SAMOS ADASI


Yemyeşil Dağlar ve Turkuaz Suların Adası: Samos (Sisam)

 

Bugüne kadar gördüğüm en dağlık ve en yeşil ada şüphesiz Samos (Türkçe adı ile Sisam).

 

Adanın birçok yeri 1500 metreye ulaşan yükseklikte dağlar ve alçalıp yükselen tepeler ile kaplı. Korfu’dan bile yeşil olan Samos, yüzlerce yıllık zeytinler, ulu çınarlar, dev çamlar ve de hayatımda gördüğüm en uzun kalem selviler (doğal habitatında kalem selvi olan tek ada) ile yeşillerle bezenmiş, dik yamaçlarında  yerçekimine karşı koyan bu ağaçların aralarında ise dizi dizi bağlar sıralanmış. Termik rüzgarlar sayesinde en sıcak günlerde bile püfür püfür esen şerbet gibi bir havası var Samos’un.

 

Girintili çıkıntılı koylarında ise turkuaz, yeşil ve mavi renklerde pırıl pırıl sular, tam kıvamındaki serinliği ile muhteşem bir deniz keyfi sunuyor.

 

En güzel koyları güneybatı’da Dilek Boğazına bakan Glikorisa, Klima, Posidonio ve Kerveli, ve kuzeyde Livadaki, Tsambou, Tsamadou, Lemonakia plajları.

 

Adanın güneyinde ise denize dimdik inen dağların aralarında oluşan minik bakir koyların çoğu sadece teknecilere geçit veriyor, eğer toprak yoldan inen dimdik ve virajlı yokuşları yüreğiniz kaldırır ise bazılarına araba ile ulaşabiliyorsunuz. Ödülü ise sadece size ait muhteşem ıssız bir deniz.

 

Tepelerde yer alan yüzlerce yıllık dağ köyleri ise ufacık kilisesi, sardunyalarla bezenmiş taş evleri, minik meydanı ile adanın gerçek tarihi dokusunu keşfetmenize imkan tanıyor.  Yani Samos dere tepe düz gitmeyi sevenler için birçok keyifli macera sunuyor. Hele trekking severler için müthiş rotalar var. Doğaseverler için Karlovassi yakınlarındaki şelale harika bir keşif.

 

 

Samos, otelleri, restoranları, mutfağı ve hizmeti çok gelişmiş bir ada değil. Tüm tesisler çok turistik ve lezzetler diğer Yunan adaları ile karşılaştırılınca epey vasat. Patlıcan salatası gibi basit bir mezeyi kötü ve lezzetsiz hazırlamak aslında çok daha zor diye düşünüyor insan. Yunanistan’a en uzak kalan adalardan birisi olarak hem Yunanlı nüfusu çok azalmış, daha ucuz turistin destinasyonu haline gelmiş, ardından krizden payını en çok alan ada olarak daha da özensiz ve boşvermiş olmuş adalılar. Ancak son birkaç yıldır açılan şık birkaç butik otel, yeni hoş plaj kulüpleri ve de özenli lezzetler sunan restoranlar ile umut verici bir sinyal veriyor Samos.

 

Her halikarda keyifli bir koyda yer alan aile işletmesi bir tavernanın şezlonglarında tüm gün güneş ve deniz keyfi yapıp, taze taze lezzetler ile iki kişilik öğle yemeğini 30 Euroya yediğinizde ülkemizdeki şezlong, şemsiye ve plaj restoranları soygunculuğunun daha da farkına varıyorsunuz.  Medeniyet aslında bu diyorsunuz.

 

Not: Samos’un asıl nimetleri tekneciler için. Araba ile ulaşımı olmayan, veya imkansıza yakın olan birçok bakir ve ıssız koya demirleyip kendinize ait bir deniz keyfi yaşabilirsiniz. İşte bu koylardan bazıları:

  • Kervelli ve Sidera arasında yer alan Glifo Koyu
  • Kervelli koyu karşısındaki adacığı ve mikro lakki ve megali lakki plajları

 

 

NASIL GİDİLİR?

Kuşadası’ndan Samos’a hergün feribot seferleri mevcut.

 

 

SAMOS ROTALARI

 

1.Gün: Kokkari ve Civarı

Her daim rüzgarlı minicik bir plaj kasabası ve balıkçı limanı. Püfür püfür esen bir plaj kafesinde (Cafe Del Mar favorim) oturup turkuazdan laciverte uzanan dalga seyretmeye doyulmuyor.  Denizi biraz dalgalı olduğu için muhteşem değil. Akşamüstü gün batımı yaptıktan sonra daha az esen liman tarafına geçip bir tavernada ya da İtalyan lokantasında yemek yiyebilirsiniz. Kimisi uçuk mavi, toz pembe, kavuniçi, beje boyalı, kimisi de taş olarak korunmuş mini taş binaları ile çok cici bir kasaba. Akşam plaj ve liman kenarındaki restoranların ışıkları ile ışıl ışıl oluyor.

 

Kokkari Plaj Kafeleri

Cafe del Mar (plaj tarafında)

Poquito Bar (plaj tarafında)

Wave Bar (liman tarafında)

 

Kokkari yakınlarındaki Plajlar

Üçüde pırıl pırıl turkuaz sularda muhteşem deniz keyif sunuyor.

1) Tsamadou beach/ en trendy plaj olan Tsamadou’nun gözde plaj kulübü Navagos Beach Club. Bizim için biraz fazla kalabalık ve üstüsteydi ancak tüm gençlik ve enerji bu plajda.

2) Lemonakia beach/ daha sakin bir alternatif olan bu mini çakıl taşlı koy bize daha cazip geldi.

3) Tsabou beach / En bakir olan bu plaj azıcık şezlongu ile sessiz ve sakin bir alternatif.

4) Livadaki beach / Denizden içeri iyice giren derin bir koyda yer alan bu plaj, turkuaz denizi ve incecik kumsalı ile adeta bir cennet koyu. Korunaklı olduğu için her türlü havada deniz keyfi yapmak için müsait.

 

 

Kokkari’ye yakın dağ köyleri

Vourliotes

Samos’un bize göre en güzel dağ köyü olan Vourliotes oldu. Taş binaları, minik kilisesi, daracık sokakları, ufak meydanındaki mini tavernaları, birkaç dükkanı ile şiir gibi bir köy. Öğle yemeği ya da kahve molası vermek için tavernalar: Pera Misi, Galazio Psigadi, Pigi Pnaka. 

Manolatis

Çam, kalem selvi, çınar, zeytin ormanı ve yerçekimine meydan okuyan diklikteki yamaçlara dizilmiş bağlar (yükseklik korkusu olanlar burada bağ bozumuna katılmayı istemeyebilir) arasından tırmanarak çıktığınızda tertemiz dağ havası sizi çarpıyor adeta. Çok fazla bir manzara yok, ancak 15 dakikada sahilden yemyeşil virajları aşarak dağın tam tepesine çıkıp heybetini hissetmek muhteşem bir duygu.

Ufacık şirin bir köy olan Manolatis ayrıca bir sanat köyü. Köyde yapılan seramikler ufacık dükkanlarda sergileniyor. Öğle yemeğini tepede serin serin yemek isteyen için iki alternatif var: Köyün ortalarına doğru yer alan Desponia taverna keyifli bir alternatif, ayrıca köyün hemen girişinde Pigi isimli ufacık bir taverna da var. Asıl keyifli macera ise: Manolatis köyünden Stavrinides köyüne trekking. Manolatis’in tepesinden başlayan dar patika yoldan yarım saat süren yürüyüş sırasında eşssiz manzaralar görüyorsunuz.

En kuzey batıda yer alan Potami koyundaki Hippy’s Beach Club çok trendy ve gözde. Ancak rüzgara açık olduğu ve de koy geniş bir koy olduğu için denizi o kadar muhteşem değil. Taa oralara kadar gitmeye değmez. Sadece gün batımı için enteresan olabilir.

 

Akşam yemeği Adresleri:

Samia taverna (büyük plaj tarafında)

Meltemi taverna (büyük plaj tarafında)
Piccolo Porto / İtalyan restoranı (liman tarafında)

Basilico / İtalyan restoranı (limanın mendirek tarafında)

 

Oteller

*Hotel Lemos (plajdan limana dönerken en başta)

*Kokkari Beach Hotel (plajın diğer ucunda)

Christina Pansiyon (plaj tarafında sahilde)

La Plage Pansiyon (plaj tarafında)

Samos Villas’ın renove edilmiş villaları (samosvillas.gr) (plaj tarafında sahilde)

Maria Studios Pansiyon (plaj tarafında)

*Armonia Bay Hotel (Tsamadou Beach’in üzerinde yer alan harika bir otel)

 

Dükkan: Bio house Krounomou (plaj tarafında Kokkari Beach Hotel önünde)

 

 

2. Gün: Pythagoria ve civarı

 

Pythagoria’ya yakın Plajlar

Bocca Beach Club / nefis bir plaj kulübü

Proteas Blu Hotel plajı / muhteşem bir koy

Glicorisa Beach Hotel plajı / muhteşem bir koy

Psili Amos / dar bir koy olan Psili Amos sığ ve sıcak bir deniz olduğu için çocuklu ailelerin tercihi)

Mikali plajı açık bir koy olan Mikali’de denizde pek iş yok, ancak yoldaki Aperanto Taverna keyifli bir öğle yemeği adresi.

 

Pythagoria’ya yakın Dağ Köyleri

Spatharei ve Pagontas tepe köyleri özellikle gün batımında harika manzaralar sunuyor.

 

 

Akşam Yemekleri

Asteria Seaside Experience / Denizin kıyısında harika bir italyan restoranı

Remataki Taverna (Pythagoria limanının en sonunda heykelin arkasında suyun yanıbaşında yer alan Remataki tam bir keyif noktası. Masanız denizin yanıbaşında, ayaklarınız neredeyse suda, sahile vuran küçük dalgaların şıpır şıpır sesini dinlerken gün batımı sonrası pembe, mor, lacivert alacakaranlık renklerine bürünen gökyüzünün tadını çıkartmak için harika bir nokta. Salaş bir restoran ancak mezeleri, ahtapotu ve kalamarı lezzetli.

Elia Taverna ve Elia Lounge (Limanin en sonunda yer alan Elia, adanın en iyi restoranı olarak geçiyor. Taverna bölümünde geleneksel Yunan meze ve lezzetleri sunuluyor, Lounge bölümünde ise modern Akdeniz ve Ege lezzetleri yer alıyor)

Tratorria di Samos  (Limanin diğer ucunda yer alan İtalyan

Maritza / Bir aile işletmesi olan taverna günlük ev yapımı mezeler ve taze balıklar ile çok lezzetli bir alternatif

Notos Bar / Limanin diger ucunda sağa dönüp ilerleyince denizin kıyısında canlı müzik barı Notos yer alıyor.

Pythagoria’ya yakın Oteller

**Doryssa Boutique Hotel / çok hoş bir deniz kıyısı oteli

**Casa Cook Samos / çok hoş bir başka deniz kıyısı oteli

*Proteas Blu Hotel (Glicorisa plajının yanında kendi koyunda yer alıyor)

*Glicorisa Beach Hotel (Glicorisa plajında yer alıyor)

Naftilos Boutique Hotel (Glicorisa plajının tepesinde yer alıyor)

Princessa Hotel (Glicorisa plajının tepesinde yer alıyor)

Eden Village Club (Mikali – Psili Amos plajları aradında deniz kıyısında yer alıyor.)

St. Nicholas Hotel (Mikali – Psili Amos plajları aradında deniz kıyısında yer alıyor.)

Doryssa Seaside resort (Pythagoria’nın hemen çıkışında Potokaki Plajında yer alan otelin denizinde iş yok ama otel iyi)

Hotel Labito / Pythagoria limanında kalmak isteyenler için uygun fiyatlı bir alternatif

 

 

 

3. Gün: Kerveli

Plajlar ve Restoranlar

Kerveli – Havargi Taverna (ağaçlık bir koy olan Kerveli biraz kalabalık, tavernası ise çok gözde)

Klima beach – Kaduna taverna (dilek boğazına kuşadası milli parkına bakan Klima koyu muhteşem turkuaz sularda harika bir deniz keyfi sunuyor, en dipteki Kaduna taverna ise en lezzetli ve keyifli plaj restoranı

Posidenio Plajı / teknecilerin tercihi olan bu koy tavernası ve şezlongları ile gözde. Bizim için fazla kalabalıktı

Sidera Koyu / Tam ıssızlık isteyenler için mini bir koy ve mini bir taverna

 

Oteller

Villa Platanaki – Kerveli Plajı

Kervelli Village Hotel – Kerveli Plajı

Posidenio Hotel – Posidenio Plajı

 

 

 

 

4. Gün: Marathokambos

Mikro Seitani plajı / bakir (kuzeybatı)

Limnionas tepe köyü ve plajı /çakıl taşlı (güneybatı)

 

 

 

 

 

Yazının başına dönmek için tıklayınız

 

 

Zeynep Atılgan Boneval

 

YUNAN ADALARI YAZI VE REHBERLERİMİZ:

12 Adalar (Dodocanese Adaları)

Kiklad Adaları  (Cyclades Adaları)

İyon Adaları (İonian Adaları)

Diğer Yunan Adaları

Zeynep Atılgan Boneval