GERMİYAN KÖYÜ – ÇEŞME – İZMİR

 

 

İzmir ve Çeşme’liler ekşi maya ile yapılan ve odun ateşinde pişirilen Germiyan Ekmeği’nin damak şenlendiren lezzetini bilir.

 

İşte bu ekmeğin yaratıcısı olan Germiyan Köyü, bembeyaz evleri rengarenk çiçek, baykuş, salyangoz, flamingo desenli duvar resmileri ile şenlenmiş, köylülerin güzleryüzlü, sıcacık misafirperverliğini her an hissettiğiniz bir yandan, köylülerin kendi köyüne sahip çıkarak özgün bir şekilde farklılaşma hikayesi sunduğu nefis bir köy.

 

Öncelikle Germiyan, Türkiye’nin ilk Slow Food (Yavaş Gıda) Köyü olmayı başarması ile takdire şayan bir köy.

 

Yapay yerine doğalı, kimliksiz seri üretimler yerine lokali, endüstriyel yerine geleneksel olanı prensip edinen, kimyasal katkı maddesiz, temiz ve adil olarak mevsiminde üretilen yerel ürünlerin korunup, gelişip, sürdürülmesini destekleyen Slow Food ünvanına, köylülerin ve yerel yetkililerin çabaları sonucu 2016 yılında layık görülmüş.

Yani artık Germiyan’a özgü ata tohumlarından yetişen mahsüller ve kendi gelenek ve kültürlerine ait yöntemler ile ürettikleri doğal ürünleri satan ve misafirlerine sunan mekanlar, zeytindalı tutan salyangoz salyangoz simgesi ile tescilli.  (İtalya’da 1986’da başlayan Slow Food akımı, doğal, katkısız, organik, temiz ve adil ürünler üretip sunan yerel üreticilerin sertifikalandırılarak korunmasını sağlayarak, hızlı ve kimliksiz yemek tüketimi yerine insanoğlunun özüne dönmesini destekleyen ve temsil eden bir oluşum)

 

Herşey köyün sakinlerinden Nuran Erden Hanım’ın eline fırça ve boyaları alıp, köyün beyaz badanalı ev duvarlarını çiçek figürleriyle bezemesi ile başlamış. Organik tarım üreticisi olan ve sanat meraklısı Nuran Hanım’ın çizdiği çiçek desenleri çok ilgi ve beğeni görünce, Nuran Hanım duvar resimlerine sosyal mesajlar ekleyerek sokakları şenlendirirken ziyaretçileri bilinçlendirmeyi de başarmış.

 

Sakinlik, sessizlik, dinginlik ve yavaşlık temsilcisi Germiyan şimdi bembeyaz evlerinin duvarlarını süsleyen resimleri ile içinize umut ve pozitif enerji yayan bir köy.

Germiyan Köyünde iken:

  • Sokakları bir aşağı bir yukarı yürüyün. Her köşe başında karşınıza sürpriz duvar resimleri çıkacak.
  • Köyün efsane ekmeği olan Germiyan Ekmeği’ni denemelisiniz. Kepeği alınmamış un yani katkısız tam buğday unundan, doğal ekşi maya ile mayalanıp, babaannelerimizin yöntemleriyle ekşimaya İle yoğrulup, odun taş fırını olan karafırınlarda pişirilen yoğun ve tok Germiyan ekmeği, hem çok lezzetli hem de çok sağlıklı ve sindirimi kolay bir ekmek. Denedikten sonra alıp eve götürmek isteyeceksiniz. O zaman Otantik Evi’n yanındaki evin kapısında Karafırın Ekmeği Bulunur tabelasını takip edip bahçeye girin, taze taze ekmeğinizi alın.
  • Ayrıca yöreye özgü Kopanisti Peyniri’ni de denemenizi tavsiye ederiz. Rokfor peynirini andıran olgunlaştırılmış kokulu bu sebeple kahvaltılık yerine şarap ile birlikte harika giden kıymetli bir peynir çeşidi.

  • Yüzyıllık mobilyalar, eşyalar, kıyafetler, objelerin sergilendiği Dilek Hanım’ın Otantik Ev’ini ziyaret edip kahvaltı yapabilirsiniz. Tamamen katkı maddesiz doğal ürünlerden hazırlanan kahvaltı, taze Germiyan ekmeği ve Tarhana çorbası ile başlayıp, ev yapımı reçeller, peynirler, biberli baharatlı ekişler, zeytinler ile devam edip, doğal tereyağında hazırlanmış sahanda köy yumurtası ile sonlanıyor. Halen içinde yaşanılan bir aile evi olduğu için hem kahvaltı hem de ziyaret için önceden aramanızı tavsiye ederiz. (Tel: 0533 369 6863)

  • Başka bir soluklanma, çay kahve içme durağı ise köye duvar resimlerini kazandırarak ünlendiren Nurdan Erden’in evi. Yemeyşil çiçekler içinde bir ev ve asmalar altındaki avlunun girişinde ‘Goca Emine – Nurdan Erden’in Evi’ tabelasını göreceksiniz.
  • Nokorika Hamarat el işi dükkanına uğrayın.

  • Sokaklarda yürürken köylü teyzelerin köy yumurtası, tarhana, nohut, kavun tezgahlarından taze taze yiyeceklerinizi alın.
  • Tam köy atmosferi yaşamak istiyorsanız, köyün girişinde meydanında yaşlı amcaların oturduğu Köy Kahvesi’ne uğrayın, adaçayı veya karabaş otu çayı için.
  • Ekim ayında gerçekleşen ‘Germiyan Festivali’ne katılırsanız, Germiyan Ekmek Yapımı, Kopanisti Peyniri Yapımı, Kına Lokumu Kesimi, Ev Şarapçılığı, Sabun Yapımı gibi geleneksel yöntemleri öğrenebileceğiniz atölyelere katılabilirsiniz. Festivalin ‘Germiyan Ekmeği’ yarışmasında, mayası yüzyıllar öncesine dayanan birbirinden lezzetli ekmekler yarışıyor. Davul zurna eşliğinde yapılan kortej yürüyüşüne katılan köylüler yöresel ve folklörik giysileri ile geleneklerini sergilerken, sokakları şenlendirip renklendiriyor.

 

YOLCULUK TERAPİSİ ALAÇATI, ÇEŞME YARIMADASI, URLA VE CİVARI, KARABURUN, SEFERİHİSAR, FOÇA, İZMİR YAZILARI

 

 

 

 

 

 

 

Zeynep Atılgan Boneval