YUNAN ADALARI

Bugüne kadar ziyaret etme şansı bulduğum; Midilli, Sakız, Sisam, Girit, Patmos, Leros, Lipsi, Arki, Agathonisi, Kos, Kalimnos, Telendos, İkaria, Rodos, Simi, Astipalya, Mykonos, Santorini, Paros, Anti-Paros, Naxos, Amorgos, Koufonissia, Skinosa, Folegandros, Sifnos, Milos, Kimolos, İos, Kefalonya, Korfu, İthaka, Zakintos, Paxos ve Anti Paxos, Zakintos,  36 farklı Yunan adasının her birinin, kendine özgü doğası, karakteri, insanları, hikayeleri, ruhu var.
 
Mesela Girit kendi içinde bir ülke gibi ama çok güzel yerleri var. Koufounissia, Skinosa, Anti Paxos, Arki’nin muhteşem denizi var ama ufacıklar. Midilli, Samos, Sakız 70lerde kalmış gibi nostaljik adalar, Patmos, Sifnos, Amprgos, Astipalya tarihi kasabaları muhteşem adalar. Folegandros, Santorini ve Kefalonya’nın manzaraları enfes. Korfu bugüne kadar gördüğüm en yeşil ada. Milos, İos ve Simi denizden harika keşifler sunuyor. Yani adalara denizden mi karadan mı gidildiği? tepe köyleri mi? bakir koylar mı?  sessizlik mi? yemek mi? eğlence mi?beklentinin ne olduğuna göre hepsinin ayrı özellikleri var.

En sevdiğimiz ilk 10 adayı sorarsanız:

  1. Astipalya  
  2. Amorgos
  3. Anti Paros & Paros
  4. Paxos & Anti Paxos
  5. İthaka & Koufonisia
  6. Folegandros
  7. Milos & Kimolos
  8. Patmos
  9. Sifnos
  10. İos 

Peki adalar beni neden hep büyüler?

Tüm büyük kıtalara ve etrafını çevreleyen denizlere rağmen tek başına ayakta durmayı ve kendi yaşam tarzını yaratmayı başaran adaların oldum olası düşkünüyüm. 

Bu sendromun bir ismi bile varmış: ‘islomania’ : yani bir adada, denizle çevrili küçük bir dünyada olduğunu bilmek ve bundan zevk almak.

Adaların her birinin kendine ait doğası, karakteri, insanları, hikayeleri, ruhu vardır.

Zamanın neredeyse durduğu, binaların seni ezmediği, kalabalıklarda kaybolmadığın (çoğu ada diyelim) yerlerdir adalar. İşte bu yüzden o adanın zamanına geçip, onun ritmiyle hareket etmeye çalışırım.

Ve beraberce yaşayan ve neredeyse her gün yüz yüze bakan bir avuç insan olan adalılar, sularla çevrelenmiş ve dışarıya kapanmış yani sınırlılık bilinci ile, hem adanın sundukları hem de birbiriyle yetinmeyi, sahip çıkmayı, şükretmeyi bilirler. İşte bu yüzden her adada mutlaka gerçek adalılar ile tanışmaya, sohbet etmeye özen gösteririm.

Hiçbir zaman gün batışını kaçırmadığım adalarda ben kendimi güneşin doğuşu ve batışı gibi, en doğal halimde hissederim.

Bugüne kadar eşimle gitme şansını yakaladığımız tüm  Yunan Adalarının çoğu kendine özgü karakteri ve ruhuyla bizi büyüledi. Bir kısmı da bugüne kadar kendimi en doğal, en özgür, en mutlu hissettiğim adalar oldu. 

Aşağıda bugüne kadar gidip gezdiğimiz ve yazmaya değer bulduğum Yunan Adalarına dair izlenim, rota, rehberlerin yer aldığı linkleri paylaşıyorum. 

Bakalım hangileri sizin de ilginizi çekecek veya ziyaret edip çok sevdikleriniz?:

12 Adalar (Dodocanese Adaları)

Kiklad Adaları  (Cyclades Adaları)

İyon Adaları (İonian Adaları)

Sizin Gözünüzden Yunan Adaları

Kendim çizdiğim bir el yapımı bir harita üzerinde adaların konumlarına yer vermeye çalıştım:

Zeynep Atılgan Boneval