Ege’nin Saklı Cenneti
Tablo gibi rengarenk neo-klasik evleri, nefis koyları, lokal tavernaları ve tabi ki meşhur Simi karidesi ile Simi Adasını keşfe hazır mısınız?
Ege Denizi ile Akdeniz’in buluştuğu bölgede, Türk karaları ile çevrili, küçücük ancak tablo gibi bir ada olan Simi, Dodecanese yani Oniki Adalar zincirinin bir parçası.
Türkçe ‘Sömbeki’ olarak bilinen adanın limanı, Datça limanından 10 mil, Bozburun limanından ise sadece 11,5 mil mesafede olduğu için, Türk yat ve yelkencilerinin sık sık ziyaret ettiği bir yaz durağı.
Dağlık ve geçit vermeyen coğrafyası sebebi ile denizleri pırıl pırıl ve bakir, koyları bozulmamış. Ayrıca adanın yerel halkı, Simi’nin özgün otantik mimari mirasına da sahip çıkmış.
Kayalık ve dağlık bir ada olan Simi’nin daracık koyları genellikle çakıl taşları ile kaplı ve bir çoğuna sadece tekne veya deniz taksi ile ulaşım mümkün. Dağlık bölgeleri geçit vermediği için en güzel plajlara ulaşmak ise epey zahmetli.
İşte tüm bu zorluklar yüzünden Ege’nin tertemiz ve berrak deniz keyfi bu bakir sularda yaşanıyor.
Simi ismini bir Yunan efsanesine göre, rüzgar tanrısı Poseidon ile evli olan su perisi ‘Symi’den alıyor.
13.yy’dan itibaren Osmanlılar, Venedikliler, İtalyanlar ve Yunanlıların yönetimi altına giren Simi, bu kültür karmasını hem mimari dokusunda hem de lezzetlerinde yansıtıyor.
Az sayıda taksi ve otobüsü olan bu adada hiçbir lüks ve şatafat aramayın; su kaynakları olmadığı için yüzme havuzu olan tek bir otel var.
Çok şükür ki adanın yeni nesil tasarım oteller, son moda plaj kulüpleri ve yüksek müzikli barlarla dolup taşmasına imkan yok.
Ancak 2023’te Ağustos ayında gittiğimizde Simi’nin meydanlarında sabah 3’lere kadar süren konser ve tekno partiler başladığına şahit olduk. Tüm limana ve koya yayılan müzik ile uyumak epey zorlaşıyor, ve ada geceleri huzurlu halini kaybetmiş.
Oysa 2012’de gittiğimizde izlenimlerimi şöyle ifade etmiştim: Kalender ruhlu adalılar ve de adaya gönül vererek yerleşen yabancılar, varolan geleneklere son derece saygılı ve bir hazineyi korur gibi adalarını ve geleneklerini koruyorlar.
Ancak 2023’te adanın çok daha turistikleştiğini, ada halkının artık tamamen turizm odaklı çalışarak geleneklerini biraz gelen turistin taleplerine göre kaybettiğini fark ettik.
Ağustos ayı aşırı kalabalık ve gürültülü olduğu için huzur arayanlar için Haziran, Temmuz ve Eylül ayları daha uygun aylar.
Sadece 57 kilometrekare büyüklüğünde, 2500 nüfuslu ada, şimdilerde yelken ve yat turizminin göz bebeklerinden birisi. U şeklindeki limanın rıhtımında dizilmiş yelkenliler, yatlar ve balıkçı teknelerini gördüğünüzde, ziyaretçilerin yaz aylarında ada yerlilerinin nüfusundan fazla olduğunu anlayabiliyorsunuz.
İşin doğrusu Simi adası bir tablo güzelliğinde. Ancak çok karakteri ve ruhu yok, çünkü artık adece turizmle geçiniyor. Diğer Yunan adalarında tepe köyleri olur, yaz kış yaşayan yerlisi olur, fakat Simi hem coğrafyası yüzünden hem de turizm odağı yüzünden zengin kültürel bir hazine sunamıyor. Ancak mutlaka görülmeye değer bir ada.
Masal gibi bir liman: Gialos
Simi adasına yaklaşırken kayalar ve dikenli çalılarla kaplı bir ada gibi gözüken coğrafyayı görerek ilerlerken, ‘acaba burada yerleşim var mı?’ diye düşünüyorsunuz, ve tam o anda birden karşınıza Simi’nin liman kasabası rengarenk bir sürpriz olarak çıkıyor.
Simi, limanını çevreleyen tepelere doğru tırmanan pastel renkli taş binaları ile dünyanın en büyülü ve masalsı limanına ev sahipliği yapıyor.
Venedik’lilerden kalma kartpostal güzelliğindeki neo-klasik mimarideki yüzlerce yıllık bu renkli evler, orjinal mimarileri korunarak günümüze kadar gelmeyi başarmışlar.
Simi’de limanında yürüyüş ve gün batımına yakın Kali Strata’nın 576 merdivenini tırmanış, Simi’ye özgü mimaride sarı, pembe ve mavi evleri ve de merdiven aralıklarından nefis Simi manzaralarını görmek için en güzel yöntem.
‘U’ şeklindeki masmavi denizli derin bir koyun etrafında yükselmiş tepelerden, bir amfi-tiyatro gibi inen, iki katlı, yüksek tavanlı, kocaman pencereli ve kapılı, neo-klasik mimarideki evler ve kepenkleri, sarı, okra, pembe, mavi ve yeşil renkleri ile büyüleyici bir renk cümbüşü yaratıyor.
Simi’nin liman kasabası Gialos sokaklarında attığınız her adım farklı bir hikaye anlatıyor, tırmandığınız her merdiven yeni bir manzara sunuyor. Hele tam gün batımından önce Kali Strata’nın 576 taş merdiveninden tırmanırsanız geçekten enfes manzaralar sizi bekliyor.
Eskiden Simi’nin tepelerindeki Horio kasabası ile limanı birleştiren tek bağlantı yolu olduğu için bu merdivenler üzerindeki evler Simi’nin en güzel evleri. Simi’liler neo klasik mimarideki bu evlere ‘halata’ derlermiş Çoğu 2. Dünya savaşında yıkılmış ancak ayakta kalanlar, 19. Yüzyılın ikinci yarısında Simi’nin gemicilik, gemi ticareti ve süngercilikten gelen ekonomik zenginliğin şahitliğini yapıyor.
Neo Klasik binaların tepe alınlıklarında yuvarlak bir göz pencere göreceksiniz. ‘The eye of the ox – öküz gözü’ ismi verilen bu açıklık, hem çatının altı ve üstü arasındaki basıncı dengelemek hem de ışıklık olarak kullanılmak üzere yapılırmış. Ancak zamanla bu göz pencereler, evleri koruyan ‘nazarlık’ sembolü haline gelmişler. Modern dönemde inşaa edilen evlerde, fonksiyonel olarak gerek olmamasına rağmen, evi korumak için hala pencereler veya yerine çizilmiş resimlerini hala yerleştiriyorlar.
Bir de Simi sokaklarında yürürken evlerin girişlerinde, kilise bahçelerinde nefis Podima örnekleri göreceksiniz. Ege ve Akdeniz sahillerinde geleneksel yer taşı döşeme tekniği olan podima’ya adını veren podima taşı, aslında bizim çakıl taşı olarak bildiğimiz taşlardan biraz daha büyük ve düzgün şekilde olanı. Podima taşı bazı kaynaklarda “koine” veya “krokalia” kimi kaynaklarda da “Girit taşı” veya “Rodos taşı” olarak da geçiyor. Genellikle siyah ve beyaz, bazen de renkli taşlarla yapılan Podima sanatının tarihçesi MÖ 3000’lere dayanıyor. Bu desenli çakıl döşeme; mozaik sanatının ilk örneği olarak kabul ediliyor. 18.yüzyıl başlarından itibaren bitkisel ve geometrik desenlerle Ege ve Akdeniz mimarisinin vazgeçilmez unsurlarından birisi haline gelerek evlerin girişleri, bahçeleri ve yürüyüş yollarını süslemek için uygulanmış podima.
Simi Rotaları
- Gialos limanında Lindos Ship War abidesi, Eski Eczane ve Chatziagapitos Evi görülmeye değer mimariler.
- Gialos limanında nefis bir neo-klasik mimari örneği olan Simi Müzesinin içinde yer alan Denizcilik Müzesi ve Folklor Müzesini ziyaret ederseniz adanın tarihi yaşamına şahit olabileceğiniz dalış geleneğine dair tarihi aparatlar, mobilyalar, fotoğraflar ve kıyafetleri görebilirsiniz.
- Horio’da Arkeoloji Müzesi ve Hatziagapitou Konağı (Ioannideio İlkokulu yakınında) tarihi denizcilik ekipmanları, 19. yüzyıldan kalma bir kadın başı şeklinde oyulmuş bir ahşap gemi başı yer alıyor. Müzenin yanında yer alan Sala Hatziagapitou ise ziyarete açık tarihi bir konak. Tarihi mimarisi, zengin dekorasyonu ve mobilyaları, mermer lavaboları, çarpıcı sutünları, evin duvarlarına saklanmış yabancı sikke ve madeni para koleksiyonu, müzisyenler için avlu balkonu, ve ev sahibi Hatziagapitos’un oğlu Hatzidoukaina’nın etkileyici odası ile Simi’nin zamanında nasıl zengin ve güçlü bir ada olduğuna tanıklık etmek için ziyarete değer.
- Kirken Maria, Ekklisia Panagia ve Ekklisia Evaggelistria kiliseleri, Simi liman manzaralarını farklı açılardan izleyebileceğiniz tırmanmaya değer kiliseler. Kastro ve Pontikokastro ise Simi ve Pedi koylarını ayaklar altına seren nefis manzara noktaları.
- Panormitis koyundaki Moni Taksirhaki Kilisesi Simi’yi ziyaret ettiğinizde görülmeye değer. Limandan 20 km güneyde yer alan Yunan Ortodox manastırı olan Panormitis’e dair onlarca efsane dinleyebilirsiniz Simi’de. 15.yy da inşa edilmiş, ve inanışa göre her Yunanlı, Yunanistanın neresinde olura olsun, bu manastıra ulaşması umudu ile denizlere dua ve dileklerinin bulunduğu şişeleri atıyormuş. İnanışları bilmem ama kilisenin içindeki dini ve folklorik, ikona ve duvar süslemelerini görüp, manastır rahiplerinin yaptığı nefis incir likörünü satın alıp, bir de limanın yanı başındaki mavi turkuaz sulara kendinizi bırakıp serinlediniz mi manastıra geldiğinize çok mutlu oluyorsunuz. Simi Limanından feribotlar ile 30 dakika uzaklıkta ve ayrıca günü birlik tekne turları ile ziyaret edilebiliyor.
- Eğer adanın en yüksek noktasına çıkmak ve tüm adayı tepeden görmek istiyorsanız, 10 dakikalık sürüş ve 20 dakikalık yürüyüş sizi Stavros tou Polemou Manastırına (Savaş Haçı Manastırı) götürecek. Kuş bakışı Simi ve uçsuz bucaksız Ege denizi manzaraları tırmanışa değer.
SİMİ’DE DENİZ KEYFİ
Denize Simi limandan girmek için:
- Petalos beach club limanın sol kıyısında yer alan denize girip güneşlenmek, öğlen veya akşamüzeri gün batımına nazır yemek yemek için çok güzel bir plaj kulübü. Hem öğlen hem de akşam 9’a kadar hamburger, istakozlu ev yapımı makarna, fırında kızarmış keçi, risotto gibi bistro lezzetleri sunuyor.
- Nireus Oteli de limanın sağ kıyısında yer alan güzel bir plaj sunuyor.
- Bir de adanın en sevdiğim oteli Aliki’nin önünden de denize girilebiliyor.
En güzel koylar:
Simi’nin geçit vermeyen dağlık yapısı sebebi ile, koyların çoğuna araç ile ulaşım yok. Koylarda denize girmek için Simi veya Pedi limanlarından kalkan deniz taksilerine binmek, günlük tekne turları almak ya da minik bir tekne kiralayıp kendiniz gitmek gibi seçenekler var.
- Adanın turkuaz renkli akvaryum gibi berrak suları ile ile en etkileyici denizi Aghia Marina. Kuzeyde yer alan bu koya Simi limandan ya da Pedi koyundan deniz taksi veya 30-40 dakikalık patika yoldan yürüyüş ile ulaşılabiliyor. Turkuaz renkli suları ile muhteşem bir deniz keyfi sunan koyda yer alan Agia Marina;Yunan lezzetleri, şezlong ve şemsiye sunan harika bir taverna ve plaj kulübü. Koy ismini karşısındaki minik adacıkta yer alan Agia Marina kiliseciğinden alıyor.
- Adanın dramatik manzaraları ile en etkileyici denizi ise Aghios Georgios Dysalonas plajında. Kumsalın hemen arkasından dimdik yükselen kayaların uçurumlarıyla çevrili olduğu için, karadan ulaşımı olmayan bu doğal koy, gerçek bir doğa harikası. İsmini koydaki küçük çakıl taşlı kumsalından ve minik kilisesinden alıyor. Ancak özellikle Ağustos’ta sahil ve denizin üzeri çok kalabalıklaşıyor. Erken kalkıp limandan Ai-Giorgis Dysalonas plajına giden teknelerin ilkini yakalayabilirseniz, kalabalıklardan uzak bir deneyim yaşayabilirsiniz. Yanınıza mutlaka bolca su, yiyecek ve şemsiye aldığınızdan emin olun, çünkü kumsalda öğleden sonraya kadar doğal gölge olmuyor.
- Adanın doğusunda yer alan Nanou Beach ise başka bir favorimiz. Plaja, deniz taksi ile 30-45 dakikada ulaşılıyor. Yüksek kayalar ile çevrili bu daracık koy snorkel yapanlar için bir cennet. Çakıltaşı plajda şezlong ve şemsiye servisi ve lokal bir restoran var. Plajın sağ tarafında kayalıklar boyunca yüzerseniz nefis bir sığlık ve mağara size karşılayacak.
- Adanın en doğu noktasında yer alan Aghios Emilianos, sığ ve kristal gibi parlayan turkuaz denizi ile başka bir güzel koy. Sadece tekne ile ulaşılabilen bu koyda, dar bir kara parçası plajı bir adacığa bağlıyor, ve koy yine ismini adacığın üzerindeki kiliseden alıyor.
- Adanın doğusunda yer alan ve Panormitis manastırı ile ünlenmiş plaj, şezlong, şemsiyeler ve tavernalar ile gelişmiş bir sahil. Rodos’tan günü birlik manastır ziyaretçi tekneleri geldiği için kalabalık olabiliyor. Ancak tekne ile giderseniz sağ ve sol tarafındaki turkuaz berrak sularda huzurla deniz keyfi yapabilirsiniz.
- Gialos limanından otobüs, deniz taksi veya yürüyerek ulaşılan Pedi koyu birçok ufak plaja ev sahipliği yapıyor. Şezlong, şemsiye servisinin yanı sıra Pedi koyunda keyifli tavernalar yer alıyor. Yeni marinası, Simi limanına göre daha sakin ve huzurlu bir tekne bağlanma yeri.
- Pedi koyundaki patikadan 20-25 dakika süren yürüyüş ile veya Pedi’den deniz taksi ile ulaşılan Agios Nikolaos ise tertemiz denizi, kumsal plajı ve şezlong & şemsiye servisi ile keyifli bir alternatif.
- Güneydoğuda yer alan plaj deniz taksi ile son durak olan Marathounda, en yeni gelişen plaj olduğu için şezlong, şemsiye ve restoranı epey modern.
- Gialos Limanından 2 km uzaklıkta yürüyrerek veya karayolu ile ulaşılabilen Nimborios,otantik balıkçı kayıkları ile ünlü eski bir balıkçı köyünün yanı başında yer alan çakıl taşlı geniş bir plaj.
- Agios Vasilios (Lapathos Beach) ve ToliKoyu ise ancak tekne ile ulaşılabilen en bakir koylar.
- Adanın bir gün boyunca etrafını dönerek Toli, Aghios Emilianos, Fokospilia (fok balıkları mağarası), Agios Vasilios, Seskli, Agios Georgios gibi farklı koylarda denize girme imkanı sunan Poseidon teknesi, karadan ulaşılamayacak denizlerde yüzerek bir günü geçirmek için güzel bir fırsat sunuyor.
- Minik tekne kiralamak için: Symi Coral +30695758298 ve Yiannis +306936880176
- Motor yat kiralamak için Captain Yiannis +306945490614
- Motorsiklet kiralamak için Jimmy’s (motorsiklet ile Pedi, Nimporio, Toli, Marathunda, Panormitis plajlarına gidebiliyorsunuz)
SİMİ LİMANDA AKŞAM YEMEĞİ ADRESLERİ
Bizim Simi limandaki favori restoranlarımız sırası ile:
1)Thollos; harika Yunan lezzetleri ve konumu ile Simi’nin 1 numarası. Kolokythakia Avgolemono yani yumurtalı limonlu kabak favori lezzetimiz. +30 694.099.7916
2) Yachta; yemekleri, ambiansı ve gün batımı manzarası ile bizim 2 numaramız. Simi’nin en iyi geleneksel tavernalarından birisi olan Pantelis’in sahiplerinin açtığı restoran, hem Pantelis taverna menüsünü hem de biraz daha rafine yeni nesil Yunan lezzetlerini sunuyor. +30 697 726 1710
3) Pantelis; Adanın en iyi geleneksel lezzetleri sunan tavernası. Deniz mahsüllü makarna ve kuzu gerçekten çok güzel. Ancak restoran yol kenarı sürekli motorsikletler, arabalar geçiyor ve önü teknelerle kapalı olduğun için bir manzara ya da ambiyans yok. +30 697 726 1710
4) Biraz tepelere tırmanalım, gün batımında Simi limanını izleyelim ve manzaraya nazır geleneksel lezzetler yiyelim derseniz Haritomeni enfes bir taverna. +30 2246 072771
5) Simi’li lokallerin en sevdiği aile tavernası ise Trata Trawler. Geleneksel ev yemekleri yemek isteyenler için ideal olan Trata hem adalılar hem de turistler ile dolup taşıyor. +30 2246 071411
6) Manos ise Türklerin en çok sevdiği tabak kırmalı Yunan balıkçı tavernası. Eğer hem geleneksel lezzetler ve deniz mahsülleri yiyelim hem de sonra dans edip eğlenelim diyorsanız adresiniz Manos. Yunan ve Türk müzikleri, sirtaki ve ‘erik dalı’ oyun havaları eşliğinde kırılan tabaklar… Yaz aylarında masalarında yüzde seksen Türkler’i göreceğiniz bir taverna. +30 2246 072429
Diğer seçenekler:
- Limanda sashimi, sushi ve istakoz çorbası gibi Asya esintili deniz mahsülleri sunan Los Art Yacth Club’ın üst katı çok güzel bir sanat galerisi +30 2246 072508
- Taverna O Meraklis:Limanda yer alan Meraklis balık çorbası ile ünlü +30 2246 071003
- Teknenize adaya ve Yunanistan’a özgü lezzetler almak isterseniz: Georgina’s Market dükkanında hem nefis Yunan şarapları, yerel peynir ve şarküteri ürünleri bulabilirsiniz. +30 2246 071660
❗ Restoranlara 15 gün önceden rezervasyon gerekiyor. Ağustos’un en kalabalık ay olduğunu unutmayın.
✔ Simi adasına özgü Simi karidesin mutlaka tadına bakın.
SİMİ LİMANDA KAHVE ve KAHVALTI ADRESLERİ
- Kahve, kahvaltı ve akşamüzeri içkisi için modern kafeler: Porte, Mediterraneo, Perantzada.
- Lokal kafe ve meze evi olan ‘Kafeneio’lar: Yunanlıların ‘kafeneio’ları kahve, kahvatı, uzo, meze, tsipouro (çipuro içkisi) ve birkaç Yunan geleneksel lezzeti sunan lokal lokantaları. Limanda; Elpida ve Pachos (Pahou) güzel birer kafeneio.
- Nikolas Pastanesi: 1925’den beri limanın buluşma adresi olan pastane bizim laz böreği onların galaktoboureko dedikleri sütlü böreği ile meşhur.
SİMİ LİMANDA AKŞAMÜSTÜ KOKTEYL ADRESLERİ
- Tsati Cocktail Bar, Ekklisia Evaggelistria Kilisesine giderken denizen kıyısında ağaçların altında yer alan bu bar en favori akşamüzeri adresimiz.
- Akşamüzeri kokteyli için başka güzel bir adres ise üst katı sanat galerisi olan Los.
HORIO ADRESLERİ
- Horio’da Syllogou Meydanında Tsatalios fırınından voutyrenia (tereyağlı kurabiye), ammoniakena (pofudik kurabiye) gibi lokal kurabiyerleri tadabilirsiniz. Hemen yanında yer alan Stani pastanesi ise günlük taze revani, milföy, muhallebi gibi tatlıları ile meşhur.
- Lefteris kafeneio Horio merkezde lokallerin en sevdiği kafe.
- Yialos, Horio ve Pedi arasında Alithini Caddesi üzerinde yer alan otantik Yunan lezzetleri sunan The Secret Garden kafeneio adanın en özgün işletmesi. TheTravel.com a göre dünyanın en güzel kafesi seçilmiş 2022 yılında. Asmaların gölgesinde yemyeşil harika bir avlusu ve enfes elmalı tart ve limonlu sorbesi var. +30 2246 072153
- Kali Strata Restoran, terasından kısmen Simi limanı ve deniz manzaraları sunan harika bir aile tavernası +30 2246 071992
- Zoe Taverna ise terasından Pedi koyu manzaraları sunan başka güzel bir aile tavernası. +30 2246 072520
KOYLARDA ÖĞLE YEMEĞİ
- Pedi’de yer alan Tolis geleneksel ev yapımı lezzetleri ve adaya özgü Simi karides sunan taverna.
- Katzaras, Pedi koyu
- Agia Marina Taverna,Agia Marina koyu
- Maratunda Taverna,Agios Nikolaos koyu
- Dafnes, Toli koyu
OTELLER
Simi Limanda Yer Alan Oteller
Hotel Aliki, Nireus Hotel, The Old Markets, Thea, Villa Galanis, Margaritas Apartments, Kokona, On the Rocks, SeaMe Houses, Kaminos, Maravelia’s Rooms, Iapetos Village, Odyssia Apartments
Pedi Koyunda Yer Alan Oteller
Asymi, Royal Villa Pedi, Pedi Beach Hotel, Captain George
ULAŞIM
Simi’ye Marmaris ve Bodrum’dan kalkıp Rodos’a uğrayan feribot ile veya kendi tekneniz ile gidebilirsiniz. Limanlara giriş ve çıkış işlemleri için güvendiğimiz acenta yetkilileri:
- Bozburun: Gürkan Bey 0 530 252 70 83
- Datça: Serdar Bey 0 532 066 03 80
- Simi: Kostas +30 694 646 6255
YUNAN ADALARI YAZI VE REHBERLERİMİZ:
- Midilli (Lesvos) adası izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/midilli
- Sakız (Chios) adası izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/sakiz-adasi
- Sisam (Samos) adası izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/samos-adasi
- Girit adası izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/girit/
- Hanya izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/hanya/
12 Adalar (Dodocanese Adaları)
- Patmos adası izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/patmos
- Leros adası izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/leros
- Lipsi adası izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/lipsi
- Kos adası izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/kos-adasi/
- Kalimnos adası izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/kalimnos-adasi
- Telendos adası izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/telendos-adasi
- Simi adası izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/simi-adasi
- Astipalya Adası izlenim ve rehberi: https://www.yolculukterapisi.com/astipalya-astypalaia-adasi/
- İkaria adası izlenimleri: https://www.yolculukterapisi.com/ikaria/
- İkaria adası rota ve rehberi:https://www.yolculukterapisi.com/ikaria-rehber/
- Rodos Adası izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/rodos-adasi
- Seçil Sağlam izlenimleri ile Rodos www.yolculukterapisi.com/rodos
Kiklad Adaları (Cyclades Adaları)
- Mykonos izlenimleri: www.yolculukterapisi.com/mykonos
- Mykonos yeme-içme-gün batımı ve eğlence adresleri: www.yolculukterapisi.com/mykonosrehberi
- Mykonos plajları, restoranları ve plaj kulüpleri: www.yolculukterapisi.com/mykonosplajlari
- Mykonos otelleri: www.yolculukterapisi.com/mykonosotelleri
- Mykonos sanat galerileri ve alışveriş adresleri: www.yolculukterapisi.com/mykonossanatalisveris
- Santorini izlenimleri: www.yolculukterapisi.com/santorini
- Santorini rotaları: www.yolculukterapisi.com/santorinirotalari
- Santorini yeme-içme-günbatımı-alışveriş rehberi: www.yolculukterapisi.com/santorinirehber
- Santorini otelleri: www.yolculukterapisi.com/santoriniotelleri
- Santorini plajları: www.yolculukterapisi.com/santoriniplajlari
- Paros izlenim ve rotaları: www.yolculukterapisi.com/paros
- Paros plajları, plaj kulüpleri ve öğle yemeği adresleri: www.yolculukterapisi.com/parosplajlari
- Paros konaklama adresleri: www.yolculukterapisi.com/parosotelleri
- Paros yeme-içme, eğlence ve alışveriş adresleri: www.yolculukterapisi.com/parosrehberi
- Anti Paros izlenim ve rotaları: www.yolculukterapisi.com/antiparos
- Anti Paros otel, plaj, yeme-içme, eğlence ve alışveriş adresleri:www.yolculukterapisi.com/antiparosrehberi
- Naxos izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/naxos
- Amorgos Adası izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/amorgos-adasi/
- Koufonissia Adaları izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/koufonissia-adalari/
- Folegandros izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/folegandros
- Sifnos izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/sifnos
- Milos izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/milos
- İos adası izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/ios-adasi
- Nafiz Karadere Önerileri ile Paros: www.yolculukterapisi.com/paros-adasi-nafiz-karadere-gozunden
İyon Adaları (İonian Adaları)
- Kefalonya Adası izlenim ve rehberi: yolculukterapisi.com/kefalonia-adasi
- Korfu Adası izlenim ve rehberi: yolculukterapisi.com/korfu
- İthaka Adası izlenim ve rehberi: yolculukterapisi.com/ithaka
- Paxos ve Anti Paxos adaları izlenim ve rehberi: yolculukterapisi.com/paxos
Diğer Yunan Adaları
- Demet Kardeş Uyguntüzel önerileri ile Hydra adası: yolculukterapisi.com/hydra-adasi-demet-kardes-uyguntuzel-gozunden
- Nafiz Karadere Önerileri ile Spetses: yolculukterapisi.com/spetses-adasi-nafiz-karadere-onerileri
- Nafiz Karadere Önerileri ile Hydra: yolculukterapisi.com/hydra-adasi-nafiz-karadere-onerileri-ile
- Nafiz Karadere Önerileri ile Skiathos: yolculukterapisi.com/skiathos-adasi-nafiz-karadere
- Nafiz Karadere Önerileri ile Skopelos: yolculukterapisi.com/skopelos-adasi-nafiz-karadere
Zeynep Atılgan Boneval
Yazının başına dönmek için tıklayınız
Zeynep Boneval
Pingback: Yolculuk Terapisi | Yolculuk Terapisi