Bozburun Keşifleri

 

 

 

Selimiye’ye 20 dakika sürüş mesafesinde, Yunanistan’ın Simi adasının tam karşısında yer alan Bozburun, yüzlerce yıldır yarımadanın merkezi. Bu sebeple epey büyük bir yerleşke. Hatta biraz şehir gibi. Önünde minik bir liman ve dev guletler yer alıyor. Diğer koylar kadar özenli ve rafine mekanlar yer almıyor ne yazık ki.

Çıkışında yer alan gulet yapım ve tamir atölyeleri hala aktif olduğu ve de balıkçıları yarımadanın tüm restoranlarına günün taze balıklarını tutup götürdüğü için yaz kış limanında balıkçılar ile sohbet edip, meydanında çay kahvenizi yudumlayabileceğiniz, dört mevsim yaşayan bir belde.

 

Bozburun’da ahşap guletler ile denize açılabilir, ufak pansiyonlarda uygun fiyatla konaklayabilir, köy meydanından ve pazarından dağ kekiği, keçi boynuzu, sedir ağacı yağı gibi yöresel otlar, yağlar ve sabunlar alabilirsiniz.

Bozburun Adresleri:

  • Filika: Bozburun’da denizin kıyısında en keyifli lezzet durağı kesinlikle Zeynep ve Altan çiftinin işlettiği Filika. Deniz börülcesi, cevizli havuç, kabak çiçeği dolması, portakallı enginar, karışık istiridye, ahtapot ızgara, karides güveç gibi nefis lezzetler ile güzelce damak tatlandırmak için birebir bu aile işletmesi.

 

  • İlla Bozburun’un içinde konaklayacağım diyorsanız Dolphin ve Thymos otellerden birisini tercih edebilirsiniz.

 

  • Eğer bir Salı günü Bozburun’daysanız mutlaka Bozburun Pazar’ından çeşit çeşit doğal otlar, ballar, el yapımı sabunlar ve yağlar alın.

 

  • Limon Ağacı Kafe’nin organik dondurmalarını ve köftelerini methediyorlar

 

Esas Bozburun’un keyfi ve kalbi karadan ulaşımı olmayan Ada Boğazındaki nefis otellerde atıyor. Antik kalıntılar arasında yüzebileceğiniz bu adresleri ‘Sadece Denizden Ulaşımı Olan Bozburun Yarımadası Keşifleri’ yolculukterapisi.com/sadece-denizden-bozburun-kesifleri yazımızda bulabilirsiniz,

Bozburun Adaboğazı: Kızıl ada, Kiseli Adası ve Larymna Lorima kalıntılarının yer aldığı burun arasındaki sığlık, turkuaz renkli akvaryum gibi pırıl pırıl denizi, yine kaplumbağaları ve deniz altı yaşamı ile büyüleyici bir nokta. Burada adacıklara ve Lorima antik kalıntılarına yüzüp keşfedebiliyorsunuz. Kiseli Adası sığlığa demirleyip kıçtan kar yapmak için, Kızıl ada tarafı da yemyeşil çamları lacivert denizi ile kıçtan kara yapmak için çok ideal noktalar. Berraklık 4, Temizlik 5

Bozburun Adatepe Koyu: Bozburun adaboğazındaki sığ geçitten geçip veya  Kiseli Adasını dönüp Bozburun koyuna doğru içeri devam edince, sağda Adatepe karşınıza çıkacak. Burası sadece denizden ulaşılabilen, temiz denizi ve Adaboğazı’daki adacıklara, antik kalıntılara ve enfes gün batımlarına nazır güzel otelleri ile yıllardır meşhur.

Bozburun Yat Kulübü: İskelesine bağlanabileceğiniz Bozburun Yat Kulübü, su, elektirik, çamaşır yıkama, konaklama, restoran, kütüphane ve internet hizmetleri sunuyor. Adatepe denince ilk akla gelen yer şüphesiz Bozburun Yat Kulübü. Pırıl pırıl deniz kıyısında yemyeşil doğası ile adeta bir cennet bahçesi burası. Badem, incir ve muz ağaçları, arıları coşturan çiçekler, pembe kırmızı begonviller, mis gibi kokan karabaş otları, kekikler, tertemiz masmavi denizin kıyıda turkuaza çalan cezbedici çağrısı, denizde milim milim ilerleyen balıkçıların ufacık yelkenlileri ile yaşadığınız her ana şükrettiğiniz bir yer.

IMG_5713

Sahibesi Zeynep Hanım ve oğlu Edhem Dirvana ve eşi Sinem’in el emeği göz nuru olan bu özel mekan, tazecik yerel mahsüller ile hazırlanan nefis kahvaltıları, öğle ve akşam yemekleri ile ve sıcacık misafirperverliğin hüküm sürdüğü oteli ile Adatepe’nin ilk konaklama adresi.

Tonozlarına bağlanığ konaklayabileceğiniz veya yemek yiyebileceğiniz, huzurla denize doyabileceğiniz diğer önerilerimiz ise:

  • Karia Bel: Suyun kıyısında denizin ve doğanın ortasında hissettiğiniz, her tarafı çiçekler ile çevrili zarif bir taş binada konakladığınız, iskele üzerinde fenerler ile aydınlatılmış bembeyaz örtülü masalarında harika lezzetler yediğiniz, sabah uyanır uyanmaz kendinizi tertemiz denizin sularına bıraktığınız, karşınızda esrarengiz kalıntıların yer aldığı adacıklara yüzdüğünüz, taraça taraça inen ağaç altı gölgelikler, teraslar, mini bahçelerde dinlendiğiniz, tüm yüklerinizden arındığınız bir konaklama adresi. Esra Toros yorumları ile Karia Bel: Marmaris’te bir koy, Simi’ye komşu neredeyse… Şans bu ya, ulaşmak için denizi kullanmak zorunda kaldığın ve daha Bozburun’dan küçük bir kayıkla salına salına yaklaşırken yüklerinden arınmaya başladığın bir mekana yolculuk. Bir kaç katlı, sekmeli taş bir yapı ve sağında solunda çiçekler… Aynı sağ ve sol, bir de mekanın önü tümüyle deniz. Nerede durursan dur, orası denizin orta yeri. Sabah uyandığında turkuvaz bir su içine girip çıkamadığın. Gece o suyun üzerinde, tahta bir iskelede fenerlerle ışıklandırılmış bembeyaz masalar ve o masaların üzerinde servis edilen tarifsiz lezzetler doyamadığın. Uçsuz bucaksız bir karaltıdan ibaret denizin rüzgarla birleşip seni içine usulca bıraktığı özgürlük hissi. “Şimdi sen denizsin, rüzgarsın, balıksın” dedirten bir tatil kafası, bir ruh dinginliği. Kapısını kapadığında ya da balkonundayken uçsuz bucaksızlığı hissettmeye devam ettiğin, sade ve sakin havasıyla seni biraz daha hafifleten apaydınlık odalar. O odalardan seyrettiğin aynı eşsiz manzara. Çevrende hep gülümseyen çalışanlar ve çalışanlara gülümseme coşkusunda keyifli konuklar. Beliz Hanım’ın konuklarına gösterdiği mesafeli ve samimi özen. Her ihtiyacına duyarlı bir konukseverlik. Karia Bel İstanbul’a uzak. Uzaklığı, fiziksel mesafesinden ziyade huzur dolu havasından ve ruhundan… Yunan adalarına kaçma olasılığından, Bozburun’un çarşısında farklı akan zamandan ya da sadece akşam üstü yastıkların üzerinde fırından taze çıkmış böreklerine eşlik eden taptaze çayından… Karia Bel senin içinden, ruhundan, en yakınından. Öyle bir deneyim işte, en hasından.
  • Miamai Butik Otel: Bozburun’un yeni gizli cevheri Mia Mai. Denize uyanmak, Bozburun Koyu’nun berrak sularında yüzmek ve de doğa ile içiçe sakin, huzurlu ve dinlendirici bir tatil yapmak için muhteşem bir alternatif. Mimar Berke de Bensason’un imzasını taşıyan sade ve şık mimarideki otelin odaları doğaya saygılı, her biri ayrı girişli, tek katlı, bağımsız yapılar olarak tasarlanmış. Odalar, deniz manzarasından ve ağaçların gölgesinden maksimum ölçüde yararlanılacak şekilde konumlandırılırken, inşaat sürecinde tek bir ağaç dahi kesilmemiş. Esti Haviyo’nun odaları ve ortak alanları dekore ederken seçtiği rafine ve şık tasarımlı objeler, aydınlatmalar, mobilyalar, Emre Rende imzalı seyahat fotoğrafları, 3rd Culture Tasarım Mağazası’nın renkli kırlentler, yalın mimari ile bütünleşerek gösterişten uzak zevkli bir atmosfer yaratmış. Rahat bir uyku sunmak için odalarda, son derece rahat yataklar ve kişiye özel yastık menüleri yer alıyor.
  • Sabrina’s Haus: Bozburun’da sadece tekne ile ulaşılan Sabrina’s Haus’a portakal ve limon ağaçlarıyla sarılmış odalarında huzuru, deniz ile iç içe konumunda güneşin, denizin ve doğanın keyfini yaşatıyor. En keyifli aktivite kano ile etraftaki ıssız adacıkları keşfederek güneşi denizde batırmak.

Bozburun Marina: Bozburun koyunun en iç köşesinde yer alan belediye limanından iskeleye bağlanma, elektrik ve su ikmali hizmetleri yer alıyor.

Bozburun’da keşif, restoran ve otel önerileri için: www.yolculukterapisi.com/bozburun-kesifleri

Saksılı Koyu ve Çomçalık Koyları: Turkuaz ve lacivert renkli temiz denizleri ile seyir halindeyken güzel yüzme molası yerleri.

Çomçalık koyu karşısındaki minik adalı yanyana iki koy ise aslında turkuaz ve lacivert renkli denizi ile muhteşem bir yüzme ve geceleme yeri olabilecekken ne yazık ki çok kalabalık, denizin berraklığı ve temizliği biraz bozulmuş. Berraklık 3, Temizlik 2

Zeytin (Zettin) Ada – Söğüt Ada arası sığlık: Turkuaz renkli akvaryum gibi denizi ile bizim bayıldığımız başka bir nokta oldu burası. Ancak sabahları burada gecelemiş guletleri ve akşamüzerleri de Söğüt’e dönmeden önce son durak bellemiş günü birlik tekneleri ile kalabalık oluyor. Keyfini sürebilmek için doğru saatler öğlen 13:00-16:00 arası. Berraklık 5, Temizlik 5

Antik Bozburun

Tarihi M.Ö. 3000 yıllarına dayanan, tarih boyunca birçok medeniyetin beşiği olan bir coğrafyada, antik çağlarda Karia adıyla bilinen bölgede yer alan Bozburun, Tymnos antik kentinin bulunduğu yerleşim yerine kurulmuş. Ismini Drahya‘nın önde gelen yerleşim yeri ve limanı olan Bosprina’dan aldığı düşünülüyor. Orta Asya’da Moğol istilalarından kaçan Türkmenler göç ederek Toroslar yoluyla önce Marmaris’e ve daha sonra Drahya’ya ulaşarak bölgede yaşayan diğer etnik grupların yanında yaşamlarını sürdürmüşler.

 

 

Karadan Bakir Bozburun Yarımadası Keşifleri

  • Bozburun Yarımadasının içlerinde tepelerde yer alan Bayır köyü, birçok bakir koya gitmek için yolunuzun geçeceği bir köy. Dev bir çınar altı kahvesi, tepelere yayılmış evleri ile Karadeniz yaylalarını andırıyor.
  • Bayır köyünden Çiftlik köyüne doğru çam, incir, söğüt ağaçları arasında giderken, yolda bir yanda Çiftlik koyunu ve arkanızda Hisarönü Körfezi’ni görebileceğiniz noktada kısa bir yol molası vererek temiz dağ havasını ciğerlerinize doldurup muhteşem manzaranın tadını çıkarabilir ve harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

  • Çiftlik koyu pırıl pırıl denizi ile korunaklı nefis bakir bir koy. Karşısında Çiftlik Adası manzarasına nazır Azmak Restoran’da yemek yiyebilir, önündeki iskele yelkenlilerin favorisi. Ayrıca burada Deniz, Alarga, Refik Baba restoranları da yer alıyor.

  • Kumlubük Koyu da pırıl pırıl denizi ile harika bakir bir koy. Koya, Bayır köyü tarafından gelirken tepede yer alan Dionysos Village Hotel gerçekten efsane bir manzaraya sahip. İnziva oteli isteyenler için ideal. Koyun içinde yer alan Maris Beach Hotel & Restoran veya Villa Florya Otel konaklamak ve yemek yemek için, Kumlubük Yatch Club’da denize girmek ve yemek yemek için güzel adresler.

  • Kumlubük’ün yanı başındaki Hisar Burnu tepesinde denizden 85 metre yükseklikteki ise Amos Antik Kenti yer alıyor. Karia uygarlığı zamanında, kara ve deniz trafiğini kontrol etmek üzere kurulmuş antik yerleşkenin, sur duvarları, tiyatro, tapınak, sarnıç, anıt ve heykel kaideleri, yerleşim ve tarım teraslarının kalıntıları hala duruyor. Burun boyunca tepeden denize paralel ilerleyen patikada yürüdüğünüzde kuş bakışı Kumlubük koyunu, burnu döndüğünüzde de Marmaris koyu, Milli Parkı, Şehri ve Keçi Adasını seyredebiliyorsunuz. Gerçekten enfes manzaralar.

  • Asardibi ve Serçe Limanı: Taşlıca Köyünden 10 km uzaklıktaki Asardibi koyu başka bakir bir koy. Burada yer alan Phoneix Restoran denize girmek ve öğle yemeği yemek için tatlı bir alternatif.

 

YOLCULUK TERAPİSİ BOZBURUN YARIMADASI YAZILARI

 

 

 

Zeynep Atılgan Boneval