir şarap.
  • İkon Kırmızı Şarap: Gelibolu yarımadası bağlarındaki en güçlü üzümlerden çok az sayıda üretilen bu şarap Asmadan’ın prestij şarabı. 1 saat önce açıp dekante etmek gerekiyor. Çünkü ilk açışta keskin bir kokusu var. Havalandıktan sonra kuru meyve, erik, baharat, muskat, kakao ya dönüşüyor, bekledikçe ve içtikçe yumuşuyor. Asiditesi ve gövdesi yüksek, dil, damak ve genizde kendini hissettiren, kuvvetli gözyaşına sahip, 14.5 alkol oranlı çok güçlü bir şarap. Bana yağlı, ballı, gövdeli tadı ile, sanki yanında hiçbir şey yemeden, herhangi bir şarabı takip etmeden tek başına bir öğün olarak nefis geldi.
  • Ayrıca kendimiz içtiğimiz Figen, floral, meyvemsi aromaları, nazik, narin ve yumuşak yapısı ile ve de tabi ki hikayesinin etkisi ile damaklarımızda ve hafızamızda çok şefkatli bir şarap hissi yarattı.

 

 

Asmadan Müze – Türkiye’nin ilk Bağcılık Tarihi Müzesi Deneyimi

Bengodi’de Asmadan şaraplarının danışmanlığını ve de tadım etkinliklerinin liderliğini üstlenen Murat Yankı, ayrıca Bengodi’nin içindeki Asmadan Bağcılık Tarihi Müze’sinin küratörlüğünü de üstlenmiş.  Şarabın tarihine tanıklıktı ettiğiniz ufacık ancak çok güzel bir müze yaratılmasında Murat Bey’in epey emeği var. 

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı bu küçücük müze, bağcılığın ve şarabın Gürcistan’da doğup, Anadaolu’da gelişip, Avrupa’ya yayılış yolculuğunu çok güzel canlandıran objeler, haritalar, açıklamalarla bezenmiş. Sergilenen bu özel bir seçkinin Asmadan’ın kendi koleksiyonundan veya orijinal eserlerin replikası.

Kapıdan girdiğinizde MÖ 5’inci yüzyılda yaşamış tarihçi Thukydides’e ait şu söz sizi karşılıyor: ‘İnsanlar ne zaman zeytin ve üzüm yetiştirmeyi öğrendiler, barbarlıktan kurtuldular’

Müzedeki M.Ö. 2000-1750 dönemindeki “Asur Ticaret Kolonileri Çağı”yla ilgili bölümde şu bilgiler enteresan geldi: Anadolu’da Borcun En Eski Vadesi, Bağbozumu: Ticari organizasyonun Anadolu’daki merkezi Kültepe Kaniş Karumu’ydu. Sözleşme, borç senedi veya mektup olarak düzenlenen bu belgelerdeki senet vadesi kimi zaman bağbozumudur.

 

Bengodi Gurme Dükkan Deneyimi

Demir ailesinin Bursa’da rokfor, parmesan, gauda, brie gibi artisan peynirleri yapan Casari isimli bir lezzet girişimi daha var. Ayrıca bağların karşındaki zeytinliklerinden naturel sızma zeytinyağı yapıyorlar. Ve Bengodi’nin içindeki gurme dükkandan şarap, peynir, zeytinyağı, el yapımı seramikler gibi harika doğal lezzet ürünleri, ve çok hoş estetik objeler alabiliyorsunuz.

 

Asmadan ve Bengodi’nin Hikayesi

Bursalı iş insanı Erdoğan Demir’in bağcılığa, üzüm ve şarap kültürüne olan sevgi ve ilgisinden doğan Asmadan’ın serüveni 2019’da, Bengodi’nin hikayesi de 2021’de başlamış.

Uzun yıllardır otomotiv sektöründeki başarılı girişimlerinin yanı sıra zaman içinde restoran sektörüne de giren Erdoğan Bey, ardından şarap tutkusunu hayata geçirmek için önce Manisa Köprübaşı’nda 25-26 dönümlük arazi satın almış. Böylece ilk olarak şaraplık üzüm üretimine adım atmış. Ardından 2018’de Eceabat’ta 260 dönümlük bir bağ alarak, şaraplık üzüm üretim tesisini hayata geçirmiş. Bir yandan da 20 odalı oteli projelendirip inşa etmişler.

Son Söz

Bağların bakımından, üzümlerin işlenmesine, üretim süreçlerinin planlamasından lojistiğine nasıl titizlendiklerini gördükçe insan ailenin üretim alt yapısından gelmesinin avantajlarını hissediyor. Farklı sektörde olsa da onlarca yıllık tecrübeleri, üreticiye, ekiplerine, üzüme, şaraba gösterdikleri özen, hassasiyet ve sevgiyle birleşince gerçekten ortaya başarılı markalar ve harika bir hikaye çıkmış. Daha ileriki senelerde şaraplarının ismini daha çok duyacağımıza ve daha çok sofralarımızda yer alacağına inanıyorum.

 

Türkiye ve Trakya bölgesinde rafine bir gastronomi turizminin gelişimi için çok büyük bir kıymet olan Bengodi ve Asmadan ailesini alkışlıyorum ve herkesin ziyaret edebilmesini diliyorum.

 

Zeynep Atılgan Boneval

 

YOLCULUK TERAPİSİ TRAKYA YAZILARIMIZ

Trakya bağ gezisi izlenim ve hikayeleri: www.yolculukterapisi.com/trakya-hikayeleri

Traka Şarap Tadım Rota Önerilerimiz: www.yolculukterapisi.com/trakya-saraprotalari

Yıllandıkça güzelleşen Trakya hakkında bilgiler ve diğer aktivite bilgileri: www.yolculukterapisi.com/trakya

Asmadan şarap evi ve Bengodi otel hikayesi ve şarap tadım notları: https://www.yolculukterapisi.com/bengodi/

Gali (Kavur) Bağları ve şaraplarının hikayesi ve şarap tadım notları: www.yolculukterapisi.com/trakya-gali

Chateau Kalpak Bağları ve şaraplarının hikayesi ve şarap tadım notları: www.yolculukterapisi.com/trakya-chateaukalpak

Chamlija Bağları ve şaraplarının hikayesi ve şarap tadım notları: www.yolculukterapisi.com/trakya-chamlija

Umurbey Bağları ve şaraplarının hikayesi ve şarap tadım notları: www.yolculukterapisi.com/trakya-umurbey

Barbare Bağları ve şaraplarının hikayesi ve şarap tadım notları: www.yolculukterapisi.com/trakya-barbare

Porta Caeli bağları, şarapları ve Hotel Caeli bilgileri ve şarap tadım notları: https://www.yolculukterapisi.com/trakya-caeli

Arcadia Bağları, şarapları, Bakucha oteli bilgileri ve şarap tadım notları: www.yolculukterapisi.com/trakya-arcadia

Barel Bağları, şarapları ve bağevi bilgileri ve şarap tadım notları: www.yolculukterapisi.com/trakya-barel

Suvla Bağları, şarapları konsept mağaza bilgileri ve şarap tadım notları: www.yolculukterapisi.com/trakya-suvla

Chateau Nuzun Bağları ve şarapları bilgileri ve şarap tadım notları: www.yolculukterapisi.com/trakya-satonuzun