LUCIEN ARKAS BAĞLARI – İZMİR TORBALI

 

İzmir yakınlarında nefis bir bağ evi ve gastronomi durağı yer alıyor. İzmir Torbalı’da 1.200 dönümlük bir arazide kurulmuş Lucien Arkas Bağları, Türkiye’nin en büyük tek parsel organik bağı.

 

Bize bağ evini gezdiren Lucien Arkas La Mahzen restoran müdürü Özgür Bilgili, LA bağları ve şarapları hakkında çok detaylı bilgiler verdi. LA bağlarında Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Marselan, Petit Verdot, Montepulciano, Tempranillo,  Cabernet Franc, Sangiovese, Grenache Noir, Tannat, Chenin Blanc, Viognier, Muscat, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Trebbiano gibi Ege topraklarına uyum sağlayabilecek nitelikteki kaliteli Avrupa üzümlerinin yanı sıra, yöreye özgü Bornova Misketi üzümü yetiştiriliyor.  Üzümler gübresiz, ilaçsız, hormonsuz olarak “Ecocert” tescilli organik bağcılık yöntemleriyle büyütülüyor. Üzümlerin aromatik karakterlerinin yüksek olması için ise, “Düşük verim, yüksek kalite” prensibi ile, asma başına düşen salkım miktarı az tutuluyor.

LA şarapları arasında Türkiye’nin Öküzgözü, Boğazkere, Narince gibi üzümlerinden yapılmış şaraplar da yer alıyor. Ancak bunlar kendi yöreleri olan Diyarbakır, Elazığ, Trakya’dan getirilen üzümler ile üretiliyor.

 

Bağ bozumu ise, üzümlerin sıcaklıktan etkilenmemesi ve özgün aromalarının doğal olarak korunması için, gece serinliğinde yapılıyor. Ağustos ve Eylül aylarında LA bağ bozumu etkinliklerine katılabiliyorsunuz.

Hasat sonrası farklı üzümler ile küçük miktarda deneysel farklı kupajlar çalışmaları yapılıyor. Mikrovinifikasyon ismi verilen bu yöntem ile ideal kupaj ve monosepaj şarap oranları ve tekniği tespit edilip, ardından büyük miktarda üretime geçiliyor.

 

Şu anda LA bağlarında, İdol, Smyrna, Antre, La Passito, Mon Reve ve Consensus isimleri ile 6 farklı marka şarap serisi yer alıyor. Consensus en yüksek kalite şarapları. LA şaraphanesinde senede yaklışk 1 milyon şişe şarap üretimi gerçekleşiyor.

2500 metrekare kapalı alana sahip bağ evi ve şaraphanesinde yer alan mahzen ve şarap üretim tesisi son derece modern ve bakımlı. (Pandemi sebebi ile şu anda gezilemiyor) Bağlar arasında yürüyüp, restoranda şarap tadımı yapabiliyorsunuz. Zamam zaman şarap eğitimi etkinlikleri de gerçekleşiyor. Restoranın girişindeki mağaza kısmından da beğendiğiniz şarapları satın alabiliyorsunuz (LA şaraplarını tadıp satın alabileceğiniz başka bir adres ise LA Şarapçılığın Alsancak’taki mağazası)

LA Bağ evinin içinde La Mahzen isimli, hem açık hem de kapalı alanı bulunan geniş bir restoran yer alıyor. Restoranın bağlara bakan teras bölümünzde Nemesis, Büyük İskender, Cornelia’nın heykellerini göreceksiniz. Restoranın manda mozerelladan, carpaccio’ya,  Yöresel mahsüller ile mevsimine göre hazırlanan zeytinyağlılardan risotto’ya, sıcak keçi peyniri salatasından 10 farklı çeşit ete, Türk ve uluslararası lezzetler sunan geniş bir menüsü var. Biz özellikle tatlı ekşi karides, buğdaylı hurmalı fındıklı narlı körpe ıspanak salatası, antrikot ve hamburgeri çok beğendik. Yemek yerken farklı LA şaraplarından kadeh ile tadım yapabiliyorsunuz.  Bağlara nazır çimenlik bahçesi ise düğün ve doğum günü gibi organizasyonlar için epey keyifli.

 

4500 metrekare açık alana sahip Lucien Arkas tesislerinde, 30.000 adet zeytin ağacından yetişen zeytinler ile Kristal markası ile zeytinyağı üretimi de gerçekleşiyor. Ayrıca bir yürüyüş ve bisiklet yolu yer alıyor. Zaman zaman yoga ve pilates etkinlikleri düzenleniyor. Çok yakında 20 odalı bir butik otel ile tesislerde konaklamak mümkün olacak.

Bağ evindeki gezimizin sonunda tesadüfen tanıştığımız Lucien Arkas’ı Türkiye’ye kazandırdığı bağlar, şaraplar ve tesisler için tebrik etme şansımız oldu.

LA bağlarına 5 kilometre uzaklıkta yer alan 7.000 metrekare alan içinde, 130 otomobil ve 40 motosiklet sergileyen Türkiye’nin en büyük klasik otomobil müzesi Key Museum, 13 kilometre uzaklıkta yer alan Metropolis Antik Kenti ve 45 kilometre uzaklıkta yer alan Efes Antik Kenti, Lucien Arkas şarapevine gitmişken gezebileceğiniz diğer alternatifler.

 

YOLCULUK TERAPİSİ ALAÇATI, ÇEŞME YARIMADASI, URLA VE CİVARI, KARABURUN, SEFERİHİSAR, FOÇA, İZMİR YAZILARI

 

 

 

 

 

 

 

Zeynep Atılgan Boneval