SARIKAMIŞ’TA KAYAK KEYFİ – KARS ROTALARI

SARIKAMIŞ’TA KAYAK KEYFİ

Zeynep Atılgan Boneval

Türkiye’deki en zengin ve en iyi korunmuş Sarıçam ormanına ev sahipliği yapan Sarıkamış, rüya gibi kristal karı ile ülkemizin ‘kayak keyifi’ en yüksek kayak merkezi.

Kars’tan yaklaşık 60 kilometre mesafede yer alan Sarıkamış, kayak merkezinin yanı sıra, Çarlık Rusya’sı döneminden kalma Rus Baltık mimarideki binalara, Sarıkamış Şehitlikleri’mize ve Allahuekber Dağları’na da ev sahipliği yapıyor.

 

SARIKAMIŞ KAYAK MERKEZİ

Sarıkamış kristal gibi yağan iri taneli karının kalitesi ile, Avrupa’nın Alp dağlarında yer alan kayak merkezleri ile yarışabilecek nitelikte bir kayak merkezi.

Hem kayak pistleri Sarıçam ormanları arasında rüzgara kapalı olduğu, hem de Sarıkamış’ın havası kuru olduğu için, tepeleri ve pistleri kaplayan kar uzun süre tazeliğini ve kalitesini koruyor.

Burada yağan kristal kar, kayak ve snowboard yaparken adeta sizi peşinizden beyaz bir toz bulutu olarak takip ediyor. Hiç bir sürtünme hissi yaratmadığı için, sanki hiç efor sarfetmeden uçuyor gibi hissediyorsunuz.

İşte bu yüzden Sarıkamış’ta taze yağan karın ardından bol karda kaymak, dünyanın en keyifli deneyimlerinden birisi.

Çam ormanlarının harika manzaraları arasında, kuş sesleri, sincaplar ve bembeyaz toz kar eşliğinde kaymak gerçekten çok keyifli.

Ayrıca Sarıkamış tepelerinde yer alan doğal çam ormanlar sayesinde, hem çığ tehlikesi taşımıyor hem de havası rutubetli olmadığı için çok nadir sis oluşuyor. Sis durumunda bile, ağaçlar sayesinde yönünüzü belirleyebiliyor ve görüş alanı yaratabiliyorsunuz.

Yani, yılda ortalama 57 gün kar alan Sarıkamış’ta, rüzgarsız, sissiz ve çığ tehlikesiz kaymak gibi bir lükse sahipsiniz.

KAYAK VE DİĞER KIŞ SPORLARI BİLGİLERİ

2634 metre yükekliğindeki Bayraktepe – Cibiltepe zirvesinden eteklere doğru inen pistlerde, Alp ve Kuzey disiplini kayağı, snowboard, tur kayağı ve dağ kızağı için farklı parkurlar var.

Aralarında başlangıç seviyesindekiler için 3 kilometre uzunluğundaki pist ve 13 kilometrelik uzun bir iniş pistinin de bulunduğu 9 farklı pistin toplam uzunluğu 25 kilometre.

İki etaplı olan Sarıkamış’ın doruk noktasında sizi Allahuekber, Aladağ ve Sarıkamış’ın nefis manzaraları selamlıyor.

Zirveden ilk etaba ve Karanlıkdere tarafına inen 7 farklı pist daha orta ve iyi seviyedeki kayakçılar için uygun pistler.

Alt etaptaki 2 pist ise düşük eğimleri ile daha çok yeni başlayanlar ve acemi seviyedeki kayakçılar için uygun.

Çamlar arasındaki bu pistlerin gece aydınlatması yapıldığı için gece kayağı yapmak da mümkün.

Aslında Sarıkamış eğimi az olduğu için başlangıç ve orta seviye kayakçılar için daha uygun bir kayak merkezi.

Ancak usta kayakçılar için de bir kaç seçenek mevcut. Özellikle tavsiyemiz yüzde 38 eğimi ile Karanlıkdere pisti . Bu pist zorluk derecesi sebebi ile ‘Çılgınlar Pisti’ adı ile de anılıyor.

Ayrıca Sarıkamış’ta 200 metrelik bir half -pipe snowboard pisti ve 5 kilometresi FSI tescilli olan toplam 45 kilometre uzunluğunda bir ‘cross country’ yani koşu kayağı pisti mevcut.

Ayrıca Türkiye Kayak Federasyonu tarafında son yıllarda branşlaşan ‘sürat kızağı’ pisti de inşa ediliyor.

Bayraktepe (Cibiltepe) civarında yer alan yürüyüş parkuru da gezi rotanıza alabileceğiniz diğer bir aktivite.

 

 

Konaklamak için önerilerimiz ise:

Büyük Oteller

  • Ekinata Grand Toprak Otel
  • Kayı Snow Hotel
  • Sarıkamış Habitat Otel
  • Çamkar Hotel

Uygun Fiyatlı Oteller

  • White Park ve Snow Flake Otelleri

 

DİĞER SARIKAMIŞ ROTALARI

  • Katerina Av Köşkü: Sarıkamış ilçe merkezinden geçerek ulaşabileceğiniz Katerina Av Köşkü (yazlık saray olarak da biliniyor) 200 metre yüksekliğinde, Sarıkamış’ı tepeden gören, ağaçlık bir yamaçta yer alıyor. 1890-1918 yılları arasındaki Rus işgali döneminde, Çar II. Nikola’nın hasta oğlunun rehabilitasyonu için ve ayrıca av köşkü olarak kullanılmak üzere yapılmış. Katerina Köşkü’nün çatısı, içi, duvarları, zemini, yani tamamı ahşaptan, uzun ve kalın keresteler kullanılarak, çivi çakılmadan yapılmış. Ön cepheye bakan verandanın korkuluklarında kullanılan kerestelerin her biri yaklaşık 10 m. uzunluğunda, 20 santim kalınlığında ve 40 santim genişliğinde. Köşkün giriş merdivenleri ve giriş kapısının iki yanındaki işlemeli sütunlar bazalt taşlardan yapılmış. Binada 17 oda, giriş kapısının iç kısmında muhafız bölümü, tavan arası odaları, kiler, mutfak ve depo bölümleri bulunmakta. Köşkü’nün yanında yine aynı dönemde Baltik mimaride inşaa edilmiş ‘Şişman Köşk’ yer alıyor. Bu köşkün de 14 odası var. Katerina Yazlık Sarayı, Rus döneminden kalma diğer bir yapı olan Demiryolu Cer Atölyesini yukarıdan görüyor.

 

  • Demiryolu Cer Atölyesi: Ruslar 1890-1918 yılları arasında bölgeyi işgal ettiğinde, Doğu Anadolu’da demiryolu yapmak için Sarıkamış’ta ve Kars’ta lojistik merkez depoları ve atölyeler inşa etmiş. Cer atölyesi de demiryolu raylarının yapıldığı bir atölye imiş. 1918 yılında Rusya 1. Dünya Savaşında yenilinip bölgeyi terk edince, bıraktıkları atölyeler ve tesisler harabeye dönmüş, bu dev atölye de epey hasar görmüş ancak yığma taştan yapılan dış duvarları ayakta.

 

  • Kazım Karabekir Camii: Orjinali Rus Garnizon Kilisesi olan, 1907’de Çar II. Nikola tarafından inşaa ettirilen ve taş işçiliği ile dikkat çeken kilise, 1917’den sonra önce sinema olarak kullanılmış, 1970’de geçirdiği yangından sonra restore edilerek camiiye dönüştürülmüş.

 

  • Sarıkamış Kültür Evi: Sarıkamış merkezinde ‘Sarıkamış Kültür Evi’ yer alıyor. Bir nevi etnoğrafya müzesi olan kültür evi, Rasim Kaya’nın topladığı, Kars ve Doğu Anadolu’ya özgü her türlü antika, kömürlü ütü, güğüm, testi, lambalı radyo, kılıç, kama, hançer, para, kilim, halı, halı dokuma aletleri, Kars ve Sarıkamış’ın eski fotoğrafları, yapağı çorap, gaz lambası, balta, pikap, at arabası tekerleği, harman döğer, dibek taşı, kanı tekerleği gibi eşyalar ile kendisi tarafından gönüllü olarak düzenlenmiş. Ayrıca kültür evinde Sarıkamış’taki çocuk ve gençler için bağlama, resim, halk oyunları dersleri ücretsiz veriliyor.  (Rasim Kaya: İnönü Mah. Asım Paşa Cad. No. 32 / Tel: 536 262 51 77)
  • Allahüekber Şehitliği: 1915 kışında, I. Dünya Savaşı sırasında Enver Paşa komutasındaki onbinlerce asker, Allahüekber Dağlarını aşmaya çalışırken Allahüekber Dağlarında soğuktan donarak şehit olmuş. Kars- Sarıkamış arasında yer alan şehitlik, bu hüzünlü tarihi olayda yaşamlarını kaybeden şehitlerimize adanmış.

 

SARIKAMIŞ KAYAK MERKEZİ TAKVİMİ

Sarıkamış Kayak Merkezinde kayak sezonu 15 Aralık – 15 Nisan arası.

Mart ayında keyifli bir Kar Festivali düzenleniyor. Ayrıca farklı tarihlerde kayak şampiyonaları, Kış Oyunları ve off-road yarışları da düzenleniyor.

Sarıkamış’ta ayrıca Temmuz ayında Güreş Şenlikleri, Haziran ve Aralık aylarında Şehitleri Anma programları düzenleniyor.

 

 

 

 

 

 

 

YOLCULUK TERAPİSİ KARS VE YÖRESİ YAZILARI

 

YOLCULUK TERAPİSİ KAYAK YAZILARI

 

 

 

 

Zeynep Atılgan Boneval