UZUNKUYU KÖYÜ – URLA – İZMİR

 

İzmir Çeşme otobanında Zeytinler çıkışından çıktıktan sonra ilk karşınıza çıkan köy Zeytinler. Tarım ve küçükbaş hayvancılık ile uğraşmaya devam eden yaşlıca nüfusu ve balık çiftliklerinde çalışan gençleri ile taş evlerinde ve köy kıraathanesinde köy hayatını gözlemleyebileceğiniz, zeytinler ve çamlar arasında yemyeşil bir köy. Zeytinler’e 1 km uzaklıktaki Uzunkuyu Köyü da yemyeşil, tertemiz ufacık bir köy.  Uzunkuyu’da ziyarete değer nefis bir hazine var.

Dünyanın en büyük zeytinyağı müze kompleksi olan Köstem Zeytinyağı Müzesi, 1’e 1 ölçekte zeytinyağı üretimi ezme sistemlerini, orijinal yöntem ve malzemelerine sadık kalarak yeniden canlandıran ve ülkemizde binlerce yıllık zeytinyağı kültür ve geleneğine şahit olabileceğiniz dev bir teknoloji ve sanayi müzesi. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Levent Köstem ve eşi Güler Hanım tarafından kurulan müze, yıllar süren araştırma,  iz sürme, toplama, canlandırma emek ve çabaları ile gerçek bir adanmışlık hikayesi. Zeytin işliklerinde kullanılmış tarihi taşlar, tarihi fırınlar, burgu ezme makinaları, damacanalar, amforalar, el dikimi zeytin çuvalları, 3000 yıllık zeytinyağı kandili gibi özel parçaların toplanması için Ege bölgesini karış karış dolaşıp tek tek toplamışlar. MÖ 3000 yılına ait bir zeytin ezme, sıkma, süzme ve suyunu ayrıştırma sistemini orjinaline sadık kalarak taş ve ahşaptan inşaa etmişler.  Tarihi MÖ 39 bin yıllarına uzanan Türkiye’de en eski zeytinyağı üretimi bölgesi olan Urla ve Çeşme Yarımadası’nın, zeytincilik kültürünün ortaya çıkartma misyonu üstlenmişler.

Müzedeki en etkileyici an bin yaşındaki zeytin ağacı kökü ile karşılaştığınız an. Damarları ve kıvrımları ile toprağın ve tarihin şahidi olan bu hazineyi Levent Bey, Özbek köyünün tepelerinde bulmuş ve yanıp kül olmaktan kıl payı kurtarmış.

Bir yandan eğitim enstitüsü gibi çalışan, içinde bulunduğu yerel halka ve köylere faydalar sağlayan, 20 bin metrekarelik bir arazide, 5 bin 650 metrekare kapalı alana sahip müzede, zeytinyağı teknolojileri ile zeytin ve zeytinyağı kültürü bilgilendirme bölümleri, zeytinyağı fabrikası ve deposu, ahşap ve seramik atölyeleri, toplantı, çocuk oyun ve beceri salonları, sabun, hijyen ve temizlik müzesi, Köstem organik zeytin çiftliğinin  ve çevre köylerin yerel zeytin, zeytinyağı , şarap, peynir gibi ürünlerinin satıldığı dükkanı, ve tarihi dükkanlar yer alıyor.

Bahçesinde dikili 500 farklı ağaç türü ile müze bir yandan da doğa kültürlerinin geliştirilmesini amaçlayan bir arberatum işlevi görüyor. Ege bölgesi zeytin türleri yanı sıra tüm Anadolu zeytinciliği türlerinin yer aldığı bir zeytin bahçesi koleksiyonu da var. Çocuklara doğayı sevdirmek için tarım eğitimi bahçesi de mevcut.

 

  • Perdix bağ evi ise Urla yöresinin en yeni şarap üreticisi ve bağ evlerinden birisi. Uzunkuyu köyünden Birgi köyüne doğru az ileride  yer alıyor. Cam, çelik konstrüksüyon, ve taş mimarinin harmanlandığı içiçe geçmiş modern tasarımlı binaların önünde yer alan geniş bahçelere serpiştirilmiş masalarda  12.00-17.00 arası şarap tadımı yapabiliyor, 14.00-22.30 arasında ise yemek yiyebiliyorsunuz.  Adını yöreye özgü olan keklik kuşunın Yunanca ismi olan Perdix’ten alan bu çiçeği burnunda şarap evinin şimdiden şarapları ödüllere layık görülmüş. Perdix’in Petit Verdot, Boğazkere, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah, Sauvignon Blanc, Bornova Misketinden üretilen, 2 beyaz, 2 rose, 5 kırmızı şarabı mevcut şimdilik. Biz tattıklarımızdan şaşırtıcı şekilde Cabarnet Franc & Petit Verdaoux kupajı ve Boğazkere monosepajını çok başarılı bulduk. Mini pizzaları, dana carpaccio, makarna, kuzu ve dana gibi et çeşitlerinden oluşan sade menüsünü tadan arkadaşlarımız yemeklerin gayet güzel olduğunu söylüyor. Urla’da doğa ile içiçe yaşamak, biyodinamik tarım ve organik bağcılık ve şarapçılık yapmak isteyen, şaraba tutkulu bir ailenin yolculuğunu merakla takipteyiz. 

 

  • Uzunkuyu’dan Zeytinler yönüne doğru ilerlediğinizde az ileride yol kenarında yeşillikler arasındaki Hanedan Lokanta karşınıza çıkacak. Hanedan hem taze köy ürünleri ile hazırladığı köy kahvaltıları ile hem de Uzunkuyu kasabından seçilen özel etleri, hazırlanan kebapları ve nefis ev yemekleri ile öğle ve akşam yemekleri ile günün her saati bir yemek molası verebileceğiniz otantik bir lezzet durağı.

 

YOLCULUK TERAPİSİ ALAÇATI, ÇEŞME YARIMADASI, URLA VE CİVARI, KARABURUN, SEFERİHİSAR, FOÇA, İZMİR YAZILARI

 

 

 

 

 

 

 

Zeynep Atılgan Boneval