ÇEŞME
Yıllardır çok sevdiğimiz bir ‘deniz lezzetleri’ durağı olan Horasan, Çeşme’de turunç ve limon ağaçlarının altındaki bahçesinde, balık pişirici üstatları Ahmet ve Kezban Horasan çiftinin orjinal ve enfes lezzetlerini sunuyor.
Her sene menüye yeni eklemeler olsa da kabaklı cevizli Girit mezesi, ızgara sepet peyniri, avokado, çilek, acı biberle harmanlanmış karides tartar, torik sashimi, karides carpaccio, somon pastırma, ızgara sardalya, çıtır karides, deniz mahsüllü makarna (böcekli tagliatelle) ve San Sebastian usulü cheesecake en sevdiğimiz lezzetler. (Mutlaka rezervasyon yaptırın 0 232 712 74 69 ve kredi kartı geçmiyor.)
ILICA
Ilıca plajı çocukluğumuzun bir klasiğidir. Çeşme’ye gelip te görkemli palmiyeler ve çamlar ile çevrili, begoviller, sardunyalar ve yaseminler ile donatılmış şiir gibi bahçelerde yanyana dizilmiş tek katlı Şantiye ve Yıldız Burnu evlerine bayılmayan yoktur. Türkiye’nin en eski ve en medeni yazlık bölgesi olan Ilıca onlarca yıldır lezzet geleneğini sürdüren restoranları, kafeleri, pastaneleri, dondurmacıları ile hala bir klasik. Dost Pide’nin kuşbaşı kaşarlı ve tahinli pideleri, Altınkapı’nın döner ve etleri, Kumrucu Şevki’nin kumruları, Veysi’sin bistro lezzetleri, Veli Usta’nın dondurması, kitapçı ve kafe olan Be Water‘ın yemyeşil bahçesinde kahve & kitap & lezzet keyfi, Reyhan ve Jocelyn’nin pastaları ve Rumeli Pastanesi’nin tahinli dondurması Ilıca’nın olmazsa olmazları.
Bir Dolunay akşamında önce Yıldız Burnundaki Pecos veya Tius‘ta bir aperatif içerken tam karşınızdan doğan sapsarı dolunayı ayı izlemek büyük bir keyiftir.
Konaklamak için ise Yıldız burnunda denize sıfır bir bahçede yer alan Villa Kore çok zevkli ve huzurlu bir adres.
Ilıca – Yıldız Burnu’nun arka sokaklarında yer alan canlı müzik performansları ile çok sevdiğimiz bir mekan var: No:66 Sessions. 2016’da neredyse her gazetecinin hayali olan ”küçük bir Ege Kasabasında bir bar sahibi olmak” fikrinin hayata geçmesiyle başlamış No:66’in macerası. 130 yıllık kagir Ege Evi’ nin bahçesi Çeşme Jazz Sessions ismi ile açılır açılmaz Sibel Köse, Elif Çağlar, Tüluğ Tırpan, Ferit Odman, Kaan Yıldız, Brenda Berin, Su İdil, Volkan Öktem gibi değerli sanatçıların keyifli müzik geceleri ile hepimizin kalbini fethetti. 2 sene sonra No: 66 Sesssions ismini alan mekan, müziği ve dostlar ile samimi ortamı kadar, gurme hamburger, şinitzel, sosis, pizza menüsü ile mutfağı da gönüllerimizi kazandı. 2020’de beşinci sezonunda, güzel müziğin, kaliteli eğlencenin, doyurucu lezzetlerin, dostça buluşmaların ve güzel sohbetlerin uğrak yeri No: 66 Sesssions.
Yenilenen liman Çeşme Marina ise harika mekanlara ev sahipliği yapıyor. Ferdi Baba’da balık keyfi yapabilir ve de Bonjour’da damak tatlandırabilirsiniz.
Çeşme’de doğa içinde müzik, sanat, yoga, atölye, etkinlik, yeme -içme – konaklama alanı Çeşmeköy… Alaçatı’ya 7.5 km uzaklıkta ormanlar ile kaplı bir tepede yer alan Çeşme Köy, yoga eğitim kamplarından, Bülent Ortaçgil konserlerine, burada sürekli yaşayan veya konuk olarak gelen sanatçılar ile resim, heykel, dokuma, ahşap, yeme-içme atölyelerinden, Eylül’de gerçekleşen Nexus Jam Days müzik festivaline, deniz veya doğa manzaralı 15 odada konaklamaya, Çeşme Köy’de yetiştirilen ürünlerin kullanıldığı restoranda köy kahvaltısından sağlıklı beslinler ile öğle ve akşam yemeklerine, 1500 kişilik açık hava, konserler, performans ve davet alanına ev sahipliği yapan başla bir doğa cenneti.
Ardıç’ta Kolburano’sun pizzaları… / Dünya tatlısı bir çift olan Damla & Emre Kolburan’ın Residere köyündeki yeni mekanı da kendileri gibi sıcacık, özenli ve keyifli. Kolburanos, tüm yiyeceklerin odun fırınından çıktığı, lokal sebzelerin, bitkilerin kullanıldığı yemekler, 400 derece meşe odunuyla beslenen fırından çıkan çıtır hamurlu pizzalar, güveçte pişen yemekler, pazardan günlük ve taze alınan otlarla yapılan sade salataların, tek çeşit hafif bir tatlının olduğu bir yer burası. Günlük hazırlanan pizza hamuru ve domates sosunun üzerinde suda mozzarella peynirli muhteşem armutlu proscuittolu, kokreçli, lorlu ıspanaklı, sucuklu pizzalar odun fırınında pişiyor. Yaz kış tazecik mevsimine göre mahsüller ile hazırlanan enfes pizza çeşitleri, günlük olarak belirlenip, kara tahtaya yazılıyor. Masanıza oturduğunuzda hoşgeldiniz ikramı olan germiyan ekmeği ve grano padano parmesan eşliğindeki acı biber reçeli ise acı ve tatlının uyumlu dansı ile bugüne kadar tattığım en güzel reçel. Domuz sosisleri ise gerçekten eşsiz. Eskiden Reisderede bir marangoz atölyesi olan 200 yıllık taş binasında ve tarihi incir ağaçlı bahçesinde evinizdeki gibi rahat vakit geçirdiğimiz ve enfes lezzetler tattığımız Kolburanos artık Ardıç’ta gün batımına nazır nefis bir lokasyonda. Paşalimanı yolunda Ardıç’ta bir yokuşta arabanızı park edin, ve nefis kokuları takip edin. İçeri girdiğinizde yüksek tavanları, antika masaları, dolap ve avizeleri, vintage gramofon ve plakları, emaye küveti, vespası ile bu ferah, oyuncu ve zevkli mekan kalbinizi sıcacık yapacak. Gün batımında gökyüzünün kızıla boyanan renkleri ile nefis bir pizza keyfi yaşayacaksınız. Genç ancak son derece maharetli bir çiftin evinde yemek yer gibi hissettiğiniz mekan müdavimleri ile dolup taşıyor. İstersiz yemekten sonra Damla ve Emre ile samimi sohbeti ve güzel müzikleri ile gecenizi keyifle uzatabiliyorsunuz. kolburanos.com/– 05333178205
ŞİFNE
Çeşme yarımadasının en sakin koyu olan Şifne çok keyifli birkaç adrese ev sahipliği yapıyor. Özellikle rüzgarın az olduğu bir akşamüstü gün batımında giderseniz, gökyüzünün değişen renklerinin koyun üzerine yansıması ile sürreal tablolar ortaya çıkıyor.
Doğanın ortasında 7 dönüm arazi içinde 2022’de açılan Gaia By the Sea, Çeşme’de özlediğimiz deniz kıyısında butik otele bizi kavuşturdu. Gündüz plajından denize girebiliyor, akşamüzeri aperatif ve kokteyllerin tadına varabiliyor, akşamları sahilinde yer alan Ortaya restoranda Ege meze ve lezzetlerinin tadına varabiliyorsunuz. Otelin odalarının önünde yer alan Şifne kaplıca suları ile doldurulmuş kişiye özel havuzlarda da gün batımı keyfi yapabiliyorsunuz.
Şifne’den bir sonraki koy olan Germiyan’da da deniz ürünleri ve mezeleri çok lezzetli Cura Balık başka bir cevher. Lodosta denizin dibindeki masalarda, çıplak ayaklarınız kumlarda, yemek yiyerek güneşi batırmak muhteşem bir keyif. Ada Balık ise aynı manzara ve konumda olan daha salaş bir alternatif.
REİSDERE
Yöreyi ikiye bölen derenin adını verdiği Reisdere, Rumeli’den gelen göçmenlerin oluşturduğu, Çeşme’nin en eski göçmen köyü.
Göçenlerin, Rumeli’den beraberinde getirdiği sıcaklığı, taş mimari yapısı ve yöre sakinlerinin güler yüzünü konuklarıyla paylaşan bu küçük şirin köyde gezinirken, Çeşme’nin dünyaca ünlü Gerence rüzgarının Arnavut kaldırımlı dar sokaklarda dolaştığı ayrıcalıklı bir coğrafyada olmanın tadına varabilirsiniz.
İç içe geçtiği Şifne bölgesiyle denizin çarşaf gibi serildiği koylarla buluşan Reisdere, ilçenin zengin termal kaynaklarından da fazlasıyla nasibini almış. Şifne Termal havuzları da bölgeye gidenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken yerlerin başında geliyor. Burada, deniz ile şifalı termal su havuzları birbirine birkaç metre uzaklıkta, 10 dk. yürüyüşle ulaşabiliyorsunuz. Reisdere’ye gitmişken sakin sularda doyasıya yüzüp stres attıktan sonra birçok hastalığa iyi gelen şifalı termal sularda rahatlamayı es geçmeyin. Şifalı termal suyun ardından zamanınız varsa hem cildiniz hem bedeniniz hem de ruhunuz için çamur banyosu ve masaj da mutlaka denenmeli.
(Reisdere Alaçatı ve Ilıca’ya 5dk., Ildırı’ya 10dk., Germiyan’a 5dk., Karaburun’a 20dk ve Urla’ya ise 30dk. Mesafede yer alıyor.)
Sakinliğin ve daimi köy hayatının hüküm sürdüğü göçmen köyü Reisdere’de huzur bulacağınız bir butik olan Safi Otel, her şeyin çok sade ve yalın düşünüldüğü, kendinizle ve sevdikleriniz ile tamamen, saf, duru ve temiz bir Ege yaşamak için ideal bir otel. Ortak bahçe avlusuyla ve yaşam alanlarıyla bağlanan, Safi Defne ve Safi Zeytin ikiz taş binalarından oluşan Safi otelin, bölgenin henüz bozulmamış değerleri ve renklerini yansıtan, köy sıvalı 16 odası ve yöre lezzetleri ile donanmış kahvaltısı mutluluk sebebi. Kalabalıktan ve karmaşadan uzak, sakin, dingin ve keyifli bir tatil arayanlar için ideal.
DELİKLİ KOY
Alaçatı’dan Ovacık’a giderken yolunuzun üzerinde yer alan Delikli Koy, hava güzel ile kayalardan kendinizi denize bırakmak ya da nefis gün batımlarını izlemek için bakir bir doğa harikası. Arabanızı park edip, deniz kıyısına kadar inip, kaya şekillerine yakından bakardanız isminin nereden geldiğini anlayabilirsiniz. Yüzyıllar boyunca vahşi rüzhar ve hırçın dalgaların aşındırdığı kayalar yatay çizgileri ile denize uzanırken, denizin ortasında kalan ve kıyı ile denizin bütünleştiği noktada bulunan kayanın içerisindeki delik, bu koyun isminin kaynağı. Yazın plaj kulüpleri yerine doğal bir ortamda denize girmek isteyenlerin rağbet ettiği koy, bahar aylarında maviliğin ve kayaların sakin ve sessizliğini sunuyor. Kasım Şubat arası ise denize batan güneş ile enfes manzaralar sizi bekliyor.
Ali Deveci Bağları
OVACIK
Ovacık Çeşme yarımadasının tarım merkezi. Yörenin meşhur enginar ve kavunlarının yanı sıra iklimi ve toprak koşulları çok uygun olduğu için şaraplık üzümlerin yetiştiği bağları ile de ünlendi. Akşamüzeri gün batımında Ovacık’a yapacağınız bir gezintide, sizi yükselip alçalan tepelerde rüzgarla salınan mahsüller, az ileride deniz ve de ufukta Sakız adası bekliyor olacak. Toskana halt etmiş dedirten bu manzara gerçekten görülmeye değer.
Ovacık’ta tamamen yerel bir aile işletmesi olan Ova Sofra , mevsiminde ve taze yerel mahsulleri aile gelenekleriyle pişiren ve enginarlı börek, enginar kızartma, sirkeli pancar, semizotu salatası, güveçte etli nohut, odun ateşinde kızartma, mercimek köfte, zeytinyağlı yaprak sarma, mücver, börülce, Boşnak mantı, tas kebabı, ev yapımı köfte ve baklava, sakızlı muhallebi gibi enfes lezzetlerini, ulu çitlembik ağacının gölgesindeki rüya gibi bir atmosferde sunuyor. Yorganlar Fora sergisi ile tanıdığımız sanatçı ve tasarımcı Ayça Sarç’ın dokunuşlarını taşıyan Ova Sofra geleneksel köy evini çok zarif ve şık detaylar ile yorumlayan doğal, ferah ve renkli bir atmosfere sahip. Ova Sofra’nın yanı başında yer alan Ayça Sarç’ın küratörlüğünü yaptığı Ovacık No:11 Vintage Shop’ta ise, Sorugs and Textile seski tekstiller, etnik elbiseler, Mehry Mu’dan çantalar, Anatolian Craft terlikler, Fey’den vintage takı ve çantalar, LaboFem’den çizimler, KamihanAntika’dan eski dekorasyon objeleri, Patrick Sombrero, Mudis Mael, İhsan Avcı tasarımları ve başka sürpriz isimler yer alıyor. Bu harikalar diyarının en güzel yanı ise, tüm geliri Ovacık’ı ağaçlandırmaya aktarılıyor. Yani her alışveriş yeni bir ağaca hayat verip, güzellik güzelliği besliyor.
Çeşme’nin yepyeni bir şarap üreticisi olan Buradan Çeşme Bağları Ovacık’ta. Buradan bağlarında yetişen üzümlerinden yöremizin en kaliteli Rose ve Kırmızı şaraplarını yapmayı misyon edinmiş bir şarap üreticisi. Ovacık yöresinde tarımı desteklerken, bağlarında üzümleri işleyen ve toplayan kadınlarından, bağları, üzümleri ve şarap yapım sürecini yöneten önolog’una, şişe tasarımlarından, şarap isimlerine, grafik ve etiket tasarımına kadar ana toprağa bir saygı duruşu sergilercesine kadınlara adanmış bir bağ evi ve şarap üreticisi. Bulunduğu coğrafyaya, kültürüne, insanına, sevgisine, mahsulüne olan tutkunun ürünü olan bağlar, üzümler ve şaraplar, isminde, formunda, ruhunda, dokusunda, renginde, kokusunda, tadında sanki bir aşk hikayesini barındırıyor. Buradan şaraplarının topraktan şişeye yolculuğu maharetli ve titiz önolog Tina Lino’ya emanet. Sanki bir kadın bedenini andıran kıvrımlı tasarımlardaki şişeler ise Fransa’dan ve İtalya’dan geliyor. Grenache üzümlerinin rafine bir zevk ile işlenmesi sonucu hayat bulan Rose şarabı ise Şirin ismini taşıyor. Tempranillio üzümlerinden Fidan ismi ile yepyeni bir kırmızı 2018 sonbaharında şarap severler ile buluştu. Gelirleri de yörenin kadınlarına destek olacak projeler geliştirecek Buradan vakfına bağışlanacak. Gurur verici bir haberimiz de var: Michelin yıldızlı Şef David Chang’in New York’un en gözde restoranlarından birisi olan Momofuku Ssambar menüsüne, Şirin Rose Türkiye’yi temsil eden ilk şarap olarak büyük bir başarıya imza attı. Ovacık yöresinde, yemyeşil bağların üzerinden Sakız’a uzanan enfes gün batımı manzaralarına nazır bir vadide yer alan Buradan bağlarını önceden arayarak ziyaret edip şarapları tadabilir ve satın alabilirsiniz. Ayrıca Alaçatı Köşe kahvede de şarapları tatmak ve satın almak mümkün. Çeşme yarımadasındaki en güzel plajlarında bulabileceğiniz Şirin, yaz günlerinize eşlik etmek üzere neşe katıyor.
Agrilia – Agrilia 2024 yazında Buradan Şarapçılık Ovacık Bağlarının içinde! 2000’den beri bizim için ‘Alaçatı demek Agrilia demek’. Çünkü Alaçatı’da daha hiçbir yer yokken Agrilia vardı. Alaçatı’yı ‘Alaçatı’ yapan mekanların başında gelen Agrilia, son 15 yılda Alaçatı akınlara rağmen ruhunu, lezzetini ve özenini kaybetmeyen en önemli Alaçatı hazinesi oldu. Alaçatı’ya gönül vermiş rahmetli Leyla Figen’in büyülü mekanında, onun el vermesi ile başlayan Agrilia hikayesi Alaçatı2nın farklı köşelerini dolaştı, bizler de Agrilia tutkunları olarak Agrilia nereye giderse oraya gittik. Çünkü adeta bir sanatçı olan şef Melih Teksen’in yıllardır gönül verdiği Agrilia, 25 yıldır Alaçatı’daki en sevdiğimiz lezzet durağı olmanın yanı sıra, en güzel anlarımızı, unutulmaz anılarımzı yaşadığımız yer oldu. Sanki bir aile olduk, birlikte büyüdük, birlikte yaş aldık, birlikte kutladık, birlikte sevindik, zor zamanlarımızda moralimizi düzelten, içimize su serpen mekanımız oldu. Gönül bağım olan ve tutkunu olduğum Agrilia için objektif bir yazı yazmam mümkün değil bu sebeple. Ancak sadece şunu söyleyebilirim, şimdiye kadar tavsiye ettiğim tüm arkadaşlarım son derece memnun kaldı, çünkü lezzetleriyle, ruhuyla, karakteriyle gerçek bir hikaye Agrilia. Birkaç senede ateş, hevesi sönecek, popülerliğe oynayan yeni yetme bir işletme değil. Vazgeçilmez ve zarif bir klasik.
Ve şimdi Agrilia Ovacık Buradan Şarapçılığın Bağları arasında büyülü bir lokasyonda daha da masalsı bir atmosferde. Doğanın kucağında, sıra sıra dizilmiş asmalara nazır püfür püfür esen terasında, kalabalık ve gürültüden uzak, gün batımları seyrederek Agrilia lezzetlerinin tadına varmak gerçekten insana ilham ve şevk veren bir gastronomi deneyimi. Agrilia’nın en önemli özelliği, yıllardır mutfağını hiç terk etmeyen Melih Teksen’in eşi benzeri olmayan gurme ve deneysel lezzetleri idi. Bir sanat gibi gördüğü mutfağında her malzemeyi kendisi seçer, menüye her sene deneysel lezzetler ekler, hatta bazen otlarını kendisi toplar. Bugüne kadar Agrilia’da asma yaprağında sardalya, enginarlı kokoreç, kalamar buğulama, ıspanak pancar armut, semizotlu oryantal, kabaklı kayısılı siyez salatalar, taze baklalı uykuluk, elmalı hindi ragu tortellini, kuzu inclikli gnocchi, füme etli votkalı tagliolini, granyöz, siyezli tavuk konfit, lomo, marine veya kuru dinlendirilmiş antrikot, sebzeli köfte, incir karası, profiterol gibi enfes lezzetlerin tadına vardıktan sonra, şimdi Agrilia yeni bir menü konsepti ile karşımızda. İçinde bulunduğu Buradan bağlarının Alara (Beyaz), Şirin (Rose), Fidan (kırmızı) şarapları ile eşleşecek başlangıç, ana yemek ve tatlı seçeneklerini, mevsimine göre, mahsüllerin tazeliğine göre zaman zaman değiştirdiği bir seçmeli bir set menü. Melih Şef’in, mahsüllerin ve ürünlerin gerçek tadını ve doğallığını taze tutarken, onların lezzetlerini en iyi ortaya çıkartırken destekleyecek yan lezzetlerle harmanladığı 4 farklı başlangıç ve 4 farklı ana yemek arasından yaptığınız seçime hem güzel şaraplar hem de güneşin sarıdan turuncuya, kırmızıdan mora boyadığı gökyüzü eşlik edince gerçekten eşsiz ve büyüleyici bir deneyim yaşıyorsuınuz. Bizim Agirlia’daki lezzet deneyimimiz; focaccio ve artizan peynirler ile başladı, taze bakla ezmeli dana füme, hardal otlu endivli karides, parmezan peynirli ızgara sebze, ardından da chimicurri soslu salatalı dana bonfile ve bezeltev püreli, kaldırım patatesli taze otlu köfte ile devam etti ve de dulce de lecce profiterol ile taçlandı.
Ancak belirttiğim gibi menü değişken. Her geldiğinizde yeni bir sürprizle karşılaşmanız mümkün. Menüyü düzenli oalrak instagram hesaplarından duyuruyorlar bu arada. Yani özetle, kapısından içeri adım atar atmaz insana ferahlık veren, doğaya dönüş huzuru yayan Agrilia, sürekli değişen ve yaşayan menüsü ile damakları şenlendirmenin zamanı yok diyor adeta. Alaçatı’ya 15 dakika uzaklıkta, Buradan Ovacık bağlarının arasında, doğanın kucağında, gün batımında eşsiz manzaralara nazır Agrilia taptaze, ferah ve unutulmaz bir gastronomi deneyimi yaşatıyor. Eğer siz de sıkışıklık, telaşe ve karmaşadan uzak, sakin, huzurlu ve ilham verici bir ortamda ruhunuzu ve damaklarınızı beslemek, şenlendirmek istiyorsanız, Buradan Ovacık Bağları içindeki Agrilia sizin için doğru adres. @agriliarestaurant (0541) 763 24 41 Not: Bağlar ve şarap üretim tesisi içinde yer aldığı için 16 yaş ve üzeri kabul edilebiliyor.)
Ovacık tarlaları arasında ilerlerken gözünüze Deveci Bağları tabelası çarpacak. Deveci ailesinde tarım bir aile geleneği. Ali Deveci’nin rahmetli babası Lütfi Deveci 1937 yılında Samsun’da kurduğu ilk çiftliği ile Türkiye’de modern meyveciliği başlatan isim. Daha sonra ülkenin farklı yerlerine yayılan çiftliklerde ‘Deveci armutu’ nunda arasında olduğu, soframıza gelen yirmiden fazla elma, armut, şeftali, karpuz, çilek, erik çeşidi yetiştirildi. İstanbul’un efsanevi restoranı ‘Downtown’u yaratan Ali Deveci, bir Çeşme tatilinde bağcılık yapan bir dostunu ziyaret ettiğinde, aile geleneği olan toprağın çağrısını hissetti. Ne de olsa kanına işlemişti toprak! Ali, Ovacık’taki toprağı özenle, dikkatle ve özveriyle işleyip, ailenin altmış senelik tecrübe ve bilgisini en yeni tekniklerle harmanladı. Bölgeye en uygun ve en kaliteli üzüm fidanlarını Fransa’fan getirip ekti, titizlikle fidanları büyüttü ve harika bağlara dönüştürdü. İklim, toprak, güneş ve sabır bir araya gelince, Deveci Bağlarından harika Merlot, Shiraz, Tempranillo, Grenache şaraplık üzümleri yetişmeye başladı. Bir yandan her gün bağlarda çalışıp, bir yandan da iyi şarap yapmanın sırlarını takip ediyor. Uzun bir yolculuğa baş koydu, bağlarına gözü gibi bakıyor ve üzerine titriyor. Ve zaten bu kadar sevgi, özen ve yürekle yetiştirilen üzümler, kendini harika şaraplarda gösteriyor. Türkiye’nin en iyi şaraplarında bu bağların üzümlerine rastlarsanız şaşırmayın! Bu bağların içinde enfes manzaralara nazır Merlot Ev isimli ufak ve tatlı bir evde konaklama imkanı da var. Üzüm bağları arasında doğa ile içiçe huzurlu bir tatil arzu ediyorsanız, Airbnb üzerinden rezervasyon yapabilirsiniz.
Ovacık’taki başka bir cevher ise Noni’s House. Ağaçların arasında bir huzurlu bir cennet bahçesinde, şirin mi şirin bir evin mutfağından çıkan kahvaltılar, makarnalar, börekler, tatlılar ve atıştırmalıklar parmaklarınızı yedirtiyor. Sahibesi sevgili dostumuz Selin güleryüzü, tatlı dili, bıcır bıcır enerjisi ile gününüze neşe aşılıyor. Alaçatı’nın kalabalıklarından kaçıp doğanın içinde hayat dolu bir bahçede kahvaltı keyfi, öğle yemeği ve üstüne ağaç gölgesi şekerlemesi veya akşamüstü şarap & peynir keyfi yapmak için en uygun yer Noni’s House. 0 532 4184701
Ovacık’ın başka bir lezzet durağı ise Lavandas. Doğanın için cam ile kaplanmış çelik konstrüksüyon bir binada, doğa ile içiçe bir deneyim sizi bekliyor. Kahvaltı ve Brunch sofralarında, pastırmalı menemen ve hindi füme çeşitleri ile rolllar, domatesli, dere otlu, hindi füme, beyaz peynirli ve mantarlı karamelize soğanlı çeşitleri ile scrambled muffinler, Japon omleti, tavuk wafflelar, chedar peynirli sosis stick, patatesli minik pankeklerin arasına ev yapımı hamburger köftesi,üzerine mücver ve onun üstünede chedar eritilmiş köfteli pancake burgerler, lavantalı ekmekler, çilekli nutellalı fındık ezmeli pancakeler, kat kat çikolatalı kreplerin arasına muz ve krema ile Crepe Lavanda, süt reçeli ve pismaniyeli vanilyalı Pamuk Pancake, efsane chocolate bomb tatlısı gibi sıradışı ve özgün lezzetler gerçekten denemeye değer. Ayrıca haftanın belirli akşamlarında gerçekleşen barbekü gecelerinde gün batımına nazır harika bir akşam yemeği adresi. Gitmeden önce mutlaka rezervasyon yapmanızı öneriyoruz: 0532 1790707
Leaven Ovacık ise ekşi maya hamuruna pizzalar yapan doğanın ve bağların arasında keyifli bir lezzet durağı. Müzisyen Ateş Tezer ve dj U.F.U.K Ovacıktaki arazilerinin bahçesinde bağlara nazır bir köşede yerleştirdikleri 2 masada her gün taze hazırlanan 5 çeşit pizza, salata ve San Sebastian Cheesecake ile sıcacık bir ortamda çok keyifli bir akşam yemeği deneyimi sunuyorlar. Kaburgalı, Peperoni, Peynirli ve Ispanaklı bizim favorimiz. Kendi içkinizi ve şarabınızı kendiniz götürüyorsunuz ve buşon ücreti karşılığı açıyorlar. Cumartesi akşamları ise Ateş Tezer, Tolga Bilgin, Doruk Cebi ve Osman Yaldız quartet ile canlı caz dinleyerek hem pizza hem de müzik şöleni yaşayabiliyorsunuz. Sadece önceden rezervasyon ve nakit ile çalışıyorlar. Rezervasyon için instagramdan DM atmak gerekiyor. @Leaven_ovacik
Tenekede tavuk lezzetleri ile Halabağ, doğanın ve huzurun ortasında nefis bir konaklama adresi olan Sunset NO:23, sabunlar, tonikler, kremler, serumlar, iksirler. vitaminler, killer gibi, cildin yaşamasına, nefes almasına ve yaş almasına saygılı organik cilt bakım ürünleriyle Abdira, yol kenarındaki tezgahında arkadaki tarla ve bostanından çıkan taze mahsulleri satan Apo ve İsmail’in nane kokulu manavı, topraksız tarım ile harika ıspanak, marul, fesleğen, kale ve yeşillik yetiştiren Growponics, ve de Zeytin Ovası, Usul Ova gibi diğer konaklama adresleri Ovacık’ta sevdiğimiz adresler.
Ovacık altın sarısı kumsalı, berrak denizi ve de bakir sahili ile aslında gizli kalmış bir cevher. Sahilde 2014’de açılan ‘Before Sunset’, son derece zevkli, keyifli ve konforlu bir plaj kulübü.
GERMİYAN KÖYÜ
- Renkli resimli duvarları ile kalbimizi fetheden Germiyan Köyü izlenim, rota ve önerileri için: https://www.yolculukterapisi.com/germiyan/
ÇEŞME CİVARI VE YAKINLARINDAKİ DİĞER KEŞİFLER
URLA
Çeşme yarımadasında aradığınız naif, özgün ve doğal keşifler ise rotanızı, telaşsız ruhu, insancıl ve dosthane atmosferi, mis gibi havası ile tam bir Ege kasabası olan Urla’ya çevirmenizi tavsiye ederiz.
Muhteşem taş binaları ile özgün ve doğal dokusunu koruyan Eski Urla kasabası, harika balıkçıları ile sakin Urla sahili, yemyeşil tarlaları, at çiftlikleri, dizi dizi bağları, şirin köyleri ile nefis bir keşif Urla.
Ne de olsa Nobel ödüllü Rum şair Yorgo Seferis’in ilham aldığı, mübadele ile Yunanistan’dan gelen Necati Cumalı’ya yuva olmuş, Tanju Okan’ın şifa bulmaya geldiği yer Urla.
Detaylı olarak Urla izlenim, rota, kafe, restoran, otel önerilerimize yer verdiğimiz yazımızı www.yolculukterapisi.com/urla linkinden okuyabilirsiniz
Urla civarlarında yer alan Barbaros, Yağcılar, Kuşçular ve Bademler gibi nefis köylere ait bilgiler, izlenimler, rota, yeme-içme konaklama önerilerimize yer verdiğimiz yazımızı www.yolculukterapisi.com/urla-koyleri/ linkinden okuyabilirsiniz
20 yıldır Urla tutkunu olan, Urla Şarapçılık ve Arboretumun sahipleri Sevda ve Can Ortabaş’ın Urla önerileri için: https://www.yolculukterapisi.com/urlasevdacanortabas
KARABURUN YARIMADASI ve ILDIR
Karaburun yarımadası ve Ildır doğallığı, sakinliği ve bakirliği ile harika birer cevher. Karaburun ve Ildırı rotaları, ziyaret edilecek köyler, koylar, antik şehirler, yeme-içme ve konaklama önerilerimizi detaylı olarak www.yolculukterapisi.com/karaburun-ildir/
yazımızdan okuyabilirsiniz.
SIĞACIK ve SEFERİHİSAR
Biraz ‘yavaş’ lamayı sevenler, Türkiye’nin ilk Citta Slow (Sakin Belde) ünvanına layık görülen, örnek bir belediyecilik ve yerleşim kültürü sergileyen Seferihisar’ı mutlaka radara almalı.
Özellikle de Seferihisar’ın zamanda asılı kalmış Cenevizliler’den kalma tarihi limanı ve kaleiçi kasabası olan Sığacık görülmeye değer.
Ufacık bir yerleşim olan Sığacık’ta tarihi kalenin içinde yer alan daracık arnavut kaldırımlı labirent gibi sokaklarda, beyaza boyalı küçük iki katlı taş evler arasında dolaşırken, adeta bir renk ve koku cümbüşü yaşıyorsunuz.
Detaylı olarak Sığacık ve Seferihisar izlenim, rota, kafe, restoran, otel önerilerimize yer verdiğimiz yazımızı www.yolculukterapisi.com/sigacik linkinden okuyabilirsiniz
FOÇA: Nostaljik Bir Sahil Kasabası
Sırtını Top Dağı’na yaslamış, denizi kolları ile kucaklayan Foça, zamanda asılı kalmış tılsımlı bir sahil kasabası. İonyalıların 12 antik şehrinden birisi, denizaşırı ticaretin beşiği ve Akdeniz foklarının yurdu olan Foça, huzuru, sakinliği ve doğallığı ile insanın ruhuna iyi geliyor. Detaylı olarak Foça izlenim, rota, kafe, restoran, otel önerilerimize yer verdiğimiz yazımızı www.yolculukterapisi.com/foca linkinden okuyabilirsiniz.
SAKIZ ADASI
Eğer Rum mimarisine doyamadıydanız, Çeşme yarımadasının hemen karşısında yer alan Sakız Adası’na günübirlik ya da konaklamalı gidebilirsiniz. Ertürk firması her gün Çeşme Limanından kalkan gidiş-dönüş feribot seferleri yapıyor. Schengen vizeniz ile pasaport kontrolünden geçtikten sonra feribot ile 30 dakikada Sakız Adasındasınız. Sakız adası hakkında bilgi, köyleri, etkinlikler ve adresler için www.yolculukterapisi.com/sakiz adresine bakın.
YOLCULUK TERAPİSİ ALAÇATI, ÇEŞME YARIMADASI, URLA VE CİVARI, KARABURUN, SEFERİHİSAR, FOÇA, İZMİR YAZILARI
- Alaçatı izlenim, rota, etkinlik, tarih ve hikayeleri: https://www.yolculukterapisi.com/alacati
- Dört Mevsim Alaçatı – Alaçatı’da 12 ay açık en sevdiğimiz adresler ve etkinlikler: https://www.yolculukterapisi.com/alacati-12ay
- En sevdiğimiz Alaçatı sörf ve plaj önerileri: https://www.yolculukterapisi.com/alacatiplajsorf
- En sevdiğimiz Alaçatı Otelleri:https://www.yolculukterapisi.com/alacatiotel
- En sevdiğimiz Alaçatı Restoranları: https://www.yolculukterapisi.com/alacatirestoranlari/
- En sevdiğimiz Alaçatı Kahve & Kahvaltı adresleri: https://www.yolculukterapisi.com/alacatikahvalti
- En sevdiğimiz Alaçatı Sanat ve Alışveriş adresleri: https://www.yolculukterapisi.com/alacatialisveris
- Çeşme ve köyleri – Çeşme, Ilıca, Şifne, Ovacık, Reisdere,: https://www.yolculukterapisi.com/cesmeyarimadasi
- Germiyan Köyü https://www.yolculukterapisi.com/germiyan/
- Tarihi Urla Kasabası ve Sahili izlenimleri ve en sevdiğimiz adresleri: https://www.yolculukterapisi.com/urla
- URLA CİVARI GASTRONOMİ KEŞİFLERİ, BAĞ YOLU VE URLA KÖYLERİ: https://www.yolculukterapisi.com/urla-koyleri/
- DEMİRCİLİ KÖYÜ – URLA izlenimleri ve en sevdiğimiz adresleri: https://www.yolculukterapisi.com/demircili/
- BARBAROS KÖYÜ – URLA izlenimleri ve en sevdiğimiz adresleri: https://www.yolculukterapisi.com/barbaros/
- YAĞCILAR KÖYÜ – URLA izlenimleri ve en sevdiğimiz adresleri: https://www.yolculukterapisi.com/yagcilar/
- UZUNKUYU KÖYÜ – URLA izlenimleri ve en sevdiğimiz adresleri: https://www.yolculukterapisi.com/uzunkuyu/
- Karaburun yarımadası ve Ildır izlenim, rota ve rehberi: yolculukterapisi.com/karaburun-ildir
- Sığacık ve Seferihisar izlenimleri ve en sevdiğimiz adresleri: https://www.yolculukterapisi.com/sigacik
- BADEMLER KÖYÜ – SEFERİHİSAR https://www.yolculukterapisi.com/bademler/
- Foça izlenimleri ve en sevdiğimiz adresleri: yolculukterapisi.com/foca
- LUCIEN ARKAS BAĞLARI – İZMİR TORBALI https://www.yolculukterapisi.com/lucien-arkas-baglari/
- İzmir izlenimleri ve en sevdiğimiz adresleri: https://www.yolculukterapisi.com/izmir/
- Alsancak – İzmir rehberi: https://www.yolculukterapisi.com/alsancakrehberi/
- Kemeraltı – İzmir rehberi: https://www.yolculukterapisi.com/kemeraltirehber/
Zeynep Atılgan Boneval