TRAKYA – CHAMLIJA BAĞLARI

Mustafa Çamlıca ve Chamlija Şarapları

2015 baharında Karaköy Gümrük’te yemekte iken, sommelier’in önerisi ile Çamlıja kırmızı kupaj şarabı ile tanıştık. Hem muhteşem aroması, hem de İrem Çamlıca’nın muzip ve orjinal tasarımlı etiketi ile kalbimizi çalmıştı bu şarap. O zamandan beri diğer Chamlija şarapları ile tanışmak istiyordum.

chamlija (4)

Tadım için bağların yakınında yer alan Çamlık restorana gidiyoruz. Cin gibi bakan gözleri ve zıpkın gibi enerjisi ile karşılıyor bizi Mustafa Bey ve bizi masaya buyur ettikten sonra, ayakta anlatıyor bize hikayelerini.

 

Çamlıca ailesi 1935’de Bulgaristan’dan göç etmiş, hep toprak ile içiçe yaşamış çiftçi bir aile.

Bağcılığın kökenleri Bulgaristan’a uzanıyor. Kırklareli’nde 85 hektarlık alana yayılmış 13 farklı tarladaki bağlardan gelen üzümlerden doğan Chamlıja markası da tam bir aile dayanışması eseri. Şaraplar Mustafa Çamlıca’dan, enfes etiket tasarımları kızı İrem Çamlıca’dan, bağlar kardeşi Bülent Çamlıca’dan, ve satış pazarlama gelinleri Arzu Çamlıca’dan soruluyor.

 

Profesyönel hayatına Ernst & Young Türkiye Ülke Başkanı olarak devam eden Mustafa Çamlıca, dinamit gibi bir adam. Cesur, yenilikçi, zeki, espirili, sözünü esirgemeyen, başarılarından övünmekten çekinmeyen gururlu birisi.

 

Köklerini Portekizden getirtikleri Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier, Narince, Riesling, Albarino, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir ve Papaskarası üzümlerinden üretikleri 22 çeşit şarap ile, Türkiye’de en fazla çeşit sunan butik şarap üreticisi Chamlıja.

 

Sıradışı kupajlar veya monosepajlar denemekten kaçınmayan Mustafa Bey, ‘her sezon iklimi ve toprak koşulları ile yeni bir macera. Ve doğa her sene bize ne veriyorsa, onun değerini bulup sunmayı göze alıyoruz’ diyor. Şarap danışmanları Antoin d’Isart ile birlikte, fermentasyondaki üzümlerin gelişimini takip ederek, blend ya da mono-sepaj potansiyelerini ortaya çıkartacak şarapların kararlarını veriyorlar.

 

Bir yıl çıkardıkları şarabı ertesi yıl çıkarmak, sürekliliği sağlamak gibi bir kaygıları yok. Onun yerine her yıl en iyi mahsülden renklilik ve çeşitlilik içeren ile bir yelpaze yaratabilmek. Mustafa Bey şarap ve hayat prensiplerini şöyle ifade ediyor ‘Aslında herşeyi doğalına bırakarak yaşamak lazım. Hayatta her gün nasıl birbirinden farklı ise, çiftçinin her sezonu nasıl birbirine benzemiyor ise, her sene toprağın ve iklimin sunduklarını kucaklamayı bilmek, şarapta da her yıl aynı şarabı veya kupajı yapmak için kasmamak lazım’

 

Biraz çılgın biraz deneysel ancak kesinlikle cesur ve yenilikçi bir yaklaşım. Orjinal ve güzel sonuçlar veriyor.

 

Kendisi, İngiltere Warwick’te çok etkilendiği bir restoran olan The Table’daki yemek deneyimini örnek gösterdi. Mutfağının önünde yer alan herkesin bir arada ve yanyana oturduğu 12 kişilik ‘chefs table’ masasında, o gün şef neyi taze ve kayda değer bulmuş,  neyi gönlü istemişse o yemekleri hazırlıyor ve sunuyor. Aslında şef hergün değişen spontan menüsü sayesinde, yörenin lokal, taze ve mevsimine uygun mahsülleri ile hazırlanan yemekleri, masadakilerle paylaşmış oluyor.

 

Benzer bir prensibi her yıl uygulayan Chamlija, doğa ile uyumlu, gösterişi olmayan, sade, alçakgönüllü ancak spontan, enerjik, çekici, ve en önemlisi hem görselliği hem de lezzeti ile damakta ve akılda kalıcı şaraplar yaratmayı başarmış..

Mesela Papazkarası üzümünden 3 farklı şarap üretiyorlar: burgonya stili tüm salkım fermentasyon denemesi olan kırmızı şarap 2015 ‘a la Bourgogne’, roze şarap 2015 Rose d’ Istranca ve beyaz şarap 2015Blanc de Noir’.  Mustafa Bey ‘Papazkarasının vatanı Istanca ve Üsküp, yani bu topraklar, yeni hazineler vaad eden bu aromatik bir üzümün, yakında köpüklü şarap potansiyelini de değerlendireceğiz’ diyor.

 

 

 

chamlija (2)

Şarapların etiketlerinin her biri İrem Çamlıca’nın imzasını taşıyan farklı bir sanat eseri. Kimi toprak ana’dan ilham alan illüstrasyon ve minaytür sanatı uygulamaları, kimisi de yaratıcı, neşeli, esprili, cesur ve orjinal çizim ve tasarımlar.

 

Üzerlerinde yer alan şişeleri atmaya kıyamayacağını bu eşi benzeri olmayan bu etiketler, kesinlikle kalbimizi fethetti. Farklı üzümler yetiştirmekten, yeni karışımlar denemekten çekinmeyen Chamlija’nın, hem şarapları, hem isimleri, hem de etiketleri ve tanıtım yazıları yaratıcı ve muzip.

chamlija (5)

Tadımımıza 2014 Albarino beyaz şarabı ile başlıyoruz. Türkiye’de sadece Çamlıca bağlarında ekili Albarino üzümünde mono-sepajı olarak üretilen bu şarap, Türkiye’de bir ilk. Yeşil limon, turunçgil, nektarin, kayısı, şeftali aromaları taşıyan Albarino, buzlu çay ferahlığında, asidi yüksek ancak kolay içimli hafif bir şarap.

 

2014 %52 Albarino %48 Narince karışımı olan ikinci beyaz şarabımız, mango, şeftali, kayısı, çiçeksi aromalar taşıyan, zengin rayihalı, çok yuvarlak ve kremamsı, yağlı ve yumuşak yapılı, uzun bitişli etkileyici ve orjinal bir şarap.

 

2014 %64 Chardonay, %36 Narince karşımı olan 3. Beyaz şarabımız, Fransız meşe fıçılarda mayalanmış özel bir şarap. Kayısı, şeftali, vanilya, armut, tatlı limon, tereyağ ve biberiye aromalı, damakta kremalı ve yumuşak bir doku bırakan, mineralli bitişe sahip çok zarif bir şarap. Yıllandırılırsa daha da olgunlaşabilme potansiyeli var.

 

Kırmızılara geçiyoruz ve 2014 Felix Culpa yani Mutlu Hata tadıyoruz. Yüksek tepelerde yer alan kiraçtaşı toprak yapısına sahip bağlarındaki Pinot Noir üzümlerinden mono-sepaj olarak üretilen bu şarap kiraz, böğürtlen ve kırmızı meyve aromaları taşıyan, yumuşak, dengeli, kolay içimli ve fıçısız olmasına rağmen rafine bir şarap.

 

Türkiye’deki en büyük Pinot Noir bağları, 45.000 kök ile Çamlıca’daymış. Tabii ki bu narin üzümün potansiyelini ortaya çıkartmak için ellerinden geleni yapıyorlar.

 

Mesela Chamlija’nın en uygun fiyatlı şarabı olan 2014 Köpek Güldüren, alçak bölgelerdeki Pinot Noir üzümlerinin fermentasyon sonrası fıçılarda bekletilerek dünyanın en esprili etiketi ile şişelenip, raflarda yerini alan, gençlere şarabı tanıtmak ve sevdirmek için harika bir başlangıç şarabı.

 

 

Ardından 2014 yılına ait %50 Papazkarası, %25 Cabarnet Franc %25 Cabarnet Sauvignon kupaj şarabı tadıyoruz. Güçlü gövdeli, sert, hatta biraz kaba ancak havalandıkça kendini açan ve aromaları Pinot Noir tarzına dönüşen bir şarap.

 

Bir sonraki şarabımız olan 2013 Caladoc, Mustafa Bey’in arkadaşı Metin İlhan’in Işıklar Dağı’ndaki 10 dönümlük bağlarında ekili Caladoc üzümleri ile filtreleme ve durulama işlemine tabii tutulmadan yapılmış bir mono-sepaj şarap. Kızılcık, nar, vişne ve koyu kırmızı orman meyveleri aromalarına sahip yüksek alkollü şarap, biraz Malbec kıvamında. Gövdeli, yoğun ve dolgun şarap severleri tatmin edici.

 

2013 %80 Cabarnet Sauvignon, %20 Petit Verdot kupajı olan Nev’i Şahsına Münhasır’ı deniyoruz son olarak.  Baharatlar, vanilya, kahve ve çikolata ve koyu orman meyveleri aromalı şarap, tanenli, yoğun ancak kadifemsi bir yapıya ve de hafif tatlı bir lezzete sahip.

 

Tadımımız bittikten sonra Çamlık Restoran’ın bahçesindeki masamıza geçiyoruz. Çamlık restoran çocukluğumuzdaki mesire yerlerindeki et mangal lokantaları tarzında salaş ancak çok lezzetli yemekler sunan bir restoran. Tazecik otlar ve domatesler ile hazırlanmış salatamız, ev yapımı yoğurt ve mezelerimiz, enfes köfte ve pirzolalarımız ile açık havada sade, basit ancak leziz bir öğle yemeği ziyafeti yaşıyoruz. Yemek sırasında tattığımız ve doya doya içtiğimiz 2014 Merlot şarabı (%85 Merlot %15 Cabarnet Franc) aslında en sevdiğimiz Chamlija kırmızısı oluyor. Fransız meşe fıçılarda yıllandırılmış bu şarap filtreleme ve durulama işleminden geçmeden şişelendiği için aroma ve rayihasını korumuş. Koyu kırmızı meyveler, bitter çikolata, baharat ve likör aromaları taşıyan yoğun, uzun bitişli zarif bir şarap.

Chamlija şaraplarını marketlerde ve şarap butiklerinde bulabiliyorzunuz. Sipariş vermek için , Ziyaret ve tadım için ise önceden aramanızda fayda var. Yeni Mahalle Bayır Sokak No.30, Büyükkarıştıran Lüleburgaz Kırklareli, http://chamlija-wine.com/

 

 

YOLCULUK TERAPİSİ TRAKYA YAZILARIMIZ

Trakya bağ gezisi izlenim ve hikayeleri: www.yolculukterapisi.com/trakya-hikayeleri

Traka Şarap Tadım Rota Önerilerimiz: www.yolculukterapisi.com/trakya-saraprotalari

Yıllandıkça güzelleşen Trakya hakkında bilgiler ve diğer aktivite bilgileri: www.yolculukterapisi.com/trakya

Asmadan şarap evi ve Bengodi otel hikayesi ve şarap tadım notları: https://www.yolculukterapisi.com/bengodi/

Gali (Kavur) Bağları ve şaraplarının hikayesi ve şarap tadım notları: www.yolculukterapisi.com/trakya-gali

Chateau Kalpak Bağları ve şaraplarının hikayesi ve şarap tadım notları: www.yolculukterapisi.com/trakya-chateaukalpak

Chamlija Bağları ve şaraplarının hikayesi ve şarap tadım notları: www.yolculukterapisi.com/trakya-chamlija

Umurbey Bağları ve şaraplarının hikayesi ve şarap tadım notları: www.yolculukterapisi.com/trakya-umurbey

Barbare Bağları ve şaraplarının hikayesi ve şarap tadım notları: www.yolculukterapisi.com/trakya-barbare

Porta Caeli bağları, şarapları ve Hotel Caeli bilgileri ve şarap tadım notları: https://www.yolculukterapisi.com/trakya-caeli

Arcadia Bağları, şarapları, Bakucha oteli bilgileri ve şarap tadım notları: www.yolculukterapisi.com/trakya-arcadia

Barel Bağları, şarapları ve bağevi bilgileri ve şarap tadım notları: www.yolculukterapisi.com/trakya-barel

Suvla Bağları, şarapları konsept mağaza bilgileri ve şarap tadım notları: www.yolculukterapisi.com/trakya-suvla

Chateau Nuzun Bağları ve şarapları bilgileri ve şarap tadım notları: www.yolculukterapisi.com/trakya-satonuzun

 

 

Zeynep Atılgan Boneval

 

 chamlija (3)

 

 

Chamlija Bağları – Trakya Bağ Rotası Bilgileri

Merkezi Büyükkarıştıran’da olan Chamlija’nınbağları , her farklı üzüm çeşidi için en doğru toprak yapısını ve iklim özelliklerini yansıtabilmek amacıyla Küçükkarıştıran, Akçaköy, Sütlüce, Tozaklı, Poyralı, Soğucak, İslambeyli ve Akören’e kadar uzanan oldukça geniş bir alana yayılmış durumda. Chamlija İstranca zirvesi ile kucak kucağa bağları ile sezon içindeki 17 derecelik ortalama ısıya sahip serin iklim bağcılığını Türkiye’ye taşıyor.

 

Chamlija markasının yaratıcısı olan Çamlıca ailesi, Lüleburgaz’ın Büyükkarıştıran kasabasında 1936 yılından beri çiftçilik ile uğraşan bir aile. Ailenin ilk nesli 1936 yılında, filoksera hastalığı sonrası Bulgaristan’da dikilen ilk Amerikan anacı asmaların anısına adı, ‘Bağlık Yer’ anlamına gelen Loznitsa olarak değiştirilen Kubadın’dan göç etmiş Türkiye’ye. Üçüncü kuşaktan Mustafa Çamlıca bir ‘finewine’ şarap yatırımcısı ve bu girişimin arkasındaki isim. Şirket ismi, Mustafa Çamlıca’nın kızı ve aynı zamanda şirketin ürettiği ürünlerin etiketlerinin yaratıcısı İrem Çamlıca’dan geliyor.

 

Chamlija Bağları, 15 Ağustos-15 Ekim arası hariç olmak üzere haftanın her günü 09:00 – 17:00 saatleri arasında gezilebilir. Büyükkarıştıran bağlarının hemen yanındaki Çamlık Restoran da yıl boyu 12:00-24:00 saatleri arasında ziyaretçilerin hizmetinde.

 

Chamlija Bağları, Trakya’nın kuzeyinde yer alan ve Istranca Dağları’nın güney eteklerinde 300-400 rakımda konuşlanmıştır.Istranca masifi olarak adlandırılan metamorfik ve magmatik kayaların ve bunlar üzerindeki meta volkanitlerin yüz milyonlarca yıllık birikimi ve hemen önünde yer alan 60 milyon yaşındaki bol deniz kökenli fosiller içeren resif kökenli kireç taşları,Chamlija’nın nihaî tüketicinin beğenisine sunduğu Merlot, CabernetSauvignon, CabernetFranc, PetitVerdot, Malbec, Alvarinho, Papaskarası, Chardonnay,Viognier,Savignon Blanc ,Narince,PinotNoir ve Reisling üzümlerinden üretilen ürünlere karakteristik yapısını kazandıran başlıca etmen. Hektar başına ortalama sayısı 5 bin ilâ 6 bin, hatta kimi bağlarda 10 bine kadar ulaşan yoğunluktaki asmaların kökleri, bu yoğun yerleşim nedeniyle toprağın derinlerine yönelerek, Istranca masifinin ve hemen önünde yer alan 60 milyon yaşındaki bol deniz kökenli fosiller içeren resif kökenli kireç taşının özelliklerini tüketicinin damağına daha keyifli bir şekilde yansıtıyor.

 

 

Chamlija Bağ Gezileri

Chamlija Bağları, 15 Ağustos – 15 Ekim arası hariç olmak üzere haftanın her günü 09.00-17.00 saatleri arasında gezilebilir. Büyükkarıştıran bağlarının hemen yanındaki Çamlık Restoran da yıl boyu 12.00-24.00 saatleri arasında ziyaretçilerin hizmetinde.

Tel: +90 288 436 13 49

Çorlu Havalimanı: 88 km

İstanbul Atatürk Havalimanı: 155 km

Kırklareli