Royal Academy of Arts’da Ai Weiwei Sergisi
Biz Ai Weiwei Sergisini çok beğendik. Sergi izlenimleri ve bilgilerini özenle ve detaylıca aktaran Selen Sarıoğlu’nun yazısını okuduktan sonra yeniden yazmak yerine kendi fotoğraflarımız ile Selen Sarıoğlunun yazısını paylaşmak istedik:
Daha önce Anish Kapoor, David Hockney ve Anselm Kiefer gibi dünyaca ünlü sanatçılara ev sahipliği yapmış olan Londra’daki Royal Academy of Arts, 13 Aralık’a kadar Çin’in ulusal arenada en çok ses getiren sanatçısı olarak tanımlayabileceğimiz Ai Weiwei’i ağırlıyor.
Sergiyi iyi anlayabilmek için Ai Weiwei’nin geçmişiyle ilgili biraz bilgi sahibi olmakta yarar var. Politik içerikli işleriyle bilinen şair bir babanın oğlu olarak dünyaya gelen sanatçı, babası gibi aktivist bir kimliği benimsiyor. Sanatını Çin Hükümeti’nin baskıcı yönetimine karşı ve rağmen gerçekleştiren Ai Weiwei, bu yönüyle dünyadan büyük ilgi topluyor ve gittikçe ünleniyor.
Çin hükümeti ise bu başkaldırının uluslararası etkisini görmezden gelmiyor ve Ai Weiwei’nin pasaportuna 2011 yılında el koyuyor. Hatta bu nedenle Royal Academy of Arts’taki mevcut sergi, Ai Weiwei’nin kendisi mekanda bulunamadan, sanatçının müze yetkilileriyle uzaktan kurduğu iletişimle hazırlanabiliyor. Sürpriz bir gelişmeyle bu senenin Temmuz ayında seyahat etme hakkını geri kazanan Ai Weiwei, bunun sayesinde 19 Eylül’deki sergisinin açılışına katılabiliyor.
Royal Academy of Arts’taki sergi, Ai Weiwei’nin Amerika’dan ülkesi Çin’e döndüğü 1993 senesinden günümüze uzanan dönemde ürettiği en önemli işlerini ve bu sergi alanı için özel olarak hazırladığı birkaç büyük boy yerleştirmeyi bir araya getiriyor. Bu yerleştirmelerden ilki müzenin avlusuna girdiğiniz anda sizi tüm ihtişamıyla karşılayan ağaç gövdeleri. Sekiz adet ve yaklaşık olarak yedi metre yüksekliğinde ağaçlardan oluşan bu yerleştirmenin parçalarını sanatçı Çin’in farklı bölgelerinden topluyor ve sonrasında zanaatkarlar el emeğiyle bu parçaları bir araya getiriyor. Tahmin edersiniz ki bu boyuttaki bir işin yapım aşaması kadar taşınması da oldukça zahmetli olacaktır. Bu nedenle Kickstarter adlı internet sayfasından bir bağış kampanyası başlatılıyor ve bu kampanya Avrupa’da Kickstart’da toplanan en yüksek miktar olan 123.577 Pound’a ulaşıyor. Bu sayede ağaçların Çin’den İngiltere’ye getirtilmesi için gerekli olan finansman sağlanmış oluyor.
Sergideki eserlerin tek tek anlatımları ve yazının devamı için: www.ekavart.tv/Yazi/agaclari-kadar-ozgur-ai-weiwei-londrada-yazan-selen-sarioglu
Sergi 13 Aralık 2015’e kadar sürüyor.
Tate Modern’de Alexander Calder Sergisi
Kinetik Sanatın öncülerinden Alexander Calder (1898-1976), heykel alanına hareket kavramını sokan ilk sanatçı. Köklerini Fütürizm, Konstrüktivizm, Bauhaus, De Stijl’ den alan akım, hareketi tasvir eder. Calder’in 1931’de yaptığı ilk figüratif olmayan kinetik konstrüksiyonunu ve de akabinde elle yada motorla hareket edebilen yapıtlarını 1932’de Duchamp ‘mobil’ler olarak adlandırmış. Aynı yıl Jean Arp da sanatçının hareket etmeyen işlerini ‘stabil’ler diye adlandırmış.
Calder 1950’lerde Kuleler diye adlandırdığı duvar mobilleri, Çanlar diye adlandırdığı ses mobilleri de üretmiş. Tae Modern’deki kapsamlı sergi sanatçının farklı dönemlerde farklı esinler ile hayata geçirdiği muhteşem eserlerini sergiliyor.
Sergi 3 Nisan 2016’ya kadar devam ediyor.
Natural History Museum’da Wildlife Photographer of the Year
Londra’da Natural History Museum’da her yıl\ Wildlife Photographer of the Year yarışmasının ödül alan doğa fotoğrafları sergileniyor. Dünyanın dört bir köşesinden gelen doğal yaşam fotoğrafları, fotoğrafları çekenlerin ve çekim anlarının hikayeleri ile gerçekten çok etkileyici bir şekilde sergileniyor.
Sergi 10 Nisan 2016’ya kadar devam ediyor.
Somerset House’da TINTIN: Hergé’s Masterpiece
Çocukluğumuzun baş yapıt çizgi romanı Ten Ten, dünyayı merak etmemi sağlayan ve içime gezgin tohumlarını atan karakter olarak benim için çok özel bir yere sahip.
Ten Ten’in yaratıcısı Hergé’ün ilk eskizlerinden, ilk Tin Tin gazetesine ve de ardından grafik tasarımı harikası kitaplarına, karakter çizimleri, suluboya orjinal artworkler ile tüm hikayeyi izleyebiliyorsunuz.
Sergi 31 Ocak 2016’ya kadar sürüyor ve ücretsiz ziyaret ediliyor.
YOLCULUK TERAPİSİ LONDRA YAZILARI
- Londra izlenim ve rotaları hakkında detaylı bilgi için: yolculukterapisi.com/londra
- Londra konaklama, yeme-içme-eğlence ve alışveriş adresleri için: yolculukterapisi.com/londra-rehber
- Londra’nın trendsetter semti Shoreditch rehberi için: yolculukterapisi.com/londrashoreditchrehberi/
- Londra’nın dünya mutfaklarına göre en iyi restoranları için: yolculukterapisi.com/londra-dunya-mutfaklarina-gore-en-iyi-restoranlar
- LONDRA 2017 REHBERİ – GWYNETH PALTROW ÖNERİLERİ İLE: londra-2017-rehberi-gwyneth-paltrow-onerileri-ile
- Londra parkları için: yolculukterapisi.com/londraparklari
- Londra 2016 yılbaşı süsleri ve vitrinleri: yolculukterapisi.com/londra2016yilbasi
- LONDRA 2016 SANAT RÜZGARI: yolculukterapisi.com/londra2016sergiizlenimleri
- Londra Frieze Çağdaş Sanat Fuarı 2015: yolculukterapisi.com/londra-frieze/
–
Zeynep Atılgan Boneval
Pingback: LONDRA 2015/2016 KIŞ SANAT RÜZGARI / ZEYNEP ATILGAN BONEVAL | LİFE ART SANAT