Selimiye Keşifleri

Denizi kucaklayan boz dağlar, tepeler, tepecikler… Aralarında keyifle salınan sayısız girintili çıkıntılı koylar… Tepelerin denizle kavuştuğu daracık düzlüklerde ufacık köyler… Ulu çam, okaliptüs, ve çınar ağaçlarının rüzgarla salınan yaprak sesleri,  turunç, portakal, limon ağaçlarının çiçek kokuları, yol kenarlarında eşekler ve inekler, tepelerde keçiler oğlaklar, koyunlar, kuzuların melemeleri, boz kayaların arasından fışkıran taze fıstık yeşili çalıların sarı, turuncu ve kızıla çalan parmak uçları… dev sarı papatyalar… mor karabaş lavantalarının buram buram baygın kokuları… Denizin, doğanın ve dağların, mavinin ve yeşilin bir aşk hikayesi adeta Selimiye…

Orhaniye’ye 20 dakika Sürüş mesafesindeki Selimiye Köyü, tepelerden denize parallel kıvrılarak ilerleyen yolda bir virajı döndüğünüzde, bir anda karşınıza çıkıyor. Durup bu kuş bakışı nefis manzarayı içinize çekin, ‘Selimiye Mavisi’ duygusunu hissedeceksiniz.

Selimiye’ye girdiğinizde tepelerin arasında gizli kalmış korunaklı bir koyda, dünya tatlısı minicik bir kasaba ile karşılaşacaksınız. Arkasını yasladığı tepeler koyu öyle bir kucaklamış ve sarıp sarmalamış ki, deniz adeta bir göle dönüşmüş.

 

Pırıl pırıl masmavi denizi, deniz kıyısına ve iskelelere yerleşmiş tatlı balıkçı restoranları, şirin kafe ve butikleri, sahil boyunca dizilmiş incir ağaçları, pencerelere dizilmiş rengarenk çiçekleri ile zamanın durduğu masal gibi bir sahil kasabası Selimiye.

 

Eskiden köyün geçim kaynağı tekne yapımı imiş. Hala köyün girişinde bir kaç atölye duruyor. Ancak bu rüya gibi koyu yelken ve yatçılar keşfettikten sonra yavaş yavaş tekne turizmine hizmet edecek sevimli restoranlar, kafeler, pansiyonlar, dükkanlar açılmış, ve zamanla turizm beldesi haline gelmiş. Şimdi bu işletmelerin sayısı biraz fazlalaşmış ve Makro, Migros Jet gibi zincir markalar da el atmış olsa bile hala Yunan Adaları’ndaki telaşsız, huzurlu, sakin minik liman köylerine benziyor.

 

Akşamları ise sahile ve iskelelere dizilmiş restoranların mum ışıkları romantik ve büyülü bir atmosfer yaratıyor. Sahil boyunu 15-20 dakika yürüyerek keşfedebilirsiniz.

Selimiye’nin kendi koyundan denize girebilirsiniz. Ayrıca hemen yanında enfes iki koy yer alıyor: Sığliman ve Cennet Koyu. Yemyeşil ağaçlar ile çevrili turkuaz sularında mutlaka yüzün.

 

 

 

Selimiye Adresleri

Adresleri koyun sonundan başına doğru sıraladık. Favorilerimizi ise * yıldızlar ile işaretledik. Ne kadar çok yıldır, o kadar çok favorimiz.

  • *** Beyaz Güvercin: Selimiye koyuna 15 dakika yürüme mesafesinde gizli bir cennet adeta burası. Aslında buraların ilk otellerinden birisi, birkaç sene önce el değiştirerek yenilendi ve harika bir işletmeye dönüştü. Yeşilin mavi ile buluştuğu eşsiz bir yeryüzü cennetinde bir rüyada gibi hissediyorsunuz kendinizi. Yedi dönümlük tepeden denize taraça taraça inen yemyeşil bir alanda yer alan otelin kendisine ait uzun sahili, pırıl pırıl berrak denizi, iki büyük iskelesi, denizin kıyısındaki sedirleri, yerel mahsüller ile zengin kahvaltısı, Hasan Usta’nın odun fırınında pişirdiği kuşbaşı kaşarlı pidesi ile öğle yemekleri, akşamları deniz kıyısında mum ışında romantik atmosferi, zevkli ve zarif odaları, güler yüzlü ekibi, doğayla baş başa sakin ve huzurlu ortamı ile tadına doyulmayan bir rüya gibi Beyaz Güvercin. Kalabalıklardan uzak sessiz sakin tatilinizi yaparken canınız ister ise 10-15 dakika yürüyerek Selimiye sahilindeki restoranlara ulaşabiliyorsunuz. Zeytin Suit özellikle tavsiyemiz.  
  • Vira Demir: Denizin dibinde düz ayaka ufacık tatlı bir otel. Köyün yaz kalabalığının dışında, ancak yürüyerek 10 dakika yakınlıkta. Denize uyanıp bütün gün nefis deniz manzarasını içinize çekip, ağaçların altında dinlenip, kitabınızı okuyup, ahşap iskelesinden masmavi sulara kendinizi bırakabildiğiniz, denizin kıyısında nefis kahvaltıların ve nefis Ege lezzetlerinin tadına varabildiğiniz, bahçe içindeki asma katlı zevkli ve orijinal dokunuşların yer aldığı odalarda sessizce uyuyabildiğiniz, keyifli bir otel. Selimiye ve deniz aşığı rahmetli Demir Bey’in hayalini hayata geçiren çocukları Tufan, Tunç ve Funda, babalarının rüyasını ve ilhamını yaşatıyorlar.

 

  • **Büşra Pansiyon: Yine Selimiye’ye 10 dakika yürüyüş mesafesinde, koyun teknelerin yoğun olmadığı, rahatlıkla denize girebildiğiniz bölgesinde yer alan bu cici pansiyon, üç kız kardeş tarafından işletilen, aile sıcaklığı ve güler yüzü bulabileceğiniz, terası ve mutfağı harika, tertemiz ve sade odalarında huzurla uyuyabileceğiniz tatlı ve uygun fiyatlı bir alternatif.

 

  • **Zeytin Hotel: Selimiye’ye 5 dakika yürüyüş mesafesinde, denizinden hiç çıkmak istemediğiniz, huzuru, güler yüzü hiç eksik olmayan, iskelede yediğiniz yemeklere ve kahvaltılarına doyamadığınız, Demirci Ailesi’nin sıcaklığını ve misafirperverliğini her daim hissettiğiniz ve tatiliniz bitmesin istediğiniz, geniş, rahat ve sade odalarında çıt çıkmadan uyuyabildiğiniz, fiyat kalite oranı çok düzgün bir minik otel.

 

  • ***Selimiye Mavisi: Selimiye’nin sessiz koyu ile ana koyu ayıran burunun tepesinden taraça taraça denize inen otel isminin hakkını veren denizi ile yüzmeye, dinlenmeye, huzura doyamayacağınız dingin bir otel. Selimiye Mavi’sinde iskele üzerindeki şezlonglarda saatlerce denizi ve koyu çevreleyen dağları seyredebilir, gün boyu suda yüzebilir ve balıkları seyredebilir, sade, tip top, sevimli odalarında bebekler gibi uyuyabilir, begonviller, sardunyalar ve ağaçlar ile çevrili merdivenleri inip çıkarken yediğiniz nefis lezzetlerin kalorisini biraz hafifletebilir ve zamanı durdurabilirsiniz.

 

  • **Losta Sahil Evi: Selimiye’nin ana koyunun en ucunda, sakin ve sessiz bir köşesinde denize sıfır konumda, yemyeşil ağaçların altında, renk renk çiçeklerle bezenmiş bir bahçede aile sıcaklığında ve kusursuz bir hizmet alarak konaklamak, denizin üzerindeki iskelede bütün gün suyla içiçe yaşamak, müthiş kahvaltıların tadına varmak, sahipleri Mehtap Hanım, Ahmet Bey ve ekiplerinin içten misafirperverliğini her daim hissetmek, sakin ve huzurlu bir tatil yapmak için ideal bir otel. Eğer yer bulabilirseniz Asya odasında konaklayın.

 

  • Delice: Akşamları kokteyller, bistro lezzetleri ve canlı müzik için Delice keyifli bir adres ancak müziğin sesi biraz fazla yüksek.

  • **Üzüm: Yeşilliklerin altında bahçesinde veya denizin üzerindeki iskelesinde, pastırmalı cevizli humus, fava, yoğurtlu semizotu, sebzeli avcı böreği gibi nefis mezeler ve ev yemekleri için, aile işletmesi atmosferinde tatlı bir adres.

  • ***Karadut No:12: Selimiye’nin en sevdiğimiz yenisi. 2018 de 3 arkadaş Banu, Zeynep ve Keriman’ın açtığı denizin kıyısında, yemyeşil ağaçların altındaki son derece zevkli, rafine ve keyifli, kafe Karadut No:12. Selimiye’nin en lezzetli kahvesi burada. Harika tostlar ve günün tatlısı eşliğinde gün boyu kahve keyfi ve gece 12’ye kadar ışıl ışıl Selimiye’yi izleyerek şarabınızı ve kokteyllerinizi yudumlayabiliyorsunuz huzur içinde. .

 

  • Severin-ta: Plaj kıyafetleri, peştemaller, tünikler, seramikler, hediyelik eşyalar ile tatlı bir butik.

  • ***Sardunya: 1987’den beri yaz kış hizmet veren Sardunya, hala müşterileri ile birebir ilgilenen nazik kibar ve güler yüzlü sahibi Muhammed Bey’in misafirperverliği ve enfes lezzetleri ile Selimiye’nin bir efsanesi oldu artık. Denizin üzerindeki iskelesinde veya teras balkonunda koyu seyrederek, hardal soslu ahtapot salatası, peynirli kalamar dolma, deniz mahsüllü börek, Girit ezmesi, atom, fava, levrek marine, börülce, ızgara ahtapot, ve ızgara levrek gibi enfes meze, balık ve deniz mahsüllerinin tadına varmak gerçekten çok keyifli. 12 ay açık kalarak, bulundukları beldeye değer katan mekanları daha da çok takdir ediyoruz.

 

  • SUP Kafe: Sporcu, chill-out ve bohem ruhlar için iskele üzerindeki ve bahçesindeki masaları, arkadaki odaları ile yeme-içme-konaklama için birebir.

 

  • **Lipsos Kafe: Ege lezzetleri ile keyifli bir başka deniz kıyısı restoran & kafe.

 

  • Taş Evler Beach & Restoran Luna: Kabakçiçeği dolması, deniz börülcesi, acılı ezme, güveçte karides, kalamar tava, ahtapot ızgara gibi lezzetleri çok yüksek olmayan fiyatlara yemek için uğramanızı tavsiye ederiz.

 

  • **Melek Hotels: Selimiye koyunun tam ortasında, Tuba ve Selçuk çiftinin sıcacık bir aile işletmesi olan 7 odalı otel, misafirlerini güler yüzlü ve içten sıcaklığı ile evinde gibi hissettiren, sunumu ve lezzetleri ile ruhu okşayan, müdavimlerinin başka hiçbir yere konaklamaya gidemediği tatlı bir otel.

 

  • Piano Bar: Eskiden tatlı tatlı canlı caz yapardı Piano. Ancak artık canlı müzik performanslarının türü değişti ve sesin yükseliği arttı.

 

  • **Aurora: Bir öğlen veya akşam tahinli patlıcan közlemesi ve pırasa turşusu için uğramanızı tavsiye ederiz.

 

  • Ayna ve Zeynoo yan yana keyifli iki butik.

  • Badem Mantı: Selimiye koyunun başında yer alan Badem mantı kıymalı, ıspanaklı, patatesli, peynirli, ve de çikolatalı mantıları ile meşhur. 200 metre arkasında yer alan Badem Çicegi Otel de harika manzaralı tertemiz pırıl pırıl ufacık bir otel. Limanın dibinde, köyün merkezinde, bahçe içinde düzayak bir otelde konaklamak isteyenler için keyifli.

  • ***Ceri Kafe & Losta Butik: Nefis tatlılar, cheescake’ler ile Ceri Kafe ve yanı başında zarif el işi aksesuarlar, kıyafetler ve el yapımı seramikler, ahşaplar, dekorasyon objeleri ile Losta adeta bir harikalar diyarı.

  • ***Sevvall: (ŞU ANDA KAPALI!) Limanın dibinde, MSA eğitimli Seval Hanım’ın maharetli ellerinden pazı köfteli yogurt çorbası, kuru patlıcan dolması, zeytinyağlılar, tavuk çıtır, ciğer, bulgur pilavı, vejeteryan köfte, içli köfte gibi ev yemekleri tatmanız için yaz kış açık bu kafe dünya tatlısı bir adres.

 

  • Bahçeli Meyhane: Limanın ucundaki bu mekan nefis kuzu yemekleri ile meşhur

 

  • **Hidayet’in Yeri: Selimiye’ye gelmeden önceki koyda, karşısındaki ufacık adacığın manzarasını izleyerek nefis mezeler ve balık (özellikle lagos) yemek için keyifli bir deniz kıyısı balıkçısı.

 

  • Mellart: Selimiye’ye gelmeden önceki koyda içeride yer alan, Melda Hanım’ın taş, ahşap ve kumaş baskı ve el yapımı seramik işlerini bulabileceğiniz Mellart, çok tatlı bir dükkan ve atölye

  • Selimiye’nin kaptan köşkü gibi nefis manzaralarına nazır tepede konaklamak, kalabalıklardan uzak bir tepede gecenin sessizliğinde eşsiz manzaraları izlemek, sabah horoz sesleri ile aynı manzaraya uyanmak, bahçelerindeki ağaçların ve rengarenk çiçeklerin altında manzaraya nazır uzanmak, mükemmel misafirperverlik yaşamak isteyenler, ve deniz için birazcık yokuş inip çıkmayı göze alanlar için önerilerimiz: Villa Bakacak, Masal Tatil Evi, Selimiye HousesBadem Tatil Evi ve Kekik Otel.

  • Selimiye’ye gelmeden önce ufacık bir koy olan Delikyol’da Deniz Restoran Mehmet’in Yeri’ndeki restoran, mezeleri, yoğurtlaması ve taze balıkları ile meşhur.

 

Antik Selimiye ve Yürüyüş Rotaları

  • Selimiye köyünün antik çağda ismi Hydas imiş. Bozburun Yarımadası’nda Loryma Kaisareia, Kastabos, Erine, Baybassos gibi antik yerleşimlerden biri olan Hydas’ta, Büyük İskender’in ölüm tarihi olan M.Ö. 323’te başlayan ve Yunanistan Yarımadası’nın Roma İmparatorluğu tarafından işgal edildiği M.Ö. 146’ya kadar devam eden Helenistik döneminden kalma tarihi kalıntıları hala duruyor.
  • Selimiye köyünün güneydoğu tepelerinde, Erine – Baybassos yol güzergâhı üzerinde Helenistik dönem sur kalıntıları ve bu kalıntıların güneyinde kare planlı mezar anıtı, nefis manzaralar eşliğinde yürüyerek keşfe değer tarihi noktalar. Selimiye’nin en yüksek tepesi olan, Sarıkaya tepesinde ve Kızılköy mahallesinde 3 farklı kale kalıntısı yer alıyor.  Ayrıca 3 km uzaklıkta Selimiye’ye yaklaşan teknelere yol göstermek amacıyla inşa edilmiş olan Gözetleme Burcu, Deniz Feneri, Manastır ve Tiyatro, antik kentin görülmeye değer tarihi kalıntıları arasında.

 

YOLCULUK TERAPİSİ BOZBURUN YARIMADASI YAZILARI

 

 

 

Zeynep Atılgan Boneval