Selimiye’ye 20 dakika sürüş mesafesinde, Yunanistan’ın Simi adasının tam karşısında yer alan Bozburun, yüzlerce yıldır yarımadanın merkezi. Bu sebeple epey büyük bir yerleşke. Hatta biraz şehir gibi. Önünde minik bir liman ve dev guletler yer alıyor. Diğer koylar kadar özenli ve rafine mekanlar yer almıyor ne yazık ki.
Çıkışında yer alan gulet yapım ve tamir atölyeleri hala aktif olduğu ve de balıkçıları yarımadanın tüm restoranlarına günün taze balıklarını tutup götürdüğü için yaz kış limanında balıkçılar ile sohbet edip, meydanında çay kahvenizi yudumlayabileceğiniz, dört mevsim yaşayan bir belde.
Esas Bozburun’un keyfi ve kalbi karadan ulaşımı olmayan Ada Boğazındaki nefis otellerde atıyor. Antik kalıntılar arasında yüzebileceğiniz bu adresleri ‘Sadece Denizden Ulaşımı Olan Bozburun Yarımadası Keşifleri’ yolculukterapisi.com/sadece-denizden-bozburun-kesifleri yazımızda bulabilirsiniz,
Bozburun’da ahşap guletler ile denize açılabilir, ufak pansiyonlarda uygun fiyatla konaklayabilir, köy meydanından ve pazarından dağ kekiği, keçi boynuzu, sedir ağacı yağı gibi yöresel otlar, yağlar ve sabunlar alabilirsiniz.
Bozburun Adresleri:
- Filika: Bozburun’da denizin kıyısında en keyifli lezzet durağı kesinlikle Zeynep ve Altan çiftinin işlettiği Filika. Deniz börülcesi, cevizli havuç, kabak çiçeği dolması, portakallı enginar, karışık istiridye, ahtapot ızgara, karides güveç gibi nefis lezzetler ile güzelce damak tatlandırmak için birebir bu aile işletmesi.
- İlla Bozburun’un içinde konaklayacağım diyorsanız Dolphin ve Thymos otellerden birisini tercih edebilirsiniz.
- Eğer bir Salı günü Bozburun’daysanız mutlaka Bozburun Pazar’ından çeşit çeşit doğal otlar, ballar, el yapımı sabunlar ve yağlar alın.
- Limon Ağacı Kafe’nin organik dondurmalarını ve köftelerini methediyorlar
Antik Bozburun
Tarihi M.Ö. 3000 yıllarına dayanan, tarih boyunca birçok medeniyetin beşiği olan bir coğrafyada, antik çağlarda Karia adıyla bilinen bölgede yer alan Bozburun, Tymnos antik kentinin bulunduğu yerleşim yerine kurulmuş. Ismini Drahya‘nın önde gelen yerleşim yeri ve limanı olan Bosprina’dan aldığı düşünülüyor. Orta Asya’da Moğol istilalarından kaçan Türkmenler göç ederek Toroslar yoluyla önce Marmaris’e ve daha sonra Drahya’ya ulaşarak bölgede yaşayan diğer etnik grupların yanında yaşamlarını sürdürmüşler.
Karadan Bakir Bozburun Yarımadası Keşifleri
- Bozburun Yarımadasının içlerinde tepelerde yer alan Bayır köyü, birçok bakir koya gitmek için yolunuzun geçeceği bir köy. Dev bir çınar altı kahvesi, tepelere yayılmış evleri ile Karadeniz yaylalarını andırıyor.
- Bayır köyünden Çiftlik köyüne doğru çam, incir, söğüt ağaçları arasında giderken, yolda bir yanda Çiftlik koyunu ve arkanızda Hisarönü Körfezi’ni görebileceğiniz noktada kısa bir yol molası vererek temiz dağ havasını ciğerlerinize doldurup muhteşem manzaranın tadını çıkarabilir ve harika fotoğraflar çekebilirsiniz.
- Çiftlik koyu pırıl pırıl denizi ile korunaklı nefis bakir bir koy. Karşısında Çiftlik Adası manzarasına nazır Azmak Restoran’da yemek yiyebilir, önündeki iskele yelkenlilerin favorisi. Ayrıca burada Deniz, Alarga, Refik Baba restoranları da yer alıyor.
- Kumlubük Koyu da pırıl pırıl denizi ile harika bakir bir koy. Koya, Bayır köyü tarafından gelirken tepede yer alan Dionysos Village Hotel gerçekten efsane bir manzaraya sahip. İnziva oteli isteyenler için ideal. Koyun içinde yer alan Maris Beach Hotel & Restoran veya Villa Florya Otel konaklamak ve yemek yemek için, Kumlubük Yatch Club’da denize girmek ve yemek yemek için güzel adresler.
- Kumlubük’ün yanı başındaki Hisar Burnu tepesinde denizden 85 metre yükseklikteki ise Amos Antik Kenti yer alıyor. Karia uygarlığı zamanında, kara ve deniz trafiğini kontrol etmek üzere kurulmuş antik yerleşkenin, sur duvarları, tiyatro, tapınak, sarnıç, anıt ve heykel kaideleri, yerleşim ve tarım teraslarının kalıntıları hala duruyor. Burun boyunca tepeden denize paralel ilerleyen patikada yürüdüğünüzde kuş bakışı Kumlubük koyunu, burnu döndüğünüzde de Marmaris koyu, Milli Parkı, Şehri ve Keçi Adasını seyredebiliyorsunuz. Gerçekten enfes manzaralar.
- Asardibi ve Serçe Limanı: Taşlıca Köyünden 10 km uzaklıktaki Asardibi koyu başka bakir bir koy. Burada yer alan Phoneix Restoran denize girmek ve öğle yemeği yemek için tatlı bir alternatif.
YOLCULUK TERAPİSİ BOZBURUN YARIMADASI YAZILARI
- Bozburun Yarımadası İzlenimleri: yolculukterapisi.com/bozburun-yarimadasi-izlenimleri
- Hisarönü Keşif ve Önerilerimiz: yolculukterapisi.com/hisaronu-kesifleri
- Orhaniye Keşif ve Önerilerimiz: yolculukterapisi.com/orhaniye-kesifleri
- Selimiye Keşif ve Önerilerimiz: yolculukterapisi.com/selimiye-kesifleri
- Bozburun Keşif ve Önerilerimiz: yolculukterapisi.com/bozburun-kesifleri
- Söğüt & Saranda Keşif ve Önerilerimiz: yolculukterapisi.com/sogut-saranda-kesifleri
- Sadece Denizden Ulaşılan Bozburun Yarımadası Keşif ve Önerilerimiz: yolculukterapisi.com/sadece-denizden-bozburun-kesifleri
Zeynep Atılgan Boneval