BARBAROS KÖYÜ – URLA – İZMİR

 

 

Küçük ancak özünü koruyarak gelişmiş başaran, kadınların işlettiği ev lokantaları ve el işi dükkanları ile kadın emeğine sahip çıkan ve koruyan, vizyonu ve felsefesi ile şehirlere örnek olacak bir köy Barbaros.

“Köyümüzün sakinliğine zarar vermeden, doğal dokusunu bozmadan, gelenekleri canlandırmak, üretim gücümüzü ortaya koymak, kırsal yaşamın bize sunduğu nimetlerden ödün vermeden, sürdürülebilir kalkınmamızı sağlamak!” misyonu ile yola çıkan köylüler hem toprakla özdeşleşen geçmişlerini hem de imece geleneklerini yansıtmak ve yaşatmak için 2016’da ‘Oyuk Festivali’ yani korkuluk festivalini başlatmışlar.

 

Eylül ayında gerçekleşen festival için köylülerin hazırladığı korkuluklar sokaklarda geçit törenleri yapıyor. Kimisi süslü kimisi şakacı kimisi de ürkütücü bu korkuluklar festival sonrası ise köyün sokaklarında daimi olarak sergileniyor.

 

Barbaros Köyünde iken:

  • Köy girişindeki Emek, Kültür ve Sanat Evi’ni mutlaka ziyaret edin. Kurucusu Batuhan Bozkurt ile tanışıp, dünya çapında duyulmuş ‘taş mozaik’ resim tekniğini, tabloların hikayelerini, felsefelerini dinleyin, çılgın bir emek ürünü olan taş resimlerine bakıp, üzerlerinde ellerinizi gezdirin. Batuhan Bey’den ud eşliğinde bir şarkı dinleyip, aklınızdaki sayıyı ‘gözler kalbin ve aklın aynasıdır’ diyerek nasıl tahmin ettiğine şahit olun. Parkinson hastası olan Batuhan Bey, ülkemizin değerli sanatçılarından birisi.

  • Yine köyün girişinde eksi ilkokul binasında yer alan köy kütüphanesini ziyaret edin ve bir odasında sanatçı Gülfem Kesler’in boydan boya duvar resmini görün.
  • Bize göre Barbaros’un en güzel ev yemekleri yapan aile lokantası Ebruli. Çalkama, keşkek, patlıcanlı börek, kuru fasulye, pilav gibi taze pişen günlük lezzetlerin tadına varabilir, ya da sabah köy yumurtası, tereyağı, peynirleri ve zeytinleri ile hazırlanmış kahvaltısını tadabilirisiniz. Diğer güzel alternatifler ise köy meydanında yer alan ilk kadın emeği lokantası olan Çağdaş, yanındaki Delice ve Yıldız Kafe. Baharın Kahvesi isimli köy kahvesinde çay, kahve veya reyhan ve karadut şerbeti içebilirsiniz.

  • Barbaros Köyü’ne özgü şeylerden biri de ‘Çat Kapı Evleri’. Kapılarında bu ibareyi gördüğünüz evlerin kapısını çalarak, ufak bir ücret karşılığında yöreye özgü lezzetleri tadabiliyorsunuz. Katmer en meşhur lezzeti. Patlıcan balığı da Barbaros ile özdeşleşen lezzetler arasında ön sıralarda yer alıyor. Nisan ayında köye özgü Karabaşotu (Fransız lavantası) reçelini, kış aylarında ise yerel otlarla odun ateşinde ya da köy fırınında pişen çalkamayı tatmalısınız.
  • Köyün sokaklarında orijinal Oyuk – Korkuluk’lar ile tanışmak için yürürken, Kirli Çıkın el işi atölyesi ve Mimas Sanat Evi’ni ziyaret edebilir, elişi ve doğal lezzetler satan tezgahlardan alışveriş yapabilirsiniz.
  • Mimas Sanat Evi’nin hikayesi ise şöyle: ‘Yerlisi olduğumuz ve gönül verdiğimiz Urla ilçesi Barbaros Köyü ‘nde ve çevresinde bazı sosyal sorumluluk projelerinin mimarı ve katılımcısı olarak uzun zamandır faaliyet göstermekteyiz. Bölgemizin kültür-sanat turizmi açısından gelişimine katkı sağlamak için özel bir girişim ile de var olmak istedik. Bölgemizde son yıllarda gelişen kültür turizmine yönelik faaliyetlerin içerisinde yer alarak, katkı sağlamak ve bu faaliyetlerle birlikte sanat turizmini desteklemektir. Dolayısı ile bölgede özgün sanatsal ürünler ortaya çıkabilir, kültür-sanat turizmi gelişerek, köylerimiz bu yönde markalaşabilir. Böylece ekonomi canlanarak, yerli halk için yeni istihdam olanakları sağlanabilir. Bölge ve bölge kültürü ile ilgili, yerel sanatçıların eserlerini ve/veya bölgeyi konu alan sanat ürünlerinin üretimini, sergilenmesini ve satışını sağlamayı hedeflemekteyiz. Diğer yandan açık hava sergileri, sokak gösterileri, doğada ve mekânlarda kalıcı sanatsal eserlerin oluşturulması gibi etkinliklerle sanatı günlük yaşamın içine dâhil etmeyi planlıyoruz. Yerel kültür, sanat ve zanaat dalları ile kişisel gelişime yönelik atölye çalışmaları yapmayı. Söyleşiler ve etkinlikler düzenlemeyi, sanat-sanatçı ve halk arasında pratik interaktif bir ilişki kurdurmayı tasarlıyoruz…’ 7026. Sk. No.9/A,

YOLCULUK TERAPİSİ ALAÇATI, ÇEŞME YARIMADASI, URLA VE CİVARI, KARABURUN, SEFERİHİSAR, FOÇA, İZMİR YAZILARI

 

 

 

 

 

 

 

Zeynep Atılgan Boneval