Kars’a 70 km mesafede yaklaşık 1,5 saat uzaklıkta yer alan Çıldır Gölü’nün güney kıyıları Kars ili, batı – kuzey kıyıları Ardahan ili sınırlarında. Doğu Anadolu’daki en büyük ikinci göl olan Çıldır Gölü, kışın üzerinde yürüyüp, atlı kızaklar ile gezebileceğiniz bir buz kütlesine dönüşüyor. 120 kilometrekare büyüklüğündeki Çıldır Gölü, Türkiye’de kışları tamamen donan tek gölümüz imiş.
Balıkçılar suya ulaşana kadar gölün buzlarını kırıp açtıkları deliklerden balık avlıyorlar. Bu delikler bir gecede donuyor ve her gün yenisini açıyor balıkçılar.
Aslında kışları buz pateni ve kar motorsikleti pistleri yapılsa çok daha fazla turistin ilgisini çekebilecek bir göl.
Bahar ve yaz aylarında ise mavi – yeşil renkteki gölü çevreleyen tepeler ve çayırlar sarı – kahverengi – yeşil renklerle bürünerek harika manzaralar sunuyormuş. Göl öyle temizmiş ki, bahar ve yaz aylarında yüzerken suyu içilebiliyormuş.
Göl kenarında yer alan restoranlarda balıkçıların tuttuğu tazecik sazan balığını, buzda rakı eşliğinde yiyebilirsiniz. Bu gölün sazanı, eti koyu renkli, epey yağlı ve çok lezzetli bir balık.
Kışın giderseniz buz tutan Çıldır Gölü üzerinde, Kars ve Ardahan yöre ahalisinin yanı sıra, Gürcistan, Azarbeycan, Kırgızıstan, Türkmenistan gibi ülkelerden gelenlerin de katılımı ile gerçekleşen Çıldır Göl Festivalinde atlı-kızaklar ile yapılan yarışları izleme ve Aşık Şenliğine katılma şansınız olabilir.
ÇILDIR – ARDAHAN YÖNÜNDE DİĞER ROTALAR
- Kars – Çıldır yolu üzerinde Şaman köklerini koruyan Müslüman Türk boyu Terekemeler’in köyü olan Doğruyol’da ağıtların yazılı olduğu mezar taşlarını göreceksiniz. Çıldır Gölüne bakan bir tepede yanyana dizilmiş mezarların taşlarındaki motiflerden birisinden hilal görüyoruz, ve Ali Canip anlatıyor ‘Ay motifi kadını temsil edermiş. Hilal evlenmeden ve hamile kalmadan ölen genç bir kızı, dolunay ise hamile kadını sembolize edermiş.
- Çıldır Gölü’nden doğuya doğru ilerlerseniz yarım saatte Yıldırımtepe Köyü’nde, oradanda tarihi Şeytan Kalesi’ne ulaşabilirsiniz. Kura Nehri ve Kura Vadisi’nin kenarında bulunan Yıldırımtepe Köyü’nde aracınızdan inip, vadiye paralel giden patika yoldan 2 km ilerideki Şeytan Kalesi’ne 20 dakikada yürüyorsunuz. Kalenin bulunduğu vadi çok dik ve kalenin üzerine yapıldığı kaya bloğu sarp olduğu için Şeytan Kalesi ismini aldığı düşünülüyor. Kaleyi kimin, ne zaman, neden yaptırdığı bilinmiyor. Kale yamaçtan ayrı duran bir tepenin, kaya çıkıntısının üzerinde ve manzaraları müthiş güzel. Kalenin etkileyici boyutları, sağlam olması, “ben burada duracağım” mesajı veren yapısı, kale olarak yapılmasına karşılık estetik duruşu, siyah-beyaz-kırmızı-kahverengi taşlardan örülü duvarları, bulunduğu vadinin içindeki kayalık çıkıntı üzerinde tek başına durması gibi özellikleri nedeniyle Türkiye’deki sayılı kalelerden biri Şeytan Kalesi.
- Çıldır-Ardahan yönünde devam etmek isterseniz yarım saat mesafede geleneksel Damal bebekleri ile ünlü Damal kasabası yer alıyor. Sarı, kırmızı ve yeşil renklerde geleneksel kıyafetlere bürünmüş elyapımı Damal Bebekleri, 2000’de Japonya’da el yapımı bebek yarışmasında şampiyonluk kazanmış. Eğer meraklısıysanız Damal bebeklerinin yaratıcısı Fidan Atmaca’nın ev atölyesini ziyaret edebilirsiniz.
- Yine Çıldır-Ardahan yönünde1 saat mesafede Kuyucuk Kuş Cenneti yer alıyor. Aralarından nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya türleri de barındıran 207 türde onbinlerce kuşa ev sahipliği yapıyor. Sonbaharda göç eden su kuşlarının ve yırtıcı kuşların izlenebildiği koruma altındaki göl, Kars’ın gizli kalmış doğa cennetlerinden.
YOLCULUK TERAPİSİ KARS VE YÖRESİ YAZILARI
- Kars İzlenimleri www.yolculukterapisi.com/kars
- Kars’ın Kimliği ve Tarihi www.yolculukterapisi.com/karstarihi
- Kars Mimarisi ve Şehir İçi Rotaları www.yolculukterapisi.com/karsrotalari
- Sarıkamış – Kars Rotaları: www.yolculukterapisi.com.com/sarikamis/
- Ani Tarihi Kenti– Kars Rotaları www.yolculukterapisi.com/ani
- Boğatepe Köyü – Kars Rotaları www.yolculukterapisi.com/bogatepe
- Çıldır Gölü ve Ardahan – Kars Rotaları www.yolculukterapisi.com/cildirgolu
- Kars Mutfağı www.yolculukterapisi.com/karsmutfagi
- Kars Rehberi www.yolculukterapisi.com/karsrehberi
- Murat Kaya Gözünden Kars www.yolculukterapisi.com/karsmuratkaya
- Sefa Yamak Gözünden Kars: www.yolculukterapisi.com/kars-sefa-yamak
Zeynep Atılgan Boneval