AYVALIK LEZZET DURAKLARI REHBERİ

AKŞAM YEMEĞİ İÇİN RESTORAN ÖNERİLERİMİZ

 

EGE’YE ÖZGÜ GURME DENEYİMLER

   

Karina Zeytinlik

Ayvalık’a her gidip gelişimde hep düşünürdüm, Neden zeytin memleketinde zeytinlerin altında yemek yemek mümkün olamıyor? İşte sonunda Ayvalık’ın zeytinle harmanlanmış gerçek doğasının içinde enfes bir gastronomik bir deneyim yaşayabileceğimiz Karina Zeytinlik var.

Ayvalık merkeze araba ile sadece 10 dakika uzaklıkta Kürşat Zeytinciliğin zeytinlikleri içinde doğanın kucağında yer alıyor Karina.

Zeytin ağaçlarının arasında, şiir gibi bir bağ evinin bahçesinde, tertemiz havanın ferahlığında, ağaçların arasından gün batımıyla kızıla boyanan gökyüzünü seyrederek, fonda hem kuşların seslerini, hem de tatlı tatlı Leman Sam, Birsen Tezer gibi caz esintileri dinleyerek yemek yemek gerçekten büyüleyici bir deneyim.

Karina, zeytinlik ile birlikte toprağı kutlayan ve sunduklarını sofrada mevsiminde en doğal, en taze, en özgün ve hafif harmanlarla paylaşan bir gastronomi felsefesi benimsemiş.  

Karina’da menüde ve sofrada gördüğünüz herşey yerel ve doğal. İda Mera danışmanlığında oluşturdukları kendi bostanlarında yetişen yenilebilir çiçekler ve yeşillikler, yerel pazarlardan buldukları mevsimlik otlar, içinde bulundukları Kürşat zeytinliğin zeytin ve yağları, civardaki yerel küçük doğal üreticilerin mahsülleri ve peynirlerini her hafta mevsimlik bir senfoni şeklinde besteliyor adeta Sinan şef.

Kazdağların’dan gelen çok farklı bir testi tulumu, Gemedere peynircilikten Pompul peyniri, Edremit’in tarihi üreticisinden çifte kavrulmuş Tıflıpaşa tahini, kuzugöbeği, izvinya, enginar, asma yaprakları, olta kalamarı, adabeyi karides hepsi mevsimine göre orkestrada yerini alıyor.

Denize ve olta balıkçılığına tutkun Sinan şef, daha önce sadece deniz mahsulü menüleri hazırlarken, zeytinliğe geçtiklerinde bulundukları topraktan yetişenleri sofraya getirebilmenin mucizesini kucaklamış ve menü doğal sürecinde deniz ve topraktan çıkanın harika bir harmanına evrilmiş.

Taze, doğal ve yerel olanı harmanlama prensibini benimsediği için Karina’da mevsimine göre değişen menü 12-13 tabaktan oluşuyor. Az ve öz gözüken menüdeki her tabak hem gözleri, hem damakları hem de mideyi doyuran birer şölen sunuyor. Öyle tabaklara cımbızla  konan yeni nesil gurme menülerden değil. Mesela bostan salatayı ‘ne olucak canım yeşil salata işte’ deyip pas geçmeyin, böyle tazecik bir lezzet şöleni karışımı hayatımda tatmadım, organik üretim yapılan bir arazinin bostanın mahsülleri zeytincilik erbabı Kürşat’ın zeytinyağı ile buluşunca efsane bir karışım olmuş.

Biz bostandan yetişen ot ve çiçekler ile hazırlanmış bostan salatası, tıflıpaşa tahinli boşnak etli humus, bağ evinin asma yapraklarına sarılı ılık keçi peyniri, 3 peynirli izvinyalı mantarlı ravioli ve çikolta mousse’un tadına bakma şansımız oldu. Sinan şefin yemekleri öyle öz ve hafif ki, birçok farklı lezzet tatsanız bile hiçbir ağırlık hissetmiyorsunuz. Tam kıvamında bir haz ve hazım dengesi var Karina yemeklerinde.

Ancak aklımız çipura, adabeyi karides veya levrek gibi mevsimine göre taze balıkla hazırlanan cevice, fıstıklı levrek sarma, deniz mahsüllü makarna, Karina pilav, kuzu pirzolada kaldı, onları bir sonraki ziyaretimize sakladık.

Doğanın ve mevsimin verdiğini tazelik coşkusuyla tabaklara dönüştürürken, bu lezzetleri en iyi eşleşmeli şaraplarla sunuyor Karina.

Sürekli şarap eğitimleri ile somelyerliğini geliştiren Özge Türkiye’nin farkılı bölgelerinden birçok farklı üreticinin şarabını tadıyor, ve menü için mümkün olduğu kadar yerel Türk üzümünden naturel şaraplar seçiyor. Burada hiç tatmadığınız Türk şarapları tatma şansınız var. Ayvalık’ bölgesinin en iyi şarap üreticisi Ma’adranın natureli ‘Carbonic Özküzgözü’, Bayramiç’te organik tarihi karasakız bağlarını alıp işliyen Can ve Deniz çiftinin Canavar Karasakız’ı, Hatay’lı yerel üretici Antiochi’nin Barburi’si, Erzincan’lı Kuzeybağ’ın Köstevek’i, Urla’lı İkizdenizarası’nın Bornova Misketi, Denizli’li Kuzubağ, Trakyalı birçok şarap üreticisinin danışmanı olan Akın Gürbüz’ün kendi adına şişelenen şarapları Karina’nın menüsünde yer alan şaraplar. Ayrıca kadeh içecek kişileri de mutlu etmek için özenerek kadeh şarap markası seçip sunuyorlar.

Karina Zeytinlik bizim için neden çok özel onu da bir anlatayım:

Özge ve Sinan Sabuncuoğlu çifti, Ayvalık’a kattıkları farklı değerler ile 2017 yılından beri Ayvalık keşiflerimizin vazgeçilmez bir parçası oldu. Yarattıkları mekanlar ve sundukları deneyimler ile ne zaman Ayvalık’a gitsek ve kimi götürsek, hatıralarımızda ve damaklarında çok özel bir ‘Ayvalık’ yaşanmasını sağlarken, kalbimize de hep yeniden gelme arzusunun tohumlarını serptiler. Biz de her sene Ayvalık’ta bulduk kendimizi ve artık çok sevdiğimiz arkadaşlarımız oldu Özge ve Sinan.

İlk Karina deneyimimizi 2016-2020 yılları arasında Ayvalık’ın en özel oteli Sızma Han’ı işletirlerken restoranında yaşamıştık. Ve gerçekten bayıldığımız bu otele birçok kez gittik ve doyamadığımız lezzetlerini birçok kez yedik. 2020’de Özge ve Sinan oteli bırakarak en büyük tutkuları olan restorancılık ile devam etmek üzere Ayvalık marinanın içinde Karina restoranı açtılar ve orada da Ayvalık’ın en özel deniz mahsülleri lezzet deneyimlerinden birisini 2023’e kadar yaşatmayı başardılar. Ve 2023’te Karina Zeytinlik, Kürşat Zeytinciliğin zeytinlikleri arasındai doğayla uyumlu, huzurlu, ışıl ışıl bir atmosferde yerini aldı.

Hem menüsündeki lezzetleri hem de yaşattığı deneyimi ile öylesine doğal ki. Sanki Özge ve Sinan’ın tüm Ayvalık yolculuğu, misafir ağırlama tecrübesi, bulunduğu toprakların ve denizlerin nimetleri, Karina’nın sofrasında harmanlanmış. Karina’nın tabaklarında sergilediği doğal gastronomi ustalığı işte böyle gerçek bir hikayeden besleniyor. Yerel ve doğal mevsimlik mahsüller ile yaratıcı lezzetler hazırlamaya özen gösteren Karina ne ‘gurme’, ne de ‘trend’ olma iddiasında. Gerçek sade ve doğallığı taze tutmak tek tutkusu.

İşte yaz kış açık Karina Zeytinlik, kapısından içeri adım atar atmaz insana ferahlık veren, doğaya dönüş huzuru yayan, bostanın hazinelerinin damakları şenlendirdiği, ağız tadı dolu bir doygunluk hissetirdiği böyle mutlu bir hikaye.  

 

Doğanın kucağında, şehrin sıkışıklığı, telaşe ve karmaşasından uzak, sakin ve huzurlu ortamında insanı ruhen, zihnen ve fiziken en doğal olanla besleyen, doyuran  Karina’nın yolunun açık, yolculuğunun ilham verici olacağına, inanıyoruz. Böyle gerçek ve doğal hikayelerin hem Ayvalık’ta hem de Türkiye’de yaşaması, artmasını sağlamak için desteklemek bizlere düşüyor.

İşte bu sebeple Ayvalık’in tarihi sokaklarındaki taş mimari harikaları hayranlıkla izledikten sonra bir akşamüzeri Ayvalık’ın nefis doğasına doğru kısa bir yolculuk yapıp, gün batımında zeytinlerin altında Karina Zeytinlik’te taptaze, ferah, unutulmaz bir gastronomi deneyimi yaşayın. Ortamının ve sofrasının ruhunuzu ferahlatacağına ve damaklarınızı şenlendireceğine kefiliz.

 

Trata Ayvalık

Gezgin bir restoran Trata, Ayvalık’ta Kuzey Ege’nin en güzel lezzetlerinin ve gün batımı manzalarının tadına varacağınız, eşsiz bir akşam yemeği deneyimi sunuyor. Sabit bir mekandan özgür olan Trata, Cundalı maharetli şef Tayfun Gökşin’in ekibi önderliğinde, her gün hava ve rüzgar durumuna göre, en güzel noktaya nefis bir açık hava mutfağı ve bembeyaz sofralar kuruyor. Ardından gün batımı eşliğinde mevsimin en güzel mahsüllerinden oluşan özenle hazırlanmış, fırın biber turşusu, domates soslu peynir pate, cevizli kuru bakla favası, imam bayıldı, deniz börülcesi, taze fasulye, deniz fasulyesi üzerinde hamsili ançüez, Fransız usulü kalamar, karides şiş, sülünez ya da midye, günlük denizden çıkan taze balıklar gibi nefis Ege lezzetlerinin keyfine varıyorsunuz. Her gün değişen deniz ürünü ağırlıklı menüde, yaklaşık 10 farklı çeşit yemek yer alıyor. bir menümüz var. Lokasyonunuz Ayvalık civarındaki nefis bir koy, Cunda’da harika bir zeytinlik, Ayvalık deniz kıyısında nostaljik ve tarihi bir zeytinyağ fabrikasının bahçesi olabiliyor, ve nerede olursanız olun güneş adeta sofranıza batıyor. Şef Tayfun Gökşin, Cunda’da Uno ve Ayna’nın ardından, İstanbul’da Kantin’deki 12 yıllık mutfak deneyiminden sonra, ‘el değmemiş doğanın ortasında gezgin bir lokanta’ konsepti ile yaratıcı bir mutfak & sofra deneyimi olan Trata’yı başlatmış. İsmini Ayvalık’ta torba ağ atan balıkçı tekneleri olan Trata’dan alan bu gezgin restoran, adeta coğrafyasına ve tarihine saygı duruşu sergiliyor. Haftanın 4 akşamı gezgin lokantasını hizmete açan Trata’nın misafir sayısı 20 ile kısıtlı olduğu için, ve lokasyon her gün değiştiği için, mutlaka @trata.ayvalik instagram hesabından birkaç gün önceden iletişime geçip rezervasyon yapmanız gerekiyor. Rezervasyon teyidi size mesaj ile geliyor, ve ödeme yapıyorsunuz. Yemek yiyceğiniz gün 14:00-16:00 arası lokasyon bilgisinin mesajı geliyor ve akşam 19:302dan itibaren sofranıza bekleniyorsunuz. Mümkünse beyaz giymeniz rica ediliyor, ve serin geceler için uzun kollu kıyafetler getirmeniz bildiriliyor. Trata arazi koşullarında hizmet verdiği için 15 yaş altında çocukları kabul edemiyor.

Gastro Nostro: Farklı şefler, farklı mekanlar, farklı lezzetler mottosu ile yola çıkan Gastro Nostro, farklı dönemlerde Ayvalık’ın çok güzel lokasyonlarında pop-up lezzet deneyimi sunuyor. @gastronostro instagram sayfasından programı takip edip, hem Ayvalık’ın tarihi binalarını, hem farklı şeflerin yerel mahsüllere ve tarfilere getirdiği yorumları deneyimleyebilirsiniz.

 

 

 

DENİZ MAHSÜLLERİ VE MEYHANELER

  • Deniz Yıldızı: Eskiden Deniz Kestanesi olarak bilinen, İsmetpaşa Mahallesinde denizin hemen üzerinde Ayvalık’ın en köklü balıkçısını, 36 yıllık Ayvalıklı olan Hasan Atilla 2016’da devralmış ve ismini Deniz Yıldızı’na çevirmiş. Ayvalık otlarının ve yüzlerce yıllık mutfak geleneğinin hakkını veren en güzel deniz mahsülleri restoranı burası. Ortam bildiğimiz balıkçı ortamı, ancak lezzetler şahsına münhasır. En güzel saatleri gün batımı zamanı. Önündeki terasta oturduğunuzda, deniz ayaklarınızın altında, karşınızda Ayvalık adaları, güneşin gökte ve denizde sergilediği ışık oyunlarını izlerken her yemeğin tadına daha çok varabiliyorsunuz. Ayvalık’a özgü otlarla başlamak bir gelenek: Akkız (şevketi bostan), hindiba, zaho, yabani turp otu, deniz fasülyesi, girit ezmesi gibi salata ve mezelerin her biri enfes. Ara sıcaklar ise çeşit çeşit ve her biri tazecik hazırlanan, her lezzeti damaklarınızda şölen yaşayan cinsten: peynirli baharatlı fırın patlıcan, deniz mahsüllü gemici böreği, beğendili ahtapot, kremalı sübye kavurma, baharatlı ahtapot kavurma, lorlu patlıcanlı rum böreği, deniz mahsüllü erişte, karidesli mantı, kalamar ızgara. Zaten balığa yer kalmadı değil mi? O zaman Trakyadan getirttikleri özel peynir tatlısı, Ayvalık’ta Güler’den aldıkları lor tatlısı, ya da pekmez tahin helva ile bu lezzet şölenini taçlandırmak en iyisi. Biz neredeyse tüm bu saydıklarımızın tadına baktık (ne yazık ki, ancak pişman değiliz) ve hepsine bayıldık. Servis muhteşem. Hem sahibi Hasan Bey hem de tüm ekip özenle masanız ile ilgileniyori hem sohbet ediyor, hem de servisi hiç aksatmıyor. Kimse başınızda baykuş gibi de bekleyip tabakları önünüzden habire alıp, ‘şimdi ne getireyim?’ diye sürekli sormuyor, yemeğin tadına keyifle varabilmeniz için zaman tanıyor. Bizimle ilgilenen Feyyaz Bey, Urla Özbek Köyü’nde çok sevdiğimiz balıkçı Akın’ın Yerinden gelme idi, Urla-Alaçatı ile Ayvalık farkını epey konuştuk kendisi ile. Hem mutfak bilgisi, hem sohbeti hem de hizmet görgüsü ile kalbimizi fethetti. Fiyatlar da böyle özenli lezzetler ve hizmet için İstanbul ve Ege restoranlarına göre çok makul. Üst katında da kendilerine ait 3’ü deniz manzaralı 6 odalı bir pansiyon bulunuyor. (Karantina Sokak No:5)

  • Argos: Ayvalık’ın en özgün, en karakterli, en leziz meyhane sofrası Argos. Eski bir belgeselci olan Hamdi Abi İstanbul’un karmaşasından kaçıp Ayvalık’a huzur bulmaya gelmiş. Yazları AIMA’nın bahçesinde, kışları ise sokak içindeki ufacık mekanında müthiş lezzetler sunuyor. Deniz mahsülleri ağırlıklı taptaze ürünleri ile hazırladığı günlük yemekleri son derece leziz. (Gümrük Cd. 2. Sk. No:14)

  • Antikacılar Sokağı’nda yer alan Cafe’s antikacı olmasının yanı sıra nefis bir meyhane. Meltem Hanım ve Servet Bey’in özenle hazırladıkları Otlu Balık Mücveri, Zeytinyağlı taze bakla-domatesli zeytinyağlı biber kavurma, bol soğanlı pazı kavurma, Kaz ayağı, Kereviz Salatası, Pırasalı Arnavut böreği-Fellah Köftesi-Fava-Alman usulü patates salatası-Zeytinyağlı bal kabağı ve Gömlek pilavı (Ciğer sarma) gibi enfes yerel lezzetleri ve de yemek atölyeleri ile Ayvalık’ın çok özgün ve değerli bir adresi (Barbaros Caddesi 5.sokak No:11).
  • Gülay Hanım’ın Ayvalık Meyhanesi: Gülay Hanım bu dükkanı, Ayvalık’ın ilk kadın meyhanecileri olan Beyza Hanım ve kızı Dilara’dan devraldı ve yine Ayvalığın tek kadın meyhanesi ünvanını devam ettiriyor. 12 çeşit yemekten oluşan fiks menüsündeki her bir lezzet gerçekten özel. Yazın minik meydandaki sokağa taşan meyhanede kimi akşamlar canlı sirtaki müzikleri çalınıyor. (İsmetpaşa Mahallesi, Cumhuriyet Cd. 3. Sk.)
  • Tik Mustafa: Eskiden alkoliklerin mesken tuttuğu Tenekeciler sokağı, Tik Mustafa’nın Rakı + Balık + Meyhane konseptindeki lokantası sayesinde, bugün kadınlı erkekli Ayvalıklıların gözdesi. Mustafa’nın babası Sakarya mahallesindeki ünlü Tik Bakkaliye’sinin sahibi olduğu için Tik Mustafa adını alan lokanta, daracık bir sokak arasında asmaların altında salaş ve sade bir ortam sunuyor, ancak kara diken, deniz börülcesi, deniz fasülyesi, acılı girit ezme, sıcak ot tabağı gibi harika mezeleri var. (Cumhuriyet Cad. Sokak 1 Ara 1 No:6)

  • HAMBURGER: Ediz’s Macaron: Ayvalık’lı arkadaşlarımızın Johannesburg, Barselona, Girit, Tijuahana gibi İsimlerini dünyanın farklı köşelerinden alan hamburgerine ve bir de cheesecake’ine bayıldığı, müdavim hamburgerci ve bistrosu. Barbaros Cad. No 137
  • MAKARNA: Tipota: Buranın ev yapımı makarnaları gerçekten nefis. Uğraş Salman açtığı Tipota, taze ev yapımı makarnaları ve İtalyan esintili Ege mutfağına ait günlük lezzetleri ile müdavimleri ile dolup taşan, keyifli, rahat, samimi bir lezzet durağı. Cumhuriyet caddesi, Çeşme Sk. no:21 
  • PİZZA: Aniva Pizza: 13 Nisan üzerindeki pizzacı Napoli usulüyle (İnce hamur, kalın kenar ve yöresel taze mahsüller) pişen lezziz pizzaları ile keyifle oturup şarabınızı yudumlamak istediğiniz bir pizzacı burası.
  • ET LEZZETLERİ: Tamam Meyhane: Balık yerine canınız et, sakatat ve ciğer çektiyse o zaman adres Ayvalık’ın yenisi Tamam Meyhane. (Barbaros Cd., 9. Sk. No:7)
  •  ŞARAP EVİ & BİSTRO: Tia Wine House ve de Ivy Wine  

 

GÜN BOYU LEZZET DURAKLARI

Esnaf Lokantaları:

  • Paşşalı Müdavim Çorbacısı: Müdavimlerinin çorba ve ev yemeklerini çok sevdiği esnaf lokantası ogle yemeği için nefis bir durak. Vehbibey, Cami Sk. No:7
  • Çeşit çeşit çorbaları, börülce, bamya, kabak çiçeği dolması gibi taze günlük zeytinyağlıları ve ev yemekleri inanılmaz lezzetli esnaf lokantası Paşa Çorba’da bir mola verin. (Talatpaşa Cad. No:14)
  • Ev yemekleri için çok güzel birkaç önerimiz daha var: Mutfak Ev Lezzetleri. Gastronomi düşkünü genç bir çift tarafından yeni açılmış. Günlük taze çorbalar, zeytinyağlılar, köfte ve etler, tatlılar ile enfes ev yemekleri sunan bir restoran.
  • Ayrıca salaş ancak nefis birkaç durak daha var: Efendi Çorba Börek, Özen Köftecisi, Çorbacı Yücel, Emel’in Mutfağı.

 

Geleneksel Kahve ve Tatlı Keyifleri:

  • Alibey Caddesinin sonuna kadar ilerleyip, meydanda yer alan Şeytanın Kahvesi’nde bir kahve veya koruk suyu içmek için mola verebilirsiniz. Şeytanın kahvesinin isminin bir hikayesi var: Halil sevimli ve hareketli bir çocuktur, çocuk aklı ile Rum kadınlar çalı ateşinde gözleme pişirirken onlara küçük küçük taşlar atar, ama duvarın arkasından attığı için kimse onu göremez. Kadınlar sonunda taşın nereden geldiğini keşfeder ve Şeytan Halil diye çağırmaya başlarlar. Mübadele’den 45 gün önce Ayvalık’a gelen ilk Türk mübadillerden olan Halil bu kahveyi açar. Vefatından sonra çocukları ve torunları kahveyi devam ettirir. (13 Nisan Cd. No:2)

 

  • Macaron’un tarihi kahveleri olan Mor Salkım veya Çamlı Kahve’de bir kahve molası veya Macaron Muhallebicisi’nde bir tatlı molası verebilirsiniz. (Barbaros Cd. 15. Sk.)
  • Antikacılar Sokağında, Antikahve’nin antika ve kitap eşliğinde günlük tatlı lezzetleri de çok güzel.

  • Eğer lor tatlısı tatmak veya almak istiyorsanız adresiniz ya Güler Tatlıhanesi ya da İmren Pastanesi:
  • 1946’dan beri lor tatlısı ve lor kurabiye dendiğinde akla gelen ilk yerlerden birisi ve ailemizin lor tatlısı durağı Güler Tatlıhanesi. En önemli özelliklerinden biri kurabiyelerde karbonat yerine kül suyu, şeker yerine ise üzüm suyu kullanmaları. Midilli Adası’ndan getirdikleri sakız da kurabiyelerine lezzet katıyor. Ayrıca tuzlu ile tatlıyı nefis bir şekilde harmanlayan şerbetli böreklerinin de tadına bakı (Talatpaşa Cd. No:34)

  • Başka bir favori lor tatlısı durağı ise İmren Pastanesi. Günlük tazecik yapılan lor tatlısını yazları sakızlı dondurma ile servis ediyorlar ve Ayvalık’ta sakızlı dondurmayı ilk kez yapan yer burası. Damla sakızlı kurabiyeleri de harika. (Talatpaşa Cd. No:45)

 

 

Yeni Nesil Kahve, Kahvaltı ve Tatlı Durakları

  • Crow Coffee Roastery: Ayvalık’ta güne güzel başlamak için en güzel ve lezzetli 3. dalga kahvenin adresi şüphesiz bu köşe kahve dükkanı. Özenle kavurdukları ve demledikleri kahveleri ile tam bir müdavim adresi Crow. Ayrıca Ayvalık’ta birçok kafe ve restoran kahvesini buradan alıyor. Sakarya, Cumhuriyet Cd. No:218.

  

  • Crow Coffee Bakery: Sakarya mahallesindeki dükkanı müdavimleri ile dolup taşan, Ayvalık’ta birçok kafe ve restoranın kahvesini sağlayan, lezzetli 3. dalga kahvenin adresi ve kahve ustası Crow, 2024”te 13 Nisan Caddesi’nde yeni bir köşe şube açtı. Burası hem özenle kavrulan ve demlenen kahvenizi içmek hem de fırından taze çıkan Espresso & Çikolatalı Ekmek, Ekşi Maya Ciabatta, Ekşi Maya Cevizli Ekmeklerin veya günlük lezzetlerin tadına varmak için ideal.  13 Nisan Caddesi 10. Sokak No:1

  • 13 Nisan Cad. No 51’de yer alan Paleo Ayvalık ise, İskandinav stiliyle, vintage aksesuarları ve yeşili buluşturan nefis bir mekan. Bizce Ayvalık’ın en güzel kahvecisi olan Paleo’da 3. dalga kahveler gerçekten çok lezzetli. Günlük olarak değişen tatlılar ve frozen içecekler de harika.

 

  • Declan Café ve 4 & 8 Seramik Dükkanı & Atölyesi’ni mutlaka bir ziyaret edin. Derya Hanım’ın Dört Sekiz ismini koymasının sebebi, hem dört dörtlük değil dört sekizlik işler yaratabilmek için motivasyon olması hem de ‘bir işe başlamak bitirmenin yarısıdır’ atasözümüzden ilham alması. Gerçekten çok güzel seramik işleri var burada ve atölyeyi, fırını, seramik yapım aşamalarını, görebiliyorsunuz.

  • Declan ise nefis bir kafe. Yaraticisi Sevim hanım en sevdiği film olan Aşkın Yolculuğu filmindeki baş karakterden esinlenerek Declan ismini koymuş. Kahveler harika, ancak Sevim Hanım’ın yaptığı mevsimine göre meyvesi değişen cheesecake enfes. San Sebastian cheesecake yemekten sıkılanlar, gerçek ev yapımı ve nefis cheesecake’i burada bulabilir. Declan’ın önünde oturduğunuzda karşınızda yer alan renk renk tarihi Ayvalık evleri kalıntıları ise seyretmeye doyum olmayan bir sanat eseri gibi. Barbaros Cd. No:88

  • Now Coffee: 80 yıllık bir kıraathane yine benzer bir tarihi kıraathane atmosferi ile kafeye dönüştürülmüş, ahşap masa ve sandalyeleri, ferah atmosferi ile geçmiş ve geleceği buluşturuyor, Tarihi çınarın altındaki bahçesinde hem yerliyi hem de Ayvalık’ı ziyaret eden turisti birlikte barındırıyor. Modern veya trend olma kaygısı yerine ufak tefek iyileştirmeler ve konforlar ile tarihi yaşatan yerleri seviyoruz. Cumhuriyet Cd. No:62
  • Sanata, tasarıma ve eğitime destek derneği olan Destek Tasarım Akademisi’nin içinde yer alan, film gösterimleri, resim, heykel ve fotoğraf sergileri, müzik dinletileri, söyleşi ve atölyelere ev sahipliği yapan, sanatçıların eserlerini bağışladığı koleksiyonun satıldığı ve derneğin işletmesi olan Kafedemia isimli kahve evinden elde edilen gelirlerin derneği desteklediği bu mekan, kültür ve sanata destek olmanız için biçilmiş bir kaftan. (Barbaros Cad. 46-48)
  • Canınız tatlı çekti ise cicili bicili şirin bir kafe olan Cafe Caramel’in ünlü irmik tatlısının tadına bakabilirsiniz. Hem antikacı hem de birbirinden lezzetli tatlıların bulunduğu bir kafe olan Cafe Caramel, adeta mavi bir masal dünyası gibi. Orman meyveli irmik tatlısı, profiterol, mozaik pasta ve şeker hamuru pastaları buranın en sevilen lezzetleri. Hayvansever Cafe Caramel’in sevimli köpeği Behzat ile tanışın mutlaka. (Barbaros Caddesi 9. Sokak)

  • Küçükhan’ın içinde yer alan NAVU Chocolate’da keyifli bir kahve adresi.
  • Macaron Konağının içindeki harikalar diyarı Artizan Bakkal‘da ekşi mayalı ekmek, kurabiye gibi ev yapımı ürünler, mercan köşklü sepet peyniri, zeytinyağı ve zeytin, bahçe meyvesi ve reçelleri bulabilirsiniz. Bu lezzetleri satın alabilir ya da keyifli bahçesinde tadına bakabilirsiniz.

  • Bovindo Gift & Coffee’de kahve içerken el yapımı tasarım ürünlere göz gezdirebilirsiniz.
  • Poy Ayvalık Kahvaltı Evi kahvaltı’ya özel methini duyduğumuz bir adres.

 

 

 

Kafe & Bistrolar

  • ASKEV & Melin Kahve/Café: Ayvalık’ın görkemli taş Rum binalarının sıralandığı daracık sokaklarında yürürken, ASKEV’in kapısından girdiğiniz kendinizi adeta bir cennet bahçesinde buluyorsunuz. Nefis kültür-sanat etkinliklerine ev sahipliği yapan harika bir SERA’yı, Melin Kafe ve dükkanı, sanatçı evi, müze ev, kitaplık ve gençlere çalışma ortamını, 65 çeşit bitkiye, ağaçlara ve iki farklı süs havuzuna ev sahipliği yapan bir botanik bahçeyi içinde barındıran ASKEV, gerçekten insanın ruhunu, gönlünü, zihnini ve damağını besleyen büyülü bir ortam. Yemyeşil kocaman bahçe içinde yer alan Melin Kafe, ağaçlar ve bitkilerin arasında kendinizi Avatar filminde gibi hissettiğiniz huzurlu bir mekan. Kışın kafe 16 tropik bitkinin bulunduğu serada, mutfak ve kitaplığın bulunduğu okuma odasında hizmet veriyor. Kahvaltıdan akşamüzerine kadar gün boyu lezzetler sunduğu kafede, içtiğiniz kahvenin aromatik bitkileri narenciye bahçesindeki tarhta yetişiyor.

  • Mutfakta kullanılan erken hasat natürel sızma Melin Zeytinyağı, ayrıca burada bulunan dükkanda satılıyor. Melin Kafe ve Melin Zeytinyağı satışından elde edilen gelirin tamamı ASKEV vakfının eğitim bursuna aktarılıyor. ASKEV, Ayvalık ve Kuzey Ege öncelikli olmak üzere toplumun eğitim, bilim, kültür, sanat ve doğa duyarlılığının yükseltilmesine katkıda bulunmak amacıyla kurulmuş bir vakıf. Melin Ailesi,Ayvalık’taki ev, bahçe ve tamamlayıcı binalarını, vakıf merkezi olarak belirleyip, kültür sanat etkinliklerine ev sahipliği yapan ASKEV SERA, sanatçı evi, müze ev, kitaplık, gençlere çalışma ortamı, Melin Kafe, dükkan ve botanik bahçe olarak ziyaretçilere açmışlar. 

    

  • Ondokuz Ayvalık: Macaron mahallesindeki ara sokaklardan geçerek yemyeşil bir meydana ulaşıyorsunuz. Vejeteryan, vegan veya glutsensiz beslenenler, kahve eşliğinde tatlı, bira ve şarap eşliğinde atıştırmalıklar isteyenler için bir vaha. Bahçesinde keyifle saatlerce oturup şarabımı yudumlayabileceğim bir yer. Barbaros Cd. 15. Sk. No:15

  • Ayvalık’ın yenisi olan Tostuyevski Ayvalık, aslında Ayvalık’ın en karakterli ve tatlı kafelerinden birisi olan ve çok sevdiğimiz Pinola’nın yaratıcısı Pınar Kaymakçı’nın, ‘Edebi Tost’ mottosu ile açtığı yeni mekanı. Senelerce Pinola’da kütüphanesinin karşısında yastıklarla dolu oturma köşesinde kendimizi evde gibi hissedip, ev yapımı makarnaları, kişleri ve ekmeklerinin tadına varmıştık. Şimdi Pinola kapandı, ancak online olarak Catering & Gathering & Baking hizmetlerine devam ediyor. Ve şimdi Tostuyevski’de yine aynı keyifli, sakin ve huzurlu atmosfer devam ederken, gün boyu nefis tostların, kahvaltıların, sokak lezzetlerinin ve Boşnak lezzetlerinin tadına varabiliyorsunuz. 13 Nisan Caddesi, No:112

  • OPA Ayvalık: Burası dünya tatlısı bir mekan. Cansu ve Samet çiftinin ev yapımı enfes kahvaltı tabakları, focaccia ekmeğinde özel soslu sandviçleri gibi gün boyu harika lezzetleri ile Ayvalık’ta bir müdavim adresi.
  • Rahmi Koç Müzesi Kafesi’de deniz kıyısında oturup öğle yemeği yemek ve kahve içmek için çok güzel bir alternatif.

 

Yemek Sonrası İçki

  • Yemek sonrası bir içki için ise Babu’ya uğrayabilirsiniz. Dünyayı gezmiş görmüş, zeytini ilk olarak işlemiş Ayvalıklı ressam Bülent Bey’in atölyesine o kadar çok gelen giden oluyormuş ki, sonunda mekanını Arts & Crafts Bar’a dönüştürmüş. Kendi tabloları duvarları süslüyor. Caz, blues ve rock ağırlıklı müzik çalan bar her gece 11:00’de açılıyor (Gümrük Cad. 2. Sok)
  • Kokteyl molası vermek isterseniz adresiniz Gri Alan Sanat Galerisi ve Kafe / GREY ZONE. Tarihi tek katlı bir Rum taş binasının modern restorasyonu olan bu keyifli kahve evinde kahvenizi yudumlarken, içerideki sanat eserlerine göz gezdirebilirsiniz. İster önünde ister asmaların altındaki karşı bahçesindeki masalarında ya da içeride taş duvarları arasında, Kolombiya kahveleri ağırlıklı kahve çeşitlerini içip, özel tatlılarını da deneyebilirsiniz. Ancak Gri Alan asıl akşamları müdavimlerin gözde bir buluşma adresi. Cumhuriyet Cad. 118
  • Ayvalık’taki Macaron mahallesinin en yenilerinden Yuri Chef’s Table ise Küçük Han’dan taşınan Yuri gastro pub’ın yeni yüzü. Kokteyl tasarımcısı Tolga Subaşı’nın kokteyllerinin methini çok duyduk.
  • Biz bir de Kraft Ayvalık Kokteyl Bar‘a bayıldık (Balıkhane Sk. No:15) Tarihi bir zeytin işleme deposunun orjinal taş ve tuğlaları korunarak bira ve kokteyl barına dönüştürüldüğü Kraft, soğuk nefis draft biralar, Ayvalık Kokteyl gibi orijinal kokteyller ve de mixolojist kokteyl atölyeleri için keyifli bir adres.
  • Arzu ederseniz Leyla Gastro Pub’da denize nazır kokteyllerin tadına varabilir (Talatpaşa Cd. No: 7) veya Ayvalık Marina’nın yeni gözdesi olan Bloom Restaurant & Bar‘da bir içki içebilirsiniz. (Kemalpaşa Mah, Yat Limanı, Atatürk Blv. No: 61)

Zeynep Atılgan Boneval