TRAKYA – UMURBEY BAĞLARI

Umur Arıner ve Umurbey Şarapevi

Masmavi gökyüzünde güneşin parladığı bir sabah, Tekirdağ’a doğru yemyeşil ovalar ve vadiler arasında ilerleyerek Yazır köyündeki Umurbey Şarapçılığa ulaşıyoruz. Kapıda bizi harika iki Alman kurdu karşılıyor. Kızıl, boz, siyay renkli, ağırbaşlı ve yakışıklı baba ve yerinde duramayan enerjik simsiyah kırma yavru, sabah neşemiz oluyor. Köpekler ile koşuşup oyunlarımız bittiğinde, Umur Bey bizi şarapevine davet ediyor.

umurbey (7)

Kuşaklar boyudur bu yörede tarımla uğraşan çiftçi bir aileden gelen Umur Bey, aslında ilk etapta aile mesleğini devam ettirmeyi düşünmüyormuş. 1980-1987 arasında eğitim için Amerika’dayken babası ‘ben artık emekli olmak istiyorum oğlum, ya artık gel ya da ben bırakacağım’ dediğinde dedelerinden gelen toprak geleneği ağır basmış ve dönmeye karar vermiş.

 

Baba toprağına dönen Umur Bey, ayçiçeği ve buğday ekili tarlaları ekip biçmeye devam ederken, bir yandan gönlünden geçen bağcılığa kulak vermeye başlamış. 1993’de yurtdışından getirttikleri Sauvignon Blanc, Chardonnay, Semillon, Cabarnet Sauvignon, Merlot ve Shiraz üzümleri fidanlarını dikmişler. 1000 dönüm arazilerinin 120 dönümünü bağlara dönüştürmüşler ve Türkiye’nin önde gelen şarap üreticilerine danışmanlık yapan Fransız önolog Jean-Luc Colin’in desteğini alarak 1997’de ilk şaraplarını yapmışlar. Yani aslında Umurbey 22 senelik bağları ile Gülor’dan sonra Türkiye’nin ilk ve öncü butik bağcısı ve şarap üreticisi.

 

Umur Bey, Türkiye’de kaliteli şaraplık üzüm dikim,ekim ve bakım bilgi ve tecrübesi kıtlığı olan o zamanlarda, bağları yaratmanın zorlu hikayesini anlatıyor bize. Bağların yönü ve yolunun belirlenmesi, fidanların dikim yerlerinin, birbirini boğmayacak uzaklık ancak verim verecek aralıkta hesaplanıp tek tek bayraklarla işaretlenmesi, küsküler ile kazılması, dikim sonrası can suyunun verilmesi, sertleştiriciler ile sağlamlaştırılması… “Bağları dikmeye başladığımızda 1 kilo üzüm 10 kilo buğdaya eşdeğerdi. Ticari kaygımız vardı ancak üzümler geliştikten sonra satmaya kıyamadık, şarapçılığa başladık” diye anlatıyor. Ancak haftalar süren bu özenli uğraşlar, emeklerinin karşılığını vermiş ve senede 100.000 şişe şarap üretimine imkan tanıyan üzüm bağlarına dönüşmüş.

 

Umurbey Şarapları’nın piyasa çıkmasından sonra Umur Bey’in Avustralya’da çalışan ve yaşayan kız kardeşi Yonca Arıner de Türkiye’ye dönmüş ve işin bir diğer ucundan tutmaya başlamış. Birlikte bu zahmetli ve meşakkatli ‘deli’ işini, gönüllerinden geçen kalitede yapabilmek için kolları sıvamışlar, ve hala çok büyük ilham ve heves ile devam ediyorlar.

UMURBEY

Bir yandan sohbet ediyoruz, bir yandan da şarapları tadıyoruz. Aslında Umurbey, efsanevi Sauvignon Blanc beyaz şarabı ile yıllardır gönlümüzün baş köşesinde zaten. Ayrıca 2015 yazında Shiraz üzümlerinden yapılmış Umurbey 2014 Blush’ı içtiğimde, tarçın ve çilek aromalı, yoğun asitli ferahlatıcı ve diriltici bu rose, favori serinletici yaz şarabım olmuştu.

 

Şimdi Sauvignon Blanc 2014’ü tadıyoruz. Meşe fıçılara girmemiş bu beyaz şarap, nektarin, kayısı ve narenciye aroma ve kokuları ile yumuşacık akıp giden, zarif ve müthiş keyifli bir şarap olmaya devam ediyor.

umurbey (1)

Tadımlarımıza kırmızı şaraplar ile devam ediyoruz. Meğer Umurbey ne muhteşem kırmızılara da imza atarmış.  Umurbey 2012 Cabarnet Sauvignon/Merlot Blend, orman meyveleri ve baharat aromaları, dolgun gövdesi ile fiyat kalite dengesi mükemmel bir şarap. Umurbey  2012  %80 Cabarnet Sauvignon/ % 20 Merlot Reserve ise vişne ve karamel kokuları, meşe, kahve ve baharat aromlarına sahip, dolgun kadife gibi bir şarap.

 

Bizim favorimiz ise çukulata, böğürtlen, biber aromaları ile, biraz daha yoğun, gövdeli ve dolgun bir şarap olan, Umurbey 2012 Cabarnet Sauvignon Rezerve monosepaj şarabı oldu. Daha etiketlenmemiş bu şarap ilk intibada çok güçlü, ancak havalandırıldığında zarif ve kadife gibi bir şaraba dönüşüyor. Anlıyoruz ki 2015’de Umurbey’in kırmızıları gerçeken epey ses getirecek!

 

Umurbey şarapevinde tadımlar için önceden arayarak randevu almanızda fayda var. Umurbey’in ayrıca Tekirdağ merkezde yer alan Umurbey Wine House isimli bir şarap evi de var. Hem aperatifler eşliğinde tadımlar yapabilir, hem de Umurbey şarapları eşliğinde peynir, şarküteri tabakları, salatalar, tapaslar eşliğinde öğle ve akşam yemekleri yiyebilirsiniz. Haftanın belli akşamları canlı caz müzikli akşamları eşliğinde yemekler çok keyifli oluyormuş. Ayrıca beğendiğiniz şarapları Umurbey İstanbul satış ofisinden de sipariş verebiliyorsunuz (0212 2753380)

Yazırköyü / Tekirdağ, www.umurbeyvineyards.com 0 282 2292005

 

YOLCULUK TERAPİSİ TRAKYA YAZILARIMIZ

Trakya bağ gezisi izlenim ve hikayeleri: www.yolculukterapisi.com/trakya-hikayeleri

Traka Şarap Tadım Rota Önerilerimiz: www.yolculukterapisi.com/trakya-saraprotalari

Yıllandıkça güzelleşen Trakya hakkında bilgiler ve diğer aktivite bilgileri: www.yolculukterapisi.com/trakya

Asmadan şarap evi ve Bengodi otel hikayesi ve şarap tadım notları: https://www.yolculukterapisi.com/bengodi/

Gali (Kavur) Bağları ve şaraplarının hikayesi ve şarap tadım notları: www.yolculukterapisi.com/trakya-gali

Chateau Kalpak Bağları ve şaraplarının hikayesi ve şarap tadım notları: www.yolculukterapisi.com/trakya-chateaukalpak

Chamlija Bağları ve şaraplarının hikayesi ve şarap tadım notları: www.yolculukterapisi.com/trakya-chamlija

Umurbey Bağları ve şaraplarının hikayesi ve şarap tadım notları: www.yolculukterapisi.com/trakya-umurbey

Barbare Bağları ve şaraplarının hikayesi ve şarap tadım notları: www.yolculukterapisi.com/trakya-barbare

Porta Caeli bağları, şarapları ve Hotel Caeli bilgileri ve şarap tadım notları: https://www.yolculukterapisi.com/trakya-caeli

Arcadia Bağları, şarapları, Bakucha oteli bilgileri ve şarap tadım notları: www.yolculukterapisi.com/trakya-arcadia

Barel Bağları, şarapları ve bağevi bilgileri ve şarap tadım notları: www.yolculukterapisi.com/trakya-barel

Suvla Bağları, şarapları konsept mağaza bilgileri ve şarap tadım notları: www.yolculukterapisi.com/trakya-suvla

Chateau Nuzun Bağları ve şarapları bilgileri ve şarap tadım notları: www.yolculukterapisi.com/trakya-satonuzun

 

 

Zeynep Atılgan Boneval

 

 

 

Umurbey Trakya Bağ Rotası Bilgileri

Umurbey Bağları, 1993 yılında Trakya’da, Tekirdağ’a 12 km uzaklıkta bulunan Yazır bölgesinde Umur Arıner tarafından kurulmuştur. Bölgenin tarihsel geçmişine bakıldığında, ilk olarak Traklar’a rastlanır. Milattan önce yaşamış olan Traklar, yaşadıkları bölgede iklim yapısı ve toprak nedeniyle tarım ile uğraşır, bağcılık yaparlar.

 

Umurbey’in bağlarının bulunduğu topraklarda milattan önceki yıllarda da bağcılık yapılıyor olması, firmanın şato tarzındaki üretim özelliği ile bütünleşir. Üzümün verim-kalite dengesinin korunması, kullanılan tarım ilaçları ve zamanında ilaçlama ve hasat zamanı konularında titiz davranıyor olmak, Umurbey’in sağlıklı ve lezzetinin doruğunda ürün elde etme amacına hizmet ediyor. Bu amaca da ancak üreticinin kendi kontrolündeki bir bağda yapılacak üretimle ulaşılabileceği inancıyla, şato tipi üretim tesisi bağların 500 m kadar yakınına kurulmuş.

 

Umurbey, Türkiye’de üretiminin tamamını kendi üzümleriyle gerçekleştiren ilk üretici olmakla da gurur duyuyor. Üzümlerde zarif kokular ve tanenler oluşturmaya uygun bir iklime sahip bölgenin sunduğu bütün bu avantajlardan yararlanarak yetiştirdikleri Sauvignon Blanc, Chardonnay, Merlot, Syrah ve Cabernet Sauvignon cinsi üzümlerle, butik üretimin bütün gereklerini yerine getirmeye çalışan Umurbey, sahip olduğu ISO 9001 ve ISO 22000 belgeleri, kaliteli üretim çabalarının karşılık gördüğünün nişanesi. Kumun toprakta drenaj vazifesi gördüğü, kilin ise gereken su ve mineralleri tuttuğu Trakya’nın killi ve kumlu toprağında Kuzey-Güney ve Doğu-Batı eğimli 200 m rakımlı bağlarda yetişen üzümlerin yetiştiği bağlarda gezmek, keyifli vakit geçirmek için Tekirdağ’ı 12 km geçtikten sonra solunuzda kalacak olan Yazır tabelasına sapmak yeterli.

 

Umurbey Bağ Gezileri

Umurbey Bağları konuklarını 08.00-18.00 saatleri arasında rezervasyonsuz kabul etmektedir.

Tel: +90 282 229 20 05

Çorlu Havalimanı: 72.6 km

İstanbul Atatürk Havalimanı: 138 km

Tekirdağ