AMALFİ KASABASI- AMALFİ SAHİLLERİ III

 

 

İlk kez 1994’de izlediğim ‘Only You’ filminde karşılaştığım Amalfi manzaraları beni o kadar büyülemişti ki, ilerideki 10 yıl içerisinde filmin geçtiği Positano’daki La Sirenuse Otel’in terasında o muhteşem günbatımını izlemek ve bu harikulade sahilleri keşfetmek için kendime söz vermiştim. Çok şanslıyım ki, bu sihirli sahiller için dileğimi gerçekleştirmek nasip oldu.

Napoli Körfezinin güneyinde, Sorrento ve Salerno arasında uzanan Amalfi Sahilleri, denizden dimdik yükselen dağlara oyulmuş irili ufaklı kasaba ve köyleri ile şüphesiz Avrupa’nın en muhteşem manzaralarını sunan sahili.

Lattari dağlarının güney yamaçları, Positano ve Vietri sul Mare arasında denize o kadar dik iniyorki, resmen burası uçurumlarla dolu. Sarp kayaların aralarında oluşan dar geçitler neredeyse ulaşıma izin vermiyor. Ancak azimli Italyanlar, bu ufacık izole koylara balıkçı köyleri, dimdik yükselen kayalara tepe köyleri, ve de kayaların insaf ettiği geniş koylara ise yat kasabalarını kurmayı başarmışlar.

Amalfi sahilinin daracık ve virajlı sahil yolu üzerinde arabanızla ilerlerken her viraj karşınıza nefes kesen masalsı manzaralar çıkartıyor: denize dimdik dalan keskin ve sarp kayalıklara sımsıkı tutunmuş ufacık köyler, taraça misali inen yasemin gibi kokan limon bahçeleri, zeytinlikler ve üzüm bağları, uzanıp giden denizin üzerinde güneşin parlak yansımaları…

amalfi

19yy’ın ortalarına kadar dünya ile ilişkisi kesilmiş olan bu sahil köyleri, birbirlerini bağlayan yolun inşa edilmesi ile gezginler tarafından keşfedilmiş, Ardından Wagner, Turner, Miro, Lawrence, Williams ve Gide gibi sanatçılara ilham olmuş, daha sonra Greta Garbo, Sophia Loren, Clark Gable ve Humphrey Bogart artistler için gözlerden uzak bir saklanma adresi haline gelmiş. Arka arkaya dizilmiş mücevher kasaba ve köyleri ile bugün romantizmin vazgeçilmez rotası olan Amalfi, göz alıcı lüks otelleri, Michelin yıldızlı şık restoranları ünlülerin vilları ile en pahalı destinasyonların başına yerleşti.

İnsanı afallatan güzellikteki Positano ve Ravello gibi kasabalar, Temmuz ve Ağustos aylarında akın akın gelen turistler ve de yaz tatiline çıkan İtalyanlar ile, epey kalabalık ve yorucu bir deneyim haline gelse de Amalfi sahilinde Praiano, Nerano gibi başka o kadar güzel cevherler yatıyor ki, ister konaklamak ister keşif için bu köy ve kasabaları rotanıza alabilirsiniz.

Amalfi sahilinin, adeta rodeo yaparmışsınız hissi uyandıran, neredeyse fizik kurallarına aykırı alçalıp yükselen virajlı ve daracık yollarında yolculuk etmek için gerçekten ‘minik’ bir araba ya da motosiklet kiralamak gerekiyor. Başka bir güzel alternatif ise limanlardan ufak tekneler kiralayarak, denizden küçük sahil köy ve kasabalarını dolaşmak, hatta yazın sıcaklığından bunaldığınızda denize demirleyip, kendinizi masmavi ve tertemiz sulara bırakmak.

 

 

AMALFİ KASABASI

Amalfi’yi uzaktan ilk görüşte aşık oluyorsunuz, dik yamaçlar üzerinde sıkı sıkı birbirine yapışmış ve neredeyse yuvarlanacakmış gibi duran görkemli villalar ve evler, balıkçı limanı, çakıl taşlı sahili, ve ışıl ışıl uzayıp giden deniz…

Amalfi’nin ismi de bir aşk efsanesinden alıyor: mitolojiye göre Herkül aşık olduğu peri kızı öldükten sonra o kadar üzülür ki, onu kendisine hatırlatması için bedenini dünyanın en güzel noktasına yani Amalfi’ye gömer. Amalfi’nin güzelliğini bu peri kızından aldığına inanır efsane.

9.yy’da bir denizcilik kasabası olarak kurulan Amalfi, Venedikliler ve Cenevizler ile savaşmak için önemli bir konuma sahip olmuş. Bir güç sembolü haline gelen şehir, altın çağlarını yaşadığı dönemde Piazza Duomo’dan yükselen göz alıcı The Duomo Sant’Andrea katedrali ile taçlandırılmış. Bugün katedralin 11yy’dan kalma bronz kapısı Arap ve Romanesk etkilerinde süslenmiş ön cephesi, görenleri büyülüyor.

Katedralin esas canalıcı noktası ise arkadaki tropik bahçe içerisinde yer alan Arap stili mimarideki Chiostro del Paradiso manastırı. Duomo meydanı ise kafeleri, dükkanları ile tüm gün boyunca kasabanın kalbinin attığı yer. Vagliendola mahallesinde, kayalara üst üste tırmanarak çıkan kule evlerin oluşturduğu akıl almaz manzarayı görebilirsiniz. Ayrıca Hotel dei Cappuccini’ye tırmanabilirsiniz, 13 yy’da San Pietro della Canonica manastırı olan bu bina şimdi Amalfi’nin en muhteşem manzaralı otellerinden birisi.

Piazza dei Dogi (eskiden nalbant ve demircilere ev sahipliği yapan eski adı ile Piazza dei Ferrari), Piazza dello Spirito Santo ve Kağıt Müzesi Amalfi’de ziyaret edilebilecek diğer yerler arasında.

Ayrıca Amalfi ve Furore arasında yer alan şirin  sahil kasabası Conca dei Marini’de ziyarete değer.

 

 

 

 

 

OTELLER

Hotel Santa Caterina, S.S Amalfitana,9, Amalfi

Il Saraceno Grand Hotel, Via Giovanni Augustariccio 33, Amalfi

Hotel dei Cappuccini, Via Annunziatella 46, Amalfi

Monsatero Santa Rosa Hotel, Amalfi

 

 

Uygun Fiyatlı Oteller

Hotel La Bussola, Amalfi

Hotel Luna Convento, 33 Via Pantaleone Comite, Amalfi

 

 

PLAJLAR

  • Le Sirene: Amalfi
  • The Castiglione: Atrani
  • Marinella & Marini di Conca: Amalfi ile Positano arasında
  • O’ Runghetiello 1 & 2, Amalfi ile Positano arasında
  • Santa Croceve O’ Rarone: Amalfi ile Positano arasında
  • La Marinelle: Amalfi ile Positano arasında
  • La Vite: Amalfi ile Positano arasında
  • Marinella della Madonnina: Amalfi ile Positano arasında
  • Marina di Praia: Amalfi ile Positano arasında
  • La Gavitella: Amalfi ile Positano arasında
  • Le Praie: Amalfi ile Positano arasında
  • Le Pignetelle: Amalfi ile Positano arasında
  • Laurito: Amalfi ile Positano arasında
  • San Pietro: Amalfi ile Positano arasında
  • Arienzo: Amalfi ile Positano arasında
  • Fiumicello: Amalfi ile Positano arasında
  • La Porta: Amalfi ile Positano arasında
  • Torre Sponda: Amalfi ile Positano arasında

 

 IMG_6852

RESTORANLAR

 

Pasticceria Pansa Andrea, Via Duca Mansone I, 40 / Amalfi’nin efsanevi pastanesi, gündüzleri fırından çıkan tazecik hamurişleri ve tatlıları bekleyen lokaller ve de turistlerin oluşturduğu kuyruklara sahne oluyor.

 

Da Gemma, Via Fra’ Gerardo Sasso 9, Amalfi / Yüzyıllık tarihinde pek çok ünlüyü ağırlamış olan bu geleneksel İtalyan trattoria’sında geleneksel ve yöresel deniz yemekleri sunuluyor.

Lido Azzuro, Lungomare dei Cavalieri di San Giovanni di Gerusalemme 5, Amalfi / Deniz kıyısında limada yer alan bu rahat ve samimi restoranın Spaghetti Vongole (deniz mahsüllü spagetti)’si nefes kesici.

Ristorante Eolo, Via Pantaleone Comite 3, Amalfi / Lokallerin favorisi olan bu şık deniz mahsülleri lokantasında üst katta Amalfi limanının harika manzaraları eşliğinde yenilikçi İtalyan lezzetlerini tatmak mümkün.

 

La Caravella, Via Matteo Camera, 12, Amalfi / Amalfi’nin en şık ve lüks restoranı, Michelin yıldızlı chef Antonio Dipino’nun yaratıcı pasta ve deniz mahsullerini sunuyor.

Luna Convento, Via Pantaleone Comite 33, Amalfi / 2002’li yıllarda, manastırdan dönüştürülmüş olan Hotel Luna’nın içinde yer alan bu restoranın uluslararası fakat mükemmel yöresel lezzetlere de yer veren, makul fiyatlı bir menüsü var.

Piazza Duomo Steakhouse, Piazza Duomo

Amalfi’nin tarihi meydanında eski binalar ve rustik lezzet durakların yanı başında modern çizgileri ile sıyrılan bu yeni restoran, ızgara et, sebze, peynir lezzetleri ile gözdeler arasında.

Trattoria e Pizzeria da Memé, Via Salita Marino Sebaste 8 / Tipik bir İtalyan trattoria’sı olan bu restoran samimi ve rahat bir atmosferde harika pizza ve makarnalar sunuyor.

 

A’Paranza,  Via Dragoni 1-2, Atranti- Amalfi arası / Amalfi ile küçücük Atrani köyü arasında gizli bir cevher olarak kalmış bu rahat ve samimi trattoria, 50’lerin vintage ruhunu yansıtıyor. Ev yapımı makarna ve otantik deniz mahsülleri ile muhteşem bir lokal ziyafet noktası. Yemeklerin yanında Tramonti beyaz şaraplarını tavsiye ederim.

Osteria da Luisella, Piazza Umberto, Atrani / Atrani’de yer alan tipik İtalyan Osteria lokantası, rahat ve samimi atmosferinde leziz İtalyan mutfağı sunuyor.

 

 

 

AMALFİ SAHİLLERİ YOLCULUK TERAPİSİ YAZILARI

 

 

 

 

Zeynep Atılgan Boneval