TOKYO’DA SONBAHAR – KOYO ZAMANI

 

 

Japonya’da senede iki kez birçok parkların, bahçelerin, tapınakların ağaçlarının çiçekler ve yapraklar ile bezenerek kart postal görünümü aldığı özel günlere şahit olabiliyorsunuz. İlkbaharda Mart sonu Nisan başındaki 2-3 hafta süresince kiraz ağaçlarının çiçek açtığı döneme Sakura, sonbaharda Kasım ortası ve Aralık başında ise akağaçların yapraklarının kızararak farklı renklere büründüğü döneme Koyo deniyor.

 

 tokyo koyo2

Tokyo, Kasım ortası – Aralık başı arasında büründüğü kızıl, sarı, turuncu, yeşil renkli yapraklar ile muhteşem bir renk senfonisi sunuyor. Özellikle akağaçların çoğunlukta olduğu parklar, bahçeler ve tapınaklarda enfes yaprak dökümü manzaraları oluyor. Bazı tapınakların bahçeleri gün batımından sonra özel ışıklar ile aydınlatılıyor ve gerçekten büyülü manzaralar eşliğinde gece tapınak ziyaretleri mümkün oluyor (Gece ziyaretlerinin ayrı bir giriş ücreti uygulaması var).

 

Aşağıda sizler için Tokyo’nun en güzel Koyo izlenebilecek mekanlarını tahmini zamanlamalarında göre derledik. (Haftalar her sene hava, yağmur ve rüzgar durumuna göre değişebiliyor, önceden kontrol etmenizde fayda var)
tokyo koyo

 

Rikugien, Kasım Sonu – Aralık Başı

Rikugien hem çok güzel geleneksel Japon bahçelerine ev sahipliği yapıyor, hem de sonbaharda yaprak dökümü zamanı muhteşem renkli manzaralar sunuyor. Dilerseniz parkta yer alan tepeye tırmanıp kuşbakışı yaprak dökümü izleyebilir, dilerseniz de Togetsukyo köprüsü civarından nehir boyunca dizilmiş akağaçların değişen yaprak renklerini seyredebilirsiniz. Tsutsuji no Chaya çay evinde güzel bir mola durağı.

20 Kasım – 7 Aralık arası akşamları ağaçlar aydınlatılıyor.

 

Koishikawa Korakuen, Kasım Sonu – Aralık Başı

Koishikawa Korakuen Tokyo’daki en güzel Japon bahçelerine ev sahipliği yapıyor. Ana göletin etrafı yüzlerce akağaç ile çevrilmiş, Koyo zamanı suya dökülen turuncu, kırmızı yapraklar kart postal güzelliğinde manzaralar sunuyor.
tokyo koyo 3

 

Icho Namiki, Kasım Sonu – Aralık Başı

Meiji Jingu Gaien Park’ının içinde yer alan, Ginkgo Bulvarı ismi ile de anılan Icho Namiki yolu, sağlı sollu dizilmiş özel olarak budanmış ginkgo ağaçları ile bezenmiş. Koyo zamanı sarı ve turuncu yapraklara bürünen ağaçlar harika manzaralar sunuyor.

Shinjuku Gyoen National Garden, Kasım Sonu – Aralık Başı

Shinjuku’da yer alan Gyoen Ulusal Bahçeleri Edo döneminde özel mülk olarak tasarlanan bahçe, bugün rengarenk laleler, kamelyalar, dev Himalaya sedirleri, çamlar, 1,500 adet sakura kiraz ağacına, minik göletlerde renkli koi balığı ve 1700 adet tropik bitkinin sergilendiği yeşil seraya ev sahipliği yapan muhteşem bir park alanı. Sonbaharda ise akağaçların yaprakların sarı, turuncu, kızıl renkleri ile renk cümbüşü yaşanıyor parkta. Yaprak dökümünü izlemek için en uygun bölgeler Japon bahçeler ve Momijiyama yani akağaç tepesi. Şehrin gökdelenlerinden ve koşuşturmasından kaçıp doğa ile buluşmak için harika bir mola yeri. Parkın kuzeyinde İngiliz ve Fransız peyzaj teknikleri uygulanırken, güneyde geleneksel Japon estetiği yansıtılmış, farkı görmek için tamamını gezmeye değiyor, soluklanmak için ise keyifli bir çay evi var parkta. (Bilgiler: Park Mart ve Nisan’da sakura zamanı hariç pazartesi günleri kapalı. Son giriş saat 16:00’da ve 16:30’da çıkmak gerekiyor. En yakın metro istasyonu: Shinjuku-sanchōme. Park’a ulaşmak için metro durağında inince C1 çıkışından çıkıp, 5 dakika yürüyorsunuz. )

 

 

İmparatorluk Sarayı Doğu Bahçeleri, Kasım sonu – Aralık Başı

Mükemmel bir Japın bahçesi örneği olan Ninomaru bahçesi akağaçlar ile bezenmiş bir bahçe. Gölet etrafında ve köprü üzerinden kart postal güzelliğinde manzaralar var. Ayrıca kalenin duvarları ve bahçesine serpiştirilmiş ginkgo ağaçları sarı renkli yaprakları ile çok keyifli bir görünüm sunuyor.

 

 

Yoyogi Koen, Kasım sonu – Ekim Başı  

Yoyogi parkının güneyinde yer alan akağaçların kızıl ve ginkgoların sarı renkli yaprakları sonbaharda görülmeye değer.

 

 

Showa Kinen Koen, Ekim Sonu – Kasım Başı  

Tachikawa istasyonu yakınında yer alan Showa Kinen Koen dev bir park. Birçok farklı bahçe, yürüyüş ve bisiklet parkuru ve sosyal alandan oluşan parkta girişin hemen ardında yer alan ginkgo ağaçları ve Japon bahçesindeki akağaçlar mükemmel sonbahar renkleri sergiliyor.

 

Mount Takao, Kasım sonu

Tokyo’nun batısında yer alan Takao dağı popüler bir hiking rotası. Tepeye çıkan birçok farklı rotayı takip ederek, ya da teleferik ile tepeye tırmanarak yaprak dökümü zamanı akağaçların muhteşem renk cümbüşünü izleyebilirsiniz.

 

 

Mount Mitake, Kasım başı ve sonu  

Chichibu Tama Kai ulusal parkının içinde yer alan 1000 metre yüksekliğindeki Mitake tepesi başka bir popüler hiking rotası. Şehirdeki akağaçlara göre 2-3 hafta erken renk değiştiren yapraklar erken Koyo izlemek için ideal.

 

 

 

 

 

 

Önemli Bilgiler:

  • Tokyo’nun her yeri metro ağı ile örtülmüş durumda, her yere rahatlıkla metro ile gidebilirsiniz. Taksiler epey pahalı, taksi ile karşılaştırınca metro tek seçenek. Günlük metro pass alıp şehri dolaşabilirsiniz. Eğer kısa mesafede taksiye bineceksen trafik ters yön akıyor. Taksilerin kapıları ise otomatik olarak kendiliğinden açılıyor. Şaşırmayın!
  • Eğer havalimanın Narita’dan taksi ile şehre gitmeyi planlıyorsanız Narita Express trenine binebilirsiniz. Bilet satış ofisleri Narita havaalanının içinde alt katta.
  • Yeni pasaportla Türklere 3 ay kapıda vize veriyorlar (Eskiler için vize almak gerekiyor)
  • Ateşiniz varsa tatilinizi erteleyin Narita havaalanı girişinde herkesi termal kameralarla izliyorlar, ateşi olanları ayırıp, sağlık birimlerine havale ediyorlar.
  • Kyotoya gitmek için Shinkansen Nazomi hızlı trenine binin. Trenler Shinagawa istasyonundan kalkıyor.
  • Japonya’da bahşiş yok sakın bırakmayın sonra bozuluyorlar.
  • Neredeyse kimse İngilizce bilmiyor yanınıza mutlaka gideceğiniz adresin Japoncasını alın.
  • Soyunma odalarında kıyafet denemeye girerken ayakkabılarınızı çıkarıp verilen terlikleri giymeniz gerekiyor.

 

 

 

 

 

YOLCULUK TERAPİSİ JAPONYA YAZILARI

TOKYO İZLENİMLERİ – 15 yıl sonra – 2015: www.yolculukterapisi.com/tokyo-izlenimleri-2015

TOKYO İZLENİMLERİ – 15 yıl önce – 2000: www.yolculukterapisi.com/tokyo-2000

TOKYO – 3 GÜNDE TOKYO KEŞİFLERİ: www.yolculukterapisi.com/tokyo3gunde

TOKYO ROTALARI: www.yolculukterapisi.com/tokyo-rotalari

TOKYO’DA FAVORİ OTELLERİMİZ: www.yolculukterapisi.com/tokyo-otelleri

TOKYO’DA GURME LEZZET DURAKLARI: www.yolculukterapisi.com/tokyo-gurmerestoranlar

TOKYO’DA RAHAT VE SAMİMİ AKŞAM YEMEĞİ ADRESLERİ: www.yolculukterapisi.com/tokyo-samimi-restoran

TOKYO’DA KAHVALTI ADRESLERİ: www.yolculukterapisi.com/tokyo-kahvalti

TOKYO’NUN MODERN KAFELERİ: www.yolculukterapisi.com/tokyo-kafe-ogleyemegi

TOKYO’NUN EN İYİ RAMEN ADRESLERİ: www.yolculukterapisi.com/tokyo-ramenadresleri

TOKYO GÜNCEL REHBERİ: www.yolculukterapisi.com/tokyo-rehber

TOKYO’DA İLKBAHAR – SAKURA ZAMANI: www.yolculukterapisi.com/tokyo-sakura

TOKYO’DA SONBAHAR – KOYO ZAMANI: www.yolculukterapisi.com/tokyo-koyo

KYOTO İZLENİMLERİ: www.yolculukterapisi.com/kyoto

KYOTO’DA 3 GÜN: www.yolculukterapisi.com/kyoto3gunde

KYOTO ROTALARI: www.yolculukterapisi.com/kyoto-rotalari

KYOTO OTELLERİ: www.yolculukterapisi.com/kyoto-otelleri

KYOTO AKŞAM YEMEĞİ ADRESLERİ: www.yolculukterapisi.com/kyoto-aksamyemegi

KYOTO KAFELERİ, ÖĞLE YEMEĞİ VE BAR ADRESLERİ: www.yolculukterapisi.com/kyoto-ogleyemegi-kafe-bar

KYOTO’DA ALIŞVERİŞ VE SANAT GALERİLERİ: www.yolculukterapisi.com/kyoto-alisveris-sanat

KYOTO’DA İLKBAHAR – SAKURA ZAMANI: www.yolculukterapisi.com/kyoto-sakura

KYOTO’DA SONBAHAR – KOYO ZAMANI: www.yolculukterapisi.com/kyoto-koyo

 

 

 

 

 

 

 

 

Zeynep Atılgan Boneval