TRAKYA – CHATEAU NUZUN BAĞLARI

 

Necdet Uzun ve Nazan Uzun çifti uzun yıllar Amerika’da yaşamış ve Elektronik Mühendisi olarak çalışmış, 2005 yılında Türkiye’ye dönerek Tekirdağ bölgesinden 146 dönüm arazi alıp bağlara dönüştürerek hem ülkeleri hem de toprak ile buluştukları yepyeni bir maceraya adım atmışlar.

Tamamen organik olarak yetişen üzümlerinden ilk şaraplarını 2008 yılında üretmişler.

 

Rüzgarı bol tepelik bir arazi üzerinde yer alan, her yönden gelen esintiye açık bağların ortasında iki rüzgar gülü ve güneş panelleri var. Kendi ek enerjisini üreten doğa dostu bir bağ burası yani.

 

İsimlerindeki ‘Chateau’, Fransız terimi ile tam şato usulüne gönderme. Yani hasat sonrası üretimin gerçekleştiği şaraphanesi de, şarapları sakladığı ve yıllandırdığı mahzeni de kendi bağları içinde yer alan şarapevi.

chateaunuzun (4)

Üzümler toplandıktan saplarindan ayıklanıp temizleniyor, ardından şarapa dönüşecekleri fermentasyon süreci için farklı tanklara aktarılıyor ve günlük kontroller yapılarak şarabın gelişimi takip ediliyor, ardından dinlendirilmek üzere tanklara ve fıçılara aktarılıyor. Tümü Fransız meşe fıçılarda yıllandırılan kırmızı şaraplarında çok iddialılar. Her yeni hasat ile gelen üzümlere yer açmak için tanklardaki şaraplar şişeleniyor, ve mahzendeki yerini alıyor.

 

chateaunuzun (6)

Bağların ortasında yamaca inşa edilmiş ‘şato’, varaklı aynalar ve klasik mobilyalar, mermerler ile biraz abartılı ve kitsch bir tarza sahip. Burada tadım salonları, şarap üretim tesisi, mahzenin yer alıyor. Üst kattaki odalar daha aktif olmayan bir butik otelin habercisi. Çift, misafir ağırlama işine, şarap üretimi gibi hakkını vererek yapabilecekleri zaman başlayamaya niyetli. Alt akattaki mahzende dairesel duvarlar içindeki yüzlerce fıçı içerisinde Chateau Nuzun’lar dinleniyor. Mahsenden cam ile ayrılmış özel havalandırmalı bir tadım odası da yer alıyor.

chateaunuzun (8)

Biz tadımımızı salondaki bar bölümünde yaptık:

  • Chateau Nuzun 2012 Rose (Cabarnet Sauvignon, Merlot, Syrah ve Zinfandel karışımı)
  • Chateau Nuzun 2011 (Cabarnet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot Noir kupajı)
  • Chateau Nuz 2011 (Cabarnet Sauvignon, Merlot, Syrah, Öküzgözü kupajı)
  • Chateau Nuzun Merlot 2011
  • Chateau Syrah 2011

 

Şarapların arasından bizi en çok etkileyen böğürtlen, karadut, pekmez, meşe, çiçek aroma ve kokuları, dengeli alkol-asit oranı ile dolgun gövdeli Chateau Nuzun 2011 4’lü kupaj oldu.

 

Türkiye’de ilk kez Pinot Noir mono-sepaj şarabı yapan üretici olarak Chateau Nuzun aslında en çok Pinot Noir’ları ile ünlü. Ancak 2010 ve 2011 Pinot Noir’lar tükendiği için tadamıyoruz.

 

Chateau Nuzun şaraplarını genel olarak kalite/fiyat dengesinde biraz pahalı buluyoruz.

 

Çeşmeli Köyü, MarmaraEreğlisi, Tekirdağ, 0 530 871-4250 www.chateaunuzun.com (Ziyaret ve tadım için önceden arayıp randevu almanızda fayda var. )

 

YOLCULUK TERAPİSİ TRAKYA YAZILARIMIZ

Trakya bağ gezisi izlenim ve hikayeleri: www.yolculukterapisi.com/trakya-hikayeleri

Traka Şarap Tadım Rota Önerilerimiz: www.yolculukterapisi.com/trakya-saraprotalari

Yıllandıkça güzelleşen Trakya hakkında bilgiler ve diğer aktivite bilgileri: www.yolculukterapisi.com/trakya

Asmadan şarap evi ve Bengodi otel hikayesi ve şarap tadım notları: https://www.yolculukterapisi.com/bengodi/

Gali (Kavur) Bağları ve şaraplarının hikayesi ve şarap tadım notları: www.yolculukterapisi.com/trakya-gali

Chateau Kalpak Bağları ve şaraplarının hikayesi ve şarap tadım notları: www.yolculukterapisi.com/trakya-chateaukalpak

Chamlija Bağları ve şaraplarının hikayesi ve şarap tadım notları: www.yolculukterapisi.com/trakya-chamlija

Umurbey Bağları ve şaraplarının hikayesi ve şarap tadım notları: www.yolculukterapisi.com/trakya-umurbey

Barbare Bağları ve şaraplarının hikayesi ve şarap tadım notları: www.yolculukterapisi.com/trakya-barbare

Porta Caeli bağları, şarapları ve Hotel Caeli bilgileri ve şarap tadım notları: https://www.yolculukterapisi.com/trakya-caeli

Arcadia Bağları, şarapları, Bakucha oteli bilgileri ve şarap tadım notları: www.yolculukterapisi.com/trakya-arcadia

Barel Bağları, şarapları ve bağevi bilgileri ve şarap tadım notları: www.yolculukterapisi.com/trakya-barel

Suvla Bağları, şarapları konsept mağaza bilgileri ve şarap tadım notları: www.yolculukterapisi.com/trakya-suvla

Chateau Nuzun Bağları ve şarapları bilgileri ve şarap tadım notları: www.yolculukterapisi.com/trakya-satonuzun

 

 

Zeynep Atılgan Boneval

 

 

 

 

 

Şato Nuzun Trakya Bağ Rotası Bilgileri

ŞatoNuzun’un kurucuları Nazan ve Necdet Uzun, Kaliforniya’da geçen yılları esnasında, Trakya Bölgesi’nin de bağcılık konusunda en az Napa Vadisi kadar uygun olduğunu görüp, Türkiye’ye dönüp 2005 yılında Marmara Ereğlisi yakınlarındaki Çeşmeli Köyü’nde 146 dönüm bir arazinin yaklaşık yarısında bağlarını kurmaya başlamışlar. Üç yıl sonra da, butik üretime yönelik olarak tasarladıkları tesislerinde ilk üretimlerini gerçekleştirmişler. Şu andaki yıllık üretim 25-30 bin litre kadardır ve arazinin kalanı da bağ yapıldığında yıllık üretim yaklaşık 60 bin litreyi bulacaktır.

 

Tüm bağları için geçerli olan organik tarım sertifikasının öngördüğü yöntemlerle, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Zinfandel ve Öküzgözü üzümlerinden yaptıkları kupaj ve monosepaj ürünlerini, nihaî tüketiciye, aylarca Fransız meşe fıçılar ve daha sonra da şişelerde dinlendirdikten sonra sunuyorlar.

 

İyi ürünün ancak iyi üzümden yapılabileceği bilinciyle üretimini, sadece kendi yetiştirdikleri ve böylece kalitesini kontrol edebildikleri üzümlerden yapmayı seçen ŞatoNuzun, gereksiz müdahalelerden kaçınan minimalist bir anlayışla, üzümün kendi potansiyelini ortaya çıkartan bir yaklaşımı benimsemiş gerçek bir butik üretici.

 

ŞatoNuzun Çeşmeli bağları 41:03:90 N ve 27:81:16 E de 130 m rakımda bir tepeye kurulmuştur. Arazinin topoğrafik yapısı eğimli olup bir kısmı zirveden doğuya %11, bir kısmı zirveden güneye %18 ve bir diğer kısmı da zirveden kuzeye doğru %8 eğimlidir. Bu nedenle çok değişik mikro klimalar oluşmakta ve değişik üzüm çeşitlerinin kendine uygun klimayı sağlayan parselde yetiştirilmesi mümkün olmaktadır. Teruarın toprak yapısı çakıl formasyonudur (çakıl taşı, kum taşı ve kil taşından oluşmaktadır).

 

ŞatoNuzun Bağ Gezileri

Tesisini kurarken daha baştan turizme yönelik planlarını yapan ŞatoNuzun, 1-2 yıl içinde 4 odalı bir butik otel ve restaurantı bağlarında hizmete açmaya hazırlanıyor. Bağlar ve üretim tesisi, Cumartesi ve Pazar günleri 14.00 ve 16.00 olmak üzere iki seans halinde gezilebiliyor. Diğer zamanlarda rezervasyon gerekiyor. Havuz başında barbekü partisi, küçük bir şirket toplantısı veya liseden sınıf arkadaşlarınızla yapacağınız bir buluşma gibi özel etkinlikler de bağlarda gerçekleştirilebiliyor. ŞatoNuzun Bağları’nı yılın her mevsiminde gezebilirsiniz ancak Ağustos ve Eylül ayları en popüler aylardır. Bu turlarda bağlarda dolaşılıp üzüm salkımları tanıtılıyor, tatlarına bakılabiliyor, teruar hakkında bilgi veriliyor.

Tel: +90 530 871 42 50

Çorlu Havalimanı: 15 km

İstanbul Atatürk Havalimanı: 90 km

Tekirdağ