ANTAKYA KONAKLAMA & ALIŞVERİŞ REHBERİ

 

ANTAKYA OTELLERİ

  • The Museum Hotel, 1000 metrekarelik alanı kaplayan, dünyanın en büyük tek parça mozaiğinin üzerine inşaa edilmiş Museum Otel, 10 yıl süren titiz ve özenli kazı & restorasyon çalışmaları sonrasında hayata geçmiş bir müze otel. Dünyanın ilk müze oteli olan Museum otel, konuklarına bir yandan son derece zevk ile döşenmiş modern ve ferah bir atmosfer, bir yandan Antakya’nın geleneksel misafirperverliğini, bir yandan da paha biçilemez bir müze deneyimi sunuyor.  İnşaat çalışmaları sırasında, Türk arkeolog, restoratör mimarlardan oluşan ekip tarafından gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda, Helenistik Dönem’den başlayarak İslami Dönem’e kadar birbirini izleyen beş farklı katmanda ortaya çıkan 13 ayrı medeniyete ait 30 bin’e yakın eser, otelin mimari planları sürekli revize edilerek koruma altına alındı ve şu anda otelde sergileniyor. 200 odaya sahip otelin içinde hem Antakya hem de dünya lezzetlerinden esinlenenen beş farklı restoran yer alıyor. 17 bin metrekare alana sahip otelin, nefis avluları, muhteşem manzaralı bir terası ve de harika bir SPA merkezi var.
  • Savon Otel, Kurtuluş Cad. No: 192 / 19. yüzyılda Osmanlı mimarisinde inşaa edilen sabunhane, 1960’lara kadar sabun ve zeytinyağı üretimine davem etmiş. 2003 yılında ise bir butik otele dönüştürülmüş. Arkasında dağ manzarası, iç mimarisinde orjinal taş tonozları ve kemerleri, ve tabii ki meyve ağaçları ile bezenmiş geniş büyülü avlusu ile Antakya’nın en özgün konaklama adresi. 43 odalı otelin çok keyifli şömineli bir barı ve de yerel lezzetleri tadabileceğiniz bir restoranı da var.
  • Liwan Otel, Silahlı Kuvvetler Cad. No:5 / 1920’de inşaa edilmiş tarihi taş bina, önce Suriye Cumhurbaşkanı Suphi Bereket’in ailesinin evi, ardından Fransız bir ailenin evi olarak kullanılmış. Orjinaline sadık kalınarak yapılan bir restorasyon çalışması sonrası 2008’de butik otel olarak hizmete girmiş. Taş tonozları, kemerleri, yer karoları aynen korunarak, tarihi dokuyu günümüze taşımayı başaran otelde, otantik mobilyalar ile döşenmiş 24 oda yer alıyor.
  • Antik Beyazıt Otel, Hükümet Cad. No:4 / 1903 yılında inşaa edilmiş üç katlı tarihi konak, bir dönem adliye sarayına ev sahipliği yapmış. Ardından orjinal mimarisine sadık kalınarak restore edilmiş ve 27 odalı bir otele dönüştürülmüş.
  • Daha klasik konaklama seçenekleri arayanlar için 5 yıldızlı Dedeman Antakya Oteli ve deniz kıyısındaki Büyük Antakya Oteli gibi büyük otel seçenekleri de mevcut.

 

FullSizeRender_2

ANTAKYA’DA ALIŞVERİŞ

  • Uzun Çarşı: Sofralarınızı şenlendirecek baharatlar, salçalar, nar ekşileri, zeytinyağları, peynirler, kadayıflar, damaklarınızı tatlandıracak kasaplar, baklacılar, fırınlar, turşucular, künefeciler, cildinizi yumuşatacak defne sabunları Uzun Çarşı’da. Çarşı’daki Güneş Gıda ise tazecik leziz kahvaltılık peynirler, ekmekler, şarküteriler, salçalar, baharatları ile meşhur. Ayrıca Uzun Çarşı’da, bıçak ustaları, kunduracı, tenekeci, dokumacı gibi zanaatkarların el emeği ürünlerini de alabilirsiniz.
  • Antakya İpekleri ile meşhur. Dut ağacının bolluğu sebebi ile Anadolu’nun ilk ipekçilik yapıldığı ve ilk ipek kumaşının da burada dokunduğuna inanınılıyor. Az sayıda atölye bir asırdır bu geleneği yaşatarak üretime devam ediyor. Şehir merkezindeki Inönü Caddesi üzerindeki Hatay’ın ilk ipekçisi Şerif Arat (İnönü Cad. Nehir Apt. No:17/B) bunlardan en önemlisi. Harbiye’deki Refik İpekçilik (Çağlayan Mahallesi Ürgen Cad. No:4/1, Harbiye)  ve Yılmaz İpekçilik (Defne Mahallesi Ürgen Cad. No:89 Harbiye) te geleneksel yönetemler ile ipek dokumaya devam eden atölyeler
  • Apollon efsanesi ile ünlenen Antakya’nın ayrıca Defne Sabunu da meşhur. Yapraklarını dökmeyen defnenin meyvesinden çıkan yağ, sabun yapımında kullanılıyor. Garlı sabun olarak anılan defne sabunu binlerce yıldır devam eden geleneksel yöntemler ile hala üretilmeye devam ediyor. Yalnızca defne’ye odaklanmış Verdaa, 158 yıllık tarihi bir sabunhanede bu mirası yaşatıyor. Sabun, şampuna, duş jeli gibi seçenekleri Kurtuluş Caddesi üzerindeki butiklerinden alabilirsiniz. (Kurtuluş Cad. No:158) Aile geleneği olarak sıcak pişirim yöntemi ile doğal sabun üretimine devam eden History ise, zeytinyağlı ve bitkisel defne, ardıç, kekik, ısırgan, kekik, yosun, çay ve lavanta gibi sabunlar sunuyor. Fabrika mağazasından (Gültepe Mah. 115 Sok No: 42) bu sabunları alabilirsiniz.
  • Mücevher ve antika meraklıları için doğru adres İnönü Caddesi üzerindeki Huri. 200 yıldan uzun bir süredir aile geleneği olarak mücevherat ve antikacılık yapan Huri ailesinin dükkanında kaftanlar, aynalar, ceviz mobilyalar, çeyiz sandıkları, eski cam kavanozlar, ve Mişel Huri’nin antika takılardan esinlenerek tasarladığı takılar yer alıyor. (İnönü Cad. 37/a)
  • Eski taş, obje ve takı meraklıları Harbiye’de Antik Hermes’e uğrayabilir. Anadolu medeniyetlerine ait para, metal obje, mermer ve mozaik eserlerin kalıplarını çıkartıp aynı hammadeler ile replikasını yapan Mehmet Süner’in atölye dükkanında sikkelerden hazırladığı takılar harika. (Şehir Er M. Duma Cad. 615 Sok.  No:1, Harbiye)

 

 

YOLCULUKTERAPİSİ ANTAKYA YAZILARI

Antakya lezzetleri ve restoranları için www.yolculukterapisi.com/antakyarestoran

Antakya izlenimleri ve tarihi hakkında bilgi için www.yolculukterapisi.com/antakya

Antakya şehir içi ve civar keşif rotaları için www.yolculukterapisi.com/antakyarotalar

 

 

 

Zeynep Atılgan Boneval