Biz Paros’u çok sevdik!
Cyclades adaları arasında en sevdiğimiz ada oldu Paros. Bir kere telaşınız yok, Mykonos gibi oradan oraya koşturma, bir yerlere yetişme hissiyatı ile yaşamıyorsunuz adayı. Aksine geniş geniş rahat rahat ada zamanına geçebiliyorsunuz.
Yunanistan’ın güney doğusunda yer alan Cyclades adalarının yükselen yıldızı Paros, berrak sularında mavinin her tonunu görebileceğiniz plajları, üzüm bağları ve zeytin ağaçlarıyla kaplanmış ovaları, küçük sevimli balıkçı köyleri ve beyaz ve pastel renkli evleri ile doğallığın estetik ile buluşma noktası
İsteyen için plaj kulüplerinin olduğu altın kumsallar var, isteyen için bakir ıssız koylar ve heykelsi kayalıkların oluşturduğu lagünler var.
Aktif dinamik gezginler için mis gibi kekik kokuları, yabani ot ve çiçeklerin arasında, harika deniz manzaralarına nazır uzun uzun yürüyüş ve tırmanış rotaları var.
Doğa severler için müthiş bir keşif olan kelebekler vadisi Petaloudes de Paros’ta.
Paros ayrıca tam bir sörf cenneti, dünyanın her yerinden kite ve rüzgar sörfçüleri adanın güneyinde Anti Paros’a bakan sahilde buluşuyor, gökyüzü rengarenk yelkenlerle bir uçurtma festivalini andırıyor.
Adada cıvıl cıvıl liman ve balıkçı kasabalarıdan, sessiz ve bakir tepe köyleri veya küçücük balıkçı barınaklarına kadar birçok alternatif keşif var. Adanın en işlek liman kasabası Pairika, rafine ve trendy restoranlar, kafeler, butikler ile dolu sevimli ve estetik balıkçı kasabası Naoussa,
şiir gibi bir dağ köyü olan Lefkes,
Aliki ve Piso Livadi balıkçı köyleri…
Yunan lezzetleri ve deniz mahsülleri mi dediniz? En kalitelisini en rafinerisini Paros’ta bulabiliyorsunuz. Paros taze deniz mahsulleri ve mezeleri ile gerçekten tadı damağımıza uygun lezzetlerin cenneti. Uzo eşliğinde çeşit çeşit taze mezeler ve balıkların yanı sıra, ızgara ahtapot, Paros’un lokal krem peyniriyle yapılan roka salatası, ve yöreye has gouna (uskumru) tadılması gereken lezzetler.
Bizim için Paros’u en özel kılan sürpriz ise kaldığımız minik pansiyon idi. Naoussa limanın yanıbaşındaki Piperi plajının ucundaki falezlerin üzerine kondurulmuş ufacık aile işletmesi olan Sea House, çok az ve öz ile insanın mutlu olabileceğini bize yeniden hatırlattı. Mykonos ve Santorini’de kaldığımız tasarım otellerin 1/5 fiyatında olan ve hakkında hiçbirşey bilmeden rezerve ettiğimiz bu 5 odalı pansiyon, küçüklüğümüzde gittiğimiz sahil pansiyonlarının ruhunu taşıyordu. Yatağımızdan denizi görmek ve dalgaların kayalara vuran sesini dinlemek, denize nazır minik verandamızda istediğimiz saatte kendi kahvaltılarımızı hazırlayıp doya doya yemek, akşamüstü bahçesinin en uç köşesindeki iki kişilik bankta şarabımızı açıp Naoussa limanı ve deniz manzarası eşliğinde güneşi batırmak, akşamları 10 dakikada yürüyerek Naoussa’ya ulaşıp, geri yürüdüğümüzde yıldızların altında dalgaların sesi haricinde hiçbirşey duymadan oturmak… Bu küçük mutluluklar tatilimizin en güzel anları oldu. Pansiyonun önündeki odada yaşayan sahibesi her daim sorularımıza güleryüzle yardımcı oluyor, bize kahve, kaynak suyu veya o gün hazırladığı bir kurabiyeyi ikram ederek evladı gibi bakıyor, odalarımızı pırıl pırıl temizliyordu. Sadece iki metrekare olan banyoda küçücük lavobada ellerimizi yıkadıktan sonra, arkamızı dönüp, klozetin kapağını kapatıp elimize el duşunu alıp yıkanmak, ve bu pratiklik ile çok mutlu olmak, aslında çok lüks banyolara ihtiyaç olmadığını hatırlattı bize.
Özetle çok farklı beklentilere hitap edebilecek çeşitliliği sunan Paros’ta ister sakin ve sade bir inziva, ister dalış ve sörf gibi su sporları ile aktif, ister rafine gece hayatı ile eğlenceli, hangisini tercih ederseniz rahatlıkla yaşabilirsiniz.
PAROS ROTALARI
Cyclades adalarının yeni gözdesi Paros Mykonos ile Santorini arasında yer alıyor. Herkese hitap edecek bir cevheri var, kite ve rüzgar sörfü severler için hiç kesilmeyen rüzgarı ve harika sörf plajı ve kulüpleri, deniz sporları aktiviteleri ve kulüplerin yer aldığı altın kumsallı plajları, balıkçı köyleri, liman kasabası, yürüyüş rotaları, spa ve ‘boot’ kampları …
Adaya feribot ile geliyorsanız ilk tanıştığınız adres Pairika. Tipik Yunan liman şehri olan Parikia adanın en işlek noktası. Ana liman’dan tepelere doğru daracık sokaklar ile tırmanan Pairika şehrinin eski şehir bölgesi, labirent gibi sokaklarında dizilmiş kafe, restoran ve butikleri ile akşamları cıvıl cıvıl sevimli bir adres. Cycladic mimarideki bembeyaz kubik evleri, begonviller ile bezenmiş daracık sokakları, Ortaçağ’dan kalma kemerleri, tonuzlu geçitleri, kale meydanı ve Agios Constantinos ve Eleni gibi harika şapelleri ile gerçekten sokaklarına daldıkça yeni hazineler keşfettiğiniz bir tarihi kasaba.
Pairika’da yer alan Panagia Ekatontapiliani yani “Yüz Kapılı Kilise”, tüm Yunanistan’da 1700 yıldır kullanıma açık olan tek kilise olduğu için Yunanlılar için özel bir değere sahip. Günümüze kadar bu kilisenin 99 kapısı bulunabilmiş. Söylentiye göre 100. kapının bulunması; Ortodoks Bizans İmparatorluğunun yeniden yükseleceği ve Konstantinopolis’in, Yunanistan’a geri döneceğinin işareti olacakmış.
Paros ayrıca saf mermerleri ile ünlü. Ada antik çağdaki zenginliği bu mermere dayanıyor. Medici Venus, Nike of Samothrace, Hermes ve bebek Dionysus heykelleri, Parthenon’un çatısı ve Napolyon’un mezarı da Paros mermerinden yapılmış. Pairika’da Ekatontapyliani kilisesinin yanında yer alan Paros Arkeoloji Müzesi’nde Paros mermerlerinin en güzel örnekleri ve MÖ 1500 ve 260 yılları arasında Antik Yunan’da önemli sanatsal ve kültürel olayları belgeleyen ‘Paros Dökümanı’ tablet yazıtlarını görmek mümkün.
Biraz daha rafine bir adres arıyorsanız istikamet Naoussa. Eskiden ufacık bir balıkçı barınağı ve köyü olan Naoussa, şimdilerde en trendy ve gurme restoran, kafe ve butiklerin yer aldığı harika bir liman kasabası. Cycladic mimarisindeki beyaza boyalık kubik minyatür evler ve renkli begonvil ve sardunyalar ile bezenmiş taş daracık sokaklar ile çok sevimli ve keyifli bir köy. Evlerin altlarında yer alan butikler, restoranlar, kafeler, gurme dükkanlar, barların her biri çok zevkli. Sanki Naoussa Mykonos’un çok turistikleşmediği 20-30 yıl öncesini andırıyor. Naoussa’nın limanı özellikle gün batımında çok romantik bir atmosfer sunuyor.15.yüzyıldan kalma Venedik kalesi kalıntıları, Agios Ioannis Theologos ve Kimissi tis Theotoku gibi şiirsel kiliseleri ile tarihi birkaç yapıya da ev sahipliği yapıyor Naoussa.
Adanın iç kesimlerindeki dağlık alanda yer alan Lefkes şiir gibi bir dağ köyü. Dağaların arasındaki bir vadiye anfitiyatro gibi yerleştirilmiş köy yeşillikler ile çevrili. Şapeller, bembeyaz evler, meydanlarda yer alan eski kahve evleri, mermerden inşaa edilmiş ihtişamlı Agia Triada ile zamanda asılı kalmış bir görüntüsü var. Paradosi manavı tarihi bir eczane görünümünde inanılmaz orjinal bir mekan. Hemen yanında yer alan ufacık sarı mavi renkli tarihi bina tam fotoğraflık. Önündeki dev ağaç altı kafede yaşlı teyzenin yaptığı frapeler ise en lezzetlisiydi, tek başına herkese koşturan ve buna rağmen elinizi tutarak gülümseyerek ve Yunanca konuşan teyzeyi çok sevdiğimizden midir bilemem? Lefkes’ten vadinin aşağısındaki Prodromos ve Marmara köylerine inen yol, Bizans zamanından kalma kalderimi mermer çok keyifli bir yürüyüş rotası.
Lefkes’ten 5 kilmotre uzaklıktaki küçücük köy Marathi’de ise eski çağlarda Yunan ve Roma İmparatorluklarının dört bir yanına taş gönderen mermer ocağı yer alıyor. Paros’un antik çağlardaki zenginliği buradan çıkan saf yarı saydam kaliteli mermerinden geliyor. Hala eski galeriler, sutünlar, antik yazıtlar bozulmamış olarak duruyor. Eğer meraklısıysanız, Medici Venus, Nike of Samothrace, Hermes ve bebek Dionysus heykelleri, Parthenon’un çatısı ve Napolyon’un mezarının ana malzemesi olan Paros mermerini yerinde görebilirsiniz.
Pairika’nın 6 kilometre güneyinde yer alan kelebekler vadisi Petaloudes ise doğa severler için müthiş bir keşif. Dar bir vadide çok yoğun bitki örtüsü ve kaynaklara ev sahipliği yapıyor. 300 yıldır her Temmuz ve Ağustos’ta milyonlarca Jersey Tiger kelebeği, çiftleşmek için Petaloudes’e akın ediyor. Ağaçlar, dallar ve bitkilerin yaprakları üzerinde yüzlerce kelebeği aynı anda görebiliyorsunuz. Kanatları kapalı iken sarı siyah gözüken kelebekler, uçarken kanatlarını açıyor ve kırmızı yeşil renklerini sergiliyor. Özellikle sabah erken saatte ve akşam üzerleri yüzlerce kelebeğin yarattığı muhteşem manzarayı görmeye değer. 2 kilometre kuzeyde dik bir tepenin üzerine kuş gibi kondurulmuş 18. yüzyıldan kalma Christou tou Dasous rahibe manastırı enfes manzaralar sunuyor. (Manastırı sadece kadınlar ziyaret edebiliyor)
Adanın en güneyinde yer alan Aliki, şirin bir balıkçı liman köyü. Eğer Pairika ve Naoussa size kalabalık ve turistik geliyorsa Nikoleta Café isimli çok tatlı bir frape, Angeliki Taverna ve Apoplous Taverna isimli tipik Yunan mutfağı ve deniz mahsülleri sunan üç güzel adres var Aliki’de.
Piso Livadi de çok bakir ve şirin bir balıkçı liman köyü. Koufonisia’ya günübirlik tekne gezintisi için buradan kalkıyor tekneler. Tekneye binmeden önce tam burunda yer alan Captain Yiannis harika bir kahvaltı ve kahve adresi.
Eğer bir fazla gününüz var ise mutlaka küçük Cyclades adalarının ‘off the beaten path’ rotası olan cennet gibi denizi, kumsalları, koy ve lagünleri olan Pano Koufonissia adalarını keşfe gidin derim. Hatta imkan olsa da bu sessizliğin, boşluğun, sakinliğin, el değmemiş doğanın içinde ufacık bir köyde bir gece konaklayıp denizin sesi ile meditasyon yaparak güne başlayabilseniz. (Naoussa’dan da Koufonissia’ya tekneler kalıyor, ancak adanın etrafını dolaşıp Piso Livadiye ulaşması 30-45 dakikayı alıyor. Oysa araba ile 10-15 dakika sürüyor bu mesafe.)
Adanın Güney batıda yer alan Dryios ise sahilin hemen yanı başında yer alan ufacık bir yerleşim birimi. Sahilde ağaçların altında yanyana kafeleri ile çok cici. Denizinde pek iş yok ancak Bar Resalto’da bir frape molası verilebilir, Taverna Anna’da nefis lokal lezzetlerin tadına bakılabilir. Yol üzerindeki yeni nesil kafe The Green Project organic ve vejeteryan lezzet meraklıları için ideal bir adres.
Paros’un güneyinde yer alan dar bir boğaz ile ana adadan ayrılan Anti-Paros adası ise zamanda asılı kalmış hali ile kalbimizi fethetti. Ona ayrı iki ayrı yazı hazırladık: www.yolculukterapisi.com/antiparos ve www.yolculukterapisi.com/antiparosrehberi
Adanın plajları, plaj kulüpleri ve öğle yemeği adreslerini www.yolculukterapisi.com/parosplajlari , konaklama adreslerini www.yolculukterapisi.com/parosotelleri, yeme-içme, eğlence ve alışveriş adreslerini de www.yolculukterapisi.com/parosrehberi yazılarımızda görebilirsiniz göz atabilirsiniz.
ADANIN LOKALLERİ
13.500 kişilik bir popülasyonu olan Paros’da nüfusu çoğu balıkçı ve çiftçiler, otel ve restoran sahipleri, ve turizm çalışanları. Adada en fazla yerleşim Pairika, Naoussa ve Lefkes’te. Turizme açık ve gelişmiş bir ada olmasına rağmen en hoşumuza giden yönü lokallerin adalarına, doğal güzelliklerine sahip çıkması, bozulmaması için ellerinden geleni yapması, altyapıyı ihmal etmemesi.
ADA TAKVİMİ
- 15 Ağustos’ta Pairika’da Panagia Ekatondapylianis festivali adanın en önemli dini töreni. Alaylar, törenler, havai fişekler ile bir cümbüş yaşanıyor.
- 23 Ağustos’ta Naoussa’da ünlü Osmanlı kaptanı Barbarossa’nın 1537’de adadan geri tepilmesi, ışıklandırılmış kayıklar ile canlandırmalar, müzik ve dans eşliğinde kutlanıyor.
- Temmuz ortasında Paros Park’ta yer alan anfitiyatro ve farklı mekanlarda bir hafta süresince Paros Jazz Festivali yer alıyor.
ULAŞIM:
Atina’da Paros’a 30 dakikalık uçuş ile, ya da Pire Limanından kalkan tekneler ile adaya ulaşmak mümkün. Ya da Sakız – Mykonos, Mykonos – Paros feribotları ile ulaşabilirsiniz.
YOLCULUK TERAPİSİ PAROS VE ANTİ-PAROS YAZILARI
Paros plajları, plaj kulüpleri ve öğle yemeği adresleri: www.yolculukterapisi.com/parosplajlari
Paros konaklama adresleri: www.yolculukterapisi.com/parosotelleri
Paros yeme-içme, eğlence ve alışveriş adresleri: www.yolculukterapisi.com/parosrehberi
Anti Paros izlenim ve rotaları: www.yolculukterapisi.com/antiparos
Anti Paros otel, plaj, yeme-içme, eğlence ve alışveriş adresleri: www.yolculukterapisi.com/antiparosrehberi
Paros izlenim ve rotaları: www.yolculukterapisi.com/paros
Zeynep Atılgan Boneval
YUNAN ADALARI YAZI VE REHBERLERİMİZ:
- Midilli (Lesvos) adası izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/midilli
- Sakız (Chios) adası izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/sakiz-adasi
- Sisam (Samos) adası izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/samos-adasi
- Girit adası izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/girit/
- Hanya izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/hanya/
12 Adalar (Dodocanese Adaları)
- Patmos adası izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/patmos
- Leros adası izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/leros
- Lipsi adası izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/lipsi
- Kos adası izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/kos-adasi/
- Kalimnos adası izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/kalimnos-adasi
- Telendos adası izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/telendos-adasi
- Simi adası izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/simi-adasi
- Astipalya Adası izlenim ve rehberi: https://www.yolculukterapisi.com/astipalya-astypalaia-adasi/
- İkaria adası izlenimleri: https://www.yolculukterapisi.com/ikaria/
- İkaria adası rota ve rehberi:https://www.yolculukterapisi.com/ikaria-rehber/
- Rodos Adası izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/rodos-adasi
- Seçil Sağlam izlenimleri ile Rodos www.yolculukterapisi.com/rodos
Kiklad Adaları (Cyclades Adaları)
- Mykonos izlenimleri: www.yolculukterapisi.com/mykonos
- Mykonos yeme-içme-gün batımı ve eğlence adresleri: www.yolculukterapisi.com/mykonosrehberi
- Mykonos plajları, restoranları ve plaj kulüpleri: www.yolculukterapisi.com/mykonosplajlari
- Mykonos otelleri: www.yolculukterapisi.com/mykonosotelleri
- Mykonos sanat galerileri ve alışveriş adresleri: www.yolculukterapisi.com/mykonossanatalisveris
- Santorini izlenimleri: www.yolculukterapisi.com/santorini
- Santorini rotaları: www.yolculukterapisi.com/santorinirotalari
- Santorini yeme-içme-günbatımı-alışveriş rehberi: www.yolculukterapisi.com/santorinirehber
- Santorini otelleri: www.yolculukterapisi.com/santoriniotelleri
- Santorini plajları: www.yolculukterapisi.com/santoriniplajlari
- Paros izlenim ve rotaları: www.yolculukterapisi.com/paros
- Paros plajları, plaj kulüpleri ve öğle yemeği adresleri: www.yolculukterapisi.com/parosplajlari
- Paros konaklama adresleri: www.yolculukterapisi.com/parosotelleri
- Paros yeme-içme, eğlence ve alışveriş adresleri: www.yolculukterapisi.com/parosrehberi
- Anti Paros izlenim ve rotaları: www.yolculukterapisi.com/antiparos
- Anti Paros otel, plaj, yeme-içme, eğlence ve alışveriş adresleri:www.yolculukterapisi.com/antiparosrehberi
- Naxos izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/naxos
- Amorgos Adası izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/amorgos-adasi/
- Koufonissia Adaları izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/koufonissia-adalari/
- Folegandros izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/folegandros
- Sifnos izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/sifnos
- Milos izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/milos
- İos adası izlenim ve rehberi: www.yolculukterapisi.com/ios-adasi
- Nafiz Karadere Önerileri ile Paros: www.yolculukterapisi.com/paros-adasi-nafiz-karadere-gozunden
İyon Adaları (İonian Adaları)
- Kefalonya Adası izlenim ve rehberi: yolculukterapisi.com/kefalonia-adasi
- Korfu Adası izlenim ve rehberi: yolculukterapisi.com/korfu
- İthaka Adası izlenim ve rehberi: yolculukterapisi.com/ithaka
- Paxos ve Anti Paxos adaları izlenim ve rehberi: yolculukterapisi.com/paxos
Diğer Yunan Adaları
- Demet Kardeş Uyguntüzel önerileri ile Hydra adası: yolculukterapisi.com/hydra-adasi-demet-kardes-uyguntuzel-gozunden
- Nafiz Karadere Önerileri ile Spetses: yolculukterapisi.com/spetses-adasi-nafiz-karadere-onerileri
- Nafiz Karadere Önerileri ile Hydra: yolculukterapisi.com/hydra-adasi-nafiz-karadere-onerileri-ile
- Nafiz Karadere Önerileri ile Skiathos: yolculukterapisi.com/skiathos-adasi-nafiz-karadere
- Nafiz Karadere Önerileri ile Skopelos: yolculukterapisi.com/skopelos-adasi-nafiz-karadere
Zeynep Atılgan Boneval
no images were found
Pingback: Yolculuk Terapisi | Yolculuk Terapisi