SAKIZ ADASI KÖYLERİ, PLAJLARI, ROTALARI VE REHBERİ

 

 

SAKIZ ADASINDA DİĞER ROTALAR

Bu yazımda Sakız adasının güney, batı, kuzey ve doğu yönlerine doğru Mesta, Pyrgi, Olympi, Armolia, Vessa, Anavatos, Lithi, Karfas, Lagada gibi tarihi ve sahil köylerini, Sakız Müzesini, Emporios Plajı, Olympi Mağaraları gibi doğa harikaları, denize girileccek en güzel plajlarına dair rota, yeme, içme ve konaklama önerilerimi bulacaksınız.

Sakız adası izlenimleri ve Sakız liman kasabasında gezilecek yerler, yeme, içme ve konaklama önerileri için www.yolculukterapisi.com/sakiz-adasi yazıma bakabilirsiniz. 

 

 

ARMOLIA, PYRGI, OLIMPI, MESTA ROTASI

Sakız adasında limandan araba kiralayarak önce Sakız’ın güney batısına tepe köylerini ve doğal güzelliklerini keşfe bir yolculuk yapalım. Güneşi denize batırmayı da unutmayalım.

Rotada görülemeye değer diğer tarihi köyler, doğal güzellikler ve restoran/kafe önerileri:

Seramikleri ile ünlü Armolia köyünü gezin. Daracık sokakları ile sizi büyüleyecek Ortaçağ tepe köylerinin ilki Armolia. Perfect Bakery’de Bougatsa tatlısının tadına bakın mutlaka.

Daha az bilinen tarihi bir Ortaçağ olan Kalamoti köyünü de rotanıza ekleyebilirsiniz.

Şimdi sıra siyah beyaz geometrik desenli taş duvar süslemeleri ile ünlü Pyrgi köyü. Sakız adasında, buraya has Sakız üretimini yapan güney tepe köylerinde ‘Xysta’ tekniği ile, alçı sıva, kireç ve kazıcı aletler kullanarak evler genellikle siyah beyaz, kimi zaman da kahve ve sarı renklerde geometrik desenlerle kaplanmış.

Sokaklarda yüyürken, binaların cepheleri, cumba ve balkon altları, payandaları, üçgen, daire, eşkenarlar gibi geometrik desenler ile göz alıcı ve hipnotize edici bir atmosfer yaratıyor. Bizans döneminde evlerin dış cephelerine asılan halı, kilim ve kumaşların desenlerinden ilhamını alan bu gelenek, uygulama sırasında çok gelişmiş bir geometri bilgisi ve tekniği gerektiriyor.

Bu Teknik İtalya ve İsviçre’de uygulansa bile geometric tasarımlar sadece Sakız adasında ve Kapadokya’da görülüyor. Bu özel işlemelerin kaynağı olan Sakız ağacı yetiştiriciliği ve işlemesini yapan köylerdeki evlere özel bir statü verilmesini sağlamak deniyor.

Bu işlemenin örneklerini Olimpi, Armolia köylerinde de görseniz bile en fazla ve en can alıcı desenleri Pyrgi köyünde göreceksiniz. Değişik keşifler için turistler ile kalabalık olan ana caddeden yukarı tırmandıktan sonra kendinizi Pyrgi’nin labirent gibi daracık sokaklarına bırakın ve uzun uzun dolaşın.

Kaybolsanız bile mutlaka sonunda yolunuzu bulacaksınız ve desenlerin yanı sıra gördüğünüz kemeler, cumbalar, kapılar, mini meydanlar yanınıza kar kalacak.

Pyrgi’de Tou Manoula To Cafenio yani Manoula’s Café veya Taverna Kanios’da öğle yemeği yiyebilirsiniz.

 

Pyrgi’nin dışında yer alan Sakız Müzesini gezin. Sakız üretiminin tarihçesini, inceliklerini ve tekniklerini anlatan bu modern mimarili müze, bahçesinde sakız ağaçlarını seyrederek ve Pyrgi kasabasını manzaranıza alarak gezebileceğiniz bir bahçeye de sahip.

Yine önemli bir sakız üretim köyü olan Olympi köyünün ortaçağdan kalma taş evler ile bezenmiş ara sokaklarında kendinizi kaybedebilir, hem farklı geometrik desenler hem de taş mimari örnekleri görebilirsiniz.

Olympi mağaraları, ilginç sarkıtları ve yanıbaşındaki kilise ile ziyarete değer bir nokta. Mağarlar sadece 1985 yılında keşfedilmiş ve alt bölgelerindeki çalışmalar hala devam ediyor. Ufak ancak enteresan sarkıt ve dikitleri ile etkileyici bir mağara. 150 milyon yıl öncesinde başlayıp, son halini 50 milyon yıl önce aldığı tahmin edilen sarkıtlar, uçurumu andıran bir iç yapı dergiliyor ve doğaseverlerin hoşuna gidecek bir nokta. Kilisedeki 200 yıllık ikonaların üzerine işlendiği ağaç, eski ikona işleme tekniğinin güzel örneklerinden birisi.  

Bu kadar çok Ortaçağ köyü gezdikten sonra araya bir deniz molası verelim isterseniz Olympi Mağarlarının hemen aşağısında yer alan Agia Dynami, Sakız adasında en beğendiğimiz koylardan birisi. Ayrıca Mesta’nın yakınlarında da Apothika plajı yer alıyor. 

SAKIZ (3)

Son durağımız ise Mesta. Burası Sakız adasının en güzel restore edilmiş ve en ünlü Ortaçağ köyü. Köyün labirent gibi sokaklarında kaybolma korkusu yaşamadan dolaşın, muıtlaka bir meydana çıkacaksınız. Köyün ana meydanındaki kiliseyi gezip, içeride yer alan krokalya (taş bezeme sanatı) örneklerini görün, meydandaki Maona’da frape için, Murovoloz butiğinden sakız likörü, kremi ve de sabunu alın, Sonra yine köy meydanında yer alan O Meseonas Taverna’da akşam yemeği yiyebilirsiniz. Eğer canınız balık çekiyor ise Mesta’nın deniz kıyısındaki limanına inin ve deniz kıyısında yer alan Papa Michelakis Taverna’da yiyin.

Mesta’da konaklamak için önerimiz: köyün farklı lokasyonlarında restore edilmiş tarihi taş evlerde konaklama hizmeti sunan Mesta MC suites (özellikle 7 ve 8 numaralı suitler daha genişçe ve sessiz) Başka bir benzer ve hoş konaklama adresi ise Lida Mary ( http://www.lidamary.gr/en ve www.medievalcastlesuites.com )

 

 

 

MESTA – VESSA – LİTHİ – ANAVATOS – NEA MONİ – SAKIZ LİMAN KASABASI ROTASI

Labirent gibi sokaklarında kemeli ve abbaralı geçişleri ve de sarı taşları ile Mardin’i andıran Vessa köyü inanılmaz güzel bir Ortaçağ köyü. Vessa’da bugüne kadar dünyada gördüğüm en çok çeşit kaktüs ve çiçeklerini bir arada gördüm. Köylüler evlerinin sokaklara bakan tüm cephelerini, pencere ve kapı önlerini kaktüs ve çiçeklerle bezemiş. Sakız’da gezmekten en keyif aldığımız köylerden birisi. Köy girişinde çınarlarınn altındaki köy kahvesinde bir kahve molası vereblirsiniz.

Ardından rota Lithi kasabasının limanı. Burada hava müsaitse bir denize girebilirsiniz. Burada yemek yemeyi çok sevenler var.

Ancak bana göre Sakız’da çok daha iyi balıkçılar var. Eğer çok istiyorsanız Kyra Despoina Taverna’da yiyebilirsiniz.

 

Eğer daha ıssız ve güzel bir plajda denize girmek isterseniz Elinta plajı veya Trachili plajını öneririz.

SAKIZ (7)

Şimdi istikmet Anavatos kasabası. Denizden 450 metre yükseklikte bir kaya üzerine inşa edilmiş Anavatos Köyü, terk edilmiş anıt bir köydür. Kayanın üzerinde gerçek bir kale görünümündeki bu hayalet köyde, evler birbirine yapışık, taştan yapılmış, ahşap tavanlı, düşük kapılı ve küçük pencereli olarak tasarlanmış. Köy 1822’de Osmanlı katliamı sırasında terk edilmiş. Triorofo binası, değirmen, okul, Taksiarhis Kilisesi ve Meryem Ana Kilisesi koruma altında.

 

Şimdi Anavatos’un hemen altında yer alan Avgonymo köyündeki To Asteri restoranında ufukta deniz manzaralarına nazır güzel bir öğle yemeği yiyebilir, ardından bu ufacık köyü dolaşabilirsiniz.

Ardından yolculuk Nea Moni Manastırı‘na. En önemli tarihi Bizans dini kompldekslerinden birisi olan manastır, 1042 senesinde üç rahip tarafından inşa edilmiş. Nea Moni Manastırı’nın en geliştiği dönem, adanın Bizans egemenliğinde olduğu tarihlerdir ve bu süreçte manastırda 1.000’e yakın rahibin kaldığı rivayet ediliyor.

  

Nea Moni Manastırı, İstanbullu ustalar tarafından yapılmış mozaiklerle dekore edilmiş Bizans sanatının tipik örneklerinden birisi. Çapraz kubbe ile tezat sekizgen ritmini birleştiren eşsiz bir mimariye sahip. 

Çok huzurlu bir bahçesi olan manastır kompleksindeki ana manastır binası, beyaz mermerli sarnıç, kütüphane ve kiliseler, UNESCO tarafından dünya kültür mirası listesine alınmış.

Şimdi 700 metrelere kadar tırmanıp Sakız ve Çeşme manzaralarına nazır inerek liman kasabasına ulaşabilirsiniz.

Sakız adası izlenimleri ve Sakız liman kasabasında gezilecek yerler, yeme, içme ve konaklama önerileri için www.yolculukterapisi.com/sakiz-adasi yazıma bakabilirsiniz. 

SAKIZ (1)

VROULIDIAEMBORIOS – KOMİ – AGIA FOTINI – KARFAS LİMON BAHÇELERİ VE SAHİLİ ROTASI

Sakiz adasının en orijinal sahil ve plajlarını görmek için önce en güneyine inip, adım adım yukarı çıkıyoruz bugün.

Adanın en güneyinde ufacık gizli bir cevher olan Vroulidia (Broulidia) kumsalı ilk durak. Daha ileri gitmek isterseniz de Avlonia plajı var.

Ardından sahilden kuzeye doğru çıkarken siyah volkanik taşlı ıssız koylar yer alıyor: Fana, Salagona, Merikounta beğendiğiniz bir tanesinde yine kendinizi denize atabilirsiniz.

Ancak esas görülesi plaj volkanik siyah ve kırmızı taşlı Mavro Volia ve Emporios (diğer ismi ile Kamari) plajları. Bakir çakıl taşlı sahiller adeta birer doğa harikası.

Ardından öğle yemeği için Porto Emporio’da Maria Taverna ya da Volcano Taverna’ya, ya da Komi Plajında kerevitleri ile ünlü Karavela Taverna’ya gidin.

Daha sonra çakıl taşlı bakir bir plaj olan Vokaria’da yeniden bir deniz molası verin.

Şimdi istikamet Karfas bölgesinin limon bahçeleri ve sahili:

  • Citrus Aroma Mnimis (Argenti Str. 9-11, Kambos) Limon bahçesinde yer alan bu nefis tarihi bina bir müze, kafe ve hediyelik eşya dükkanı. Limon ağaçları arasında orijinal bir tarihi Kambos malikanesi ziyaret ederken, bölgenin  limon ve narenciye yetiştirirciliği tarihi hakkında bilgi edinip, mis gibi aromalar yayan bahçesinde Perivoli Cafe‘de kahve içebilirsiniz.
  • Müzenin yakınlarında yine limon bahçeleri arasında tarihi bir malikanede yer alan Argentikon Luxury Suites adanın en şık otellerinden ve en özgün konaklama deneyimlerinden birisi.
  • Thimiana köyünü gezebilir ve adanın en şık ve lüks konaklama adreslerinden birisi olan Perleas Mansion da konaklayabilirsiniz.
  • Thimiana köyününde Sakız’ın en güzel geleneksel restoranlarından birisi olan Roússiko Taverna yer alıyor. Burada yemek yemenizi tavsiye ediyoruz.
  • Narenciye ağaçları arasında konaklamak için Bella Cisterna ve Astrakia otelleri de çok keyifli alternatifler. Daha uygun fiyatlı benzer oteller ise Voulamandis House ve Villa Krini
  • Yine benzer bir konumda yer alan Archontiko Riziko da geleneksel Yunan tarzını yansıtan tarihi şık bir otel.
  • Eğer deniz kıyısında konaklamak ve yemek yemek istiyorsanız Agia Fotia Plajında Skinos Summer otel ve restoranı tercih edebilirsiniz.
  • Megas Limionas’ta geleneksel Yunan Tavernası Agyra Taverna’da yemek yiyebilirsiniz.
  • Yakınlardaki Peter ve Paul Mabedi – Temple of Petros and Pavlos’u gezebilirsiniz.

 

KUZEYDOĞU ROTASI

Adanın kuzeydoğusunu keşfetmek üzere yola çıkarak:

  • Daskalopetra Plajında Kafekouti Lounge Café’de bir kahve içebilirsiniz.
  • Denize girmek için en güzel alternatif Glaroi Beach (SAKIZ ADASININ EN GÜZEL PLAJ KULÜBÜ BİZİM İÇİN BURASI)
  • Öğle Yemeğinde balık keyfi için herkes Lagada’yı tercih etse de biz daha küçük bir liman olan Pantoukios’ta Pantoukios Taverna’yı tercih ediyoruz.
  • Lagada limanını dolaşın. Akşam burada balık yemek isterseniz dev bir çınarın altında yer alan O Passas Taverna’yı tercih edin.
  • 80’lerin Çeşme Dalyanköy’ünü andıran Kardamyla Marmaro limanını dolaşıp Thalasses Taverna’da yemek yiyebilirsiniz.
  • Vrondados, Daskalopetra’da konaklamak isterseniz Pearl Bay Hotel’i öneririz.
  • En Kuzey’de deniz keyfi için Nagos plajı da güzel bir alternatif.

KUZEY BATI ROTASI

  • Sidirunda köyü
  • Mundo Manastırı’nın yer aldığı Diefha,
  • Agia Markella Manastırı’nın yer aldığı Volissos tarihi köyleri.

 

 

NASIL GİDİLİR?

Sakız Adasına Çeşme’den feribot ile ulaşabilirsiniz. Biz Ertürk Lines hızlı feribotları ile gidiyoruz. Feribot gün ve saatlerini https://www.erturk.com.tr/tr websitesinden öğrenebilir, bilet alabilir, otel ve tur rezervasyonları yaptırabilirsiniz.

 

 

Sakız’a gidiş & dönüş ve önemli bilgiler:

  • Hafta sonu gidiş ve dönüşte feribotlar kalabalık oluyor ve de gümrükte kuyrukları olabiliyor. İki tarafta da feribottan ilk inip pasaport sırasına ilk girmeye çalışın.
  • Ayrıca Sakız’da mutlaka araba kiralamak lazım. Motosiklet ne yazık ki dağlık alanlar arasında yer alan engebeli toprak yollardan gidilen koylara inmek için yeterli değil. Çeşme limana geldikten sonra gümrükten hemen çıkışta birçok Rent a Car firması yer alıyor. Hafta sonları araba bulmak zor olabildiği için önceden kiralamakta fayda var.

 

 

 

ZEYNEP ATILGAN BONEVAL

YUNAN ADALARI YAZI VE REHBERLERİMİZ:

12 Adalar (Dodocanese Adaları)

Kiklad Adaları  (Cyclades Adaları)

İyon Adaları (İonian Adaları)

Diğer Yunan Adaları

Zeynep Atılgan Boneval