TİTİCACA GÖLÜ – PERU

Salda Yüzen Adaların Denizi

Titicaca gölü, yarısı Peru yarısı Bolivya’da sınırı olan, 3800 metre yüksekliğinde dünyanın en yüksek ve en büyük yaşanan gölü.

İnkaların torunları Aymara boyunun bir devamı olan Uros yerlileri, Totoro isimli sazlardan inşa ettikleri yüzen adalarda sıra dışı bir hayat sürdürüyorlar.

Ana karanın kanunlarından bağımsız yaşamak istedikleri, için karaya yerleşmeyi reddederek, suyun üzerinde çok enteresan bir yaşam kurmuş Uroslar.  

‘Uro Adası’ yani ‘Güzel Ada’ denilen bu yüzer yerleşimde yaklaşık 41 adacık yer alıyor, ve sayısı her geçen yıl artıyor.

Adalarda yaşayanlar ile tanışmak ve hayat biçimlerine şahit olmak unutulmaz bir deneyim. 

uROS peru1166 (2)

 

Dünyanın içinde gemi ulaşımı yapılabilen en yüksek göllerden biri olan Titicaca Gölü’nde birçok ada var. En büyüklerinden biri Taquile; göldeki diğer bir çok ada gibi sazdan değil. Burada Quechua dili konuşan Uros’lar yaşıyor, ve kayıklar, evler ve üzerinde yaşadıkları yüzen adalar dahil herşeyi sazdan yapabiliyorlar.

peru1171 (2)

Zaman içerisinde çürüdüğü için sazları yenilemek gerekiyor, yenilenemeyecek durumdaki adalar ise terk ediliyor. Şu anda 45’in üzerinde sazdan adacık var gölün üzerinde. Kadın ve erkeklerin rengarenk kıyafetleri göz alıcı, her rengin ayrı bir anlamı var: Kırmızı-beyaz şapka takan erkekler bekar, kırmızı şapkalı erkekler evli. Beyaz t-shirtlü kadınlar bekar, diğer renklerde giyen kadınlar evli.

peru1167 (2)

Bu adada iş bölümü bildiğimizden biraz farklı gelişmiş. Erkekler örgü örüyorlar ve dokundukları eşyaları adanın kooperatifi aracılığıyla turistlere satıyorlar. Günlük yaşamlarında imece usülü bir yardımlaşmayla adanın etrafından hep birlikte çöp topluyorlar. Lamalar ve alpakalar, devenin Güney Amerikalı akrabaları, yünleri ve etleri ile kimi zaman da yük taşıyarak ada halkına yardımcı oluyor.

peru 3 - zeynep boneval
Uros’ların yaşadığı yüzen adalar, gölde suyun 5-6 m. üzerinde duruyor, sazdan yapılan teknelere bağlanarak istenilen yere taşınabiliyorlar. Kökleri yenilebilen sazlardan yapılan adaların her birinin bir koruyucusu var, yeni bir ada yapımına birlikte karar veriliyor.

peru1162 (2)

Yüzen adaların çoğunda hediyelik eşya yapımı ile geçimini sağlıyor halk. Ada sakinleri yumuşak zeminde yürümeye öyle alışkın ki, herhangi bir iş için Puno kentine gitmeleri gerekirse, beton zeminde yürümekte zorlanıyorlarmış.

peru1151 (2)

 

  • Titicaca Gölü Rehberi
  • Rotalar 
    • Puno’dan İnkalar için kutsal sayılan Inka Anatawi haç noktasına ve büyüleyici Sillustani antik kentine yarım günlük yolculuk da yapabilirsiniz.

 

  • Konaklama
    • Libertador Lago Titicaca Puno Hotel Isla Esteves s/n Lago Titicaca
    • Casa Andina Privat Collection Puno Hotel Sesqui Centenario, 1970-1972 Sector Huaje
    • Casa Andina Puno Tikarani Hotel Independencia, 185
  • Restoran
    • Coca Kintu Calle San Fransisco 302 / Puno’daki tartışmasız tek yer Coca Kintu. Benden size tavsiye Carlos’u bulun ve ilk gelen Türk grubun tavsiyesiyle geldiğinizi belirtin. Tatlı cacık ve musakka yurt hasretine birebir…

 

Ne zaman gidilir?

Peru için gidilmesi en güzel aylar Haziran ile Ağustos arası dense de her daim ılıman iklimiyle, Peru; yılın 365 günü tercih edebileceğiniz bir tatil alternatifi. Ülke kıyı, dağ ve orman olmak üzere üç farklı alana yayılmış olsa da genelinde tropik bir iklim hakim. Peru’da hava şartları yaz-kış fark etmeksizin ılıman. Dalga sörfü ise hemen hemen her mevsim yapılabiliyor. Ekim ayı, deprem ayı.

Peru Mutfağı

  • Peru tam bir tarım cenneti. patates, mısır gani gani; okyanus kıyısında olduğu için balıktan bol bir şey yok; ve de tropik olduğu için de binbir çeşit meyvesi var. Yani gerçek bir lezzet cenneti
  • Her bir tanesi başparmak kadar olan haşlanmış mısırlar her yemeğin yanında bulunuyor.
  • Peruluların geleneksel yemeği Ceviche, çiğ balıkla yapılan lokal bir yemek. Harika bir lezzet!
  • Pisco isimli ekşi içki, Peruluların geleneksel içkisi. Bizde çay ne ise onlarda da eski Pisco içiliyor. Ama bize sorarsanız; Pisco cola çok daha güzel.
  • Chicha, yani mısır birası yine Peru’ya özel farklı bir lezzet ama bizim arpa biralarımıza göre biraz tatsız.
  • Özellikle karamelize edilmiş küçük soyulmuş domatesli petit four’ları andıran Aguaymanto ve sulu şeftaliyle kavunu anımsatan grannadilla, maracuya ve pepino gibi passion flower meyveleri şahane.
  • Av eti severler Alpaka eti tadabilir; ancak çok da lezzetli olmadığını söyleyebiliriz. Bir de yediğiniz etlerin hangi hayvandan olduğunu bir kez daha düşünün. Peruluların “hintdomuzu” dedikleri hayvan, aslında hamster’ın bol tüylüsü. Yemeden önce görüntüsünü hatırlamakta fayda var!

 –

Önemli Bilgiler

Titicaca Gölü çok yüksekte yer alıyor. Gitmeden önce tansiyon, kalp vb. gibi sorunlarınız varsa bir doktora görünmeniz iyi olabilir. Yoksa yükseklik hastalığı; kusma, aşırı yorgunluk ve baş dönmesi gibi belirtilerle hoş geliyor bedene. Önceden alınabilecek ilaçlarınızı almazsanız; bünyenize göre, oradaki oksijen maskeleriyle idare etmek durumunda kalabilirsiniz. Koko yaprağı çüğnemek ve çayını içmek yükseklik hastalığına iyi geliyormuş.

YOLCULUK TERAPİSİ PERU YAZILARI

 –

Zeynep Atılgan Boneval