ADA ROTALARI, KONAKLAMA, PLAJ, KAFE VE RESTORAN BİLGİLERİ
İkaria adasının dağlık ve tepelik olduğunu yukarıda açıklamıştık, adanın farklı koy ve köylerini rahatlıkla keşfetmek için size önerimiz güneyde Therma’da 3-4 gece ve kuzeyde Evdilos’ta 3-4 gece konaklamanız yönünde.
Therma, adanın güneyindeki liman kenti Agios Krikyos’a 10 dakika sürüş mesafesinde, ufacık çok tatlı bir sahil köyü. Agios Krikyos’a göre çok daha sakin ve rafine. Denizin içindeki doğal termal su kaynaklarından çıkan sıcak su sebebi ile bu ismi almış. Biz her sabah uyanıp ilk iş kendimizi denize atmaktan, gündüz kafelerinde kahve içmekten, akşamları birkaç sevimli restoranında yemek yemekten, Agios Krikios’a yürüyüş patikasından gün batımı saatinde grup manzaralarına, dönüşte de ay manzarlarına nazır 20 dakika süren yürüyüşler yapmaktan, bir iki barında canlı müzik (tabii ki yüksek sesli olmayan ve saat sınırına saygılı) dinlemekten büyük keyif aldık.
Evdilos ise kuzeyde yer alan liman kasabası. Adanın en geniş ve düzlük alana sahip koyu olduğu için epey gelişmiş, ve turistik hale gelmiş, ancak göz korkutucu bir atmosfer gelmesin aklınıza. Yine az sayıda otel, liman boyunca taverna ve kafeler mevcut. Ve yine sabah uyanınca kendinizi denizin sularına bırakabileceğiniz plajları limanın yanı başında yer alıyor. Eğer biraz daha konforlu ve lüks otellerde konaklamak istiyorsanız Evdilos yerine Armenistis‘te de konaklayabilirsiniz.
Therma’da konakladığınız dönemde:
1 günü Lero ve Agia Georgios plajlarında, 1 günü Nealia, Kerame ve Faros plajlarında, 1 günü de Magganitis’e gidip, tekne ile Seyşeller plajına gitmek ve ardından dönüşte Skourdouliaris plajında denize girmek için değerlendirebilirsiniz. Eğer tepe köyleri seviyorsanız Xilosirtis, Panagia, Kountoumas, Mavrato, Katafigi köylerini gezebilirsiniz.
Nealia Plajı: Araçla virajlı ve dik bir toprak yoldan inerek ulaştığınız plaj rüzgara karşı epey korunaklı. Plajda şezlong, şemsiye veya restoran yok. Plajın tepesinde minik bir yemek kamyonu var, Kahve, içecek, tost ve Souvlaki alabiliyorsunuz. Bazı akşamlar DJ performansı eşliğinde gün batımı plaj partileri düzenleniyor.
Kerame Plajı: Araba ile yoldan rahatça ulaştığınız Kerame denizdeki kayaları ile epey korunaklı hatta önünde mini bir gölet oluşmuş. Plajda şezlong, şemsiye veya restoran yok. Ancak plajın girişinde yer alan Blue Studios otelde yer alan To Metohi tou Socrati kafeden yiyecek ve içecek alabilirsiniz.
Glyfada karadan kolayca ulaştığınız çakıl taşlı sahil epey geniş, rüzgara ve dalgalara açık bir koy. Zaman zaman çıplaklar plajına dönüşüyor. Plajda şezlong, şemsiye veya restoran yok. Ancak plajın girişinde yer alan Blue Studios otelden içecek alabilirsiniz.
Faros Plajı (Fanari): Upuzun bir sahil olan Faros çakıl taşlı geniş bir plaj. Ağaçlar gölge sağlıyor, Fos Fanari, Kazino ve Antypas-out gibi birkaç kafe & plaj tesisi mevcut. Fos Fanari ‘cool’ bir kafe & bar. Yemekleri, kahveleri, kokteylleri epey güzel. Bazı akşamlar DJ performansları eşliğinde dolunay, yeni ay, gün batımı gibi partiler düzenleniyor.
Yemek yemek için yan yana iki tipik Yunan tavernası var: Estiatopio O Gregoris Miltiadhis ve Leonidas Taverna. İkisi de nefis Yunan lezzetleri sunuyor. Faros’ta denizin hemen yanı başında konaklamak için en güzel alternatif Anemoessa villas.
Lero Plajı: Faros’un ilerisinde toprak yoldan 10-15 dakikada ulaşılan Lero, derin kayalıkların arasına gizlenmiş, epey korunaklı, nefis bir çakıl taşlı koy. Denizi pırıl pırıl, denizin ortasından yükselen dev kayalar Tayland’daymışsınız hissi yaratıyor. Plajda şezlong, şemsiye veya restoran yok. Gelmeden önce Fos Fanari’den veya Faros’taki marketlerden yiyecek ve içecek alabilirsiniz. Tepesinde Dionisos Mağarası var. Dar ve zorlu patikalardan yürümeyi sevenler için Drakos Kulesine yarım saatte tırmanan bir tırmanma yolu var.
Agios Georgios: İkaria adasının en güzel plajı. Ulaşması biraz zahmetli ve zorlu olsa da, adanın tek kumsal koyu olan bu plaj gerçekten denizi, manzaraları ile yüzme ve güneşlenme keyfi için nefis. Faros’tan Drakos Kulesine dar virajlı tek arabalık toprak yoldan bir 10-15 dakika gittikten sonra aracınızı tepelere park edip önce Agios Georgios şapeline 10 dakika, ardından plaja inen 5 dakikalık bir trekking yapmanız gerekiyor. Plajda şezlong, şemsiye veya restoran yok. Gelmeden önce Fos Fanari’den veya Faros’taki marketlerden yiyecek ve içecek alabilirsiniz.
Skoudoulari Plajı: Çakıl taşlı bu plaja ana yoldan ayrılan virajlı bir toprak yoldan ulaşılıyor. Toprak yol deniz yaklaştığında sağdan devam ederseniz ağaçların altındaki çakıl taşlı plajda Zanzikar isimli tatlı bir yemek kamyonu var, kahve, içecek, tost alabiliyorsunuz. Eğer soldan devam ederseniz de, denize biraz yüksekten bakan Periyalidi isimli bir taverna var.
Şeyşeller (Seychelles) plajı – adanın en meşhur plajı. Çakıl taşları beyaz renkli olduğu için denizin rengi açık turkuaz renkli, ve sanki sahil beyaz bir kumsalmış gibi gözüküyor. Bu renkleri yüzünden Seyşeller ismini almış. Yürüyerek inişi ve dönüşü biraz zorlu. Daracık kayalık patikalardan yandaki kayalara tutuna tutuna 20-30 dakika ilerlemeniz gerekiyor. Daha kolay bir ulaşım arzu ederseniz, ilerideki Magganistis köyü limanından kalkan tekneler ile gidip geri dönebilirsiniz.
Magganistis Köyü: Şeyşeller plajından dönüşte limanda sahilde Sto Gialo Kani Fourtana veya Neromylos tavernalarında deniz mahsülleri yiyebilir, veya tepedeki köyde ise Magganistis aile tavernasında ev yemekleri, Simos Kafe köy kahvesinde kahve keyfi yapabilirsiniz.
Xylosirtis: Denizden azıcık yüksekte yer alan bu ufacık köyde aile tavernası olan Arodou’nun ev yemekleri ve Bratsi’s kahvesinin kahveleri çok güzel.
Agios Krikos Liman Kasabası: Feribot ve yolcu gemilerinin yanaştığı liman olduğu için turistik bir kimliğe bürünmüş burası. Ancak Abruzo kasabanın yeni nesil bistrosu Yunan ve modern lezzetler harmanının yanı sıra güzel kokteyller, kahveler sunuyor. Masala sade ve basit bir aile tavernası ancak geleneksel İkaira ev yemekleri nefis. Artopanygiris fırınının taz tatlı tuzlu lezzetleri ve Throumbi şarküterininin salam, sosis, sucukları çok meşhur. Sahilde tepede akşam üzeri ve yemek sonrası aperatif için Akti Bar, Truna Bar ve Notos kafe güzel alternatifler.
Therma: Bizce Güney’in hem konaklamak hem de akşam yemekleri yemek için en güzel köyü Therma. Konaklamak için basit birer otel olan İkarion Hotel, Hotel Nefeli, Hotel Asteria, Hotel Anthemis veya pansiyon stili tertemiz odalar için Agriolykos Rooms (manzarası nefis), Lydia Mare ve Hotel George’u tercih edebilirsiniz.
Adanın Yunan lezzetlerine modern yorumlar getiren tek restoranı olan Kritikos, Therma sahilde kumsalda ağaçların altında yer alıyor.
Ve gerçekten yemekler çok lezzetli. Tipik bir Yunan tavernası olan Paralia da gerçekten çok güzel Yunan lezzetleri ve deniz mahsülleri sunuyor. Salaş sokak üstü lokantası olan Meating Place’deki Souvlaki’ler nefis. Melissa ve Zaharoplasteio kafelerinde sabah kahvesi, Frape, akşamüzerleri de tatlı ve dondurmalar harika. Nama Bar’da ise gerçekten çok keyifli canlı akustik performanslar oluyor.
Therma’dan Evdilos’a giden yolunuzda Kosikia, Steli, Dafni, Akamatra tepe köyleri üzerinden geçerek gideceksiniz, yarım günü bu köyleri keşfetmeye ayırabilirsiniz:
Akamatra Köyü: Kosikia, Steli ve Dafni dağ köylerinden geçerek ulaştığınız Akamatra, İkaria adasının en eski dağ köyü ve yerleşimi. Tepede çınarların altında Sta Perix tavernada öğle yemeği yiyebilir veya, Karnavas fırınından taze çıkmış tatlı tuzlular alıp, Pitsikas veya Tourlygeri kafelerinde kahve keyfi yapabilirsiniz.
Akamatra’ya giderken yol üzerindeki Kosikia köyünden Maria Tsakoniti’den adaya özgü süpürge otu (anamato) balı, Dolychi’den ve Dafni köyündeki Ta İkariotika’dan İkaria adasına özgü ürünler alabilirsiniz.
Evdiolos’ta konakladığınız dönemde:
1 gününüzü Raches bölgesinde Nas Plajı ve Agios Dimitrios, Christos, Agios Polikarpos, Kastanies tepe köylerini ziyaret edebilir, 1 gününüzü Theoktistis Manastırı, Armenistis sahil kasabası ve plajları, Gialiskari balıkçı köyüne ayırabilir, 1 gününüzü de Arethousa tepe köyü, Karavostamo balıkçı kasabası, Aris plajı keşiflerine ayırabilirsiniz. Plaj kulüplerini seviyorsanız Messakti & Livadi plajlarına gidebilirsiniz, ancak bizce çok kalabalık.
Nas Plajı: Tepeden baktığınızda sol tarafta Artemis tapınağı, ortada derenin oluşturduğu azmak ve sağda da içerlek bir koy olan Nas Plajını göreceksiniz. Aşağı 15-20 dakika yürüyüp geri tırmanmaya değer mi siz karar verin bakıp. Ancak Nas Plajı yolunda yer alan Anna’s tavernanın Yunan salatası, saganaki, musakka ve ıstakozlu spagettisi gerçekten nefis. Nas Plajının tepesinde aşağıdaki tapınak ve koy manzalarına nazır O Nas kafede Frape keyfi yapabilirsiniz.
Christos Köyü: Raches bölgesinde yer alan, çam ormanları arasından geçerek ulaştığınız, çınarları, incir ve dut ağaçları arasında yemyeşil bir tarihi köy. Christos’a giderken yolda köye gelmeden az önce çamların arasına gizlenmiş minik bir tarihi şapel göreceksiniz.
Yüzlerce yıllık çınarların altındaki meydanda oturup Rachat’ta bir kahve veya nutellalı lokma molası verebilir, Geralis Fırınından fırından taze çıkmış tatlı tuzlular alabilir, Melia manavından sebze meyve alabilir, Giakoumis Şarküterisinden sosis, sucuk, salam alabilirsiniz.
Agios Dimitrios Köyü: adanın en güzel oğlak yapan restoranı olarak ünlenmiş Sto Kambi, çınarların altında kısık ateşte uzun uzun pişmiş nefis oğlak yemeği sunuyor.
Agios Polikarpos Köyü: Eğer damak tadınıza düşkünseniz ve gece araba kullanmaktan çekinmiyorsanız bir akşam Agios Polikarpos’taki enfes deniz mahsülleri ve yahni yemek ve canlı müzik eşliğinde şen bir gece geçirmek için O Sotiris’e gidebilirsiniz.
Kastanies Köyü: Bu köyde yer alan Filitsa Taverna da Yunan lezzetleri ile meşhur bir başka restoran.
Theokisti Manastırı: Aziz Lesvia’ya adanmış tepelerde yer alan bu manastırın ufak şapelinin içindeki orijinal duvar resimleri ve tepede kayaların içine oyulmuş inziva manastırı görülmeye değer. Adeta ufak bir Flintstones (Taş Devri) Manastırını andırıyor.
Armenistis Sahil Kasabası: Pashalia Taverna’da geleneksel Yunan lezzetleri yiyebilir, Oi Syntages tis Giagias’ta veya Ikaros’da kekikli dondurma, tatlı ve kahve keyfi yapabilir, adanın en güzel otellerinden olan Cavos Bay Hotel, Erofili Beach Hotel, Daidolos Hotel lerinden birisinde konaklayabilir veya Toxotis Villa’yı kiralayabilisiniz.
Kedpoi’den el yapımı seramikler, Meai İkarias balcısından da İkaria’ya özgü çam, kekik, çiçek ve süpürge otu balı alabilirsiniz. İkaria balı ile çok meşhur. Ve sadece bu adada bulabileceğiniz süpürge otu balı, bira rengi ve kıvamında, çok lezzetli ayrıca anti-oksidan, anti-enflamatuar, anti-allerjik özellikleri ile çok sağlıklı. Armenistis’in yanı başında çok tatlı minik bir plajı da mevcut.
Gialiskari balıkçı kasabası: Sahilde yer alan bu mini minnacık balıkçı kasabasını biz çok sevdik.
Önce limanın ucundaki şapele kadar yürüyüp iki yanınızda uzanan sahillerin uçsuz bucaksız manzaralarını içinize çekin.
Burada yer alan Kelari Taverna’nın deniz mahsülleri ve Yunan lezzetleri gerçekten çok iyi.
Arından hemen yakınında yer alan Puerto kafe & barda bir kahve veya aperitif keyfi yapabilirsiniz.
Arethousa Köyü: İhtişamlı tarihi kilisesi ve çan kulesi, orijinal mozaikleri ile göz alıcı bir köy Arethousa.
Köy meydanda çınarların altında Stoutsarou kafede kahve içip, Taverna Plaka’da öğle yemeği yiyebilirsiniz. Çınarlı meydanın önündeki küçük bina duvarına çizilmiş İkarus efsanesi resmini görmenizi tavsiye ederiz. Bir de kilisenin köşesinde yer alan evin duvarlarındaki nefis çiçekleri ve geri dönüşüm malzemeleri ile yapılan duvar süslerini kaçırmayın 🙂
Karavostamo: Ufak mendireği ve limanı ve koydan içeri giren vadideki ev, otel ve restoranları ile küçük bir balıkçı kasabası. Denizin kıyısında kayalıkların üzerinde yer alan Mantouvala Taverna leziz yemekleri ve deniz manzarası ile en güzel yemek yeri.
Aris Plajı: Karavastamo’nun biraz ilerisinde yer alan Aris Plajı, araba ile dik ve virajlı bir toprak yoldan ulaştığınız küçük bir koy. Kuzey sahillerinin geniş, hareketli ve kalabalık plajları yerine daha sade ve sakin bir koy. Aris’te yer alan Maribu Beach Bar’da yiyecek ve içecek var.
Mesakti Plajı: Geniş bir kumsal olan Mesakti’de DJ performansları ile ünlü Bensao Beach Bar, Del Mar Café ve Mesakti Beach Bar plaj kulüpleri yer alıyor.
Livadi Plajı: Yine genişçe bir kumsal olan ancak biraz daha salaş bir plaj olan Livadi’de Ammos Beach Bar plaj kulübü tek düzgün alternatif.
Evdilos limanı ve iskelesi, çiçekler ve ağaçlar ile bezenmiş daracık birkaç sokağında dizilmiş eski taş evleri ile adanın en estetik durağı. Bahçesinde çınar ağaçlı evleri görmek bizi çok mutlu etti 🙂
Evdilos’ta konaklamak için en güzel otel Atheras. Evdilos’a birkaç kilometre uzaklıkta sahillerde yer alan Ikaria Utopia – Cusco Studios ve Kerame Studios & Apartments’da konaklayabilirsiniz. Evdilos’un en güzel kafesi dut ağaçlarının altındaki Ta K’ymatta.
Diğer güzel kafeler ise Avgas, Art Café ve Rififi. Tsakonitis fırınından taze nefis tatlı ve tuzlular alabilirsiniz. Akşam yemek için deniz kıyısında yer alan ve Yunan lezzetleri sunan Koralli Taverna güzel bir alternatif.
Evdilos’un hemen çıkışında yer alan Fytema plajı tepesinde yol üzerinde yer alan Popis adanın en meşhur lokal lezzet durağı, bir akşam yemeğinizi burada yemenizi tavsiye ederiz.
Ardından Evdilos’a dönerken yol üzerindeki Slowdown Brewery Bar’da kokteyl içebilirsiniz.
*Ek gün:
Eğer zorlu ama nefis manzaralı yolları seviyorsanız Mesaria’dan Frandato, Raches, Karkinageri üzerinden Trapalou plajına giden yol için bir gün ayırın kendinize. Trapalou plajındaki Kalliope’s plaj barında bir frape ile bu uzun zorlu yolculuğu ödüllendirebilirsiniz.
Ada Hakkında Pratik Bilgiler ve Ulaşım :
Güzel plajlara ulaşmak istiyorsanız ayağınıza trekking terlik veya ayakkabıları giymenizi, sırt çantanıza buz kutusu içine su ve birkaç içecek yiyecek atmanızı tavsiye ederiz.
Adaya ya kendi arabanız ile ulaşmanızı ya da bir araba kiralamanızı tavsiye ediyoruz. Mümkün ise dar yollara ve sokaklara sığacak küçük, ancak yokuşları tırmanabilecek yüksek motor çekişli bir araba kiralayın. Motosiklet için virajları ve tepeleri ile epey zorlu bir ada.
Biz Monokambi, Panagia ve Therma köylerinde Panagia şenliklerine katıldık. Monokambi’deki en güzeli idi. Eğer 15 Ağustos civarında İkaria adasındaysanız kaçırmayın.
Ulaşım: Ikaria’da bir havalimanı mevcut ve Atina’dan haftada 3 uçak seferi var. Ayrıca Pire’den ve Samos’tan haftada 2 araçlı gemi seferleri mevcut. Detaylar için Hellenic Seaways veya Blue Star websitelerine bakabilirsiniz.
Ikaria adası izlenimleri için: www/yolculukterapisi.com/ikaria
YUNAN ADALARI YAZI VE REHBERLERİMİZ:
- Midilli (Lesvos) adası izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/midilli
- Sakız (Chios) adası izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/sakiz-adasi
- Sisam (Samos) adası izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/samos-adasi
- Girit adası izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/girit/
- Hanya izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/hanya/
12 Adalar (Dodocanese Adaları)
- Patmos adası izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/patmos
- Leros adası izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/leros
- Lipsi adası izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/lipsi
- Kos adası izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/kos-adasi/
- Kalimnos adası izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/kalimnos-adasi
- Telendos adası izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/telendos-adasi
- Simi adası izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/simi-adasi
- Astipalya Adası izlenim ve rehberi: https://www.yolculukterapisi.com/astipalya-astypalaia-adasi/
- İkaria adası izlenimleri: https://www.yolculukterapisi.com/ikaria/
- İkaria adası rota ve rehberi:https://www.yolculukterapisi.com/ikaria-rehber/
- Rodos Adası izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/rodos-adasi
- Seçil Sağlam izlenimleri ile Rodos www.yolculukterapisi.com/rodos
Kiklad Adaları (Cyclades Adaları)
- Mykonos izlenimleri: www.yolculukterapisi.com/mykonos
- Mykonos yeme-içme-gün batımı ve eğlence adresleri: www.yolculukterapisi.com/mykonosrehberi
- Mykonos plajları, restoranları ve plaj kulüpleri: www.yolculukterapisi.com/mykonosplajlari
- Mykonos otelleri: www.yolculukterapisi.com/mykonosotelleri
- Mykonos sanat galerileri ve alışveriş adresleri: www.yolculukterapisi.com/mykonossanatalisveris
- Santorini izlenimleri: www.yolculukterapisi.com/santorini
- Santorini rotaları: www.yolculukterapisi.com/santorinirotalari
- Santorini yeme-içme-günbatımı-alışveriş rehberi: www.yolculukterapisi.com/santorinirehber
- Santorini otelleri: www.yolculukterapisi.com/santoriniotelleri
- Santorini plajları: www.yolculukterapisi.com/santoriniplajlari
- Paros izlenim ve rotaları: www.yolculukterapisi.com/paros
- Paros plajları, plaj kulüpleri ve öğle yemeği adresleri: www.yolculukterapisi.com/parosplajlari
- Paros konaklama adresleri: www.yolculukterapisi.com/parosotelleri
- Paros yeme-içme, eğlence ve alışveriş adresleri: www.yolculukterapisi.com/parosrehberi
- Anti Paros izlenim ve rotaları: www.yolculukterapisi.com/antiparos
- Anti Paros otel, plaj, yeme-içme, eğlence ve alışveriş adresleri:www.yolculukterapisi.com/antiparosrehberi
- Naxos izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/naxos
- Amorgos Adası izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/amorgos-adasi/
- Koufonissia Adaları izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/koufonissia-adalari/
- Folegandros izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/folegandros
- Sifnos izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/sifnos
- Milos izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/milos
- İos adası izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/ios-adasi
- Nafiz Karadere Önerileri ile Paros: www.yolculukterapisi.com/paros-adasi-nafiz-karadere-gozunden
İyon Adaları (İonian Adaları)
- Kefalonya Adası izlenim ve rehberi: yolculukterapisi.com/kefalonia-adasi
- Korfu Adası izlenim ve rehberi: yolculukterapisi.com/korfu
- İthaka Adası izlenim ve rehberi: yolculukterapisi.com/ithaka
- Paxos ve Anti Paxos adaları izlenim ve rehberi: yolculukterapisi.com/paxos
Diğer Yunan Adaları
- Demet Kardeş Uyguntüzel önerileri ile Hydra adası: yolculukterapisi.com/hydra-adasi-demet-kardes-uyguntuzel-gozunden
- Nafiz Karadere Önerileri ile Spetses: yolculukterapisi.com/spetses-adasi-nafiz-karadere-onerileri
- Nafiz Karadere Önerileri ile Hydra: yolculukterapisi.com/hydra-adasi-nafiz-karadere-onerileri-ile
- Nafiz Karadere Önerileri ile Skiathos: yolculukterapisi.com/skiathos-adasi-nafiz-karadere
- Nafiz Karadere Önerileri ile Skopelos: yolculukterapisi.com/skopelos-adasi-nafiz-karadere
Zeynep Atılgan Boneval
Zeynep Atılgan Boneval