3) KARBON AYAKİZİ DÜŞÜK YEŞİL UÇUŞLAR YAPARAK- SÜRDÜRÜLEBİLİR DÜNYA GEZGİNİ OLMAK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?  

Küresel ısınmaya dikkat çekmek amacıyla, 2019’da Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesi’ne katılmak üzere güneş enerjili yelkenlisi ile İngiltere’den New York’a 15 günde ulaşan İsveçli çevreci aktivist Greta Thunberg, seyahat sözlüğüne ‘Uçuş Utancı’ kavramını ekledi.
 
·        Gezginlerin % 69’u uçakların ekolojik zararlarından endişeli. % 49’u iklim değişimleri sebebi ile seyahat alışkanlıklarını değiştirdi. % 19’u uçuş miktarını azalttı, ve % 7’si uçmayı bıraktı.
 
Peki eğer uzak destinasyonlara gitmek için uçmamız gerekiyorsa? “yeşil” uçmak için neler yapabiliriz?
 
 
3a)Karbon salınımını azaltan havayollarını ve hem karbon hem de gürültü emisyonu daha az olan, ve uçak filosu genç olan havayollarını tercih etmek:
  • Air France- KLM eski fosil yakıtları neredeyse içen büyük uçaklarını enerji dostu uçaklar ile değiştirmeye başladı ve farklı yakıt alternatifleri üzerine çalışıyor. Ayrıca uçaklardaki hem uçaklara daha hafif servis arabalarına ve ekipmanlara geçerek, hem de uçaklarda yılda 360 bin kilo tüketilen gazeteleri kaldırıp tamamen dijital bir okuma uygulamasına geçerek yüklerini azaltıyor. KLM misafirlerine ‘daha az uçmaları ve gerekmedikçe uçmamalarını’ bildiren paylaşımlarda bulunuyor.
  • Japon havayolu All Nippon Airways, pozitif çevresel etkileri olan projeleri desteklemek amacıyla yeşil tahvil uygulayan ilk uluslar arası havayolu şirketi. Aynı zamanda yosundan biyo-yakıt üreten bir firmayla da işbirliğine girdi.
  • Cathay Pacific biyo-yakıtlar ile çalışan enerji dostu uçaklara yatırım yapıyor,
  • Bazı havayolları da servis ettikleri yemek ve bakım kitlerinin olabildiğince sürdürülebilir malzemelerden oluşmasını sağlıyorlar. Dönüştürülebilir paketler kullanıyorlar ve plastik kullanımını azaltıyorlar.

 

  • Elektirikli uçaklar için çalışmalar devam ediyor:
  • Rolls-Royce seneye Boeing 787’nin yarı hızında uçması tahmin edilen ilk elektrikli uçağı ACCEL’in 2020’de test uçuşunu yapacağını açıkladı.
  • Airbus’ın elektrikli E-Fan X uçağı deney uçuşu 2021 olarak açıklandı.
  • Eviation firması ise tam elektrikli uçağı Alice’i 2022 de uçuracağını açıkladı.
  • Air France güneş enerjisi birliği ile alternatif yakıt bulmak için iş birliğine girdi.
  • Norveç 2040’da tüm iç hat uçuşlarının elektrikli olacağını açıkladı.

 

  • Uçuşların karbon emisyonları için ek vergiler getiriliyor: 
  • Fransa hükümeti uluslar arası uçuşlar üzerinden ek bir ‘eko vergi’ uygulamasına başlattı. Avrupa Birliği de uluslar arası uçuş yakıtları için ek vergiler planladığını açıkladı.
 
 
3b)Karbon ofsetleme yapmak: Karbon ofsetleme, uçuş ve seyahatiniz ile sebep olduğu karbon emisyonunun karşılığında başka yerde oluşmasını engelleyecek orman fidan ekimi veya yenilenebilir enerji üretimi gibi yatırımlara katkıda bulunacak bir bedel ödeyerek, kendi emisyonunuzu telafi etmenizi sağlayan bir mekanizmadır. Her uçuşta salınan karbon ayak izi karşılığında, başka bir yerde çevre dostu projelere yatırım yapan havayollarını tercih edersek, çevre dostu bir uçuş gerçekleştirebiliriz.
3c)Aktarmasız uçuşları tercih etmek: Direkt uçuşlar yerine birkaç transfer ile yaptığımız uçuşlarda daha fazla karbon ayak izine sebep oluyor. İmkanımız var ise direkt uçuşları tercih ederek karbon ayak izimizi düşük tutabiliriz
3d)Uçakta perdeleri kapatmak: Her yolcu bunu yaptığında uçağın soğuması kolaylaşıyor. Böylelikle uçağı soğutmak için daha az enerji harcanıyor. Sadece uçuş sırasında perdeleri kapatarak bile karbon ayak izimizi düşük tutabiliriz.
3e)Uçağa hafif bagaj ile binmek: Uçak yükü ağırlaştıkça harcadığı enerji ve karbon salınımı artıyor, uçağa az eşya almak enerji israfını önlüyor. Az ve hafif bagajla seyahat ederek karbon ayak izimizi düşük tutabiliriz.
3f)Ekonomi uçmak: Business sınıfta geniş alanda az sayıda insan olduğu için kişi başı karbon salınım payı daha yüksek. Bu sebeple ekonomi sınıf uçarak karbon ayak izimizi düşük tutabiliriz. 
 

Yazının devamı için: SÜRDÜRÜLEBİLİR DÜNYA GEZGİNİ OLMAK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?:   4) EKOLOJİK, DOĞAYA DUYARLI & ÇEVRE DOSTU KONAKLAMA, RESTORAN VE ACENTALARI TERCİH ETMEK

 

 

 

 

Zeynep Atılgan Boneval

İKLİM KRİZİ – SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DÜNYA – SÜRDÜRÜLEBİLİR SEYAHAT – YAZI SERİSİ

*Yazıdaki bilgilerin kaynakları İKLİM KRİZİ – SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DÜNYA – SÜRDÜRÜLEBİLİR SEYAHAT  giriş yazısının en altında yer alıyor.