LASTOVO ADASI – HIRVATİSTAN

 

 

Korcula ve Mljet’in açıklarında yer alan Lastovo, en temiz koylara, çam ormanları ile kaplı yemyeşil tepelere, tarihi köylere ve taze balık ve kabuklu deniz mahsülleri bolluğuna sahip bir ada. Ana karaya uzaklığı ve adanın sahillerinin çoğunun denize dimdik inen sarp kayalıklardan oluşması sebebi ile epey izole olmuş ve gelişmemiş bir ada Lastovo. Ancak ıssız ve bakir adaları sevenler için bu bir avantaj. Bozulmamış doğası, sessizliği ve sakinliği, huzurlu deniz & güneş tatili arayanları, çamlar ile kaplı inişli çıkışlı tepelerindeki yürüyüş rotaları da tatil yaparken aktif olmayı sevenleri tatmin edecek boyutta. Yelken ve yatçılar, korunaklı koylarındaki minik liman restoranlarında geceleyip, gündüzleri adanın koyları ve yakınlarında yeralan 46 adacık civarinda demirleyerek deniz keyfi yapabiliyor. Tekneniz yoksa adaya ulaşım Dubrovnik’ten kalkan günlük feribotlar ile yapılıyor, ancak adada çok fazla konaklama seçeneği bulunmuyor.
IMG_7123

Venediklilerin Akdeniz ve Adriyatikteki deniz ticaretini kontrol altında tuttuğu dönemde, Lastovo ana karadan uzaklığı ve kopukluğu sebebi ile korsanların üssüymüş. Venedikliler, gemilerinin ganimetlerini yağmalayan korsanlara karşı düzenlediği akınlar sonucu sahildeki limanı ele geçirerek Lastovolulara ancak karanın içinde yaşama alanı bırakmış. Bu sebeple denizden çok içerilerde kayalık tepelerin ardındaki bir vadide Lastovo kasabası kurulmuş. Köyün tepe noktasında yeralan Venedik mimarisindeki kilise ve vadiye doğru inen 13.yy dan kalma taş binalar hala el değmemiş şekilde duruyor.
IMG_7188

Venediklilerden sonra, Ragusalılar, Fransızlar, İngilizler ve Habsburg yönetimine giren ada iki dünya savaşı arasında Italya’ya verilmiş. Bu dönemde Mussolini Napoli’nin fazla nüfusunu Lastovo adasına göndermiş. Ada hiçbir zaman Yugoslav birliğine dahil olmadığı ve de nüfusu ağırlıklı İtalyan olduğu için Hırvatlar tarafından çok benimsenememiş. Ancak İtalyanların adadaki varlığı evlerin mimarisine ve de en önemlisi mutfağına çok katkı sağlamış.

IMG_7185

 

2006’da doğal koruma alanı olarak Milli Park ilan edilen Lastovo’da sadecve bir resmi otel bulunuyor. Ancak adalılar evlerini ve restoranlarının üst katlarındaki odalarını turistlere açıyor, yolda görüklerini arabaya alıyor, sofralarını ve şaraplarını paylaşmaktan çekinmiyor, son derece misafirperverler.

 

Neredeyse hiç gelişmemiş ve de hiç turistikleşmemiş ada; sade, basit, mütevazi ve nostaljik, yani tam bir Robinson Crusoe deneyimi arayanlar için ideal bir destinasyon. Tabi çok uygun fiyata içtiğiniz harika şaraplar, yediğiniz taze ve leziz deniz mahsülleri de cabası.
IMG_7140

Dağlık Lastovo köyü ise tarihi taş binaların arasındaki daracık merdivenli sokakları ile dikey bir labirent gibi. Her biri begonviller, yaseminler ve sardunyalar ile bezenmiş taraça taraça teraslar, özellikle akşamsütü renkli bir manzara sunuyor.

IMG_7139

Demirlemek ya da gece bağlanmak için en güzel koy Zaklopatića. Koyun derin olması ve önünde yeralan adacık sayesinde epey korunaklı olan koy, pırıl pırıl bir denize sahip. Sabah uyanır uyanmaz kendinizi serin sulara bırakmak ve de karşıdaki adacığa yüzmek, şehrin tüm yorgunluğunu hemencecik üzerinizden atmanızı sağlayan eşsiz bir deneyim. Zaten adada 50m2 içinde sadece denize atlayıp çıkarak yalınayak geçen bir günü tamamladığınızda kendinizi çocukluk günlerine dönmüş gibi coşkulu ve mutlu hissediyorsunuz. Biraz farklı bir aktivite isterseniz, çamlar arasından ilerleyen 3 kilometrelik yürüyüş rotasını takip ederek Lastovo köyünü ziyaret edebilirsiniz. Köyün kilisesi ve dar sokaklarını keşfedip, tepede yeralan minik meydandaki kafede kahvenizi yudumlayıp, fırından ekmeğinizi, manavdan meyve sebzenizi alabilirsiniz. Ancak günbatımından önce Zaklopatića’ya döndüğünüzden emin olun, çünkü dönüş yolunda tam Zaklopatića koyunun tepesinde muhteşem bir günbatımı manzarası sizi bekliyor olacak.
IMG_7195

Zaklopatića deniz mahsüllerinin tazeliği ve bolluğu ile bilinen bir koy. Denize sarkıtılmış kafesler içinde onlarca günlük istakoz ve kerevit sofralardaki yeririni bekliyor. Zaklopatića’nın en iyi restoranları Konoba Triton ve Konoba Augusta Insula, Lastovo’nun en iyisi ise Konoba Bačvara. Hepsinin deniz mahsülleri, özellikle ahtapot carpaccio, kalamar ızgarası, istakozlu veya karidesli risottosu, nohut yahnisi ve kızarmış karagözü harika.

 

Adanın tek oteli feribotların yanaştığı Ubli limanı yakınlarındaki Ladesta (Uvala Pasadur), Ayrıca Lastovo köyünde veya Zaklopatića koyunda odalar kiralamak mümkün. Lastovo kasabasından 7km uzaklıktaki Skrivena Luka limanına yakın Skriveni kamp alanında çadır kurmak mümkün.

 

Demirlemek için adanın en güzel koyları Zaklopatića, Pasadur, Borova ve Skrivenu Luka.  Eğer Lastovo köyünde kalıyorsanız, denize girmek için dimdik patikadan aşağıya inerek gidilen Sv Mihovil plajına gidebilirsiniz.

 

 

NASIL GİDİLİR?

Lastovo adasına Dubrovnik’ten ve Split’ten feribot ile gidebilirsiniz. Dubrovnik ve Split’e Zagreb üzerinden aktarma ile uçabiliyorsunuz.

 

 

ÖNEMLİ BİLGİLER

 

Hırvatistan için Shengen vizesi gerekiyor. Ziyaret için en güzel aylar Mayıs-Haziran, Eylül-Ekim ayları. Temmuz Ağustos biraz fazla sıcak ve kalabalık olabiliyor.

 

 

YOLCULUK TERAPİSİ HIRVATİSTAN YAZILARI

 

 

 

 

ZEYNEP ATILGAN BONEVAL

IMG_7144 (3)