BOTSWANA İZLENİM & ROTALAR & REHBER

Hergün gün doğumu ile uyanmak, tüm gün 360 derece uçsuz bucaksız manzalara şahit olmak, güneşin çöle, palmiyelerin arasına ya da delta sularına batışını izlemek, renklerin akıl almaz parlaklığına şaşmak, her gün güneşle yaşanan doğum-ölüm ve yeniden doğum döngüsünün bu kadar yakından farkına varmak, ve yaşamı mümkün kıldığı için güneşe şükretmek, ve sürekli yinelenen bu döngünün şaşmazlığına dua etmek. İşte Botswana!

 

Sabah günün ilk ışıkları ile yüzüme buz gibi çarpan rüzgarın taşıdığı mis gibi adaçayı kokuları içime doluyor, ve güne başlamanın bu güzel armağanını şükranla kabul ediyor, kendimi onun verdiği tazeliğe bırakıyorum. Safari jipimiz ile ilerliyoruz, vahşi yaşam dört bir yanımı sarmalamış, ve her an tetikteyim. Pür dikkat kesilmiş gözlerim sürekli ağaçları, çalıları, alabildiğince uzanan toprakları, su birikintilerinin etrafını tarıyor. Olası bir leopar, aslan, fil, zürafa ya da ceylan görebilmek için tüm duyularım sonuna kadar açık. Başka hiçbir düşünce beni alıp götüremiyor, daha öncesi veya daha sonrası yok, sadece o ‘an’a kilitlenmişim, çünkü kaçıramayacağım kadar güzellikte bir doğanın ortasında hesapsız hayvanlar ancak bir saniyelik farkındalılığım sayesinde görünüyor bana. Mecburum ‘şimdi ve burada’ olmaya. Neredeyse yoğun, derin bir meditasyon hali yaşadığım, sanki tüm doğayı içime alacak kadar genişliyorum ve onun akışına bırakıyorum kendimi.

 

Gece ise etrafımızda tek bir ışık olmamasının verdiği imkan ile yıldızlar tepemizde olanca güçleriyle parlıyor. Bostswana’nın topraklarının ortasında sadece bir avuç insanız, ve gökyüzü bizden çok daha kalabalık. Uzun uzun yıldızları izledikten sonra çadıra giriyor, ve doğayı tamamen asıl sahiplerine bırakıyorum. Bu sefer bakalım hangi hayvanların sesleri ile uyanacağız?

 

 

 

 

 

 

 

BOTSWANA ROTALARI
Afrika’nın Güneyinde yer alan Botswana, 1885’den 1966 yılına kadar, Güney Afrika’daki İngiliz Cape kolonisi tarafından idare edilmiş. Bu süre zarfında dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Botswana 1966’da bağımsızlığını ilan etmiş. Bu dönemden sonra ülkenin birden bire şansı açılmış ve bağımsızlıktan birkaç sene sonra Kalahari Çölü’nde bulunan elmas madenleri ülkenin kara yazgısını değiştirmiş. Bu ülke son senelerde Afrika’nın en zengin ve iyi yönetilen ülkeleri arasına ismini yazdırmış. Bu başarıda hükümetin doğal kaynakları ve vahşi yaşamı korumacı politikası ve ileri görüşlü demokratik anlayışı büyük rol oynuyor.

 

 

Moremi Rezervi
Afrika’daki en iyi vahşi yaşam rezervlerinden olan Moremi’nin, nilüferlerle kaplı lagünleri ve ormanları sayısız hayvan ve kuş türü için tam bir yeryüzü cenneti. Fillerle, bufalolarla, aslanlarla, kaplanlarla, çitalarla karşılaşabileceğiniz Moremi ayrıca barındırdığı binlerce çeşitteki kuşlarıyla da ünlü. Ziyeret etmek için en uygun aylar Haziran ve Ekim.

 

Chobe Ulusal Parkı
Chobe Ulusal Parkı, yeryüzünün belki de en ünlü ulusal parkı. Barındırdığı yüzlerce canlı türü ile devasa bir doğal hayvanat bahçesi. Nesli tükenmeye yüz tutmuş türler, binlerce balıkçıl kuş, Afrika’nın büyükleri arasında yer alan filler, Chobe Ulusal Parkı’nın sakinleri. Parkı ziyaret etmek için en uygun aylar Ocak ve Şubat. Ekim ise en sıcak ay. Chobe Nehri üzerinden inanılmaz gün batımlarını izlemeye hazır olun.

 

Okavango Deltası
Angola’da doğan Okavango Nehri her sene Afrika’nın dağlık ve sulak bölgelerinden toplanan yağmur sularını da bünyesine katıp 1000 km. kadar güneye akarak Kalahari Çölü’ne karışıyor. Geçtiği tüm toprakları yeşile boyayan ve bölgedeki tüm kuş ve vahşi hayvan sürülerine hayat veren nehrin deltası, kışın yüz binlerce minik tropikal adaya ev sahipliği yapıyor. Yazın ise Afrika’nın kızgın güneşinin kuruttuğu sulak bölge, yerini kızgın kum nehrine bırakıyor, küçük adacıklar çölün ortasında konumlanmış minik vahalara dönüşüyor. Ülkenin üçte birini kaplayan Okavango Deltası, çöl iklimi ve tropikal iklimin birbirini kucakladığı olağanüstü bir coğrafyaya sahip. Büyüleyici güzellikteki ormanları, palmiyeleri, lotus ve papirüs bitkileri ve vahşi hayvanları ile doğa tutkunlarına kucak açıyor. Mayıs’tan Kasım ayına kadar Okavango Deltası’nı ziyaret edebilirsiniz.

 

Kalahari Rezervi
Dünyadaki en büyük vahşi yaşam rezervi olan Kalahari, çok sayıda leopara, zürafaya, aslana, sırtlana, çitaya ev sahipliği yapıyor. Siyah yeleli Kalahari Aslanının görülebileeceği tek yer Kalahari. Geniş ovalara, vadilere ve tuzlalara sahip olan bu bölge üzerinde su birikintileri az sayıda olduğu için hayvanları bu birikinti kenarlarında sık sık görmeyi mümkün kılıyor. Ziyaret etmek için en iyi zaman yağmurun yoğun olduğu Kasım’dan Mart’a kadar olan aylar.

 

Kgalagadi Sınır Ötesi Parkı

Dalgalı kırmızı toprak tepeciklerinin süslediği bu sınır ötesi ‘Barış Parkı’ Güney Afrika’nın Kalahari Gemsbok Milli Parkı ile Botswana’nın Gemsbok Milli Parkı’nı birleştiriyor. Yarı çöl görünümündeki parkın ev sahipleri siyah yeleli aslanlar, çita, leopar, yaban köpeği, öküz balığı, Güney afrika antilopu ve farklı cinslerdeki Güney Afrika ceylanları… Parkta birçok kuş çeşidinin yanı sıra kartal ve akbabaları da gözlemleyebilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

TOP 5 BOTSWANA LODGE’LARI

Mombo Camp, Moremi

Abu Camp, Okavango Delta

Khwai River Lodge, Okavango Delta

Deception Valley Lodge, Kalahari

Jack’s Camp Kalahari & Makgadikgadi

 

Bölgelere göre konaklama alernatifleri

Okavango Delta:

• Jao Camp

• Vumbura Plains Camp

• Baine’s Camp

• Abu’s Camp

• Duba Plains Camp

• Khwai River Lodge, Okavango Delta

• Little Vumbura Camp

• Xaranna Safari Lodge

• Nxabega Okavango Safari Camp

• Sandibe Safari Lodge

 

Moremi:

• Little Mombo Camp

• Chief’s Camp

• Xigera Camp

• Xakanaxa Camp

• Chitabe Camp

• Kwara Camp

 

Chobe:

• Chobe Chilwero Camp

• Ntwala Island Lodge

• Chobe Game Lodge

• Chobe Savanna Lodge

 

Kalahari: Deception Valley Lodge

Makgadikgadi: Jack’s Camp

Linyanti: Kings Pool Camp

Savute: Savute Safari Lodge

Lake Magadi: Shompole Lodge

 

SAFARİ İÇİN ÖNEMLİ NOTLAR :

*Safari için doğa’ya yakın renkli giysileri tercih ediniz. Kırmızı gibi, mavi, hatta beyaz ve parlak renklerinden kaçının. Yeşil, bej ve kahve renkler hayvanların dikkatini çekmeyen ve toza karşı ideal renklerdir.

*Akşam ve Sabah serinlikleri için sweatshirt, hırka, mont, atkı, eldiven tavsiye edilir.

*Mutlaka öğle saatlerinin yakıcı güneşi  için güneş gözlüğü, şapka, güneş kremi bulundurun.

*Hayvanları daha iyi gözlemeyebilmek için dürbün gerekli.

* Mutlaka yanınızda sivrisinek ilacı bulundurun

* Gitmeden Sarı humma aşısı yaptırmak lazım.

* Gitmeden önce Safari sırasında sürekli kullanmanız gereken sıtma ilacı için doktora danışın.

*Safarilerde sessizlik ve vahşi hayvanlara rastlanıldığı zamanlarda sakinlik mecburi olduğu için 7 yaşın altındaki çocuklar için tavsiye edilmiyor.

* Ara uçuşlar küçük uçaklar ile yapılıyor ve yumuşak valizde çok hafif bagaj kabul ediyorlar.

* Çadır kamplarda konaklamalarda bazen elektrik kesintisi sebebi ile el lambası faydalı oluyor.

AFRİKA YOLCULUK TERAPİSİ YAZILARI

 

Zeynep Atılgan Boneval

 

Yazının başına dönmek için tıklayınız

1 comment

  1. Pingback: Yolculuk Terapisi | Yolculuk Terapisi

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir